Avontuurlijke Cubaanse Revolutie-Trektocht te paard


Deze originele trektocht ademt Latijns-Amerikaanse geschiedenis. De route leidt je door het nationale park Sierra Maestra en je bezoek de mooie, koloniale steden van Cuba. Een prachtige ruiterreis met een grote impact.

Gevorderde beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 2.774

In Cuba bestaat de mogelijkheid de belangrijkste plaatsen van de Cubaanse revolutie te paard te ontdekken. Deze originele trektocht ademt Latijns-Amerikaanse geschiedenis en voert door oostelijk Cuba van waaruit Che Guevara, Fidel en Raúl Castro opereerden en de machtsovername  voorbereidden. De route leidt je door het nationale park Sierra Maestra en je bezoek de mooie, koloniale steden van Cuba. Een prachtige ruiterreis met een grote impact.

Het oosten van Cuba kent adembenemende landschappen. Er liggen tropische regenwouden en de spectaculaire bergen van de Sierra Maestra liggen eveneens in de zuidoostelijke regio’s. Cuba is natuurlijk het land van de revolutie, geleid door de charismatische Argentijnse revolutionair en guerillaleider ‘Che’ Guevarra, de rechterhand van Fidel Castro. Raúl Castro vormde de derde in het driemanschap dat de basis legde voor het communistische Cuba, na de vlucht van dictator Batista is ontstaan. De uiteindelijke slag werd geleverd in de Sierra Maestra. Op deze trektocht kom je op de plekken waar de finale slag heeft plaats gehad, de verblijven van de guerilla’s en kom je over de wegen waar de revolutionairen ook gebruik van hebben gemaakt. In historisch, natuurlijk en cultureel opzicht is dit een uitermate fascinerende reis.   

Guajiros
Het programma voorziet in negen dagen, acht dagen en vier dagen paardrijden. Tijdens de trektocht ervaar je de warme Cubaanse gastvrijheid. De overnachtingen hebben plaats in hotels en bij guajiros (landarbeiders) met wie je ook luncht en een drankje drinkt. Misschien maak je in de avond zelfs een dansje met de guajiros. 

De ‘son’, de basis voor de salsa die in de VS door Latijns-Amerikaanse migranten werd ontwikkeld als antwoord op rock ’n roll, komt van Cuba. Die gezellige muziek wordt nog overal op Cuba gespeeld en je kunt er niet omheen er kennis mee te maken. 

Tijdens deze bijzondere trektocht te paard leer je de ziel van Cuba kennen.

Voorbeeldprogramma:

Dag 1
Ontvangst op het vliegveld van Santiago de Cuba aan de Caribische Zee. Verzameltransfer naar het pension of de ‘casa particular’ (privé-familiehuis) voor de eerste overnachting. De avond is vrij te besteden en leuk om Santiago te verkennen.

Dag 2

Na het ontbijt transfer naar de paarden. Op de ranch worden we ontvangen met een welkomstcocktail waarna het de hoogste tijd de voeten in de stijgbeugels te zetten. We zetten koers naar de bergen en rijden over de wegen waar het leger van Fidel Castro zich afscheidde van Batista’s leger. Vanaf de bergen heb je schitterend uitzicht over de haven van Santiago de Cuba. Onderweg drinken we Pru, een verfrissend drankje uit de oostelijke streken van Cuba. We rijden terug naar de ranch waar we na een mooie tocht van vier uur afstijgen. Tijdens de lunch krijgen we biologische producten die bij de boerderij zelf worden gekweekt. De avond is vrij te besteden. Tip: breng een bezoekje aan de Santa Ifigenia begraafplaats waar de Cubaanse ‘Founding Fathers’ in vrede rusten. Ook het oude fort El Morro en de Moncada Barracks liggen in de omgeving en zijn te bezoeken. Wandel ook door Santiago. Overnachting in een ‘casa particular’, familiehuis.

Dag 3

Transfer naar Bayamo. In deze plaats gebruiken we de lunch in een plaatselijk restaurantje. Daarna gaan we naar het park om een Cubaanse rodeo bij te wonen. Met paard en wagen rijden we langs de meest interessante plekken van Bayamo. Daarna krijgen we een transfer naar Manzanillo en Niquero waar we dineren in een plaatselijke eetgelegenheid. We logeren in een hotel.

Dag 4

Transfer naar de historische plaats Los Cayuelos. We maken een wandeling maken door het mangrovebos dat een goede schuilplaats vormde voor de revolutionairen van weleer. We bezoeken het museum Portada de la Libertad. Hier ligt de replica van het schip de Granma, een van de objecten die we zullen bezichtigen. De Granma was het jacht waarop Che Guevarra, de broers Castro en een groep geurillastrijders naar Cuba voeren. De aankomst verliep niet zoals gepland en zo kwamen de strijders in de bergen van de Sierra Maestra terecht.

Na het museumbezoek volgt de transfer naar een klein dorp in het oosten, waar de paarden al op ons wachten. Wij maken een tocht door de mooie natuur naar Alegria de Pio. Onderweg bewonderen we de grote diversiteit in de Cubaanse flora. We zien verschillende soorten Caribische bomen zoals kokosnootpalmen, Koninklijke palmen, bananen- en mango-bomen. Ook kent Cuba immense Johannesbroodbomen. Wij picknicken middenin de natuur.

Uiteindelijk bereiken we Rio Nuevo, een dorp in het bos waar ons een heerlijk maal staat te wachten (geroosterd varken, dat gedurende dag langzaam is geroosterd). Na 4,5 uur paardrijden zal dat heerlijk smaken. Overnachting in een onderkomen in het bos.

