Expeditie Kaukasus: paardrijden in zuiver ruig gebied

vanaf € 2.850 BOEK NU


Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard
Trektocht Rusland te paard

Een trektocht te paard in combinatie met een mini-roadtrip in het Georgisch-Russische grensgebied geeft in veertien dagen tijd een indringende beeld van het historisch rijke en mystieke gebied.

vanaf € 2.850

Een trektocht te paard in combinatie met een mini-roadtrip in het Georgisch-Russische grensgebied geeft in veertien dagen tijd een indringende beeld van het historisch rijke en mystieke gebied. In idt arrangement is een week paardrijden opgenomen waarin de Elbrus wordt verkend. De streek maakt deel uit van de woeste Kaukasus. Op lokale Kabardine paarden worden er geweldige routes gereden. Deze voeren door diepe bergkloven, over hoge plateaus en langs afgelegen grotten. Voorafgaand heb je al een behoorlijk deel van de omgeving gezien tijdens de tocht naar de paarden. 

De trektocht op lokale paarden voert door Kabardine Balkaria, voormalig Sovjetgebied. Voor bergpaarden zijn onze gezadelde vrienden behoorlijk groot, maar ze zijn perfect gebalanceerd. Deze paarden zijn getraind op uithoudingsvermogen. Op een dag kunnen ze wel 100 kilometer afleggen. De fokker selecteert elk jaar de beste paarden voor de trektocht. Wie goed voorwaarts is, een pittige stap heeft en een comfortabele galop, gaat mee en  bezorgt de ruiter veel plezier.

Deze uitdagende trektocht te paard in de Kaukasus is alleen geschikt voor ervaren ruiters met een goed uithoudingsvermogen. Dagelijks wordt er zeven uur in het zadel gespendeerd. De paardrijtochten beslaan op sommige dagen zo’n 60 tot 70 kilometer.

De eerste dagen van de reis maken we kennis met de omgeving en de cultuur van Georgië. Daarbij bezoeken we historische bezienswaardigheden zoals een middeleeuwse kathedraal, een 17e-eeuws fort en een klooster. Eenmaal bij de paarden op voormalige Sovjetgrond aangekomen, is het op de vierde dag van het verblijf in de Kaukasus tijd om te zadelen, aan te sporen en het gebergte in te rijden. 

Tijdens de trektocht door de woeste natuur van de Kaukasus zien we de prachtigste landschappen die dramatisch snel kunnen veranderen. Sommige stukken rijden we zelfs op een hoogte van 3000 meter. De eerste drie dagen van de trektocht rijden we over een spectaculaire route die ons naar het zomerkamp leidt. Dit tentenkamp vormt de uitvalsbasis voor de tochten die we de andere drie dagen maken.

Verse maaltijden
Op het kamp wordt elke dag met verse producten gekookt. De lunch wordt tijdens de trektocht in picknickvorm gebruikt. Ons kampement staat in het gebied van de Adygueens. Wij genieten van hun gerechten die we samen eten. 

Tijdens de trektocht te paard overnachten we in tenten, de andere nachten brengen we door in eenvoudige pensions met veelal gedeeld sanitair. Ook spenderen we een aantal nachten in een hotel.  Op deze dagen dineren we in een restaurant.

Voorbeeld dagprogramma: 

Dag 1: 
Verzameltransfer vanaf de luchthaven van Tbilisi naar een hotel middenin het centrum van Tbilisi.

Dag 2: 
Vandaag rijden we door de Darial kloof, de enige doorgang door het Kaukasus-gebergte. De doorgang heeft een rijke historie die 150 jaar voor Christus begint. De doorgang dankt zijn naam aan de Perzen die de passage Dar-i-Alan noemden ‘de Poort van de Alans’. De Alans beheerden het land ten noorden van de pas in de eerste eeuwen na het begin van de jaartelling. Vanwege zijn ligging is de route die de Noord- en Zuid Kaukasus verbindt, altijd belangrijk geweest voor de machthebbers.
 
Op deze weg van Tbilisi in Georgië naar het Russische Vladikavkaz bezoeken we uiteenlopende interessante plaatsen. Onder meer het stadje Mskhete dat in de 5e eeuw Georgiës hoofdstad was. Er staat een imposante kathedraal van 1000 jaar oud. Ook zien we onderweg een 17e eeuws fort aan de oever van de Aragvi. Richting Kazbegi bezoeken we het klooster van Sameba en we steken de grens over. In Rusland rijden we naar Vladkavkaz. De Georgische naam voor deze stad luidt Ordjonikidze. De Georgische sfeer heerst er nog steeds. Overnachting in een hotel in de stad, diner in een eenvoudig, authentiek, restaurant.

Dag 3: 
Verkenning van de omgeving in de minibus, met onder meer een bezoek aan vaklui die zadels en hoofdstellen op de traditionele Kaukasus-manier vervaardigen. Overnachting in een familiepension.

