Trektocht te paard van de Spaanse Extremadura naar het Lusitanofestival in Golegã


Beleef een bijzondere trektocht te paard vanuit de Spaanse provincie Extremadura naar de Portugese stad Golega om daar het sfeervolle, jaarlijkse paardenfestival bij te wonen.

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 1.395

Beleef een bijzondere trektocht te paard vanuit de Spaanse provincie Extremadura naar de Portugese stad Golega om daar het sfeervolle, jaarlijkse paardenfestival bij te wonen. Op geweldige Spaanse kruisingen waarvan een aantal op de finca is gefokt, rijd je binnen een week van Spanje naar Portugal. In Portugal bezoek je het fantastische, jaarlijks terugkerende paardenfestival in Golegã.  

Te paard van Spanje naar Portugees paardenfestival
De provincie Extremadura ligt in het westen van Spanje en grenst aan Portugal. Het gebied kent zeer weinig industrie en heeft daardoor zijn natuur kunnen behouden.

Op veel plaatsen in Extremadura worden paarden nog ingezet bij het dagelijkse drijfwerk van vee. Daarom zijn deze paarden gefokt op hun behendigheid en snelheid. De meeste paarden zijn van gemiddelde grootte (niet heel hoog en ook niet klein) en hebben weinig knie-actie. PRE ‘s zijn doorgaans niet geschikt als werkpaarden in Extremadura. Zeker als het aankomt op snelheid zijn de cowboys in de Extremadura niet geholpen met een PRE. 

In deze provincie is veel gekruist met Engelse volbloeden,  Arabieren en Quarter Horses. Daaruit zijn paarden voortgekomen die behendig zijn en minder knie-actie laten zien. Inmiddels zijn er aparte stamboeken opgezet voor de Arabische kruisingen, de Spaans-Arabische en er zijn stamboeken voor de Spaans Anglo-Arabische kruisingen. Deze specifieke kruisingen zijn evenveel waard als de PRE.

Algemene rijstijl
De rijstijl op het platteland wordt de ‘Doma Vaquera’ genoemd. Omdat de paarden worden ingezet bij bewaking, drijfwerk en het splitsen van vee, moeten de paarden naast snel en behendig, absoluut gehoorzaam zijn. Dat zijn de essentiële voorwaarden voor een paard om dit specifieke werk dat veel voorkomt in de Extremadura te kunnen uitvoeren.
De finca heeft ook een voorkeur voor deze kruisingen, omdat ze hebben bewezen zeer robuust en taai te zijn. Daarbij beschikken zij over een groot doorzettingsvermogen. Ook zijn deze kruisingen heel goed op moeilijk, ruig terrein.

De kudde
De kudde die jaarrond buiten in een open stal staat, bestaat standaard uit dertig paarden. Van de dertig behoren 21 de finca toe. De andere paarden zijn van eigenaren die hun paard op de finca zadelmak laten maken. 
De paarden worden op een manier getraind die veel lijkt op de Engelse manier van trainen. De jonge paarden worden relatief lang getraind met vier teugels. Dat gebeurt tenminste drie maanden. Reden daarvoor is de mond met zachtheid te behandelen. In het begin worden de teugels van het hoofdstel met minimaal contact op het bit gebruikt. Er wordt eerst vrijwel uitsluitend gewerkt met de teugels op de neusriem. Als het paard zijn balans heeft gevonden, worden de teugels op het bit meer gebruikt. 
De eigenaar stelt dat deze methode van trainen een sensitief paard teweeg brengt dat op het kleinste signaal van de ruiter reageert. 

Tuig
De tochten worden met de meest hoogwaardige zadels en hoofdstellen gereden. Portugese zadels ‘Portugesa Mixta’ van eersteklas leer en een groot oppervlak worden gebruikt in combinatie met het Vaqueiro hoofdstel. Dat is robuust, maar kent geen overbodige riempjes of ringen. Ook krijgen de paarden een ‘Mosquero’ op, lintjes op het voorhoofd van het paard om de vliegen uit de buurt te houden. In de zomer is dit zeer belangrijk. De paarden worden niet met een bit gereden, in plaats daarvan gebruikt de eigenaar hackamores. Volgens hem is een hackamore de beste uitrusting voor lange afstanden paardrijden.      

Rijstijl
De paarden worden zeer licht gereden. Ze zijn eraan gewend dat de ruiter de teugels zeer licht in een hand neemt en ze reageren op aanraking in de nek in combinatie met een zacht been. Maar ze reageren ook goed op een ‘gangbare’ positionering van de teugels in twee handen.
In stap wordt met een licht teugeltje gereden om de paarden niet te storen. Lichtrijden in draf gebeurt met een wat strakkere teugel. En een kleine aansporing zet de paarden in galop. 
Galopperen gebeurt altijd in een rustig tempo waarbij de teugels omhoog worden gebracht en de ruiter in verlichte zit gaat. 
Dagelijks breng je tussen de 2,5 en zes uur door in het zadel. In vijf dagen leg je zo’n 140 kilometer te paard af. 

