Erop uit met paard en huifkar: vier dagen in Ierse county Mayo


Op deze vijfdaagse vakantie trek je drie dagen met paard en huifkar rond in het groene, glooiende county Mayo. Een vakantie om later met een warm gevoel op terug te kijken.

Beginnende ruiter

Gevorderde beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 825

Op deze vijfdaagse vakantie trek je drie dagen met paard en huifkar rond in het groene, glooiende county Mayo. Met een goedgetraind Iers paard ga je na instructies en een stuk begeleiding, voor drie dagen de paden op en de lanen in. Een vakantie om later met een warm gevoel op terug te kijken.

Genieten van Ierse platteland met paard en huifkar

Deze tocht met de huifkar voert je in rustig tempo over het Ierse platteland van county Mayo. Deze route voert je langs elfjesachtige heuvels en mooie meren.

Tijdens deze vakantie bepalen jij en je paard het tempo. Je kunt een hele rustige, intieme week beleven, maar je kunt je week ook vullen met allerlei activiteiten met je gezin. Er is genoeg te doen.

Zo kan je onderweg verschillende bezienswaardigheden bezoeken. Ook is het mogelijk mooie wandelingen te maken als je eenmaal op de bestemming van de dag bent aangekomen. Je kunt gaan vissen of gaan fietsen. Vishengels en advies kan je gratis lenen.

Paarden

Het paard is getest op zijn temperament, gezondheid, gedrag op de weg en vele andere aspecten voordat hij met jou meegaat.

Voor iedere vakantieganger wordt een geschikt paard gekozen. Sommige bezoekers zijn actiever, anderen zijn groter, sommigen zijn zelfverzekerder dan anderen. Op al deze zaken wordt gelet als er een paard voor je wordt gekozen.

Je hebt misschien weinig ervaring met paarden, maar deze paarden hebben heel veel ervaring met mensen.

Het paardenras kan verschillen, maar doorgaans gaat het om Irish Draught met veel invloeden van de Tinker Cob, Shire en Clydesdale.

Welzijn

Het paard is goed getraind en getest op zijn geschiktheid voor zijn werk. Het welzijn van het dier ligt tijdens deze tocht in handen van jou. Daarom krijg je eerst gedemonstreerd hoe je zijn hoefijzers moet inspecteren en de gebieden rond het tuig dat hij draagt. Mocht je paard onderweg een hoefijzer verliezen of breken of als het tuig sporen achterlaat op het paard, dan is het de bedoeling dat je de eigenaar direct inlicht. Ook krijg je te zien hoe je het paard laat drinken, voert, hem optuigt en het tuig er weer netjes afhaalt.

De merries en ruinen zijn gewend huifkarren te trekken. De gemiddelde stokmaar ligt rond de 151 cm. Je reist tussen de 5 en 12 kilometer per dag. Dat neemt tussen de twee en vier uur in beslag, ook afhankelijk van de snelheid waarmee het paard stapt.

De huifkar beschikt over vier bedden en een complete keuken.

De eerste en de laatste nacht overnacht je in je huifkar op het basisterrein van de organisator in een dorp van tweehonderd inwoners. De tweede en de derde nacht staat je huifkar op het terrein van een boer en van een pubeigenaar. Houd er rekening mee dat je voor de overnachting 30 euro aan de boer/pubeigenaar betaalt voor de standplaats. Een warme douche onderweg kost 1 euro en reken je eveneens ter plaatse af.

Op de eerste dag word je ’s avonds, doorgaans om 18.45 uur, bij de receptie ontvangen door de eigenaren.

Je kunt op deze dag alvast de ‘riverside walk’ maken; de route is met bebording gemarkeerd. Gemiddeld lopen wandelaars er 50 minuten over. In de buurt van het terrein vind je ook viswater en op 2 kilometer afstand ligt het Cloonagh meer waar je ook een hengel uit kunt werpen. Vlakbij het kampeerterrein vind je overigens ook een dorpswinkel en twee lokale pubs.

Aangeraden wordt met tenminste actieve personen aan deze tocht te beginnen. Je hebt niet zoveel ervaring met paarden nodig. Het enige wat je nodig hebt, is de wil om te leren en de spirit te hebben om iets nieuws te ervaren en van iets compleet anders te genieten.

Voorbeeld dagprogramma:

Dag 1:

Dag van aankomst op de camping waar je de tocht begint en ook eindigt. In de avond van je aankomst maak je kennis met de eigenaar in de ontvangstruimte. Je wordt bijgepraat over het gebied en het landschap in de omgeving. Ook neemt de eigenaar de route en de plaatsen die je met je paard en huifkar aandoet. Hij laat je weten dat je de volgende morgen kennismaakt met het paard waarmee je op stap gaat. Ook krijg je dan uitleg over de verzorging, optuigen en het rijden met het paard. Het kampeerterrein beschikt over toiletten, douches waar je voor 1 euro per 4 minuten kunt douchen, wasmachines die voor 1 euro per 20 tot 30 minuten kunt gebruiken, een campingkeuken en een lounge.

