De Transalpine: Avontuurlijke trektocht te paard


Een spectaculaire trektocht te paard in woest gebied, voert door het Nationaal Park Mercantour en je steekt de grenzen over tussen middelgrote en hoge bergen tussen Frankrijk en Italië

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 1.150

Ruiters met een avontuurlijke inborst opgelet: In deze week van paardrijden in de Franse Alpen leer je in vier dagen te paard hoe de interactie tussen zee en bergen werkt. Deze spectaculaire trektocht in woest gebied voert door het Nationaal Park Mercantour en je steekt de grenzen over tussen middelgrote en hoge bergen tussen Frankrijk en Italië. Een gemengde groep van Spaanse, Portugese en Arabische paarden en Pottoks rijden mee op deze trektochten.

Over mythische paden te paard vanuit Franse Alpen naar Italië

Deze mythische trektocht te paard voert vanuit de Franse bergen van de Mercantour naar Italië. Je ziet de zee glinsteren, de rivier kabbelen en de veekuddes op de berghellingen grazen.

Specialisten in paardrijtrektochten in de bergen nemen je mee naar onvergetelijke plekken op grote hoogten. Je doet uitzonderlijke dorpjes aan en je maakt kennis met historische veedrijfroutes.

De natuur waarin je rijdt is van een ongekende puurheid, de landschappen zijn adembenemend.

Paarden

De paarden die op deze trektocht worden ingezet, genieten in de zomer van de zomerweiden in de Alpen waar het gras groen en rijk is. Ze leven een zo natuurlijk mogelijk leven, buiten de stallen in niet-omheinde weiden. Je mag rekenen op stabiele paarden waarmee je een geweldige tijd beleeft in de maritieme Alpen.

De paarden zijn getraind met eenvoudige, bitloze hackamore hoofdstellen. De meeste zadels zijn militaire Portugese zadels. Daarnaast zijn er enkele Engelse zadels.

De door gediplomeerde gidsen begeleide ruitergroep bestaat over het algemeen uit vijf tot negen deelnemers. Ruiters van alle niveaus kunnen mee op deze trektocht, maar een zekere conditie is wel vereist: dagelijks breng je 6 tot 7,5 uur door in het zadel. Er wordt in alle gangen gereden en in de bergen maak je natuurlijk afdalingen en klimpartijen. Sommige delen vereisen dat je afstijgt en je paard begeleidt.

Onderweg overnacht je in uiteenlopende onderkomens variërend van hotels tot chalets. De lunch bestaat uit een huisgemaakte picknick. Bij de avondmaaltijden worden lokale producten gebruikt. Wie dieetwensen heeft, kan deze van tevoren doorgeven.

Voorbeeld dagprogramma:

Dag 1:

Aankomst op het vliegveld en hotelovernachting.

Dag 2:

Vandaag gaat het avontuur beginnen. We rijden van de zee naar de bergen. Van het zandland naar de dennenbomen. ’s Morgens rijden we over het Ségra plateau, een vruchtbaar plateau waar we uitgebreid kunnen galopperen. De baai van Nice is in de verte te zien, terwijl de bergen waarvan sommige zijn besneeuwd, opdoemen als we omkijken. Na een lunchpauze op de Col de Braus waar we picknicken leiden off-piste paden ons door de eerste bergen. De boomsoorten beginnen al te veranderen en laten enorme berken zien waar we het laatste deel van de dag doorheen rijden. Spannende paden volgen elkaar op en de gangen waarin we rijden variëren. We brengen de nacht door bij vrienden van de organisator,in chalets in Peira Cava. Hier eten wij ook. (6 uur paardrijden)

Dag 3:

Vandaag verkennen wij het Franse achterland en zijn bergen. Soms is dit gebied ontoegankelijk vanwege de sneeuw. We rijden door het dorp Moulinet en over het weidse platteland met zijn gemarkeerde routes. In de lente vullen de geuren van tijm en brem de lucht in dit gebied, een geurige ervaring. Daarna nemen we bijna vergeten paden en verlaten militaire wegen voordat we de afdaling maken naar het dorp Sospel. Dit is het genereuze platteland van het zuiden van de Alpen. Wij stoppen in La Chapelle Saint Gervais waar wij in een droomhuis overnachten: deze stopplaats is een 16e eeuws pareltje dat met smaak is gerenoveerd. (7 uur paardrijden)

Dag 4:

Te paard naar Italië! We volgen een route door het bos over slingerpaden en rijden van de bergpas naar een kleine rivier. Dit pad leidt ons naar de Brouis pas. ’s Middags volgen we een route van waar we de schitterende Roya vallei kunnen overzien. Je kunt het land van Breil tot Péone zien. Het is gewoon duizelingwekkend. Soms komen we verschillende kuddes schapen tegen. Sommige kuddes zijn bijna wild. Een rustige afdaling tussen de olijfbomen leidt ons naar onze laatste stop: het grensdorp Olivetta. We overnachten in een villa. (7 uur paardrijden)

Dag 5:

Bij zonsopgang rijden we door het dorp en steken de stenen brug over die bij de oude molen hoort. Vervolgens klimmen we in de richting van de Pas dell Treitore. Op bijna 1000 meter hoogteverschil krijg je de indruk in de tijd te zijn teruggegaan. We zien tekenen van vervlogen culturen zoals stenen muren die in het land verspreid liggen. Op een open plek bij een berghut stoppen we voor de huisgemaakte picknicklunch. Daarna verlaten wij deze oase van rust en komen in de loop van de middag via een koeienpad terug in Frankrijk. Compleet ontspannen arriveren wij in Sainte Agnès. De laatste etappe van deze trektocht biedt ons een verbazingwekkend mooi zicht op de zee. Op deze manier nemen wij afscheid van het landschap dat ons heeft betoverd. We overnachten in een hotel. (7,5 uur paardrijden)

Dag 6:

Na het ontbijt is het tijd voor de transfer naar het vliegveld.

Vertrekdata Kamertype 6n *  
27/04/2023  - 02/05/2023
Kamer op indeling
€  1.150

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

6n *


27/04/2023  -  02/05/2023

Kamer op indeling

1.150


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2023

27-04 t/m 02-05

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 kg.
 • Leeftijd:
  Min. 10 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min 4 en max 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 6 dagen / 5 nachten
 • Op basis van volpension vanaf diner op de dag van aankomst t/m het ontbijt op de dag van vertrek. Excl. 1x diner dag 4
 • 4 dagen paardrijden van 6 a 7 uur
 • Frans- en engelstalige begleiding van een ervaren gids
 • Bagagevervoer
 • Dag van aankomst verzameltransfer vanaf Luchthaven Nice om 16.00 uur. Dag van vertrek transfer naar Luchthaven Nice na het ontbijt

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • 1 x diner dag 4
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Prive transfer op andere tijdstippen dan de verzameltransfer € 250 enkele reis
 • Reis-/of annuleringsverzekering