Overnachtingen
De overnachtingen zijn telkens in tweepersoons en-suite kamers in plattelandspensions en hotels. Een beperkt aantal eenpersoonskamers is op aanvraag tegen een meerprijs beschikbaar. De lunch wordt meestal in picknickvorm gebruikt en het avondeten bestaat uit een 3-gangendiner inclusief tafelwijn. Je dineert in authentieke restaurants.  

Voorbeeld dagprogramma: 

Dag 1: 
Aankomst en eventuele verzameltransfer naar de accommodatie in een klein spaans dorpje waar je de eerste twee nachten zult doorbrengen en hier is dan de kennismaking met de andere ruiters. 

Dag 2: 
Na het ontbijt volgt de transfer naar de finca om kennis te maken met jouw paard van de week. Als het paard helemaal is opgetuigd kan de tocht beginnen. In de morgen rijd je over weideland waar kurkeiken groeien. Wat later steek je de Portugese grens over  en rijd je verder westwaarts. Picknick en dan is het niet ver meer van de eindbestemming van deze etappe in de tocht: een Lusitano-fokkerij. Na dit bezoek keer je per auto terug naar het onderkomen over de Spaanse grens.

Dag 3: 
De route van deze dag voert over weidse weidelandschappen met vee en kurkeiken bos. Brede en vlakke paden stellen ons in de gelegenheid te galopperen. In de buurt van Portalegre is het tijd voor de picknick. ’s Middags bereiken we het kleine stadje Crato. De paarden overnachten hier terwijl de ruiters naar het 4-sterrenhotel in Alter do Chao worden vervoerd. Het hotel is het voormalige klooster van het dorp. Deze bijzondere plek wordt het onderkomen voor de volgende drie nachten.

Dag 4: 
Imposante rotsen van graniet zullen je onderweg naar het dorp Aleida da Mata doen verbazen. De paarden blijven in de buurt van Aleida op land van een Lusitano-fokker. Hier aangekomen is het ook tijd voor de picknick. In de middag bezoek je de Nationale Portugese Stoeterij in Alter do Chao (tegen een meerprijs). De stoeterij heeft een geschiedenis van meer dan 750 jaar. Er worden paarden voor de Portugese Rijschool in Queluz gefokt.

Dag 5: 
Voor je het eucalyptusbos inrijdt, kom je in de ochtend nog langs uiteenlopende granieten rotsformaties. Vlak na Cuheira staat de auto met picknick klaar. Na de pauze ga je weer te paard en vervolg je de tocht die dan langs onder meer voormalige rijstvelden voert. De route leidt naar Torre das Vargens waar de paarden worden afgezadeld. Zij brengen hier de nacht door. Ruiters krijgen ene transfer terug naar Alter do Chao (ong. 30 minuten).

Dag 6: 
Landschappen van eucalyptusbossen en kurkeikenbossen wisselen elkaar onderweg naar Rosmaninhal af. Na de picknicklunch is het al tijd om afscheid te nemen van je paard. Zij worden per truck naar huis gebracht en de ruiters gaan naar Golegã om het festival ’s middags voor het eerst te bezoeken. Voor het diner ga je naar het hotel in Torres Novas waar je de laatste twee nachten van deze gezellige paardrijvakantie verblijft.      

Dag 7: 
Na het ontbijt is het tijd om te beginnen aan het dagje Golegã. Je kunt hier allerlei shows en wedstrijden bijwonen. Het dagprogramma en de lunch zijn vrij, je geeft er helemaal zelf invulling aan. De groep treft elkaar aan het einde van de middag weer om samen terug te keren voor het gezamenlijke afscheidsdiner in het hotel.

Dag 8: 
Na het ontbijt is het tijd voor de verzameltransfer naar het vliegveld.

Vertrekdata Kamertype 7n *  
05/11/2023  - 12/11/2023
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Double)
1 pers kamer (Single)
2 pers kamer (Twin)
€  1.395
€  1.395
€  1.575
€  1.395
Boek nu

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

7n *


05/11/2023  -  12/11/2023

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.395

2 pers kamer (Double)

1.395

1 pers kamer (Single)

1.575

2 pers kamer (Twin)

1.395


(*) Alle prijzen per persoon


Data 2023

05-11 t/m 12-11 - 3 plaatsen

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 85 kg.
 • Aantal deelnemers:
  Min. 4 ruiters en max. 6 ruiters (3 weken voor vertrek) In Covid-19 periode max. 4 ruiters.

Inclusief

 • 8 dagen, 7 nachten op indeling in tweepersoonskamer met meestal eigen badkamer.
 • Op basis van volpension vanaf 1e dag het diner t/m laatste dag het ontbijt (bij picknick water , frisdrank, tafelwijn, koffie/thee; bij diner water, tafelwijn, koffie/thee). excl. lunch dag 7
 • 5 dagen paardrijden 2,5 - 6 uur per dag ( ong. 140 km over 5 dagen)
 • Engels en Duits sprekende begeleiding
 • Dagje festival Golega
 • Dagelijks vervoer heen en terug naar de paarden

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer luchthaven Lissabon € 85 p.p.retour, ophalen rond 16.30 uur, vertrek na 12.00 uur (inchecken voor 11.00 uur)
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Lunch dag 7
 • Reis-/annuleringsverzekering