Ontdek Bosnisch mooiste plateau te paard of met de fiets


Op voorwaartse, betrouwbare paarden in hoog tempo over het Kupres plateau van ongerept Bosnië betekent alleen maar plezierig paardrijden. In deze stationaire week kan je de natuur van dit land op de Balkan uitvoerig verkennen

vanaf € 600

In galop over prachtig Kupres plateau

Op voorwaartse, betrouwbare paarden in hoog tempo over het Kupres plateau van ongerept Bosnië betekent alleen maar plezierig paardrijden. In deze stationaire week kan je de natuur van dit land op de Balkan uitvoerig verkennen. Je rijdt op de liefste Arabisch volbloeden, Lippizaners of volbloedkruisingen. Het programma wordt aangepast op de wensen van de ruiters. Daarom is er geen vastomlijnd dag-tot-dagprogramma. Dagelijks leg je zo’n 40 kilometer te paard af.

Het platteland in dit gebied van Bosnië is weids, kent vele geweldige, dichte bossen en heldere bergmeren. Onder de historische plekken waar je langs draaft, bevinden zich bijvoorbeeld Stecci, een plaats met middeleeuwse grafstenen en de ruïnes van een oude Romeinse basiliek. De meeste tochten hebben plaats op het Kupres Plateau, een prachtig deel van Bosnië. Dagelijks leg je zo’n 40 kilometer te paard af. Daarbij rijd je door kleine dorpjes, langs historische plekken en op het platteland van dit land op de Balkan.

Belangrijk bij dit arrangement is wel dat je je comfortabel voelt bij paardrijden in hoog tempo in een open landschap. Daarbij is het van belang dat je in staat bent een paard in alle gangen onder controle te houden. Er wordt veel gegaloppeerd en ook de rengalop wordt op weidse vlakten ingezet. In de dichte bossen wordt doorgaans in stap en draf gereden.

Flexibel

Hoewel deze week in principe een stationaire week is, waarbij je dagelijks op de boerderij logeert, kan je op aangeven ook een aantal nachten buiten doorbrengen. Het programma is flexibel in te vullen. Vaak kan je een dag van tevoren aangeven wat je de volgende dag graag wilt doen.

Ruiters kunnen ervoor kiezen tweemaal per dag vanaf het hoofdverblijf, de boerderij weg te rijden. Dit betekent dat je na het ontbijt wegrijdt en een lange ochtendrit maakt. Vervolgens keer je terug voor een heerlijke  lunch op de boerderij. In de middag volgt dan een middagtocht van zo’n 1,5 uur. De middagtocht is ook te vervangen voor een andere activiteit in de omgeving, maar deze is dan niet bij de prijs inbegrepen.

Mogelijkheid

Het is ook mogelijk voor een picknick onderweg te kiezen. Daarvoor keer je dus niet terug naar de boerderij, maar kiest de gids een mooie plek in de buitenlucht voor de picknick. In de middag keer je terug en ben je op tijd voor het diner op de boerderij.

Gasten verblijven in charmante houten huisjes op het land van de boerderij. Deze zijn voorzien van twee slaapkamers, een gemeenschappelijke douche en toilet, een keukentje en gemeenschappelijke woonkamer met tv. In het hoofdverblijf is een bar aanwezig en een eetkamer voor ontbijt, lunch en diner. Als het weer het toelaat, is het ook mogelijk een nacht in een tent bij een mooi bergmeer door te brengen. Dat is een bijzondere ervaring en biedt ook een leuke afwisseling in het toch al gevarieerde programma..  

Ruiters beleven de tijd van hun leven op het Kupres plateau in Bosnië Herzegovina. Niet-ruiters kunnen tegelijkertijd een mooi fietsavontuur beleven in de onbedorven Bosnische natuur. De fietstochten worden in kleine groepjes tot twaalf personen gehouden. Je kunt een dagtocht maken of een week fietsen.

