joep-en-chris-in-frankrijk.jpg

Het werkende IJslandse paard in Frankrijk


Wie Trailfinders Ruitervakanties al langer kent, heeft vast al gehoord van Joep en Chris en hun kudde IJslandse paarden. Tot voor enkele jaren woonden ze in een prachtige vallei in het zuiden van België. Recentelijk maakten zij de verhuis naar een landgoed in Frankrijk. De coronacrisis woog door op de opstart daar, maar intussen zijn de ondernemende Nederlanders helemaal klaar om in 2021 gasten te laten genieten van het IJslandse paard in een prachtige omgeving. 


Hoe is de opstart precies verlopen? 
“In januari 2018 verhuisden de paarden van België naar Frankrijk. Toen ze hier allemaal waren, zijn wij zelf met de verhuis begonnen. Om in de oude priorij gasten te kunnen ontvangen, moesten we een B&B en 2 gîtes klaar krijgen. Dat was best wel wat werk, niet het minst omdat we hondvriendelijke verblijven willen met genoeg privacy, zonder afbreuk te doen aan het originele gebouw. Het plan was om onze nevenactiviteiten in de natuurbescherming op te geven en ons volop te focussen op de ruitervakanties. De coronacrisis heeft die beslissing uitgesteld, we zijn nog altijd op beide domeinen actief.” 
 

Die twee hoeven mekaar niet uit te sluiten?
“Ons hart ligt ook wel bij de natuurbescherming, maar we willen ons op deze locatie meer focussen op projecten rondom ons huis. We willen tonen dat de natuur niet hoeft te lijden onder een toeristische activiteit, maar dat de twee mekaar aanvullen. Zo doen we bijvoorbeeld hertensafari’s te paard in de omgeving. Ons domein is jachtvrij en het wild is hier heel zichtbaar. Mensen zijn verbaasd wanneer ze wilde herten van zo dichtbij zijn. We zorgen er ook voor dat ons domein een grote natuurwaarde heeft. Door 20% van de grond terug te geven aan de natuur, creëren we een interessant domein voor onze paarden met leukere paadjes om te lopen, randvegetatie, natuurlijke schuilgelegenheden en bijgevolg ook meer insectenetende vogels, die ervoor zorgen dat er minder storende muggen en vliegen zijn voor onze paarden. Ons domein kan als inspiratie dienen voor onze gasten die thuis zelf ook paarden hebben.”


Hoe ziet de paardenaccommodatie er uit? 
“De binnen- en buitenbak zijn nu bijna klaar. De grote rijbak, die al aanwezig was op het domein, willen we omvormen tot een ovaalbaan met in het midden een behendigheidsparcours voor paard en ruiter. We willen ons in een volgende fase nog meer concentreren op trailrijden en het werkende IJslandse paard. Het behendigheidsparcours zorgt ervoor dat mensen dit in een veilige omgeving kunnen aanleren. Het toont ook aan onze gasten waarom het IJslandse paard zo’n fijn paard is, een echte werker. Wij werken met onze paarden zoals ze dat ook in IJsland doen. Overigens, wie zich wil voorbereiden op een vakantie in IJsland, kan hier ook terecht, evenals wie nog nooit met een IJslander gereden heeft en meer te weten wil komen over dit prachtige ras. Een vakantie bij ons in Frankrijk kan ook een goede eerste stap zijn naar een langere, avontuurlijke tocht ver weg.”


Welke programma’s zijn er zoal?
 “We hadden het eerder al over de hertensafari te paard. Ook heel boeiend voor wie het wel wat pittiger mag, is de week avontuurlijk trailrijden, die in het najaar plaatsvindt. ‘Kom in de kudde’ is een week die echt focust op het natuurlijke gedrag van paarden en is ook heel interessant voor niet-ruiters die meer over deze prachtige dieren willen leren kennen. We weten uit ervaring dat er ook minder zelfzekere of bange ruiters zijn. Speciaal voor hen organiseren we een workshop rijden zonder angst, ‘blij dat ik rij’. Daarnaast werken we ook tailormade, met programma’s op maat van onze gasten.”


Lees meer over de paardrijvakanties van Joep en Chris op

Rijden met Ijslandse paarden in Frankrijk

Andere blogberichten die je waarschijnlijk interessant zult vinden