De zilverroute: paardentrektocht door Mexico


De Spanjaarden gebruikten de zilverroute al, net zoals de boodschappers van de Azteekse bevolking. En nu krijg jij de kans om te paard dit pad te betreden.

Gevorderde beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 2.168

De Zilverroute in Mexico is een fascinerende trektocht te paard waarbij je op een vriendelijke Quarterhorse, Azteca of Mexicaanse Criollo kennismaakt met de natuur, historie en cultuur van Mexico. Deze trektocht voert over wisselend vlak en bergachtig terrein en laat je uitgebreid kennismaken met de historie en cultuur van het land.

Ontdek Mexicaanse cultuur te paard

In deze trektocht te paard van zes dagen spelen historie en cultuur een belangrijke rol. En terwijl je paardrijdt, neem je ook de bijzondere natuur in je op: je rijdt in hoge, beboste bergen, komt in woestijnachtig gebied en je rijdt langs een heldere rivier. Onderweg zie je oude hacienda’s, religieuze heiligdommen en authentieke dorpen.

Ook bezoek je de stad waar je wordt omringd door het koloniale verleden. Deze gevarieerde reis laat je kennismaken met alle culturele en natuurlijke facetten van Mexico. Dat kan natuurlijk nooit op een mooiere manier dan vanaf de paardenrug.

Overnachting

Je overnacht in charmante hotels, op een glamping en een maal in een onderkomen in de bergen.

Het arrangement behelst acht dagen met zeven overnachtingen. De trektocht duurt zes dagen, waarbij je dagelijks zes tot acht uur in het zadel zit. De tocht wordt gereden in stap en draf, soms wordt er ook gegaloppeerd. Van ruiters wordt verwacht dat zij in alle gangen makkelijk zitten. Maximumgewicht ruiter: 110 kg.

 
Voorbeeld dagprogramma:

Gelieve 1 dag voor vertrek van de trektocht aankomen!!

Dag 1:
Ontmoeting met de gids en de ruiters om 17.00 uur bij het van tevoren afgesproken ontmoetingspunt in Guanajuato-stad waarna de transfer naar de traditionele Mexicaanse ranch waar de paarden staan volgt. Bij aankomst op de ranch maak je kennis met de andere personeelsleden en krijg je meer details en uitleg over de aanstaande trektocht. Dit alles bij een heerlijke welkomstcocktail op het terras van de ranch. De koks stellen een ranchero barbecue samen. Het eten wordt vergezeld door zachte, Mexicaanse muziek en het licht van het kampvuur. Overnachting op de glamping op de ranch.

Dag 2:

De tocht kan beginnen! Na het ontbijt stijg je op om naar Peñafel te rijden. Je rijdt door plattelandsdorpen in de omgeving tot je de heuvels aan de voet van de Montecillo-bergen bereikt. Daar begin je aan de beklimming. Je stijgt van 1900 meter naar de oude hacienda op 2236 meter boven de zeespiegel. Je klimt door veranderende landschappen met elementen van woestijnachtig gebied en imposante bergen. Onderweg kom je ruïnes van mijnen en hacienda’s van meer dan 100 jaar oud tegen. Je steekt de rivier Cardo over.
Als je wilt kan je zwemmen in het kleine, natuurlijke meer in het midden van de woestijn. Het meer is gevuld met water dat uit de heilige bergbron komt. Daarna vervolg je je pad naar de oude overblijfselen van de hacienda Cardones en zijn Mexicaanse paardenring bij Peñafiel. De paarden overnachten hier.
Ruiters worden vervoerd naar het hotel in hartje Guanajuato. Deze koloniale stad wordt gekenmerkt door zijn prachtige gebouwen met elementen van de twee belangrijkste culturen die deze stad hebben gebouwd: de Indiaanse en de Spaanse cultuur. De stad markeert de bron van de natie, bewaart ’s lands architectonische hoogstandjes en de omgeving. Beschermd door de bewoners, de lokale overheid en de staat, is Guanajuato in 1988 door Unesco verklaard tot Historische stad en aangrenzende mijnen. In het algemeen wordt de stad als de mooiste koloniale stad van Mexico beschouwd.
Je dineert in de tuin van de Union waar elke avond muziekgroepen optreden in het zachte licht van de plek waar de historie leeft en een magische sfeer creëert. (21 km. paardrijden).