Ook vanaf het stalen ros is de vrijheid van de natuur op het plateau van Kupres op 1200 meter boven zeeniveau optimaal te ervaren. Wie het fietsavontuur van een week boekt, fietst door bossen en valleien, ontdekt het natuurlijke fenomeen Japage; natuurlijke holen vol bomen en rotsen, je ontdekt een oud dorp dat door de Romeinen omver werd geworpen, tombes van 500 jaar oud en je maakt kennis met de traditionele cultuur uit de streek. Zo neem je deel aan een boogschieten en een wedstrijdje grasmaaien met een zeis. De temperatuur in deze regio komt vrijwel nooit boven de 30 graden uit.

Een plaatselijke gids begeleidt de fietstochten. Hij spreekt Engels en Kroatisch. Je logeert in een hotel of in een appartement. Elke dag fiets je een andere route vanaf hetzelfde vertrekpunt . Tijdens de fietstocht wordt er buiten geluncht. De tocht begint ’s morgens om 10 uur en eindigt rond een uur of drie.

Het is ook mogelijk een aantal dagen bij te boeken. Daarvoor wordt een meerprijs berekend.

Voorbeeldprogramma:

Dag 1: 
Aankomst zaterdag, op het vliegveld en verzameltransfer naar het rijcentrum.

Dag 2: 
Na het ontbijt stijgen we op om een mooie tocht van drie tot vier uur te maken. Deze voert door dichte bossen en door bergen naar de top van de Stozer.  We klimmen naar een hoogte van 1758 meter. Na dit spectaculaire begin van de week paardrijden, keren we voor de lunch terug naar het rijcentrum. Als we hebben gegeten, maken we nog een middagrit van zo’n anderhalf uur.

Dag 3: 
In de ochtend rijden we over de open vlaktes waar we voluit kunnen galopperen. Op sommige plekken houden we de paarden in om rustig beken en rivieren over te steken. Daarna zullen we weer in galop verder gaan. Lunch op het paardrijcentrum en de middag gebruiken we voor een nieuwe middagrit van 1,5 uur.

Dag 4: 
De vlaktes wachten nog steeds op ons en wij zullen er dan ook graag naar terugkeren om uitbundig te galopperen. We rijden door weiden en over heuvels tot we het rustige bos bereiken. We volgen de bospaden en rijden langs de talrijke heldere meren die zo kenmerkend voor deze regio zijn.  Lunch en een middagrit van anderhalf uur, of wellicht picknicken we buiten en zetten we een kamp op bij een meer om hier eens een nachtje door te brengen.

Dag 5: 
We sporen de paarden aan om naar Crni Vrh te rijden. Daar doen we net als de andere dagen zo’n drie tot vier over. Onderweg rijden we langs de meren en vandaag is er tijd om een duik in het water te nemen. Dat doen we samen met onze paarden. Na deze leuke break keren we terug naar de boerderij waar de lunch wacht. ’s Middags kunnen we nog een fijne rit van 1,5 door het veld maken. 

Dag 6: 
Een bezoek te paard aan Javorac staat op het programma van deze vijfde dag van paardrijden. 

Dag 7: 
De trektocht ‘Mongolia’ ligt in het verschiet. Zoals de naam al doet vermoeden, neemt de gids je mee naar een steppe-achtig gebied waar je volop gelegenheid hebt om te galopperen. 

Dag 8: 
Na het ontbijt is het tijd voor de verzameltransfer naar het vliegveld zodat wij de terugreis kunnen aanvaarden.

Voorbeeld weekprogramma fietsen:

Dag 1: 
Aankomst en rondleiding in het kleine stadje, de historie en de mensen. Kennismaking met de gidsen. Afhankelijk van de tijd van aankomst, zijn lunch en diner inbegrepen. 

Dag 2: 
De fietstocht van 50 kilometer gaat beginnen. We fietsen richting de poort van Kupres. Daarna fietsen we door het bos en een klein dorpje waar we St. Ante kerk bezoeken. Bij het Karst fenomeen van de Japagas – natuurlijke holen gevuld met bomen en rosten -  is het tijd voor de lunch. Via het dorp Zlosela fietsen we terug. ’s Avonds bestaat de mogelijkheid een leuke buitenrit te paard te maken.

