Vijf-daagse trektocht door de Pyreneeën


De Pyreneeën vormen de perfecte omgeving voor onvergetelijke paardrijdtochten. Deze vijfdaagse trektocht leidt ons over bosrijke berghellingen, langs kronkelende riviertjes en over plateaus van 1000m en hoger

Gevorderde beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 860


De Pyreneeën vormen de perfecte omgeving voor onvergetelijke paardrijdtochten
In het departement Aude (Zuid-Frankrijk) ligt een domein van ruim 68 hectare bossen en weilanden. De gids kent de streek als geen ander en staan dan ook garant voor onvergetelijke paardentochten door mooie wijngaarden, over glooiende hellingen en langs het uitgestrekte meer van Montbel. De indrukwekkende bergtoppen van de Pyreneeën liggen op nauwelijks 2 paardrijdagen afstand.

Deze vijfdaagse trektocht leidt ons over bosrijke berghellingen, langs kronkelende riviertjes en over plateaus van 1000m en hoger die ons mooie vergezichten bieden over oneindige zomerweides en indrukwekkende rotsformaties. Tijdens onze tocht komen we langs enkele oude kastelen, burchten uit de Middeleeuwen, die de Katharen bouwden om zich te verdedigen tegen fanatieke kruisvaarders. De burchten en het pad van de Katharen houden de herinnering aan deze gebeurtenis in de Franse geschiedenis levend.

Moet goed kunnen paardrijden (de drie gangen goed beheersen en zelfstandig op- en af kunnen stijgen). Een goede lichamelijke conditie en een sportieve instelling komen goed van pas.  De lieve paarden waar we op rijden zijn bonte paarden, appaloosa’s, kruisingen arabieren, palomino’s en rijpaarden. Schofthoogte tussen de 1.50 en 1.65m. De meeste paarden worden gereden met Engelse Wintec zadels.

De bagage hoeft niet mee op je paard. Tijdens de trektocht slapen we op kamers of slaapzaal in eenvoudige gites, chalets en in een (open) stal. Soms zijn de voorzieningen heel basic, er is soms geen douche beschikbaar is, of we slapen met zijn allen in één ruimte. Wij hebben slaapzakken met een lakenzak te leen, maar je mag natuurlijk ook je eigen slaapzak en/of lakenzak meenemen. Op de rijdagen zit je ongeveer 5 à 6 uur in het zadel. Een flexibele maar vooral ook sportieve instelling komt bij deze avontuurlijke trektocht goed van pas. 
In het ruiterverblijf van onze locatie hebben we twee- en drie- of vierpersoonskamers met eigen badkamer. Er is een gezamenlijke zitkamer, een fijn terras en we hebben een zwembad in de tuin. Een set handdoeken ligt klaar en de bedden zijn opgemaakt. We houden rekening met vegetariërs, maar geeft dit wel graag ruim van te voren door, want we verzorgen niet altijd zelf het eten en de Franse restaurantjes zijn er niet echt goed op ingesteld. 


Voorbeeld programma 

Op zondagavond hebben we een gezamenlijk kennismakingsdiner. We leggen één en ander uit over het arrangement en iedereen kan wat vertellen over zijn/haar paardrijervaring. De indeling van de paarden maken we op basis van jullie ervaring, voorkeur voor type paard en het postuur van de ruiter natuurlijk. We hebben een fijne groep paarden, met rustigere of juist pittigere paarden, stevige of kleinere, maar allemaal zijn ze fijn te rijden en prettig in de omgang. 

Op maandagochtend na het ontbijt vertrekken we op trektocht. Tijdens onze tocht komen we langs oude kastelen, burchten uit de Middeleeuwen, die de Katharen bouwden om zich te verdedigen tegen fanatieke kruisvaarders. De burchten en het pad van de Katharen houden de herinnering aan deze gebeurtenis in de Franse geschiedenis levend. De plateaus op 1000m en hoger bieden ons mooie vergezichten over oneindige zomerweides en indrukwekkende rotsformaties. 
Vanaf Facaud vertrekken we op maandagochtend richting het zuiden Deze eerste stevige dagtocht brengt ons naar Espezel, een klein dorpje gelegen op het gelijknamige plateau dat bekend is om zijn aardappelteelt. We overnachten in een typisch Zuid-Franse herberg die wereldwijd bekend staat om zijn goede maaltijden met regionale producten, een beleving op zich.  

