Op stap met de Tinker in Polen


Vanaf het landgoed kan je kennismaken met deze prachtige paarden en kiezen voor een kortere of langere trektocht in de omgeving. Ook de beginnende ruiter is hier welkom voor een stage leren paardrijden...

Gevorderde beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 595

De zeer bonte Tinkers zijn middelgrote krachtige allroundpaarden. De schofthoogte is tussen de 135 en 170 cm. Het fundament is zeer stabiel met duidelijk ontwikkelde gewrichten en de staart is laag ingeplant. Hun vacht heeft een wat langere structuur dan we bij warmbloedpaarden gewend zijn.
Ze hebben veel beharing aan de benen. De kleur is bij de meesten zwart-bont, maar ook bruin komt voor en enkele hebben zelfs drie kleuren. Bijna de helft heeft ogen met een afwijkende kleur, maanogen zijn geen uitzondering.

De herkomst van deze paarden is niet met zekerheid bekend. Maar ze hebben vele jaren de zigeuners geholpen om rond te trekken op de Britse Eilanden en hun karakter is zeker beïnvloed door dit werk. Een “kushti grai“, de Zigeuneruitdrukking voor een goed paard, moet hard kunnen werken gedurende vele uren per dag, geduldig zijn en het meest van al betrouwbaar. Ze stralen kalmte en harmonie uit, ongeacht wat hun leeftijd of trainingsniveau is. De dieren hebben een goed uithoudingsvermogen in stap en draf. Hun temperament is rustig maar toch levendig. Springen gaat hun gemakkelijk af. Ook dressuur en western rijden is mogelijk. De Tinker is een prima recreatiepaard voor het aangespannen rijden en onder het zadel.

Vanaf het landgoed kan je kennismaken met deze prachtige paarden en kiezen voor een kortere of langere trektocht in de omgeving. Ook de beginnende ruiter is hier welkom voor een stage leren paardrijden... Het landgoed heeft een unieke ligging in een natuurreservaat.

Verschillende programma's zijn er mogelijk:
- 8 dagen / 7 nachten en 5 dagen te paard (in 2022 alleen nog mogelijk in overleg)
- 7 dagen / 6 nachten en 4 dagen te paard
- 6 dagen / 5 nachten en 3 dagen te paard

Hieronder een voorbeeld dagprogramma van de 8 dagen / 7 nachten en 5 dagen te paard:

Dag 1
U arriveert op het landgoed en aan het eind van de dag zal er een briefing van de begeleider(s) plaats vinden. Deze zal u in het Engels uitleggen wat u kunt verwachten en wat wij van u verwachten. Na de avondmaaltijd gaat u genieten van een goede nachtrust.

Dag 2
Iedereen zal een paard uit de aangeboden Tinkers kiezen. Om u kennis te laten maken met uw Tinker zal er vandaag een trip van 2 à 3 uur zijn. Terug op de locatie zal er geëvalueerd worden en eventuele strubbelingen besproken en verholpen worden.

Dag 3
Tijdens het ontbijt om 07.00 uur maakt u uw eigen lunchpakket klaar. Om ca. 08.00 uur gaat u uw paard rijklaar maken zodat het echte werk kan beginnen. Tijdens deze trektocht zult u zeer veel indrukken van deze streek opdoen. Tevens is dit ook de langste dag wat betreft de afstand. U verlaat het Landgoed en gaat gelijk de hoogte in. Wanneer u na een half uur rijden achterom kijkt zit u op ca. 350 meter boven de zeespiegel en zult u de Tinkerkudde kunnen aanschouwen aan de andere kant van de vallei. Daarna rijdt u door een bosrijke omgeving. U rijdt uiteindelijk door het dorpje Debowy Gaj, dit pittoreske dorpje laat u heel goed zien hoe rijk deze streek in het verleden was. Nu rijdt u langs landerijen om daarna weer het bos in te gaan. We steken het spoor over en de rivier de Bobr, favoriet van kajakkers & vliegvissers.We gaan weer klimmen en u zult weer mooie uitzichten tegenkomen. U zult een gedeelte door het “Gólniczy Las” rijden waar in het verleden goud gewonnen werd. Aan het eind van ditgebied rijdt u langs de rand van het bos en de landerijen met uitgestrekte vergezichten. U zult haast geen bewoonde wereld tegen komen, wel af en toe een huis of ruïne. Op de hoogte van het dorpje Skala zal er met de begeleider en de groep overlegd worden of dit wel of niet aangedaan zal worden (tijdsdruk!!). Mocht u besluiten dit te doen zult u er geen spijt van krijgen, het is een zeer rijk dorp betreft gebouwen. Daarna bent u niet ver meer van uw eerste stop vandaan, tevens het pension waar u zult overnachten. Aangekomen op de eindbestemming zult u de paarden in de wei of op stal zetten naar gelang de omstandigheden. Daarna is er vrijaf, maar de avondmaaltijd zullen we weer gezamenlijk nuttigen.‘s Avonds is er een gelegenheid om een vuurtje te stoken en heerlijk met een drankje erbij plaats te nemen, maar natuurlijk bent u vrij om iets anders te ondernemen.

