Transhumance Trektocht

vanaf € 1.850 BOEK NU


Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje
Transhumance trektocht te paard in spanje

Paardrijden over historische paden, de Transhumance trektocht! Een trektocht door de extremadura van Spanje waarbij je een kudde paarden verplaatst naar een andere weide.

vanaf € 1.850

 

 

Paardrijden over historische paden van wel negen eeuwen oud! Door heel Spanje lopen vele oude vee-routes die vanaf de 13de eeuw de veeteelt faciliteerden. Ze worden de “Cañadas Reales” genoemd, en zijn nog steeds in gebruik bij veedrijvers die van winter- naar zomerweiden in de bergen gaan; en andersom: in de herfst weer naar de winterweiden in het lager gelegen gebied;  transhumance heet deze trek. Voor deze trektocht gaan wij hetzelfde pad gebruiken, negen eeuw geschiedenis, te paard, om de paarden van de winter- naar de zomerweiden te brengen, een unieke ervaring! Het Cañadas Reales–netwerk is ooit opgezet door koning Alfonso X in 1273, in een organisatie die de belangen van veeboeren behartigde, voor de oprichting van de “Mesta”, de vereniging van eigenaren van trekkend vee; er kwamen regels en regelingen. Schaapherders kregen diverse voorrechten en belastingvrijstellingen, en hun kuddes konden gebruik maken van de vee-routes, die voortaan officieel werden beschermd. Spanjes economie kreeg een enorme impuls door de handel in wol van het Merino-schaap dat over de Cañadas Reales trok.

Het klimaat Ideaal voor paardrijvakanties
Extremadura is een geweldige bestemming voor paardrijvakanties het hele jaar door,  behalve zomers. Extremadura heeft een landklimaat met frisse, vaak vochtige winters en hete, droge zomers. De vele zon-uren maken dat je zelfs in de wintermaanden makkelijk buiten kan zijn om te genieten van het prachtige natuurschoon en de rust.
Januari en Februari Mooie zonnige dagen en heldere frisse nachten, en heel geleidelijk de eerste voorzichtige tekenen van een naderende lente. Zwaluwen komen terug uit Afrika. Veel vogels, de grote lijster, de grauwe gors, de hop, beginnen te zingen. Gieren starten hun broedseizoen. Grote concentraties wintervogels huizen nog op de steppes; leeuweriken, kievieten, en verschillende vinken. Trapganzen, de kleine trap en de zeldzame grote trap, zwermen in groten getale rond over de vlaktes. Veel amfibieën zijn actief. Langzaamaan beginnen bloemen te verschijnen, onder andere verschillende soorten wilde narcissen. Mimosa en amandelbomen staan in bloei. Een prachtmaand voor wie niet kan wachten tot het lente is. Gemiddelde temperatuur overdag is 15 graden C.
Maart Een wat onvoorspelbare maand qua weer, maar dagen van meer dan 20 graden zijn geen uitzondering. Het is volop lente en wilde bloemen, onder andere veel orchideeën, beginnen te bloeien. De zomervogels keren terug, overal hoor je hun gezang. Uit Afrika arriveren: kuifkoekoek, zwarte wouw, vale gier, roodkopklauwier, aasgier en grauwe kiekendief. De eerste roodborsttapuiten laten zich zien. Kijk je omhoog dan zie je kleine torenvalken vliegen, terwijl intussen ooievaars een oorverdovend lawaai produceren met hun ratelende snavels. De grote trapganzen beginnen te baltsen; op de vlaktes rond Cáceres zijn ze in de ochtend- en avondschemering heel makkelijk te spotten. Maart is een mooie maand voor het ware lentegevoel. En ook een uitstekende tijd voor natuurfotografie. Gemiddelde temperatuur overdag is 18 graden C.
April Als de voorafgaande maanden regenachtig waren, ontpopt Extremadura zich nu in een spectaculaire bloemenzee. Het weer kan nog wisselvallig zijn, maar dagen van meer dan 25 graden zijn normaal. April en Mei zijn uitstekende maanden voor de serieuze vogelaar, maar er zijn ook reptielen en vlinders in groten getale. Gemiddelde temperatuur overdag is 20 graden C.
Mei Net als in April, loopt Mei helemaal over van alles wat de natuur te bieden heeft, qua flora en fauna. Het weer is deze maand soms onvoorspelbaar, het kan erg warm worden als de zon z’n best doet. Een ideale tijd voor de natuurliefhebber. Gemiddelde temperatuur overdag is 22 graden C.
Oktober Over het algemeen een heel plezierige maand, de ergste hitte is voorbij en de kou is nog niet in de lucht. De meeste zomervogels zijn vertrokken naar de warmere zon. De vroege wintergasten, zoals kraanvogels, arriveren vanaf half Oktober. Na de eerste regenbuien wordt het landschap weer fris groen. Een heel goede maand om Extremadura te paard te verkennen, met z’n vele monumenten en historische plekken.
November De herfst is begonnen. Bladverliezende eiken, kersenbomen en kastanjes kleuren het hoger gelegen gebied van Extremadura. Varens worden diep rood bruin. Een interessante maand voor landschap fotografie. De wintervogels beginnen terug te komen. Kieviten, goudplevieren, en heel veel kleine vogels zoals leeuweriken en putters zijn op de steppes te zien. De steenarend, de zeldzame Spaanse keizerarend en de havikarend zijn nu makkelijker te spotten. November is nog steeds een prima maand voor paardrijden.


