‘Expeditie Wildernis’: Uitdagende trektocht te paard in IJsland


Op zoek naar een heus paardrij-avontuur in een wild landschap? Dan is deze trektocht te paard in IJsland echt iets voor jou. Op IJslandse paarden drijf je vrij lopende paarden in kuddes over weidse graslanden, bergen en ...

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 4.200

Op zoek naar een heus paardrij-avontuur in een wild landschap? Dan is deze trektocht te paard in IJsland echt iets voor jou. Op IJslandse paarden drijf je vrij lopende paarden in kuddes over weidse graslanden, rotsachtige bergen en een maanachtig vulkaanlandschap naar hun nieuwe velden.

Paardrijden en genieten van middernachtzon in wild IJsland

Op deze tocht leid je de vrije IJslandse paardenkudde over rivieren en verken je nieuwe routes, omdat de oude wegen door de laatste winter zijn verdwenen. Op de lekker lange dagen van paardrijden op de sterke IJslandse paarden ontdek je adembenemende plaatsen die slechts bij enkele IJslanders bekend zijn. Je ervaart de rust die reizen in totale harmonie met de natuur met zich meebrengt.
Tijdens de trektocht verblijf je in de avonden in eenvoudige, maar gezellige berghutten. Er wordt voorzien in slaapzakken. Een hartige, IJslandse maaltijd wacht op je. Omgeven door de sfeer van de IJslandse hooglanden zal je ’s avonds heerlijk in slaap vallen. 

De eerste twee nachten en de laatste nacht breng je door in comfortabele houten huisjes met twee tot vier slaapkamers en gedeelde faciliteiten.
Van ruiters wordt verwacht dat zij over uitstekende rijvaardigheid beschikken. Goede lichamelijke conditie is echt nodig voor deze trektocht. Dagelijks rijd je tussen de 25 en 40 kilometer paard. Het verblijf bestaat uit acht dagen en zeven nachten. Op zeven dagen wordt paardgereden. Iedere ruiter rijdt een tot drie paarden per dag; tijdens de tocht wordt er gewisseld van paard, om de paarden rust te geven en ook in de gelegenheid te stellen vrij rond te lopen met hun paardenvrienden.

De organisatie voorziet in een helm/cap, regenkleding en zadeltassen. Een supportwagen vervoert bagage en eten.  

Voorbeeldprogramma:

Dag 1: 
Na de busrit vanuit Reykjavik naar de basis (transfer in de ochtend tussen 09.00 uur en 10.00 uur), haalt de organisator je op bij het busstation en brengt je naar de comfortabele houten huisjes die je onderkomen vormen. Je kunt je installeren en na een snack en een informeel gesprek leer je de paarden kennen. De eerste korte buitenrit van ongeveer 2 uur volgt. Daarna kan je genieten van de natuurlijke hot tub bij de huisjes waarna het tijd is voor het diner.

Dag 2: 
Het avontuur te paard gaat beginnen. Na het ontbijt worden we naar de stallen vervoerd en stijgen we op. 
Als wij op weg gaan naar de hooglanden, begint de kudde vrije paarden ook aan zijn reis. Door de kudde die met ons meeloopt kunnen wij gedurende de dag van paard wisselen. Zo kunnen de paarden ook rusten en vrij rondlopen met hun vrienden. Onze tocht voert langs de brede rivierdelta Héraõsvötn waar wij veel broedende en jagende vogels kunnen zien. Na de lunch rijden we verder de vallei in langs een weg waar zeer weinig verkeer komt. We sluiten de tocht af op een boerderij waar de kudde overnacht. Wij worden teruggebracht naar onze huisjes waar een warm diner op ons staat te wachten.

Dag 3: 
Deze ochtend moeten wij inpakken, omdat wij de volgende nachten doorbrengen in berghutten. We worden eerst naar de paarden gebracht en rijden dan zuidwaarts. 
Na een paar minuten paardrijden ligt de beschaafde wereld al achter ons. Voor ons ligt de glanzende gletsjer Hofsjökull. Hoe hoger we komen, hoe minder begroeiing we zien. Uiteindelijk groeit er niets meer dan Arctische wilgenbosjes en IJslandse mossen. In namiddag verschijnt een berghut in de wildernis. Stromend koud water is de luxe van deze charmante hut en ‘centrale verwarming’ is gegarandeerd, omdat we met ons allen in een kamer slapen.

Dag 4: 
Vanaf Skiptabakki waar wij hebben overnacht rijden we naar Ingólfsskáli. De majestueuze gletsjer Hofsjökull domineert de horizon als wij westwaarts rijden langs de rivier Vestari Jökulsá. Onze kudde rent over het steenachtige, ruige hoogland dat bijna verandert in een maanlandschap. We moeten ergens in deze omgeving voor de eerste keer een grote gletsjerrivier oversteken. Daarvoor moeten we een goed punt vinden zodat alle paarden veilig aan de overkant aankomen. 
In de avond bereiken we de hut Ongólffskáli. Deze ligt in het oude lavaveld Lambahraun op een paar kilometer van de voet van de gletsjer. Na een goed diner genieten we van de rust en door de ramen van de hit zien we de paarden.

Dag 5: 
De route gaat vandaag in oostelijke richting naar de berg Illviõrahnjúkur. Volgens het laatste wetenschappelijke onderzoek is het geografische hart van IJsland niet ver van de oostelijke zijde van deze berg gelegen. De winters zijn hier erg streng. Vrijwel geen levend wezen kan de winter hier overleven, met uitzondering van de raven en de Arctische vossen. Wij rijden naar de hut Laugafell. In de hot tub kunnen wij onze spieren ontspannen en genieten van de middernachtzon.

Dag 6: 
Een van de langste tochten in uitzonderlijk mooie natuur ligt vandaag voor ons.  
Na een stevig ontbijt zadelen wij de paarden en beginnen aan de afdaling van het hoogland plateau naar de rivieroevers van de oostelijke gletsjerrivier. Langzaam maar zeker wordt de wereld om ons heen steeds groener en levendiger. Onze kudde draaft door kleine berkenbosjes en langs blauwe bessenstruiken. We hebben fantastisch uitzicht en steeds veranderende paden waarover we paardrijden. Uiteindelijk komen we aan bij de rustieke hut Hildarsel in de vallei van Austurdalur.

Dag 7: 
Kelduland is onze bestemming van vandaag. Daarvoor rijden we door de vallei in noordelijke richting. We rijden tot we bij de ruïne van de turfboerderij Abaer en een hele kleine kerk komen. Er kunnen veel verhalen worden verteld over de historie in deze omgeving. Na een pauze gaan we verder richting de magnifieke, diepe kloof Merkigil. 
We rijden de kloof in en nemen een moment om deze unieke natuurlijke schoonheid in ons op te nemen. Daarna rijden we weer omhoog om onze weg te vervolgen naar de eindbestemming: de boerderij Kelduland. Hier aangekomen moeten wij afscheid nemen van onze vertrouwde paarden. We krijgen vervoer naar de huisjes waar wij genieten van het afscheidsdiner en een laatste bad in de hot tub. 

Dag 8: 
Na het ontbijt is er tijd om in te pakken. Transfer naar het busstation (tussen 14.00 uur en 16.00 uur) van waar je terug gaat naar het vliegveld in Reykjavik. Als je de ‘Highland Bus’ wilt nemen om eerst het geothermische gebied van Hveravellir, de spectaculaire watervallen van Gullfoss en de beroemde geisers te zien, kan dat tegen een meerprijs worden geregeld.    

Vertrekdata Kamertype 7n *  
14/08/2022  - 21/08/2022
Diverse accommodaties
€  4.200
Boek nu

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

7n *


14/08/2022  -  21/08/2022

Diverse accommodaties

4.200


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2022

14-08 t/m 21-08

Praktische info

 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 8 ruiters en max. 12 ruiters ( 3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten in houten huisjes en berghutten met gedeelde sanitair
 • Op basis van volpension vanaf lunch dag 1 t/m ontbijt dag van vertrek
 • 7 dagen paardrijden, 25 a 40 km per dag (op 1 a 3 paarden per dag)
 • Transport van bagage
 • Transfer van en naar Reykjavik (dag van aankomst tussen 09.00 uur en 10.00 uur, dag van vertrek transfer tussen 14.00 uur en 16.00 uur)
 • Slaapzak, helm, regenkleding en zadeltassen
 • 11% VAT
 • Engels en Duitssprekende gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Alcoholische drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Eventuele overnachting Reykjavik voor en na het paardrijarrangement
 • Reis-/annuleringsverzekering