Dag 3: 
Deze dag fietsen we een route van 40 kilometer. We toeren door oude dorpen en het bos, waar we lunchen. Vervolgens fietsen we langs het prachtige, heldere Kukavia-meer waar we tijd hebben om te zwemmen. Vergeetniet je zwemspullen mee te nemen! Na de fietstocht is er de mogelijkheid te paintballen.

Dag 4: 
Vandaag staat de langste tocht van de week op het programma. In een ruime 50 kilometer maken we een mooie ronde door de velden van Kupres. Onderweg zien we de ruïnes van een dorp dat lang geleden door de Romeinen werd vernield. Oude graftombes zijn nog zichtbaar. We lunchen op een plek met geweldig uitzicht over het gebied. 

Dag 5: 
De etappe van vandaag (40 kilometer) voert door een rustig gebied waar we geen andere mensen zullen tegenkomen. We ontdekken de grootste berg van Kupres. Gelukkig hoeven we niet veel te klimmen, omdat we er voornamelijk omheen fietsen. We lunchen langs de route. De sterke fietsers die willen, kunnen een berg op fietsen. ’s Avonds kunnen we een korte wandeling maken.

Dag 6: 
De kortste route van 25 kilometer staat deze dag op het programma. Ondanks het aantal kilometers is dit misschien wel de zwaarste etappe van de week. Centraal staat namelijk de beklimming van de berg Stozer. Wanneer je de top op 1758 meter hebt bereikt, is het tijd voor de lunch met uitzicht op Kupres. ’s Avonds hebben we tijd om wilde paarden in de vallei te spotten.

Dag 7: 
De laatste etappe uit de fietstocht beslaat 30 kilometer en laar de spookdorpen in de streek zien. Deze zijn tijdens de oorlog ontstaan. Deze tocht is kort, we lunchen niet onderweg, maar na de fietstocht

Dag 8
Na het ontbijt een eventuele verzameltransfer naar de luchthaven

 

Vertrekdata (za)
Fiets arrangement
Kamertype 7n *  
10/04/2022  - 09/10/2022
Kamer op indeling
€  600
Boek nu
Vertrekdata (za)
Paardrij arrangement
Kamertype 7n *  
16/04/2022  - 09/10/2022
Kamer op indeling
€  1.000
Boek nu

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

7n *


10/04/2022  -  09/10/2022

Kamer op indeling

600

Kamertype

7n *


16/04/2022  -  09/10/2022

Kamer op indeling

1.000


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2022

Mogelijk te boeken in de periode van 16-04 t/m 01-10.

Data met al boekingen:

11-06 t/m 18-06 - vol
22-06 t/m 29-06 - 4 plaatsen
29-06 t/m 06-07 - 4 plaatsen
03-07 t/m 10-07 - 3 plaatsen
23-07 t/m 30-07 - 1 plaats
24-07 t/m 30-07 - 1 plaats
30-07 t/m 07-08 - 3 plaatsen
06-08 t/m 13-08 - vol
13-08 t/m 19-08 - 1 plaats
19-08 t/m 27-08 - 2 plaatsen
03-09 t/m 10-09 - 5 plaatsen
10-09 t/m 17-09 - 4 plaatsen

Praktische info

 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 1 ruiter en max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Voor niet-ruiters ook mogelijk een fietsarrangement te boeken, met 6 routes voor 6 dagen. Prijs € 600

 

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten, in tweepersoonskamers op indeling met gezamelijke badkamer
 • Op basis van volpension vanaf dag van aankomst diner t/m dag van vertrek ontbijt, incl geserveerde niet-alcoholische drankjes
 • 6 dagen paardrijden volgens het programma, ongeveer 4 a 6 uur per dag. Of 6 dagen fietsen 25 a 50 km per dag
 • Engelstalige begeleiding

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer luchthaven Split, of Sarajevo € 100 p.p, € 50 per 2 personen, vanaf 3 personen gratis. (retour) Duur 2.5 uur. Ter plaatse betalen
 • Of verzameltransfer luchthaven Zadar € 140 p.p, € 70 per 2 personen, vanaf 3 personen gratis. (retour) Duur 3.00 uur. Ter plaatse betalen
 • Overige (alcoholische) drankjes
 • Overige activiteiten
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Toeristenbelasting € 1 p.p.p.d
 • Reisverzekering