Dag 4:  
De trektocht te paard kan beginnen. De paarden wachten op ons op een oude Sovjetboerderij waar we opstijgen om in de komende drie dagen naar ons zomerkamp te rijden. Daarvoor leggen we dagelijks 60 tot 70 kilometer te paard af. De paarden hebben een snelle stap en een comfortabele galop. Deze dag rijden we over de eerste bergen richting Elbrus. Het terrein is heuvelachtig waardoor we soms kunnen draven en galopperen. Aan het einde van de dag arriveren we in ons tentenkamp dat al is opgezet. We overnachten dichtbij een rivier.

Dag 5: 
We maken een tocht door de vallei waarna we een tijd lang heuvel op rijden. Halverwege de dag hebben we het plateau bereikt. We rijden dan op 3000 meter hoogte. We draven en galopperen door dit immense landschap. We rijden zo’n zeven uur en komen aan op een prachtige plek waar ons tentenkamp staat.     

Dag 6: 
Vandaag rijden we door naar het lager gelegen zomerkamp. We komen door bergkloven en bewonderen fantastische uitzichten. Als het helder weer is, kunnen we sneeuw op de toppen van de Elbrus zien. Overnachting in een tent in het kamp waar ook een herdershut staat. We delen ons diner met de Adygueens die hier wonen. Deze dag hebben we zeven uur in het zadel doorgebracht.

Dag 7: 
Ontdekkingstocht van de indrukwekkende canyons. Aan het einde van de dag en na zeven uur paardrijden door diepe kloven en over smalle bergpaden, genieten we van de Adygueense gerechten.

Dag 8: 
We beginnen deze dag met een klim. Die leidt naar een hooggelegen plateau. Het landschap biedt wilde, open ruimten met hoge bergtoppen die we in de verte kunnen zien. Nadat de paarden met ons hebben gedraafd en gegaloppeerd, keren we terug naar het zomerkamp waar we na zeven uur paardrijden weer terugkomen.

Dag 9: 
Doel van vandaag is enkele grotten te bezoeken. Sommige zijn uitsluitend te paard of te voet te bereiken. Deze grotten zijn alleen bekend bij de herders. Net als voorgaande dagen lunchen we onderweg. Over smalle slingerpaden uitgekerfd in de bergen klimmen en dalen we door het mystieke landschap. Zeven paardrij-uren zitten erop als we in ons zomerkamp arriveren.

Dag 10:  
We rijden de canyon in en dalen af naar de lage landen. We rijden terug naar het eerste dorp waar we de trektocht zijn begonnen. Aan het einde van de dag genieten we van een warme douche. Overnachting in een pension waar we genieten van huisgemaakte gerechten. We delen de badkamer. 

Dag 11: 
We groeten de paarden en bezoeken per minibus de stad Naltchik. De architectuur geeft de stad zijn Sovjetsfeer. We vangen een glimp op van een verrassend museum, wandelen door het park en over de markt waarna we in de stad lunchen. ’s Middags keren we terug naar de Georgische sfeer van Vladikavkaz waar we overnachten in een hotel. Diner in een restaurant.

Dag 12: 
De minibus brengt ons terug naar Georgië.  We vertrekken zo vroeg mogelijk om de Russische grens over te steken. Afhankelijk van de tijd die we bij de Russische grens doorbrengen, komen we tussen drie en vier uur ’s middags aan in Tbilisi. Overnachting in een traditioneel Georgisch huis dat nu dienst doet als pension. Ons pension kent een gedeelde badkamer. Diner in een restaurant. 

Dag 13: 
We kunnen onze tijd in Tbilisi vrij besteden tot 15.00 uur. Er is genoeg te zien en te doen in de stad. Behalve de stad verkennen kunnen wen ook een thermisch bad boeken. Om drie uur komen we als gezelschap bij elkaar om gezamenlijk verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. We genieten als groep van ons laatste Georgische diner en wijn. Overnachting in het pension.

Dag 14: 
De trip zit er echt op. Tijd voor de verzameltransfer naar het vliegveld van Tbilisi

Vertrekdata (wo) Kamertype 13n *  
04/07/2019  - 17/07/2019
2 pers kamer (Twin)
2 pers kamer (Double)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
€  2.850
€  2.850
€  2.850

(*) Alle prijzen per persoon

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 kg
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar, zeer ervaren ruiter en in goede conditie, onder begeleiding van een volwassenen
 • Aantal deelnemers:
  Min. 6 ruiters en max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 14 dagen en 13 nachten
 • Waarvan 3 nachten in hotel of pension in Tbilisi, 2 nachten in een 3 * hotel in Rusland, 2 nachten in een eenvoudig familiepension, 6 nachten in tent. Allemaal in gedeelde tweepersoonskamer / tent. Paardrijden volgens het programma, ongeveer 7 uur per dag ( soms tot 60-70km)
 • Maaltijden vanaf dag 2 ontbijt t/m het ontbijt op de dag van vertrek en de daarbij geserveerde niet-alcoholische drankjes.
 • De verzameltransfer van en naar de luchthaven en de overige transfers
 • Transport van bagage
 • Ervaren Engels- Frans- en Duitstalige gids
 • Entrees beschreven in het programma. (De bezoeken tijdens de vrije tijd zijn voor eigen rekening)

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar Tbilisi luchthaven
 • Russisch visum
 • Russische uitnodiging: € 20
 • Volledige verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Alcoholische drank in restaurant, eventuele maaltijden dag 1