Met paard en huifkar drie dagen door county Mayo in Ierland


Tijdens deze korte vakantie van vier dagen ervaar je hoe het is je leeftempo echt te verlagen en met een Iers paard en een huifkar rond te trekken. Drie dagen reis je rond in het rustige, groene en glooiende Ierse Mayo.

Beginnende ruiter

Gevorderde beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 695

Tijdens deze korte vakantie van vier dagen ervaar je hoe het is je leeftempo echt te verlagen en met een Iers paard en een huifkar rond te trekken. Drie dagen reis je rond in het rustige, groene en glooiende Ierse Mayo. En je maakt kennis met de Ierse bevolking.

Even als een zigeuner met paard en huifkar rondtrekken

Voel je even een zigeuner en ga er met je familie voor een paar dagen op uit in groen en rustig Ierland. Deze korte huifkartocht brengt je in rustig tempo door het prachtige, groene, glooiende gebied van county Mayo.

De huifkar is voorzien van vier bedden en een complete keuken.

Je komt aan in county Mayo waar je de verhuurder van paard en wagen vindt in een klein dorp met tweehonderd inwoners. Het dorp heeft in het verleden de titel netste dorp van county Mayo gewonnen.

Je gaat met de huifkar op pad en krijgt een kaart mee waarop de route staat beschreven. Onderweg zie je stenen op kruisingen staan waar de plaatsnamen in staan gekerfd. Zo weet je hoe je rijden moet.

De eigenaar gaat eerst mee en vergezelt je net zolang tot je op je gemak bent met het mennen van de Irish Cob die voor de wagen loopt.

De tochten duren ongeveer 3 uur, daarna heb je alle tijd om een andere activiteit te ondernemen.

Overnachting

Op deze tocht overnacht je twee keer bij de boerderij van aankomst en een keer op een ander kampeerterrein, ook bij een boerderij.

Houd er rekening mee dat je hier 30 euro ter plaatse betaalt voor de overnachting op zijn standplaats. Een warme douche kost een euro, eveneens ter plaatse te betalen.

Paarden

Het paard waarmee je op stap gaat, is getest op zijn temperament, gezondheid, gedrag op de weg en vele andere aspecten voordat hij met jou meegaat.

Voor iedere vakantieganger wordt een geschikt paard gekozen. Sommige bezoekers zijn actiever, anderen zijn groter, sommigen zijn zelfverzekerder dan anderen. Op al deze zaken wordt gelet als er een paard voor je wordt gekozen.

Je hebt misschien weinig ervaring met paarden, maar deze paarden hebben heel veel ervaring met mensen.

Het paardenras kan verschillen, maar doorgaans gaat het om Irish Draught met veel invloeden van de Tinker Cob, Shire en Clydesdale.

Welzijn

Het paard is goed getraind en getest op zijn geschiktheid voor zijn werk. Het welzijn van het dier ligt tijdens deze tocht in handen van jou. Daarom krijg je eerst gedemonstreerd hoe je zijn hoefijzers moet inspecteren en de gebieden rond het tuig dat hij draagt. Mocht je paard onderweg een hoefijzer verliezen of breken of als het tuig sporen achterlaat op het paard, dan is het de bedoeling dat je de eigenaar direct inlicht. Ook krijg je te zien hoe je het paard laat drinken, voert, hem optuigt en het tuig er weer netjes afhaalt.

De merries en ruinen zijn gewend huifkarren te trekken. De gemiddelde stokmaat ligt rond de 151 cm. De tochten duren twee tot vier uur, afhankelijk van het tempo dat jij en je paard hebben bepaald.

Overnachtingen

Je overnacht in de huifkar waarin vier bedden staan en je kunt er koken in de complete keuken.

De eerste en de laatste nacht verblijf je in de huifkar op de basislocatie. Je hebt niet zoveel ervaring met paarden nodig. Het enige wat je nodig hebt, is de wil om te leren en de spirit te hebben om iets nieuws te ervaren en van iets compleet anders te genieten.

Voorbeeld dagprogramma:

Dag 1:

Dag van aankomst op het kampeerterrein waar je de tocht begint en ook eindigt. In de avond van aankomst maak je kennis met de eigenaar in de ontvangstruimte. Doorgaans is dit om 18.45 uur. Je wordt bijgepraat over het gebied en het landschap in de omgeving. Ook neemt de eigenaar de route en de plaatsen die je met je paard en huifkar aandoet. Hij laat je weten dat je de volgende morgen kennismaakt met het paard waarmee je op stap gaat. Ook krijg je dan uitleg over de verzorging, optuigen en het rijden met het paard.

