Paardrijden onder de Grote Luchten van Mongolië


Paardrijden op de hoogvlakte van Mongolië is een avontuur op taaie oerpaarden die je dapper over de steppe dragen. De trektocht ‘Grote Luchten’‘ te paard, speelt zich af ten noorden van de hoofdstad Ulaanbaatar.

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 3.504

Paardrijden op de hoogvlakte van Mongolië is een avontuur op taaie oerpaarden die je dapper over de steppe dragen. De trektocht ‘Grote Luchten’‘ te paard, speelt zich af ten noorden van de hoofdstad Ulaanbaatar. De ruitergroep krijgt ondersteuning van yak-wagens waardoor de trektocht geheel zonder gemotoriseerd voertuigen wordt gereden. Bagage en gers (Mongoolse tenten van vilt) ook wel joert genoemd, gaan mee in de yak-karavaan. De yak wordt ingezet, omdat die beter is in de taiga dan de kameel. Kamelen vormen een karavaan op trektochten in het zuiden, op de steppen.

Deze trektocht te paard onder de Grote Luchten van Mongolië voert door het zuidelijke gebied van de Khan Khentii, de fotogenieke omgeving van het nationaal park Gorkhi Terelj. De streek ligt ten noorden van de hoofdstad Ulaanbaatar en bestaat uit enorme beboste bergen, de taiga. In de vochtige delen van de taiga groeien voornamelijk naaldbomen als lariksen, dennen en zilversparren. Ook komen er berken, wilgen, populieren en wilgen voor. 

De trektocht begint met een korte (auto-) rit naar de taiga van Khan Khentii. Hier worden we afgezet bij de rivier Upper Tuul. Een lokale groep van ruiters wacht ons hier op. Zij hebben de gers al opgezet. We maken proefritten te paard van een dag (twee overnachtingen) en zetten onze trektocht voort als een echte nomadenreis: Zonder voertuigen op wild terrein. We worden ondersteund door een karavaan van yak-karren en lokale nomaden. 

Elke dag rijden wij, ruiters, een grote cirkel, terwijl de karavaan onderweg is naar de volgende plaats van overnachting. Op elke bestemming verblijven wij twee nachten. De trektocht voert ons over bergen, steppes, door wouden en beboste weiden. Onze kampeerplaatsen liggen overwegend vlakbij rivieren.

De overnachtingen hebben plaats in luxueuze gers met echte, stevige bedden. Niemand hoeft zich op te rollen in een slaapzak, alle bedden zijn voorzien van alle benodigde beddengoed. De tenten worden verwarmd met stoven, kacheltjes. De karavaan vervoert alle benodigdheden. 

Voorbeeld dagprogramma

Dag 1
Aankomst in Ulaanbaatar en verzameltransfer naar het hotel. Bespreking van de trektocht gevolgd door het diner en entertainment.

Dag 2 en 3
In de ochtend bezoeken wij het Gandan-klooster, mogelijk in de tijd van het gebed. Dit klooster is het centrum van de heropleving van het boeddhisme in Mongolië. Mongolen hangen de Tibetaanse versie van het Lamaisme aan, de Dalai Lama is daarbij de belangrijkste leider.

Na dit bezoek rijden we de stad uit. Het Mongoolse landschap vouwt zich voor ons uit. Tegen de tijd dat we bij de steppevallei van Hadan Hoshuu aankomen, is er geen spoor meer van de beschaafde wereld te vinden. We zijn in de wereld van nomadenherders gekomen. Met hun paarden, tenten en vee maken zij volop gebruik van deze zomerweiden. Onderweg hebben we een picknicklunch. Over de beboste Zamtiin Pas rijden we de Upper Tuul vallei in. We zien karren die worden voortgetrokken door yaks en we zien paarden op de vlakte van Bosog, naast de rivier Tuul. Hier overnachten wij de komende twee nachten. Elke tent is voorzien van een kachel en sterke bedden. 

Na een nacht onder de sterren in ons luxueuze tentenkamp (joerten) maken we een dagtocht op de zuidelijke oever van de Tuul. We rijden door valleien, bossen en over de bergkam. We hebben geweldig uitzicht over de zuidelijke Siberische bossen en zien de overgang van deze bossen naar de Mongoolse steppes. Daarna rijden we met de yak-karavaan langs de smalle rivier Baruunbayan tot we bij de grote weiden bij de rivier Tuul aankomen. Met de paarden steken wij de Tuul over terwijl onze karavaan doorloopt naar onze Bosog-weiden, onze laatste stop. De dagrit uit de Bosogvlakte brengt ons naar de valleien en de bergkammen aan de zuidkant van de Tuul.