De natuur Een authentiek paradijs
Extremadura is een streek die perfect intact is gebleven; gelegen in het zuid-midden van het Iberische schiereiland, is het een van de mooiste gebieden om in het wild levende dieren en planten te ontdekken, vogels te spotten en sowieso volop te genieten van de natuur. Daarbij is er een schat aan cultureel erfgoed, en kun je er prachtig fotograferen. Een geweldig vakantiegebied. Het grote aantal habitats over een relatief korte afstand geeft de enthousiaste vogelaar optimaal profijt van z’n trip; afwisselend bevindt hij zich in woestijnachtige steppes, op hoge bergketens en in bladerrijke loofbossen, waar de gemiddelde jaarlijkse neerslag rond de 1500mm ligt. Het wordt gezien als een van de belangrijkste streken in Europa voor vogelobservatie. En niet alleen vogelaars kunnen hun hart ophalen aan die natuurlijke rijkdom en variëteit: planten, insecten, reptielen, amfibieën en zoogdieren creëren samen een authentiek paradijs. Extremadura, dit pracht stukje onbedorven Spanje, mag niet ontbreken op het lijstje van de globetrotter; natuur in combinatie met het cultureel en historisch erfgoed maakt de streek tot een van de meest gewaardeerde bestemmingen voor reizigers van over de hele wereld.
Resultaat van de zo goed in stand gehouden habitats is een weelderige mediterrane vegetatie. Dehesa, houtwei, is wel het meest karakteristiek voor dit landschap en speelt een cruciale rol in de grote diversiteit aan vogels, een heel waardevolle habitat voor talrijke soorten. Maar dit grondgebied vormt als het ware een mozaiek van verschillende types habitat; van hoog berglandschap, tot  uitgestrekte weilanden, van dichte mediterrane bosformaties op veel bergflanken en rivieroevers, tot een complex netwerk van waterwegen, zijrivieren van de Tajo en de Guardiana met hun grote waterreservoirs. Het agrarische landschap met z’n graanvelden en irrigatie --rijst en graan ook van belang voor  de vogels-- is in harmonie met het natuurlijk leefgebied en maakt dit mozaiek compleet.

**In juni doen we de Transhumance Trail Noord, van Trujillo naar Navarredonda de Gredos, van de winterweiden in het zuiden naar de bergen in het noorden. In oktober doen we de Transhumance Trail Zuid; zelfde route, maar andersom: van Navarredonda de Gredos naar Trujillo, van de zomerweiden naar de winterweiden.

Inclusief

 • 9 dagen, 8 nachten op indeling in een tweepersoonskamer met eigen badkamer
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt incl. tafelwijn
 • 7 dagen paardrijden, 5 tot 7 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagagevervoer in volgwagen
 • Verzameltransfer vanaf de luchthaven Madrid (aankomen voor 14.30 uur, vertrekken na 14.00 uur) bij min. 4 ruiters

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Overige persoonlijke uigaven
 • Overige drankjes
 • Tussendoortjes buiten de maaltijden
 • Bij 2 of 3 ruiters de verzameltransfer vanaf de luchthaven Madrid met aankomst voor 14.30 uur en vertrek na 14.00 uur. (bij 2 ruiters € 50,- p.p enkele reis en bij 3 ruiters € 33,- p.p enkele reis, ter plaatse te betalen)