Dag 4
Deze dag zal korter zijn maar u begint vanuit een vallei en zult langzaam aan omhoog klimmen tot een hoogte van 315 meter. In dit bos rijdt u langs 2 zeer imposante ruines. Wanneer u dit gebied verlaat zult u door landerijen rijden zonder taal of teken van de bewoonde wereld te krijgen. Wel zal er 2x een asfaltweg overgestoken moeten worden. U nadert een uniek stuk bos met de naam ‘Nagorzanski Las’ waar nog een van de witte adelaars huist waar Polen zeer trots op is. Deze nesten mogen niet binnen ‘n straal van 500 meter benaderd worden. Mocht er een boswachter of dergelijk persoon de begeleider aanspreken een andere weg in te slaan zult u genoodzaakt zijn hieraan gehoor te geven. In dit bos zult u de hoogte van bijna 400 meter bereiken. Deze hoogten vermelden wij steeds om u enig idee te geven wat u en uw paard te wachten staat. We laten het bos achter ons en de weg zal over onontgonnen land voortgezet worden. Uiteindelijk zult u weer af en toe een huis waarnemen wat betekent dat we onze eindbestemming naderen. Deze avond zal er ongeveer hetzelfde uitzien als de eerdere avond en mocht het toevallig slecht weer zijn dan is er bij dit pension een grote leefruimte met alle gemakken van dien.

Dag 5
We gaan richting de kerk van Oleszna Podgórska en weer naar boven. Het zal u opgevallen zijn dat bijna elk dorp (al is het nog zo’n kleine gemeenschap) een kerk, school en voetbalveld heeft. Helaas gaan steeds meer scholen uit die kleine gemeenschappen dicht i.v.m. de Europese wetgeving, het betreft het aantal leerlingen per school. Ook kerken zijn niet meer zo overvol als decennia geleden, door dit gegeven maakt men mee dat de pastoor soms 3 parochies heeft en daar dan beurtelings de kerkdienst uitvoert. De trektocht gaat weer opwaarts en na een uurtje zult u weer mooie vergezichten zien en/of waar kunnen nemen. Aan uw rechterzijde ziet u de mooie kerktoren van het plaatsje Lubomierz waar elk jaar een filmfestival gehouden wordt. De reden hiervan is dat vele films zijn opgenomen op het mooie oude statige marktplein van dit plaatsje. Aan uw linkerzijde ziet u de 3 heuvels van Marczów en de kerktoren van Plawna Górna. Als er interesse is kunt met uw begeleider afspreken of u even van de route afwijkt om een momenteel te restaureren landhuis bezoekt dat tot hotel gerestaureerd wordt. U zit dan op ‘n hoogte van ongeveer 450 meter. Van hier uit kunt u ook heel duidelijk het Reuzengebergte waarnemen wanneer het weer dit toelaat. U krijgt de laatste dag ook nogmaals een kans als het weer tegenzit. De tocht gaat verder richting Radomice waar u zult overnachten. Uit ervaring is gebleken dat deze dag het zwaarst is bij deze trektocht en dat er gekozen is voor een rustige niet echt zeer zware dagrit. Is de groep fit dan zijn er deze dag mogelijkheden om zijpaden te nemen naar vergezichten en/of bijzonderheden. Aangekomen bij het pension zal de vrouw des huizes uw maaltijd bereiden. In Polen is men gek op cake en gebaksoorten en is dit zeer aan te bevelen wanneer u dit voorgeschoteld wordt.

Dag 6
We gaan naar de stuwdam aangelegd in de Duitse tijd tussen 1904 & 1909, de Duitse degelijkheid straalt er nog steeds vanaf.
Na deze dam overgestoken te zijn zullen we voor een redelijke tijd de rivier de Bobr aan onze rechterzijde hebben. We passeren het plaatsje Pilchowice waar u weer kunt waarnemen dat er een kerk, school en voetbalveld is! We steken de rivier over via een oude baileybrug.

Het is u misschien wel opgevallen dat deze bruggen nog best veel in gebruik zijn, dat is weer die Duitse degelijkheid die overleeft. Uiteindelijk zullen deze hoe jammer het ook is verdwijnen door de herindeling van de infrastructuur. Aan de rechterzijde ziet u een groot huis met een mooi onderhouden tuin en veel hoog hekwerk, dit is een psychiatrische inrichting. Nu we Nielestno gepasseerd zijn gaan we weer klimmen in deze bosrijke omgeving. Het is erg mooi, maar voor Poolse landelijke begrippen dicht bevolkt. Veel mooie oude hoeven en statige huizen zult u zien.