De volgende dag klimmen we door, we rijden via Montaillou, een dorpje rijk aan geschiedenis en gelegen aan de voet van de skipistes, richting de Col du Chioula. Al gauw hebben we adembenemend uitzicht over de hogere toppen van de Pyreneeën. We komen aan het einde van de dag aan bij de Refuge de Chioula. De paarden overnachten naast de berghut, voor ons wordt die avond een stevig maal verzorgd en vervolgens brengen we de nacht door in gezamenlijke slaapkamers. 

De volgende morgen rijden we naar het zuidoosten en beginnen aan de klim tot de Col de Pailhères op 2001m hoogte. Hier heb je wijds uitzicht over de bergtoppen in alle richtingen, over het dal richting Ax les Thermes, met koeien en paarden die vrij grazen op de uitgestrekte berghellingen… Na de picknicklunch vervolgen we ons pad in noordwestelijke richting. 
We rijden in de middag nog door een berglandschap met vergezichten en uitgestrekte zomerweides, en langzaamaan beginnen we aan onze afdaling richting Rodome. Hier overnachten we in een gite de d’etape. De paarden staan in een nabijgelegen weiland aan de andere kant van het dorp. 

De volgende ochtend halen we de paarden weer op en vervolgen we ons pad in noordwestelijke richting. We dalen verder af, via mooie loofbossen, langs prachtige rotsformaties, en komen aan bij het dorpje Fa. Hier overnachten we op de zolder van een typische Zuid-Franse hoeve. De eigenaren organiseren ’s avonds een lekkere maaltijd voor ons. 

De laatste dag rijden we via een prachtig gebied met valleien en wijngaarden helemaal ontspannen en voldaan terug naar Facaud. Zaterdag is een vrije dag, je kunt die dag ontspannen bij het zwembad en eventueel nog te voet een wandeling ondernemen. 

Zondag is de vertrekdag, we zorgen voor het vertrek nog voor een ontbijt. Als je met de auto komt, kun je na het ontbijt vertrekken. Ruiters die met het vliegtuig zijn gekomen, brengen we weer terug naar het vliegveld. We zetten de ruiters in Carcassonne af voor de vertrekkende vluchten naar Brussel-Charleroi; en in Toulouse om 9h ’s ochtends (op tijd voor de vertrekkende vluchten rond 11 uur). 

Vertrekdata Kamertype 7n *  
15/05/2022  - 22/05/2022
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
€  860
14/08/2022  - 21/08/2022
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
€  860
Boek nu
04/09/2022  - 11/09/2022
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
€  860
Boek nu

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

7n *


15/05/2022  -  22/05/2022

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

860

14/08/2022  -  21/08/2022

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

860

04/09/2022  -  11/09/2022

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

860


(*) Alle prijzen per persoon


Data 2022

19-06 t/m 26-06 - vol
14-08 t/m 21-08 - vol
04-09 t/m 11-09 - 8 ruiters, 2 in optie, verder vol

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 kg
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar (anders in overleg) onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 2 ruiters en max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek)
 • Afstand per auto:
  Utrecht 1.250 km, Brussel 1.100 km

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten op indeling in een twee- drie- of vierpersoonskamer met eigen badkamer
 • Volpension vanaf aankomstdag het diner t/m ontbijt vertrekdag, inclusief water en tafelwijn
 • 5 dagen te paard 5 uur per dag
 • Nederlands-/ Engels of Franstalige begeleiding
 • Verzameltransfer vanaf luchthaven Carcassonne (aansluitend op de vluchten van Ryanair vanaf Charleroi)
 • Transport bagage

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van- en naar het vliegveld Toulouse € 25 retour p.p ter plaatse te betalen met aankomst op woensdag of zondag is om 17.00 uur de verzameltransfer. Mogelijke vlucht terug vanaf 11.00 uur
 • Overige drankjes en tussendoortjes buiten de maaltijden om
 • Overige persoonlijke uitgaven