Expeditie Kaukasus: paardrijden in zuiver ruig gebied


Een trektocht te paard in combinatie met een mini-roadtrip in het Georgisch-Russische grensgebied geeft in veertien dagen tijd een indringende beeld van het historisch rijke en mystieke gebied.

vanaf € 2.987

Een trektocht te paard in combinatie met een mini-roadtrip in het Georgisch-Russische grensgebied geeft in veertien dagen tijd een indringende beeld van het historisch rijke en mystieke gebied. In idt arrangement is een week paardrijden opgenomen waarin de Elbrus wordt verkend. De streek maakt deel uit van de woeste Kaukasus. Op lokale Kabardine paarden worden er geweldige routes gereden. Deze voeren door diepe bergkloven, over hoge plateaus en langs afgelegen grotten. Voorafgaand heb je al een behoorlijk deel van de omgeving gezien tijdens de tocht naar de paarden. 

De trektocht op lokale paarden voert door Kabardine Balkaria, voormalig Sovjetgebied. Voor bergpaarden zijn onze gezadelde vrienden behoorlijk groot, maar ze zijn perfect gebalanceerd. Deze paarden zijn getraind op uithoudingsvermogen. Op een dag kunnen ze wel 100 kilometer afleggen. De fokker selecteert elk jaar de beste paarden voor de trektocht. Wie goed voorwaarts is, een pittige stap heeft en een comfortabele galop, gaat mee en  bezorgt de ruiter veel plezier.

Deze uitdagende trektocht te paard in de Kaukasus is alleen geschikt voor ervaren ruiters met een goed uithoudingsvermogen. Dagelijks wordt er zeven uur in het zadel gespendeerd. De paardrijtochten beslaan op sommige dagen zo’n 60 tot 70 kilometer.

De eerste dagen van de reis maken we kennis met de omgeving en de cultuur van Georgië. Daarbij bezoeken we historische bezienswaardigheden zoals een middeleeuwse kathedraal, een 17e-eeuws fort en een klooster. Eenmaal bij de paarden op voormalige Sovjetgrond aangekomen, is het op de vierde dag van het verblijf in de Kaukasus tijd om te zadelen, aan te sporen en het gebergte in te rijden. 

Tijdens de trektocht door de woeste natuur van de Kaukasus zien we de prachtigste landschappen die dramatisch snel kunnen veranderen. Sommige stukken rijden we zelfs op een hoogte van 3000 meter. De eerste drie dagen van de trektocht rijden we over een spectaculaire route die ons naar het zomerkamp leidt. Dit tentenkamp vormt de uitvalsbasis voor de tochten die we de andere drie dagen maken.

Verse maaltijden
Op het kamp wordt elke dag met verse producten gekookt. De lunch wordt tijdens de trektocht in picknickvorm gebruikt. Ons kampement staat in het gebied van de Adygueens. Wij genieten van hun gerechten die we samen eten. 

Tijdens de trektocht te paard overnachten we in tenten, de andere nachten brengen we door in eenvoudige pensions met veelal gedeeld sanitair. Ook spenderen we een aantal nachten in een hotel.  Op deze dagen dineren we in een restaurant.

Voorbeeldprogramma

Dag 1: 
Aankomst op het vliegveld van Mineralnye Vody waar je wordt opgehaald. Aansluitend diner in een restaurant, overnachting in een hotel.

Dag 2: 
Bezoek aan de oude Sovjet stad Nalchik waar je het park, de markt en openbare gebouwen zult bezoeken. Het museum is zeker een bezoek waard. Je krijgt er een goede indruk van het leven in de noordelijke Kaukasus. Na de lunch bezoek van een werkplaats waar zadels uit het noorden van de Kaukasus worden gemaakt. Dit is echt handwerk. Ook worden hier traditionele hoofdstellen gemaakt. Na de verkenning van Nalchik vertrek je naar het familiepension in een dorp  waar je kunt genieten van je laatste douche voor de komende zeven dagen. Het pension biedt een goede keuken waar wordt gekookt met verse producten. Er is een gedeelde badkamer aanwezig.

Dag 3: 
De trektocht gaat beginnen. De eerste drie dagen rijd je vanaf een oude Sovjet-boerderij waar de paarden staan, in drie dagen naar een kampement. De tocht voert door heuvelachtig gebied en dorpjes naar het plateau. De majestueuze Kabardine paarden kunnen wel 100 kilometer op een dag lopen. Ze hebben een korte stap en een comfortabele galop. Hoewel ze behoorlijk groot zijn, zijn ze uitstekend in balans zal je merken, Je rijdt over de eerste bergen naar Elbrus. Onderweg wordt gedraafd en gegaloppeerd. Aankomst na 7 uur paardrijden bij het al opgezette kamp bij de rivier.  

Dag 4: 
De tocht van vandaag begint in de vallei. Daarna rijd je over de bergkam. In de tweede helft van de dag bereik je het hoge plateau (ongeveer 3000 meter). De landschappen zijn werkelijk indrukwekkend. Je rijdt langs gigantische kliffen die je een open blik geven op het lager gelegen plateau. Onderweg zal je herders ontmoeten. En er is ruimte om te draven en te galopperen. Overnachting in een tent. Verse keuken uit Adygueen. Tijd in het zadel: 7 uur.