Dag 3:

Na het ontbijt volgt de transfer naar de paarden. Nadat iedereen weer in het zadel zit, begin je aan de avontuurlijke tocht van de oude zilvermijn naar het dorp Santa Rosa, gelegen in het hart van de Centrale Hooglanden op 2850 meter hoogte.
Dit wordt een prachtige dag waarbij je over de oude, Koninklijke weg rijdt die vijf eeuwen geleden werd gebruikt tijdens de Spaanse koloniale tijd. Over deze route werden hoofdzakelijk goud en zilver vervoerd. Je rijdt langs oude goud- en zilvermijnen. Ook rijd je door pittoreske dorpjes zoals Peñafiel, Monte San Nicolas, Peregrina en Santa Rosa. Onderweg kan je op de kubusvormige berg de Christus van Cubilete zien. De plek waarop deze staat wordt beschouwd als het geografische centrum van Mexico.
In de middag geniet je van een zalige cocktail en er is een tequilla-proeverij op het terras van het onderkomen in de bergen. Een mooie manier om de dagtocht af te ronden. ’s Avonds wordt een typisch Mexicaans menu geserveerd, erkend door Unesco als immaterieel erfgoed van menselijkheid. (27 km. paardrijden).

Dag 4:

Deze dag van paardrijden beleef je in een gebied van grote biodiversiteit. De Centrale Hooglanden worden gekenmerkt door grote bergen, bedekt door eiken- naald- en aardbeienbossen. Je hoort veel vogels hun eigen lied zingen en het landschap verandert terwijl je erdoorheen rijdt. Je hebt fantastisch zicht op aan de ene kant hoge bergen en woestijnachtig gebied aan de andere kant. Je hebt kans de voetafdrukken van coyotes, poema’s en wasbeertjes op de grond te zien. De tocht brengt je naar de volgende bestemming: de oude hacienda-stallen. De paarden overnachten hier en de ruiters worden naar hun hotel in het midden van de historische stad Dolores Hidalgo overgebracht. (37 km. paardrijden).

Dag 5:

Vandaag heb je de prachtige gelegenheid om te paard een van de belangrijkste historische steden van Mexico te paard te bezoeken. Je rijdt in Dolores Hidalgo, ook wel de ‘Krib van de Mexicaanse Onafhankelijkheid’.genoemd, omdat hier de bakermat voor de onafhankelijkheidsstrijd ligt. Priester Miguel Hidalgo y Costilla begon de opstand in de ochtend van 16 september 1810. Je krijgt een rondleiding door het historische centrum en bezoekt enkele gebouwen van belang tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Mexico.
Tegen de avond heb je de mogelijkheid het Wijnmuseum te bezoeken, een heuse Mexicaanse ‘cantina’ te bezoeken of ontspannen te wandelen en de winkeltjes te bezoeken. Diner in een authentiek restaurant, gevestigd in een 18e eeuws huis en bekend om zijn traditionele schotels, verlicht door vuurvliegjes die door de tuin dansen en welriekende bloemen. Je overnacht in hetzelfde hotel als gisteren. (12 km. paardrijden).

Dag 6:

Na een heerlijk ontbijt zet je de trektocht te paard voort en rijd je naar de stad Atotoncilco. Om daar te komen, rijd je door de Cactusvallei en de historische hacienda ‘ La Erre’ die een belangrijke heeft gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd. In het charmante stadje Barron zie je de oude kapel en daarna rijd je door tot je Atotoncilco hebt bereikt. Daar zie je de imposante 18e eeuwse kerkmuren met heiligdommen. Er worden nog steeds religieuze bijeenkomsten gehouden. Deze architectonische schat is ook bekend als de Sistine Kapel van Mexico. Het bestaat uit een schip, een sacristie en meer dan zes bijbehorende kapelletjes en verschillende kleedkamers. Schilderijen, altaren en sculpturen zijn er nog te vinden. Het majestueuze heiligdom behoort tot het Unesco Werelderfgoed. (27 km. paardrijden).

Dag 7:

Na het ontbijt bij het zwembad ga je weer te paard om naar het punt te rijden dat het dichtst bij San Miguel de Allende ligt. Je rijdt over wegen die tweehonderd jaar geleden intensief werden gebruikt tijdens de onafhankelijkheidsstrijd en de Mexicaanse Revolutie. Je rijdt door traditioneel Mexicaans landschap en je ontdekt Indiaanse kapelletjes. Als je langs de rivier Laja rijdt, ontdek je de kapellen van andere geloofsvormen van de stammen die hier leefden voordat Columbus Amerika bereikte. Unieke landschappen die woestijnachtig gebied combineren met ‘wetlands’ maken deze dagtocht uniek. Ook komt het plattelandsleven naar voren en ervaar je stilte voor je aankomt op de volgende bestemming, San Miguel de Allende, Unesco Werelderfgoed. Hier vind je ook je hotel. (23 km. paardrijden).
Je stijgt af en ontdekt deze stad te voet. San Miguel de Allende staat bekend om zijn rijke tradities met jaarrond evenementen. Festivals spelen een belangrijke rol . Magie in mystiek die oude tradities hoog houden kan je nergens anders vinden dan hier. Deze stad staat bol van de kunst en cultuur en is Unesco Cultureel Erfgoed. San Miguel de Allende speelde een belangrijke rol in de strijd om onafhankelijkheid.

Dag 8:

Ontbijt en dan is het alweer tijd om de reis naar huis te aanvaarden.

Vertrekdata Kamertype 7n *  
07/12/2022  - 14/12/2022
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.168
€  2.569
18/01/2023  - 15/01/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.334
€  2.754
19/02/2023  - 26/02/2023
Diverse accomodaties - 1 pers
Diverse accommodaties
€  2.754
€  2.334
01/03/2023  - 08/03/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.334
€  2.754
19/07/2023  - 26/07/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.334
€  2.754
09/08/2023  - 16/08/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.334
€  2.754
06/09/2023  - 13/09/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.334
€  2.754
04/10/2023  - 11/10/2023
Diverse accomodaties - 1 pers
Diverse accommodaties
€  2.754
€  2.334
06/12/2023  - 13/12/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.334
€  2.754
Boek nu

(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op originele Amerikaanse dollar in 2022 USD 2351 p.p. in 2023 USD 2531 Eenpersoonskamertoeslag in 2022 USD 435 in 2023 USD 455

Kleine groep toeslag tot 4 ruiters:
* Bij 1 ruiter +35%
* Bij 2 ruiters +25%
* Bij 3 ruiters +15%

Kamertype

7n *


07/12/2022  -  14/12/2022

Diverse accommodaties

2.168

Diverse accomodaties - 1 pers

2.569

18/01/2023  -  15/01/2023

Diverse accommodaties

2.334

Diverse accomodaties - 1 pers

2.754

19/02/2023  -  26/02/2023

Diverse accomodaties - 1 pers

2.754

Diverse accommodaties

2.334

01/03/2023  -  08/03/2023

Diverse accommodaties

2.334

Diverse accomodaties - 1 pers

2.754

19/07/2023  -  26/07/2023

Diverse accommodaties

2.334

Diverse accomodaties - 1 pers

2.754

09/08/2023  -  16/08/2023

Diverse accommodaties

2.334

Diverse accomodaties - 1 pers

2.754

06/09/2023  -  13/09/2023

Diverse accommodaties

2.334

Diverse accomodaties - 1 pers

2.754

04/10/2023  -  11/10/2023

Diverse accomodaties - 1 pers

2.754

Diverse accommodaties

2.334

06/12/2023  -  13/12/2023

Diverse accommodaties

2.334

Diverse accomodaties - 1 pers

2.754


(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op originele Amerikaanse dollar in 2022 USD 2351 p.p. in 2023 USD 2531 Eenpersoonskamertoeslag in 2022 USD 435 in 2023 USD 455

Kleine groep toeslag tot 4 ruiters:
* Bij 1 ruiter +35%
* Bij 2 ruiters +25%
* Bij 3 ruiters +15%

Data 2022

07-12 t/m 14-12

Data 2023

18-01 t/m 25-01
19-02 t/m 26-02
01-03 t/m 08-03
19-07 t/m 26-07
09-08 t/m 16-08
06-09 t/m 13-09
04-10 t/m 11-10
06-12 t/m 13-12

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 110 kg
 • Leeftijd:
  Min 14 jaar en ervaren. Tot 18 jaar onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 4 en max. 12 ruiters (3 weken voor vertrek) Tot 4 ruiters tegen toeslag mogelijk

Kleine groep toeslag tot 4 ruiters:
* Bij 1 ruiter +35% 
* Bij 2 ruiters +25% 
* Bij 3 ruiters +15% 

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten in hotel, berghut of tent
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt )incl water en frisdrank. Incl. tequilla drankjes dag 3. Excl. diner dag 5
 • 6 dagen paardrijden 6 tot 8 uur per dag
 • Engels- en Spaanstalige begeleiding
 • Bagage in de volgwagen
 • Transfers vernoemd in het programma
 • Gelieve 1 dag voor vertrek van de trektocht aankomen!!

Exclusief

 • Heen- en terugreis (vlucht naar León (BJX), of vlucht naar Mexico City en verder met de bus naar Guanajuato (ong. 5 uur) of binnenlandse vlucht
 • Overige (alcoholische) drankjes
 • Diner dag 5
 • Fooien
 • Slaapzak
 • Entree a museum en overige bezienswaardigheden
 • Transfer bij een te late aankomst USD 110 p.p
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/ annuleringsverzekering