Dag 5

We stijgen op als we hebben ontbeten en rijden naar Ojo de Agua en Cinco Palmas. Onderweg zijn we in de gelegenheid enkele korte galoppades te maken. We steken de kleine rivier Cajas over en dan is het tijd voor een koffiepauze. Die hebben we in het huis van een guajiro. Daarna rijden we verder naar Cinco Palmas. Hier kwamen de groeperingen van Fidel en zijn broer Raúl Castro samen. Na 4,5 uur paardrijden stijgen wij hier af en zadelen we de paarden af. Lunch en transfer naar ons hotel in Marea del Portillo voor het diner en de overnachting.

Dag 6

We krijgen een transfer naar Las Mercedes in de Sierra Maestra. Hier ligt het oude huis van commandant Ché Guevara. Bezoek aan het huis waar Che zich heeft opgehouden. Vanaf dit punt rijden we te paard naar Providencia.

Op weg naar deze plek stoppen we op historische grond waar de slag van de Sierra Maestra plaatshad. Na ongeveer vier uur paardrijden bereiken we ons eindpunt. Nadat we zijn afgestegen volgt de transfer naar Santo Domingo waar we een Cubaanse boerenlunch gebruiken.

Transfer naar Bartolome Masó voor diner en overnachting. In de avonduren genieten we van Cubaanse live-muziek van en leren we de Cubaanse son kennen (inclusief de basis van de dans).

Dag 7

Transfer naar Villa Santo Domingo. Na een korte pauze vertrekken we in een Four Wheel-drive om de Alto del Naranjo te beklimmen. We maken een wandeling van zo’n 3 kilometer naar de Commandancia de la Plata en we bezoeken het kamp dat werd ontworpen door Celia Sánchez en Fidel Castro. Dit was de schuilplaats voor de rebellen. De locatie ligt strategisch en van hieruit werden de laatste zes maanden van de revolutie georganiseerd. We bezoeken Fidels voormalige hut, het radiostation Rebelde en het ziekenhuis. Vervolgens wandelen we terug naar Alto del Naranjo en bezoeken hoer de ecologische gemeenschap La Platica. Na de lunch keren we per jeep terug naar Santo Domingo en vervolgens transfer naar Bayamo. Diner in een lokale eetgelegenheid en overnachting in een mooi hotel.

Dag 8

Transfer naar Havana. We bezoeken deze stad kort en pakken dan het vliegtuig naar Havana. ’s Middags voel je de magische energie van de Cubaanse hoofdstad. Afscheidsdiner in een geweldig restaurant in het oude Havana, met een live-show door de musici van de band van Roberto Faz, allen leden van de beroemde Buena Vista Social Club. Overnachting in een casa.

Dag 9

Na het ontbijt hebben we nog ruim de tijd om hart van Havana te verkennen. Verzameltransfer naar het vliegveld om 18.00 uur.

Vertrekdata Kamertype 8n *  
18/02/2023  - 26/02/2023
2 pers kamer (Twin)
2 pers kamer (Double)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
1 pers kamer (Single)
€  2.774
€  2.774
€  2.774
€  3.024
25/11/2023  - 03/12/2023
2 pers kamer (Double)
1 pers kamer (Single)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Twin)
€  2.774
€  3.024
€  2.774
€  2.774

(*) Alle prijzen per persoon

* Prijzen zijn gekoppeld aan de Cubaanse CUC. In geval van sterke wisselkoersschommelingenk kan de prijs tot 2 weken voor vertrek worden aangepast.

Kamertype

8n *


18/02/2023  -  26/02/2023

2 pers kamer (Twin)

2.774

2 pers kamer (Double)

2.774

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

2.774

1 pers kamer (Single)

3.024

25/11/2023  -  03/12/2023

2 pers kamer (Double)

2.774

1 pers kamer (Single)

3.024

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

2.774

2 pers kamer (Twin)

2.774


(*) Alle prijzen per persoon

* Prijzen zijn gekoppeld aan de Cubaanse CUC. In geval van sterke wisselkoersschommelingenk kan de prijs tot 2 weken voor vertrek worden aangepast.

Data 2023

18-02 t/m 26-02

25-11 t/m 03-12

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 kg. (daarboven op aanvraag)
 • Leeftijd:
  Op aanvraag (afhankelijk van ervaring)
 • Aantal deelnemers:
  Min. 5, max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek)


Inclusief

 • 9 dagen/8 nachten in een-/ of tweepersoonskamers met eigen sanitair
 • Volpension vanaf ontbijt tweede dag t/m ontbijt 9e dag (incusief 1 drankje bij de maaltijd (bier, frisdrank, water) exl. lunch dag 1, 8 en 9
 • 5 dagen paardrijden volgens het programma
 • Vlucht van Holguin naar Havana
 • Lokale gids tijdens het paardrijden
 • Engelstalige gids gedurende het gehele programma
 • Verzameltransfer van de luchthaven Santiago de Cuba op dag 1
 • Transfers gedurende het programma naar Bayamo, Sierra Maestra en Holguin
 • Bagagetransport in de volgwagen

Exclusief

 • Heen-en terugreis naar Havana - Santiago de Cuba
 • Entrees excursies
 • Extra drankjes, lunch dag 1, 8 en 9
 • Fooien (+ € 50), ter plaatse betalen
 • Transfer dag 9 naar de luchthaven, ter plaatse betalen
 • Transfers in Havana
 • Afwijkende privetransfers naar de luchthaven op dag 9
 • Reisverzekering (verplicht in Cuba)
 • Overige persoonlijke uitgaven