Dag 2:

Na de kennismaking met je paard volgt het verzorgen, optuigen en inspannen voor de huifkar. De eigenaar vergezelt je tot je je op je gemak voelt met het paard en de huifkar te rijden. Je volgt een mooie route door het Carramore veengebied. Op deze tocht van 9 kilometer volg je een mooie route door het Carramore veengebied. De groene heuvels die je omringen zijn ontstaan door verschuivend ijs in de IJstijd. Op sommige heuvels zal je elvenkasteeltjes ontdekken. Dit zijn de overblijfselen van boerennederzettingen van 2000 jaar geleden. Tot 60 jaar geleden waren deze gronden in gebruik als begraafplaatsen voor kinderen. Het brengt ongeluk als je je met de elvenforten bemoeit, omdat ze bekend staan als de huizen van de ‘slua-si’, de onderkomens van de elven. Op de route zie je aan je rechterhand de Croagh Patrick liggen, dit is de heiligste berg van Ierland. Bij Ballintubber word je verwelkomd door de familie Dempsey op hun boerderij. Geniet deze middag van een toer door het klooster van Ballintubber. Een Ierse koning, Cathal van de Wijnrode Hand O ‘Connor liet dit klooster bouwen. Het gebouw staat er 750 jaar en is nog steeds in gebruik. Loop een deel van de Tochar Phadraig, de oude pelgrimsroute naar Croagh Patrick. Dit is de piramidevormige berg in het westen. Andere mogelijkheid is naar Castleburke te wandelen, een pittoreske ruïne die je 2 kilometer verderop vindt. Dichtbij je plaats van overnachting ligt een pub waar elke middag tussen 13.00 en 15.00 uur maaltijden worden geserveerd. Op een kilometer loopafstand ligt een supermarkt waar de hele dag franse frietjes, eieren, worstjes, bonen en spek worden geserveerd.

Dag 3:

Je verlaat Ballintubber en gaat op weg naar Carrownacon. Onderweg volg je een wonderschone route langs het meer Burriscara. Als je goed om je heen kijkt, kun je de imposante ruïne van Adam Staunton ontdekken, een baron uit Normandië die Castlecarra liet bouwen in 1238. Je kunt gaan zwemmen in het meer. En misschien kan je later op deze dag terugkomen om het klooster van Burriscara uit 1295, ook gebouwd door baron Staunton, te bezoeken. Hij liet het klooster bouwen voor de Augustijnse broeders. Je kunt mooie wandelingen maken langs het meer. Voorlopig rijd je eerst door het mooie Moorehall naar Carrownacon. Hier overnacht je op het terrein van de pub van Kevin en Marie. Je begeeft je op loopafstand van Moorehall House en het Forest Park. De bekende Ierse schrijver George Moore werd hier geboren. Zijn boek Albert Nobbs werd niet zo lang geleden verfilmd. De as van Moore is uitgestrooid op Castle Island, het eiland dat in het meer ligt. Je kunt een bezoekje brengen aan Kiltoome, de begraafplaats van de Moores, diep in het bos van Ballycally gelegen. In het meer in dit gebied vang je de beste forellen. En drink wat in de pub van Kevin en Marie die elke avond vanaf 21.00 uur is geopend. Een kleine winkel voor je basisbenodigdheden vind je aan de overkant van het kampeerterrein.

Dag 4:

Vandaag rijd je over 9 kilometer terug naar het startpunt van deze gezellige huifkartocht. Je reist van Carrownacon naar Clogher, waar je op het kruispunt twee scholen ziet staan. Hier worden leraren opgeleid. Vanaf dit punt laat je je paard rechtdoor stappen en tussen de glooiende heuvels zie je dan het dorp liggen van waar je bent begonnen. Waarom zou je geen drankje nemen als je je paard hebt verzorgd en beloond? Deze middag kan je een bezoekje brengen aan het National Museum of Country Life en Horkan’s Lifestyle Centre in Turlough, Castlebar op 10 kilometer van het kampeerterrein. De toegang is gratis en op het terrein is het restaurant de hele dag geopend.

Dag 5:

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van je brave paard dat je heeft rondgeleid in deze allervriendelijkste omgeving. Na deze actieve, maar ontspannen dagen waarop je veel nieuwe vrienden hebt gemaakt, keer je terug naar huis. De organisator hoopt je in de toekomst nog terug te zien.

Vertrekdata (za)
Prijs per huifkar
Kamertype 4n *  
14/06/2023  - 30/08/2023
Huifkar
€  825

Prijs per huifkar

Exclusief 2 x overnachting bij de kampeerboer € 40 p.n (inclusief elektriciteit), ter plaatse te betalen

Kamertype

4n *


14/06/2023  -  30/08/2023

Huifkar

825


Prijs per huifkar

Exclusief 2 x overnachting bij de kampeerboer € 40 p.n (inclusief elektriciteit), ter plaatse te betalen

Data 2023

Mogelijk te boeken in de periode van 14-06 t/m 30-08, op aanvraag. Dag van aankomst is Zaterdag

Praktische info

 • Aantal deelnemers:
  Min. 1 en max. 4 personen per huifkar. Incl. 2 pers. tent bij meer dan 4 personen per boeking voor een huifkar, op aanvraag

Inclusief

 • 5 dagen / 4 nachten waarvan 2 nachten op de boerderij en 2 nachten op een kampeerboerderij.
 • *Inchecken tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Uitchecken om 10.00 uur
 • Op basis van Logies.
 • Huifkar met paard, voer voor het paard, Water, Gas, beddengoed, keukengerei, Fiets (op aanvraag), tent voor 2 personen indien boeking van meer dan 4 personen per huifkar
 • Begeleiding van een instructeur op dag 1 (altijd telefonisch bereikbaar op de overige dagen

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van en naar de accommodatie, vanaf Treinstation Castlebar € 20 per taxi (met max. 4 personen) per rit, vanaf Luchthaven Shannon € 250 per taxi (met max. 4 personen) per rit, Vanaf luchthaven Dublin € 300 per taxi (met max. 4 personen) per rit, vanaf Luchthaven Knock € 90 per taxi (met max. 4 personen) per rit
 • Maaltijden en Drankjes
 • Schoonmaakmiddel, handdoeken en theedoeken
 • 2 x overnachting bij de kampeerboer € 40 p.n (inclusief elektriciteit), ter plaatse te betalen
 • Reis-/annuleringsverzekering