Dag 2:

Na de kennismaking met je paard volgt het verzorgen, optuigen en inspannen voor de huifkar. De eigenaar vergezelt je tot je je op je gemak voelt met het paard en de huifkar te rijden. Je gaat een tocht van 9 kilometer maken en volgt een mooie route door het Carramore veengebied. De groene heuvels die je omringen zijn ontstaan door verschuivend ijs in de IJstijd. Op sommige heuvels zal je elvenkasteeltjes ontdekken. Dit zijn de overblijfselen van boerennederzettingen van 2000 jaar geleden. Tot 60 jaar geleden waren deze gronden in gebruik als begraafplaatsen voor kinderen. Het brengt ongeluk als je je met de elvenforten bemoeit, omdat ze bekend staan als de huizen van de ‘slua-si’, de onderkomens van de elven. Op de route zie je aan je rechterhand de Croagh Patrick liggen, dit is de heiligste berg van Ierland. Bij Ballintubber word je verwelkomd door de familie Dempsey op hun boerderij. Geniet deze middag van een toer door het klooster van Ballintubber. Een Ierse koning, Cathal van de Wijnrode Hand O ‘Connor liet dit klooster bouwen. Het gebouw staat er 750 jaar en is nog steeds in gebruik. Loop een deel van de Tochar Phadraig, de oude pelgrimsroute naar Croagh Patrick. Dit is de piramidevormige berg in het westen. Andere mogelijkheid is naar Castleburke te wandelen, een pittoreske ruïne die je 2 kilometer verderop vindt. Dichtbij het terrein waar je overnacht ligt een pub waar elke middag tussen 13.00 en 15.00 uur maaltijden worden geserveerd. Op een kilometer loopafstand ligt een supermarkt waar de hele dag franse frietjes, eieren, worstjes, bonen en spek worden geserveerd.

Dag 3:

Deze ochtend rond 10.00 uur verlaat je Ballintuber en maak je je op voor een tocht van 12 kilometer. Je rijdt langs rustige veenwegen naar Clogher. Op de kruising van Clogher zie je twee scholen waar leraren worden opgeleid. Op deze plek sla je linksaf. Je stapt rustig door het glooiende land van county Mayo en komt uiteindelijk weer aan in het dorp de tocht begon. Als je je paard hebt verzorgd, heb je waarschijnlijk wel zin om een drankje in de buurt te doen.

Dag 4:

Vandaag zal je afscheid nemen van je trouwe paard en je Mayo huifkartocht.

Vertrekdata (wo)
Prijs per huifkar
Kamertype 3n *  
14/06/2023  - 30/08/2023
Huifkar
€  695
Boek nu

Prijs per huifkar

Excl. overnachting op kampeerboerderij, € 40 per nacht inclusief electriciteit.

Kamertype

3n *


14/06/2023  -  30/08/2023

Huifkar

695


Prijs per huifkar

Excl. overnachting op kampeerboerderij, € 40 per nacht inclusief electriciteit.

Data 2023

Mogelijk te boeken in de periode van 14-06 t/m 30-08, op aanvraag. Dag van aankomst is de Woensdag.

Praktische info

 • Aantal deelnemers:
  min. 1 en max. 4 personen per huifkar (incl. tent voor 2 personen, indien boeking met meer dan 4 personen per huifkar)

Inclusief

 • 4 dagen / 3 nachten waarvan 2 nachten op de boerderij en 1 nacht op een kampeerboerderij.
 • Inchecken tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Uitchecken om 10.00 uur
 • Op basis van Logies.
 • Huifkar met paard, voer voor het paard, Water, Gas, beddengoed, keukengerei, Fiets (op aanvraag), tent voor 2 personen indien boeking van meer dan 4 personen per huifkar
 • Begeleiding van een instructeur op dag 1 (altijd telefonisch bereikbaar op de overige dagen

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van en naar de accommodatie, vanaf Treinstation Castlebar € 20 per taxi (met max. 4 personen) per rit, vanaf Luchthaven Shannon € 250 per taxi (met max. 4 personen) per rit, Vanaf luchthaven Dublin € 300 per taxi (met max. 4 personen) per rit, vanaf Luchthaven Knock € 90 per taxi (met max. 4 personen) per rit
 • Maaltijden en Drankjes
 • Schoonmaakmiddel, handdoeken en theedoeken
 • 1 x overnachting bij de kampeerboer € 40 p.n (inclusief electriciteit), ter plaatse te betalen
 • Reis-/annuleringsverzekering