Dag 4 en 5
Onze tenten waren al opgeladen en voor het ontbijt wordt onze bagage ook op de yak-karren geladen. Onze ondersteuning is vrij van gemotoriseerde voertuigen. Wij stijgen op en rijden naar het noorden naar de Khentii bergen. We rijden over de beboste bergkam naar de volgende vallei, de Baruunbayan. In deze vallei zullen we twee keer overnachten. De karavaan en ruiters splitsen op een bepaald punt. De groep ruiters maken een prachtige rondrit door het overweldigende landschap. 

De volgende dag (dag 5) staat een dagexcursie te paard op het programma. We vertrekken vanaf ons basiskamp bij de rivier Baruunbayan en rijden naar Gunjin Sum, een tempel die verborgen ligt in het bos.

Dag 6 en 7
We pakken de karavaan voor het laatst in. Karavaan en ruiters rijden gescheiden van elkaar over de beboste bergkammen. De bomen die hier groeien zijn merendeels lariksen, maar sommige bergkammen zijn deels begroeid met dennen. Tijdens onze tocht kunnen we verschillende (unieke) soorten berghoen tegenkomen. Ons tentenkamp zetten we op de oevers van de Zuunbayan op, een zijtak van de rivier de Tuul. Twee nachten brengen wij hier door. 

Een hele dagtocht leidt naar boven richting de bomengrens van de Khentii bergen. Die bieden spectaculair uitzicht in alle richtingen van de ons omringende landschappen.

Dag 8
Vandaag zeggen we gedag tegen onze begeleiders en hun yak-karavaan. Te paard rijden we verder naar de Sharbulag-vallei. Daarvoor steken we de hoogste delen van de Tuul over. In de middag bereiken we een klein tentenkamp op de Jalman-weiden. Hier brengen wij de nacht door.

Dag 9
We hebben deze hele dag om te genieten van het Jalman-weide tentenkamp. Ruiters kunnen deze gebruiken voor een extra dagtocht, of een halve dagrit. Een andere mogelijkheid is even achter te leunen in de bibliotheektent waar boeken over Dzjenghis Khan, het hedendaagse Mongolië of paarden liggen. Ook kan je op Russische bootjes gaan raften of een sauna langs de rivier te pakken.

Dag 10
In de ochtend nemen we afscheid van de paarden en rijden we in de auto naar Ulaanbaatar waar we bij ons hotel inchecken. Verkenning van de stad op eigen gelegenheid. Alles ligt op loopafstand van elkaar en de lokale gids kan je vertellen waar de bijzondere plekken in de stad zijn te vinden.

Dag 11
Verzameltransfer naar het vliegveld of het station wanneer de reis verder door Mongolië voert. 

Het Naadam Festival
De drie belangrijkste sporten op het festival zijn: Paardenraces, worstelen en boogschieten. Het zijn de belangrijkste vaardigheden die de soldaten in het middeleeuwse leger van Djzengis Khan nodig hadden tijdens hun lange veldtochten. Wellicht gaat het belang van deze sporten terug naar de tijd van de Hunnen, veel verder voor de Khan-dynastie op kwam. Hoewel de Mongolen al lang geen veldtochten meer maken, hebben ze de Spelen altijd in ere gehouden.

Vandaag de dag komen herders van heinde en ver op hun paarden naar de Spelen gereden. Van heinde en ver heeft in Mongolië nog de ware betekenis: Sommigen zijn wel drie maanden onderweg om bij de Spelen te komen.

Een gigantisch nomadenkamp op de steppes buiten Ulaanbaatar vangt alle deelnemers in de nacht na de paardenrace op. 

Programma Naadam Festival

Dag 1
Een dag voor de spelen officieel beginnen, rijden wij de stad uit en wonen kleinere, intiemere plattelands- Naadamfestivals bij. Gewoonlijk worden deze in drie gemeenschappen gehouden die op 50 tot 60 kilometer van de stad af liggen. De grote paardenraces op de steppe begint vandaag ook. 

Op de steppe kan je dichtbij de paardenraces komen. De lokale bevolking trekt zin mooiste traditionele kleding aan en geeft volop kleur aan de sfeer van het festival. We picknicken op een festival en rijden in de middag terug naar Ulaanbaatar.

