De Trans-Pyreneeën- ervaring te paard


Deze avontuurlijke trektocht te paard van twee weken volgt de route van smokkelaars tussen Frankrijk, Spanje en Andorra. Je rijdt in drie verschillende, kleurrijke berggebieden met een eigen geschiedenis.

Deze avontuurlijke trektocht te paard van twee weken volgt de route van smokkelaars tussen Frankrijk, Spanje en Andorra. Je rijdt in drie verschillende, kleurrijke berggebieden met een eigen geschiedenis. De paarden kennen elkaar uit de kudde en zijn alle goed getraind om deze spectaculaire trektocht met je te maken.

Drielandentrektocht te paard in grensgebied van Frankrijk, Andorra en Spanje

Deze geweldige Drielandentrektocht te paard voert door de Pyreneeën van Ariège in Frankrijk, de Spaanse Pyreneeën en de Pyreneeën in Andorra waarvoor je het regionale natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën doorkruist.

Dit is werkelijk een avontuurlijke trektocht te paard op grote hoogte om nooit meer te vergeten.

De flora en fauna is hier zeer specifiek. In sommige gebieden waar je rijdt leven bijvoorbeeld steenbokken en marmotten. Je rijdt door kliffen en woestijn, over groene plateaus en bergpassen met adembenemende panorama’s. De afwisseling in de omgeving is onvoorstelbaar.

Dagelijks zit je in totaal vier tot zes uur in het zadel. Er zitten uitdagende etappes in deze route. Daarom is deze avontuurlijke trektocht geschikt voor zeer ervaren ruiters met een goed uithoudingsvermogen.

De gastheer bereidt de traditionele, warme maaltijden, soms samen met hun reisgenoten. Er wordt gekookt met lokale producten. Tussen de middag geniet je van uiteenlopende salades.

Overnachtingen

De nachten – die in de bergen behoorlijk fris kunnen zijn - spendeer je in gites of in bewaakte berghutten. Neem een slaapmatje, slaapzak mee en vergeet niet je zonnebril, zonnecrème en ook warme kleding mee te nemen naar de bergen.

Je bagage wordt van plaats naar plaats voor je vervoerd met een 4x4.

Voorbeeldprogramma:

Dag 1 Zaterdag: 

Aankomst op de plek van bestemming en kennismaking met de omgeving, de groep en de paarden.

Dag 2 Zondag: 

De trektocht gaat beginnen! We verlaten onze gite en steken de vlakte van Boum over. Bij de Pas de l ‘Ours aangekomen zien wij het imposante kasteel van Montségur liggen en wij dalen af in de bergkloof van le Frau. We rijden naar Langarail, de zomerweiden waar de kuddes in vrijheid hun zomer doorbrengen. Vanaf de bergpas van Langarail is het zicht op de vallei adembenemend. We dalen af naar het plateau van Sault en volgen de paden van de Katharen. Na enkele geweldige galoppades bereiken wij na 4,5 uur te paard onze gite (27 km. paardrijden).

Dag 3 Maandag: 

Vanuit de vallei van Luzenac waar wij de nacht hebben doorgebracht, rijden we vandaag naar het Plateau de Beille. In de morgen klimmen we eerst de vallei van Luzenac waar de merries van de organisatie verblijven. Daarna rijden we via de krijtachtige ondergrond naar Beille via een eeuwenoude weg. Na in totaal vier uur paardrijden komen we aan in onze gite.

Dag 4 Dinsdag: 

We vertrekken voor een mooie route die ons eerst de zomerweiden laat volgen. Daarna volgen wij de veepaden richting de top van Paillhères op 2000 meter hoogte. Vanaf de top volgen wij een krijtlijn en genieten onderweg van het spectaculaire zicht op de Dent d’Orlu van 2222 meter en het zicht op de hele bergketen van Ariège. We gaan over de top van de Pradelen na een magnifieke dag op hoogte dalen wij weer af naar onze volgende berghut bij de Col du Chioula, gelegen op 1600 meter. (26 km. paardrijden,1200 meter hoogteverschil, ongeveer 5,5 uur in het zadel).

Dag 5 Woensdag: 

We blijven de technisch uitdagende, maar fantastische route volgen tot aan de grens met Andorra. Daar aangekomen gaan we bergafwaarts de vallei van Inclès in. We rijden naar Soldeu waar wij de beschaving weer zien. We overnachten in een viersterren-hotel in Soldeu na een tocht van vier uur te paard.

Dag 6 Donderdag:

De bestemming van vandaag is de plaats Engolaster. Dat betekent dat we in Andorra blijven. Eerst rijden we naar het ski-oord van Tarter waarna we de Bordes de Rigoller ontdekken. Dit is een prachtige, traditionele vallei van Andorra. De tocht vervolgt naar het meer van Engolaster via een magnifieke weg over het bergbalkon die de hele vallei van Andorre la Vieille domineert. We brengen de nacht door in een hotel waar we aankomen na in totaal 4,5 uur in het zadel te hebben doorgebracht.

