Te paard over beschermd plateau Vercors


Paardrijden in het bergmassief Vercors is een avontuur in het grensgebied van de Alpen en de Provence dat lange tijd ontoegankelijk is geweest.

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 1.500

Paardrijden in het bergmassief Vercors is een avontuur in het grensgebied van de Alpen en de Provence dat lange tijd ontoegankelijk is geweest. Deze trektocht bestaat uit twee delen. Het is mogelijk deel 1 of deel 2 te rijden, maar je kunt er ook voor kiezen beide delen te rijden. Daar zul je geen spijt van krijgen; de heen – en terugreis voeren over verschillende routes waarmee de variatie is gegarandeerd. Je rijdt op goed getrainde paarden die uitsluitend worden ingezet voor deze trektocht.

Paardrijden in pure natuur met bijzondere geschiedenis

Deze trektocht te paard speelt zich af in het gebied Vercors, een immens plateau van leisteen dat lange tijd ontoegankelijk was. Slechts enkele ezelpaden lagen er waarover leisteen werd vervoerd.

De Maquis du Vercors was een plattelands-verzetsgroep die in de Tweede Wereldoorlog weerstand bood aan de Duitse bezetter. De Maquis de Vercors gebruikte het prominente, panoramische plateau- het Massief van Vercors - als uitvalsbasis. Veel leden van de verzetsgroep kwamen om in de gevechten van 1944 op het Plateau van Vercors. De Maquis de Vercors vormt een belangrijk deel van de geschiedenis van dit gebied.

De trektocht

De trektocht voert in deel van Zuid naar Noord. Je begint in de Provence Drôme en rijdt naar Autrans, tussen Drôme en Isère. De week erna rijd je via een andere route in deel 2 van Noord naar Zuid. Voor wie de twee delen rijdt: Je bent verzekerd van een ongelooflijke tiendaagse trektocht te paard.

Tijdens deze trektocht te paard rijd je over klimatologische grenzen tussen de Alpen en de Provence. Daarbij rijd je door een enorme variatie aan beschermde landschappen en zie je zeer uiteenlopende flora en fauna.

Het hele gebied van Vercors park is een beschermd natuurgebied. Dat maakt deze streek tot een waar ruiterparadijs.

Paarden

De paarden die meerijden op deze trektocht zijn overwegend Spaanse, Arabische of Franse kruisingen. De paarden leven het hele jaar met elkaar in de kudde. Het rijden van trektochten is hun enige werk, waarmee zij echte professionals zijn. Iedere ruiter krijgt een paard aangewezen op basis van zijn rijniveau, ervaring, lengte en gewicht.

Dagelijks rijd je 5 tot 7 uur paard. Van ruiters wordt verwacht dat zij in alle gangen en in open velden rengalop kunnen rijden. Sommige delen van de tocht spelen zich af op zwaar terrein waar ruiters afstijgen en het paard te voet begeleiden. In met name deel 1 zijn etappes opgenomen die over hoge plateaus van Vercors gaan.

Onderweg gaat een gids mee die Frans en Engels spreekt. Ook reist een assistent mee die alle bagage vervoert en lunches en buffetten bereidt.

Overnachtingen

De overnachtingen hebben plaats in eenvoudige onderkomens. Overwegend slaap je in slaapzalen. Sommige nachten breng je door in hotels op gedeelde kamers. Eenpersoonskamers worden niet aangeboden.

Op alle locaties zijn douches aanwezig, met uitzondering van een locatie in deel 1 waarbij je in een hele rustige berghut overnacht die uitsluitend voor onze groep ruiters is gereserveerd. Je slaapt hier in een slaapzaal.

Assistentie

De assistent bereidt lekkere buffetten op picknickplaatsen in de buitenlucht. Op sommige dagen neem je je picknick mee in je zadeltas. Dit doe je als je in gebieden rijdt waar gemotoriseerd vervoer verboden is. De diners gebruik je in hotels, pensions of bij de accommodatie waar de assistent het eten bereidt.