Dag 5: 
Je zadelt op, stijgt op en rijd bergafwaarts naar het lager gelegen plateau. Door kloven rijd je naar het zomerkamp. Tijdens de dag paardrijden geniet je volop van het schitterende panorama. Bij helder weer kan je de twee bergtoppen van de Elbrus in de sneeuw zien. Overnachting in een tent op het paarden zomerkamp. In dit eenvoudige onderkomen met een herdershut deel je de maaltijd met de Adygueens die in de omgeving wonen. Tijd in het zadel: 7 uur.

Dag 6: 
Deze dag rijd je in overweldigende canyons. Na zo’n zeven uur van paardrijden arriveer je in het kampement. Daar wordt een Adygueense maaltijd bereid. Overnachting in een tent.

Dag 7: 
De dagtocht begint met een klim. Je stijgt tot je een hoog plateau hebt bereikt. De landschappen van vandaag bieden open vlakten met hoge bergtoppen in de verte. Deze toppen zijn soms hoger dan 5000 meter en eeuwig bedekt met sneeuw. Er is gelegenheid om te draven en te galopperen. Je rijdt terug naar het kampement waar je een gezellige avond beleeft met de Cherkess. Adygueens eten. Zeven uur in het zadel.

Dag 8:
Het bezoeken van enkele grotten staat voor deze dag op het programma. Het gaat om grotten die uitsluitend te voet of te paard zijn te bereiken. Ze zijn wild en alleen de plaatselijke herders kennen deze grotten. Zoals elke dag gebruik je de lunch onderweg. Via je smalle landweggetjes rijd je door de bergen. Na zeven uur paardrijden kom je weer aan bij het zomerkampement waar Adygueen eten wacht.   

Dag 9: 
Deze ochtend rijd je naar beneden naar de canyon die je verder naar beneden voert. Zo kom je aan op de lage landen. Je rijdt terug naar het eerste dorp. Aan het einde van de dag geniet je van een warme douche. Overnachting in het pension met gedeelde badkamer.

Dag 10: 
In plaats van te paard rijd je vandaag in een auto naar Vladikavkaz waar de sfeer langzaam begint te veranderen van Sovjet in het kleurrijke en energieke Tblisi. De architectuur lijkt op de architectuur van Georgië. Na het bezoek aan de stad overnacht je in een 3-sterrenhotel. Diner in een plaatselijk restaurant.

Dag 11: 
De dag begint vroeg. Je wordt naar de kloof van Darial gebracht. Dit is de enige doorgang door de bergketen van de Kaukasus. De Darial werd dor de Perzen en de Romeinen al gefortificeerd Ruïnes zijn nog steeds zichtbaar. De huidige militaire weg voor Georgië verbindt het noorden en het zuiden van de Kaukasus met elkaar. Afhankelijk van de tijd bij de Russische grens bereik je Tblisi tussen 18.00 en 20.00 uur. Je rijdt door Kazbegi en langs de Berg Kazbek. Onderweg geniet je van prachtige landschappen. Over de Georgische militaire snelweg rijd je naar het fort van Ananuri. Het gebouw stamt uit de 17e eeuw. Het ligt aan de rivier Aragvi en werd gebouwd om de toegang tot de vallei te beschermen. Je wordt naar Tblisi gebracht waar je je bagage in het 3-sterren hotel achterlaat. Het hotel ligt middenin het oude centrum van de stad. Diner in de stad.

Dag 12: 
Je krijgt informatie over Tblisi en de dag is verder vrij te besteden. Bezoek een van de musea of galeries, wandel door de straatjes en steegjes en loop de kerken binnen. Aan het einde van de middag komt de groep weer samen voor het laatste gezamenlijke diner. Geniet van de Georgische keuken en wijn.

Dag 13: 
Transfer naar het vliegveld waar ieder zijns weegs gaat.

Vertrekdata Kamertype 12n *  
05/09/2022  - 17/09/2022
Diverse accommodaties
€  2.987

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

12n *


05/09/2022  -  17/09/2022

Diverse accommodaties

2.987


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2022

05-09 t/m 17-09

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 kg
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar, zeer ervaren ruiter en in goede conditie, onder begeleiding van een volwassenen
 • Aantal deelnemers:
  Min. 7 ruiters en max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 13 dagen en 12 nachten
 • Waarvan 4 nachten in hotel, 2 nachten in pension, 5 nachten in tent en 1 nacht in herdershut. Allemaal in gedeelde kamers / tenten.
 • Paardrijden volgens het programma, ongeveer 7 uur per dag ( soms tot 60-70km)
 • Maaltijden vanaf dag 2 ontbijt t/m het ontbijt op de dag van vertrek en de daarbij geserveerde niet-alcoholische drankjes.
 • De verzameltransfer van en naar de luchthaven en de overige transfers
 • Transport van bagage
 • Ervaren Engels- Frans- en Duitstalige gids
 • Entrees beschreven in het programma. (De bezoeken tijdens de vrije tijd zijn voor eigen rekening)

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar Tbilisi luchthaven
 • Russisch visum
 • Russische uitnodiging: € 20
 • Volledige verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Alcoholische drank in restaurant, eventuele maaltijden dag 1