Tussendoor de nieuwbouw van de rijken of westerlingen die hier een 2e huis hebben laten bouwen. Het verhaal doet de ronde dat het plaatsje Tarczyn nog maar 10% Poolse inwoners heeft.
Aangekomen bij het pension zal hoogst waarschijnlijk een goedlachse Poolse dame u opwachten. Na het gebruikelijke ritueel aan het einde van de dag zult u waarschijnlijk al erg vermoeid zijn van de afgelopen dagen. Enige rek- & strekoefeningen zullen misschien noodzakelijk zijn, maar misschien voor de ‘diehards’ onder u niet nodig!

Dag 7
Bij het ontbijt constateert u dat de laatste dag van deze trektocht alweer in zicht is. Deze dag zult u lang door mooie natuurgebieden rijden, waarvan hoofdzakelijk in de bossen. Bij vertrek klimmen we meteen tot ‘n hoogte van dik 400 meter. Het Reuzengebergte is van hieruit duidelijk waar te nemen zoals u ook al eerder is verteld. Ook als u met uw rug naar het Reuzengebergte staat op tien over twee zult u een puntige berg zien dat een oude vulkaan is met de naam “Ostzyga”en heeft ‘n hoogte van 501 meter. Deze is tot bovenaan te beklimmen dus wanneer u nog eens terug komt kunt u altijd deze vulkaan gaan beklimmen en erop dansen zoals onze verre voorouders ook deden om spirituele redenen. Na geklommen te hebben gaan we nu weer rustig afdalen. Deze afdaling gaat langs een steile helling, dus concentratie is hier wel vereist. Eenmaal bijna beneden gaan we weer naar boven om deze heuvelruggen te overbruggen. Eenmaal boven en uit het bos zult u voor u weer de drie heuvelruggen van Marczów zien

Aangezien de Bobr weer moet worden overgestoken zal dit waarschijnlijk via de brug van Marczów zijn. Hierna gaan we gelijk weer naar boven en passeren een oude staatsboerderij waar nu nog slechts heel veel gezinnen ‘hutje op mutje’ leven. We steken de oude landerijen van deze staatsboerderij over naar het bos om weer een heuvelrug te doorkruizen. Na deze passage zal men op weer op het landgoed aankomen. Daar wachten wij u op met een heerlijke versnapering en een Poolse barbecue om uw trektocht op een zo passend mogelijke manier af te sluiten. Natuurlijk hopen wij dat u genoten hebt en uw paardenvrienden vertelt wat voor een uniek stukje Polen u per paard heeft waargenomen.

Dag 8
Vandaag zult u weer huiswaarts keren en gaan we er vanuit dat u een heerlijke tijd hebt gehad en mooie ervaringen hebt opgedaan. Voor hen die nog wat langer willen blijven kunnen natuurlijk wanneer er plaats is extra overnachtingen boeken.

Vertrekdata (ma, di, wo, do, vr, za, zo) Kamertype 5n * 6n * 7n *  
08/05/2022  - 20/05/2022
Diverse accommodaties
€  595
€  695
€  795
29/05/2022  - 04/06/2022
Diverse accommodaties
€  595
€  695
€  795
12/06/2022  - 08/07/2022
Diverse accommodaties
€  595
€  695
€  795
Boek nu
05/09/2022  - 18/10/2022
Diverse accommodaties
€  595
€  695
€  795
Boek nu

(*) Alle prijzen per persoon

Het arrangement met 5 dagen paardrijden alleen mogelijk na te boeken na overleg

Kamertype

5n *

6n *

7n *


08/05/2022  -  20/05/2022

Diverse accommodaties

595

695

795

29/05/2022  -  04/06/2022

Diverse accommodaties

595

695

795

12/06/2022  -  08/07/2022

Diverse accommodaties

595

695

795

05/09/2022  -  18/10/2022

Diverse accommodaties

595

695

795


(*) Alle prijzen per persoon

Het arrangement met 5 dagen paardrijden alleen mogelijk na te boeken na overleg


 Data 2022, Elke aankomstdag is mogelijk, op aanvraag.

Het arrangement met 5 dagen paardrijden alleen mogelijk na te boeken na overleg

Mogelijk te boeken in de periodes
08-05 t/m 20-05
29-05 t/m 03-06
12-06 t/m 08-07
05-09 t/m 18-10

 

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 80 kg
 • Leeftijd:
  Min.13 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 2 en max.4 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • Het gekozen arrangement met overnachtingen in Poolse pensions op basis van een 2-persoonskamer (of meerpersoonskamer)
 • Verblijf op basis van vol pension van dag 1 t/m de dag van vertrek
 • Paardrijden volgens het gekozen programma
 • Een volgwagen brengt je persoonlijke bagage naar de dagelijkse overnachtingsplaats
 • Begeleiding tijdens de trektocht van een Engelstalige en Nederlandstalige gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis (naar luchthaven Wroclaw, gemakkelijk te bereiken vanaf luchthaven Eindhoven)
 • Verzameltransfer van en naar de luchthaven Wroclaw € 60 p.p enkele reis
 • Drankjes
 • Fooien
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering