Trektocht te paard naar de ‘Kastelen van de Katharen’


Dit achtdaagse avontuur waarbij je een trektocht van zes dagen te paard maakt, voert je van kasteel naar kasteel in het woest aantrekkelijke Frans Pyreneese gebied van de oude Katharen.

Gevorderde beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 995

Dit achtdaagse avontuur waarbij je een trektocht van zes dagen te paard maakt, voert je van kasteel naar kasteel in het woest aantrekkelijke Frans Pyreneese gebied van de oude Katharen. Op Arabieren en Berberpaarden die in deze omgeving horen – zelf gefokt, in het gebied opgegroeid en hier beleerd – beleef je een weergaloze trektocht.

Paardrijden in mystieke Pyreneeën

Oude kloosters, ruïnes van forten, dit deel van de Franse Pyreneeën heeft ze volop. Het gaat namelijk om het gebied van de oude Katharen, een beweging die in de middeleeuwen een zuiver christelijk geloof nastreefde en daarmee in botsing kwam met de Roomse katholieke kerk.

De bossen in het land van de Katharen zijn intens, de meren liggen als juwelen tussen de bergen en de dorpen zijn karakteristiek en historisch. Hier maak je een indrukwekkende trektocht te paard in mysterieus, hooggelegen berggebied.

De paardrijvakantie bestaat uit acht dagen waarvan je zes dagen paardrijdt. De eerste en de laatste nacht breng je door in hetzelfde onderkomen, bij het ruitercentrum. De andere nachten slaap je in telkens verschillende gites met twee tot vierpersoonskamers. De gites beschikken over gedeeld sanitair. De bagage wordt voor je vervoerd.

Een medewerker bereidt de avondmaaltijden en de andere kleine maaltijden die je nodig hebt.

Paarden

De paarden zijn gefokt, opgegroeid en beleerd in het ruitercentrum in deze bergen. Ze zijn geselecteerd op hun veelzijdige inzetbaarheid in hun werk en hun kalmte wordt hooggewaardeerd door de ruiters.

Dagelijks breng je vijf tot zeven uur door in het zadel. Er wordt gereden met Engelse zadels die zijn aangepast op trektochten. Aan het einde van elke rijdag loop je ook een half uurtje naast je paard.

Van ruiters wordt verwacht dat zij in stap, draf en galop gemakkelijk rijden.

Een gezamenlijke transfer van en naar het station in Foix naar het ruitercentrum wordt gratis aangeboden.

Voorbeeld dagprogramma:

Dag 1:

Dag van aankomst: Relax en geniet van de avondmaaltijd en een heerlijke nachtrust. Morgen gaat een schitterende tocht te paard in het historische land van de Catharen, beginnen.

Dag 2:

Om half tien ’s morgens stijgen wij op en vertrekken naar La Bastide. We rijden over groene wegen waar we draven en een klein galopje maken en komen zo aan de voet van de Plantaurel. De eerste, rustige beklimming die ons naar het gehucht Gréoulou brengt kan beginnen. Aangekomen in Gréoulou, is het tijd voor de picknick. ’s Middags wachten magnifieke landschappen op ons. We genieten eerst van het uitzicht over de vallei van Lherm. Daarna rijden we over een steile weg die ons naar het plateau van Calm brengt. De tocht leidt ons uiteindelijk naar het kasteel van Roquefixade van waar wij een uitzonderlijk uitzicht hebben op het kasteel, de vallei en het Tabe massief. Daarna rijden wij naar onze gite van Roquefixade waar wij de nacht doorbrengen.

Dag 3:

Vandaag nemen wij een deel van de weg van de ‘Bonshommes’, de ongrijpbare Catharen van de Franse inquisitie. Rustig dalen wij af naar de vallei om daarna opnieuw omhoog te klimmen via de GR107 om door het bos van Cachalet te rijden. De route voert ons naar het dorp Montferrier. Van hieruit klimmen we naar de voet van het kasteel van Montségur dat symbool werd voor de weerstand van de Katharen tegen de onderdrukking. Op deze historische plek picknicken wij. In de middag is het mogelijk het kasteel te bezoeken. Let wel: het is ongeveer een half uur lopen naar de entree van het kasteel. Daarna gaan wij verder met onze afdaling en komen bij het kleine dorp Fougax aan waar wij de nacht doorbrengen in een chambre d’hôte bij Marie Laure en Eric en hun kruidenkwekerij.

Dag 4:

Deze dag rijden wij op hoogte. Eerst nemen wij de weg van Lespine die ons meeneemt naar een bos dat Canadese sferen ademt en naar een plateau dat op een hoogte ligt van 800 tot 1600 meter. Wij steken dit plateau over naar het westen en blijven klimmen tot we bij Camurac aankomen. Daar hebben we zicht op een schitterend berglandschap. Deze dag van paardrijden eindigt in Comus, een klein, karakteristiek dorp voor deze bergachtige omgeving. In dit dorp overnachten wij in een gite.

Dag 5:

Via een andere weg die nog hoger ligt dan de weg wij gisteren hebben bereden, vertrekken wij weer richting het oosten. We steken de landen van Sault over. Op het geweldige plateau van Languerail hebben wij grandioos zicht op het land van Olmes. Aan de bosrand stoppen wij voor onze picknick. ’s Middags rijden wij verder oostwaarts. Via een grote piste die de vallei van Rébenty domineert, komen wij aan in het gehucht Quirbajou. Daar worden wij hartelijk ontvangen door Florence bij wie wij overnachten.

Dag 6:

Het is tijd om weer naar beneden te rijden. We maken een afdaling naar de vallei en nemen de weg naar het Westen waar wij naar het dorp Belvis (belle vue in oud Frans) rijden. Vanaf hier rijden wij het bos in en dalen dit plateau af via de GR7a, langs het kleine meer van Tury naar Nébias waar wij stoppen voor de picknick. Op de vlakte van Quercob vervolgt onze weg tot we aankomen bij het kasteel van Puivert. Het is mogelijk dit kasteel te bezoeken. De avond en de nacht brengen wij vlakbij het kasteel door in het dorp Puivert waar je een duik kunt nemen in het meer. Overnachting in een gite.

Dag 7:

Het is alweer de laatste dag te paard. In de ochtend verlaten wij de vallei van Quercob via het bos van Mouïche. We dalen af naar het dorp Rivel. Tijd om te galopperen over de groen paden die ons naar de oevers van het prachtige meer van Montbel leiden. Het meer beslaat 550 hectare. Wij eten aan het meer en waarom zou je niet even zwemmen? ’s Middags keer je via Mireval en La Bastide sur l ‘Hers terug naar het ruitercentrum waar we naar verwachting tussen 16.30 en 17.00 uur arriveren.

Dag 8:

Dag van vertrek: Na het ontbijt kan je rustig afscheid nemen van de paarden en deze indrukwekkende omgeving die je altijd goed zult blijven herinneren.

Vertrekdata Kamertype 7n *  
20/05/2023  - 27/05/2023
Kamer op indeling
€  995
13/08/2023  - 20/08/2023
Kamer op indeling
€  995
23/09/2023  - 30/09/2023
Kamer op indeling
€  995
Boek nu

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

7n *


20/05/2023  -  27/05/2023

Kamer op indeling

995

13/08/2023  -  20/08/2023

Kamer op indeling

995

23/09/2023  -  30/09/2023

Kamer op indeling

995


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2023

20-05 t/m 27-05

13-08 t/m 20-08

23-09 t/m 30-09

Praktische info

 • Aantal deelnemers:
  Min. 4 ruiters en max. 12 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten in twee tot vierpersoonskamers met gezamenlijk sanitair
 • Op basis van volpension vanaf diner dag van aankomst t/m het ontbijt op de dag van vertrek
 • 6 dagen paardrijden, 5 a 7 uur per dag
 • Frans- en Engelstalige begeleiding van een ervaren gids
 • Transport van bagage tijdens de trektocht dagen
 • Verzameltransfer station in Foix retour

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-annuleringsverzekering