Dag 2
Naadam wordt officieel geopend door de president van Mongolië. Dat gaat met veel ceremonieel gepaard. Cavaleristen gekleed in strijdkostuum brengen negen witte banieren van paardenstaarten naar het podium. Deze banieren staan normaal in het parlement. Wij wonen de indrukwekkende ceremonie bij. 
Direct na de ceremonie volgt de eerste worstelwedstrijd. Meestal komen er 512 worstelaars naar Naadam, maar er zijn ook jaren geweest waarin de organisatie 1024 deelnemende worstelaars heeft geteld. Er zijn geen scheidsrechters en er gelden geen tijdslimieten noch gewichtslimieten bij de worstelwedstrijden.
Ook wonen we een wedstrijd boogschieten bij als dat er de vorige dag niet van is gekomen. Later vertrekken we naar de steppe voor de paardenrace. We wandelen ook over het grote tentenkamp, proeven de sfeer en maken kennis met de nomaden. Honderden paarden zullen later razendsnel hun parcours afleggen en het is altijd een spektakel zoveel paarden op de finish te zien afstormen.

Dag 3
Het programma eindigt na het ontbijt. We hebben alle highlights van Naadam gezien. Afhankelijk of Naadam voor of na de trektoch is heeft u een verzameltransfer naar de luchthaven of u heeft aansluitend de mooie trektocht.

 

Vertrekdata Kamertype 10n * 12n *  
02/06/2023  - 12/06/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  3.504
€  5.570
/
/
09/07/2023  - 21/07/2023
Diverse accommodaties
/
€  4.334
01/08/2023  - 11/08/2023
Diverse accomodaties - 1 pers
Diverse accommodaties
€  5.570
€  3.504
/
/

(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Amerikaanse dollar, USD 3800 p.p. Eenpersoonstoeslag voor 10 nachten USD 2240

Kleine groeptoeslag 2 /3 ruiters, USD 600 p.p

Het Naadam Festival zit bij de reis van 09-07 t/m 21-07 extra kosten hiervoor bedraagt USD 900. Dit arrangement duurt dan dus 13 dagen en 12 nachten.

Kamertype

10n *

12n *


02/06/2023  -  12/06/2023

Diverse accommodaties

3.504

Diverse accomodaties - 1 pers

5.570

09/07/2023  -  21/07/2023

Diverse accommodaties

4.334

01/08/2023  -  11/08/2023

Diverse accomodaties - 1 pers

5.570

Diverse accommodaties

3.504


(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Amerikaanse dollar, USD 3800 p.p. Eenpersoonstoeslag voor 10 nachten USD 2240

Kleine groeptoeslag 2 /3 ruiters, USD 600 p.p

Het Naadam Festival zit bij de reis van 09-07 t/m 21-07 extra kosten hiervoor bedraagt USD 900. Dit arrangement duurt dan dus 13 dagen en 12 nachten.

Data 2023

02-06 t/m 12-06 
09-07 t/m 21-07 (met naadam verlenging) 
01-08 t/m 11-08

 

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 85 kg en anders tot 100 kg met extra toeslag 35 USD p.n
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar en ervaren ruiter, , onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 4 / Max. 6 ruiters (4 weken voor vertrek), tot 4 ruiters met toeslag.

Kleine groeptoeslag 2 /3  ruiters, USD 600 p.p

Het Naadam Festival zit bij de reis van 09-07 t/m 21-07 extra kosten hiervoor bedraagt USD 720. Dit arrangement duurt dan dus 13 dagen en 12 nachten.

 

Inclusief

 • 11 dagen/10 nachten
 • Waarvan 2 overnachtingen in een 2 pers. kamer en de overige overnachtingen in luxueuze tentenkamp (joerten) beide op indeling
 • Ontbijt, welkomst- en afscheidsdiner in Ulaanbaatar
 • Alle maaltijden buiten Ulaanbaatar
 • 9 dagen paardrijden
 • Lokale transfers
 • Bagagevervoer
 • Engelstalige begeleiding
 • Alle kampeeruitrusting

Exclusief

 • Heen- en terugreis (vlieg- of treinreis naar Ulaanbaatar)
 • Drankjes, lunch in Ulaanbaatar
 • Visum
 • Rijhelm
 • Overige persoonlijke uitgaven