Voorbeeld dagprogramma:

Deel 1:

Dag 1:

Dag van aankomst waarbij je de groep leert kennen, geniet van het welkomstmaal en de eerste overnachting beleef je aan de voet van de Vercors.

Dag 2:

Te paard! Je rijdt vandaag vanaf de zuidwestelijke flank van het bergmassief Vercors in Drome Provencale naar de plaats Lente. Je verlaat de Provençaalse landschappen en rijdt over ezelpaden en bospaden naar de plaats Lente. Diner in de herberg en overnachting in de lodge.

Dag 3:

Een mooie rit ligt in het verschiet. Deze begint in het bos van Lente en voert langs de zuidelijke grens van het plateau Vercors. Op deze etappe heb je fantastisch zicht op de Drôme Provençale. Je rijdt ook door magnifieke bossen en open velden naar Col du Rousset. Dit kleine resort is de plaats van overnachting.

Dag 4:

Vandaag rijd je op 1800 meter hoogte van Col du Rousset naar Pré Grandu. Adembenemende uitzichten, prachtige paden en lanen en kuddes vee in bergweiden zijn kenmerkend voor de route in dit gebied. Je rijdt naar Romeinse mijnen. De blokken leisteen werden in vervlogen dagen vervoerd door ezels. Die liepen over de verder verlaten en steile paden naar de steden in het zuiden. Met het materieel werden de straten geplaveid. Overnachting in een berghut in een onvergetelijke omgeving.

Dag 5:

We rijden naar het natuurreservaat Hauts Plateaux de Vercors. Dit wilde, natuurlijke gebied mag uitsluitend door ruiters en bergwandelaars worden betreden. Je rijdt door het ‘slagveld’ waar de legers van de bisschoppen van de door en de Koninklijke legers in 1410 slaags raakten met elkaar. Beiden probeerden hun grenzen op te rekken van hun gebied waar de ‘bloem van de koning’ – een steen met de inscriptie van een Koninklijke lelie meer laat zien van de gevechten van de gevechten uit het verleden. Je geniet van het zicht op de Grand Veymont, de valleien van Isère en de Alpentoppen. Overnachting in een plezierig hotel.

Dag 6:

We rijden de buitengewone bossen in die op bijna 1500 meter hoogte liggen. Voordat de afdaling naar Meaudre en zijn prachtige plateau begint, picknick je in het bergen. Meaudre is bekend om zijn cross-country ski-routes die wij te paard volgen. Uiteindelijk komen we aan in een leuke gite waar we overnachten.

Dag 7:

Hier in Meaudre eindigt deel 1 van de trektocht na het ontbijt op zondag. Transfers worden aangeboden voor wie alleen deel 1 rijden. Wie verdergaat met deel 2 van de trektocht kan deze dag winkelen in het prachtige plaatsje Meaudre, Autrans en Villard de Lans.

Deel 2:

Dag 1:

Kennismaking met en voor degene die alleen deel 2 van de trektocht rijden. Diner en overnachting in een comfortabele gite.

Dag 2:

We vertrekken van het Autrans plateau en volgen de ski-routes waarna we de bossen inrijden. We klimmen naar ongeveer 1500 meter. Picknick in de bergen waarna we beginnen aan de afdaling naar Lans en Vercors. Je ziet uitzonderlijk mooie gebieden op het Plateau des Allières, boven Villard de Lans voordat je aankomt in het hotel voor de overnachting.

Dag 3:

Vandaag beginnen we met een klim. We rijden naar het prachtige plateau van Herbouilly. Vervolgens klimmen wij verder naar het plateau van Château Julien. Op 1600 meter boven zeeniveau ontdek je het panorama op het hele massief. Je rijdt langs een gletsjer, een natuurlijke ijsreservoir dat tot het begin van de eeuw werd geëxploiteerd. Je begeeft je op de Oost Vercors. We brengen een bezoek aan het dorp La Chapelle en Vercors. Daarna is het tijd voor het diner en de overnachting in een gite.

Dag 4:

Vandaag beleef je een gezellige dag in het bos: Met meer dan 3000 hectare bos maak je grote kans herten te zien. Die zijn in de jaren ’50 van de vorige eeuw teruggekeerd in dit gebied. Wij arriveren in Font d‘Urle aan het einde van de middag en brengen de nacht door in een hotel in dit ski-oord.

Dag 5:

We maken een geweldige tocht door het hart van het bos dat op het plateau van Ambel ligt. Geniet van het landschap dat wordt getypeerd door mooie velden, lanen en het prachtige bos. Voor wij aankomen bij de Col de l ‘Infernet zie je de begroeiing en het landschap veranderen. Je rijdt op 1692 meter en zult versteld staan van het uitzicht dat je hier hebt op de omgeving. De tocht eindigt in het ruiterhostel in Lente.

Dag 6:

We komen aan bij het einde van de trektocht. Degene die ook deel 1 van de trektocht heeft meegemaakt, is blij dit vervolg te hebben gereden in tegengestelde richting die via een andere route, maar door net zulke geweldige landschappen is gegaan.

Dag 7:

Het einde van je paardrijvakantie in Vercors is na het ontbijt op zaterdag aangebroken. Je kunt een gratis transfer krijgen naar het treinstation in de buurt.

Vertrekdata (zo) Kamertype 6n * 12n *  
31/07/2023  - 06/08/2023
Diverse accommodaties op indeling
€  1.500
/
31/07/2023  - 12/08/2023
Diverse accommodaties op indeling
/
€  2.500
06/08/2023  - 12/08/2023
Diverse accommodaties op indeling
€  1.500
/
14/08/2023  - 20/08/2023
Diverse accommodaties op indeling
€  1.500
/
14/08/2023  - 26/08/2023
Diverse accommodaties op indeling
/
€  2.500
20/08/2023  - 26/08/2023
Diverse accommodaties op indeling
€  1.500
/

(*) Alle prijzen per persoon

Geen eenpersoonskamers mogelijk te boeken.

Kamertype

6n *

12n *


31/07/2023  -  06/08/2023

Diverse accommodaties op indeling

1.500

31/07/2023  -  12/08/2023

Diverse accommodaties op indeling

2.500

06/08/2023  -  12/08/2023

Diverse accommodaties op indeling

1.500

14/08/2023  -  20/08/2023

Diverse accommodaties op indeling

1.500

14/08/2023  -  26/08/2023

Diverse accommodaties op indeling

2.500

20/08/2023  -  26/08/2023

Diverse accommodaties op indeling

1.500


(*) Alle prijzen per persoon

Geen eenpersoonskamers mogelijk te boeken.

Data 2023

31-07 t/m 06-08 - Deel 1

06-08 t/m 12-08 - Deel 2

31-07 t/m 12-08 - Deel 1 en 2

14-08 t/m 20-08 - Deel 1

20-08 t/m 26-08 - Deel 2

14-08 t/m 26-08 - Deel 1 en 2

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 95 kg
 • Leeftijd:
  Minimaal 16 jaar en buitenrijervaring
 • Aantal deelnemers:
  Min. 4 ruiters en max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 13 dagen / 12 nachten of 7 dagen / 6 nachten in diverse accomodaties op indeling
 • Op basis van volpension, vanaf diner dag aankomst t/m ontbijt dag van vertrek, inclusief 1/4 tafelwijn en water tijdens de maaltijden.
 • 10 dagen paardrijden bij 13-daags arrangement, 5 dagen paardrijden bij het 7-daags arrangement gemiddeld 5 a 7 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagagevervoer limiet 1 koffer / tas max. 15 kg p.p
 • Verzameltransfer heen: Vanaf Valence TGV treinstation om 18.00 uur
 • Verzameltransfer terug naar Valence TGV treinstation aankomst hier om 10.30 uur

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar treinstation Valence TGV
 • Extra drankjes
 • Fooien
 • Afwijkende transfers buiten de standaard tijden ( ong. € 110 tot € 150 per taxi enkele reis)
 • Reis-/annuleringsverzekering