Dag 7 Vrijdag:

We vertrekken uit Engolaster om naar Cap del Rec te rijden. De weg voert over een pad vol stenen en na enkele technisch uitdagende passages komen we aan in de vallei van Madriu. We rijden over twee bergpassen tot aan de Spaanse grens die wij bereiken op 2500 meter hoogte. Na onze picknick bij een bergmeertje gaan wij de paden weer op. Je zult merken dat de paden hier meer glooien dan op de vorige etappes. We rijden door naar de berghut van Cap del Rec waar we overnachten. Vanaf dit onderkomen heb je een prachtig zicht op een van de mooiste sierras van Spanje, de sierra de Cadi. (6,5 uur paardrijden)

Dag 8 Zaterdag: 

Porté-Puymorens is de bestemming van deze dag. In de morgen rijden we eerst door de vallei van Llosa. Daarna rijden we naar de Porteilla Blanca, gelegen op 2517 meter hoogte en is een bergtop op het drielandenpunt. Vanaf deze top rijden we weer omlaag richting Frankrijk. Daarvoor rijden we door de vallei van Campcardos waar de speciale sfeer die gebieden die op grote hoge liggen met zich meebrengen ons zal verrukken. We rijden naar de vallei van Carol op de hoogte van Porta. Na enkele stukken op snelheid te hebben gereden, komen we na in totaal 6,5 uur paardrijden aan bij de gite in Porté-Puymorens waar wij overnachten.

Dag 9 Zondag: 

Deze dag is een rustdag voor paard en ruiter.

Dag 10 Maandag: 

Na te hebben genoten van een dagje rust in Porté-Puymerons stijgen wij weer op en nemen een kleine bergweg die de vallei van Carol overheerst. De vaardigheid van de paarden zal je verbazen. We komen aan op de top van de l’Homme mort op 2300 meter hoogte en dalen dan af naar Cerdagne, de zonnigste regio van Frankrijk. Overnachting in een gite na 4,5 uur paardrijden in de hoge bergen.

Dag 11 Dinsdag: 

De etappe van vandaag voert van Dorres naar Bouillouses. Daarvoor rijden we eerst door enkele Catalaanse dorpjes en stijgen dan weer. We klimmen de woestijn van Carlit op 2300 meter hoogte in. Op deze hoge, woeste plateaus leven dieren als marmotten en steenbokken. We dalen naar het Lac des Bouillouses waar wij overnachten in een hotel gelegen op 2000 meter hoogte. We hebben vandaag 4,5 uur paardgereden.

Dag 12 Woensdag: 

We rijden naar boven de 2000 meter naar Camporells. Als we het uitzonderlijke panorama hebben bewonderd aan de voet van Perics, dalen we verder af richting Formiguères. Daar aangekomen vinden wij de gite van Rieutort waar wij verblijven na een tocht van zes uur paardrijden.

Dag 13 Donderdag: 

De bergtop van Hares wacht. In de ochtend rijden we naar deze mooie plek en vinden er het mooie bergmeer van Quérigut. Na te hebben genoten van deze bijzondere omgeving rijden we weer naar beneden en doorkruisen het mooie bos van Donnezan, ook wel klein Canada genoemd. Door dit bos rijden we richting Mijanès. Na vier uur van paardrijden komen we aan in het berghotel waar wij overnachten.

Dag 14 Vrijdag: 

De laatste etappe van deze uitzonderlijke trektocht te paard ligt voor ons. Deze voert van Mijanès terug naar het beginpunt van deze avontuurlijke reis. Eerst klimmen we opnieuw naar de top van de Pailhères op meer dan 2000 meter hoogte. We blijven op deze bergkam tot we aankomen bij het ski-station van Camurac. De verbazingwekkend mooie landschappen blijven elkaar opvolgen op dit laatste stuk van de tocht. Uiteindelijk maak je een laatste afdaling naar het dorp waar de basis voor deze tocht ligt waar je na zes uur paardrijden aankomt. Overnachting in de gite waar je de eerste nacht ook verbleef.

Dag 15 Zaterdag: 

Rond 10. 00 uur is het vertrek gepland.

Er zijn nog geen data & prijzen beschikbaar voor deze reis.

(*) Alle prijzen per persoon


(*) Alle prijzen per persoon

09-09 t/m 23-09-2023

Praktische info

 • Gewicht:
  max 85 kg
 • Aantal deelnemers:
  min 5 en max 12 - 3 weken voor vertrek
 • Afstand per auto:
  Utrecht 1.250 km, Antwerpen: 1.150 km

Inclusief

 • 15 dagen/14 nachten in volpension in gites, berghut en hotels
 • Meerpersoonskamers met gedeeld sanitair
 • Volpension vanaf aankomstdag diner t/m vertrekdag het ontbijt - picknicklunch
 • Tafelwijn bij lunch en diner
 • 12 dagen paardrijden volgens programma, 4 tot 6 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding
 • Transfer nabijgelegen treinstation (op aanvraag)

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer luchthaven Toulouse € 85/persoon enkele reis
 • Vegetarisch, vegan, glutenvrij, lactosevrij: toeslag € 35
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering