Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie

vanaf € 1.806 BOEK NU


Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie
Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie
Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie
Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie
Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie
Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie
Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie
Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie
Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie
Avontuurlijke trektocht naar het hart van de Tien-Shan in Kirgizie

Tot op de dag van vandaag is het paard een van de belangrijkste transportmiddelen in Kirgizië. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beste manier om een glimp van Kirgizië op te vangen, vanaf de rug van een paard is!

vanaf € 1.806

Tot op de dag van vandaag is het paard een van de belangrijkste transportmiddelen in Kirgizië. Praktisch elke inwoner bezit er een. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beste manier om een glimp van Kirgizië op te vangen, vanaf de rug van een paard is! Wie dat wel eens wil meemaken, kan deelnemen aan een paardrijtrektocht die hoog de bergen in voert. Waar de tocht begint ziet u aan alle kanten de besneeuwde bergen tot boven de 5000 meter oprijzen. Alle valleien rondom worden in de zomer bewoond door de Kirgiezen die hun veestapel, die voor zeker 50% uit paarden bestaat, daar laten grazen. Die tijd wonen ze in
de traditionele yurts, ronde tenten gemaakt van een houten skelet bedekt met vilt. In Kirgizië worden niet alleen de koeien maar ook de merries gemolken. Deze melk is na enige weken in een leren zak te zijn bewaard licht alcoholisch geworden. Het is de trots van Kirgizië. Tijdens de trek zal er zeker een gelegenheid zijn waar u de ”koemish” eens kunt proeven.
We verblijven in de hoofdstad Bishkek in een pension. Tijdens de trektocht 1 nacht in een traditionele yurt, de overige nachten in eenvoudige tweepersoons trekkerstenten.
De begeleiding bestaat uit een Engelstalige begeleider, geassisteerd door een lokale gids, een kok en paardenverzorgers. De bagage gaat in de volgwagen maar enkele dagen ook op pakpaarden als de volgwagen door het zware terrein niet meer kan volgen.
De paarden in Kirgizië zijn plaatselijke rassen als Donskaya, Kyrgyz of kruisingen daarmee. Een schofthoogte van 1.40 tot 1.55m, zeer tredvast en uitstekend aangepast aan de grote hoogte. Zadels zijn eenvoudig, veelal traditionele Kirgizische of Russische zadels. De tocht is geschikt voor gevorderde beginners, er wordt meestal gestapt. U dient echter een uitstekende conditie te hebben gezien de grote hoogte waar we rijden (tussen de 2.000 en bijna 4.000 meter!). Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze plannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de tocht ook is voorbereid. Onderstaande beschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer.

Deze trektocht voert over de passen van een bergketen, onderdeel van een van de twee grootste bergketens van Centraal Azie, het Tien-Shan gebergte (de ”Hemelse Bergen”), de hoogste top van deze bergketen is 7.439 meter.
We beginnen aan de zuidzijde van het Isyk- Köl meer, een reusachtig, enigszins zilt bergmeer. Het Isyk- Köl meer ligt op een hoogte van 1.600 meter en heeft de bijnaam de ”Parel” van Kirgizië.

Rondom het meer rijzen aan alle kanten de besneeuwde bergen op tot boven de 5.000 meter.
We klimmen over twee passen tot een maximale hoogte van 3.893 meter.

Het weer: Juli en augustus is meestal warm en droog maar zorg voor een warme slaapzak en warme kleding, vooral in de bergen kan het ‘s nachts koud worden. In Bishek is het zomers warm. In de bergen is veel zon, overdag vaak meer dan 30 graden, In de nacht kan het gaan vriezen. Afhankelijk van het programma kan er in het Issyk-Kul meer gezwommen worden (watertemperatuur ongeveer 16 graden), de rivieren en meren onderweg zijn te koud. Het neerslagpatroon en de neerslaghoeveelheden binnen Kirgizië variëren flink. 

Voorbeeld dagprogramma:

Dag 1
Aankomst in de vroege ochtend op het vliegveld Biskek, verzameltransfer naar een hotel in Bishkek. Hier kunt u eventueel nog een beetje rusten met daarna een laat ontbijt. Daarna is er de mogelijkheid om gezamelijk de stad te gaan bekijken. Na het diner weer overnachten in het hotel

Dag 2
Na het ontbijt transfer ( ong. 6 uur) naar Barskoon en hier na een diner overnachten.

Dag 3
’s Ochtends starten we te paard van Barskoon naar Ak-Dobo. We steken de Tarylga rivier over en rijden door dennenbossen tussen de met sneeuw bedekte bergen. We ontmoeten herders en worden uitgenodigd in hun yurt om de koemish te proeven. We rijden over de Kok Bulak zomerweiden en komen bij de Sary Bulak rivier waar we ons kamp opslaan.

Dag 4
We rijden naar het oosten verder de bergen in en genieten van de prachtige vergezichten over het immense Isyk-Köl meer. We rijden op een hoogte van 2800 meter en ontmoeten weer herders met hun kuddes paarden en vee. We steken de Kindik zomerweiden over en komen in de Kok Bel Vallei waar we overnachten.

 

Dag 5
We rijden vandaag op een hoogte van 2.200 – 2.500 meter langs de Tien-Shan sparren bossen. We dalen af door de Kashka Suu vallei, steken de rivier over en komen in de Juuku vallei. We rijden naar een warme bron waar we een bad kunnen nemen. We rijden verder de Juuku vallei in en genieten van het uitzicht op de Ittish bergen ( 3.700 meter). We kamperen naast de rivier.

Dag 6
We rijden verder de Jukuu vallei in en ontmoeten weer herder met hun kuddes temidden van dit prachtige alpijnse landschap. We komen aan bij het begin van de Dunguromo pas en kamperen bij de Dunguromo rivier.

Dag 7
Vandaag passeren we de Jukuu pas op een hoogte va 3.700 meter. Onderweg komen we langs de Jashyl-Kol, twee mooie “groene”bergmeren. In het verleden was de Jukuupas een van de takken van de Zijde route via de Bedel pas naar China. Na de pas komen we aan op het Arabel plateau waar we kamperen aan de oevers van het meer.

Dag 8
Van het Arabel plateau rijden we door een wijds landschap naar de Taragai rivier waar we kamperen.

Dag 9
We rijden tussen hoge besneeuwde bergen door over de Ak Bel pas ( 3.833 m). Met een beetje geluk zien we hier het schuwe Marco Polo schaap. We dalen af naar het Patyr Bashyk meer waar we het kamp op slaan.

Dag 10
Van het Patyr Bashyk meer steken we de Yshtyk pas ( 3.689 m) over naar de Yshtyk canyon. We rijden door de schitterende canyon die soms zo nauw is dat je met je handen beide kanten van de canyon kunt aanraken. We moeten vaak de rivier oversteken die door de canyon loopt. Na de canyon slaan we ’s avonds onze tenten op in de Kara-Keruu vallei waar we welkom geheten worden door herders met traditionele thee.

Dag 11
Van de Kara-Keruu vallei rijden we naar de Kara-Sai rivier en komen in de Kyzyl Eshme vallei, een brede vallei met sneeuw bedekte bergen wara we kunnen galopperen.

Dag 12
Van Kyzyl-Eshme rijden we naar de Kuntor vallei waar we kamperen bij de Taragai rivier. We komen langzamerhand weer op bekend terrein.

Dag 13
De volgende dag steken we de Taragai rivier over en bereiken de Kumtor weg waar we lunchen bij de Arabel vallei. Afscheid van de paarden en de minibus brengt ons naar Barskoon. Diner en overnachting in en familiepension.

Dag 14
Transfer per minibus terug naar Bishkek (6 uur),vrije middag en avond in Bishkek, korte overnachting in een eenvoudig hotel.

Dag 15
Vroeg in de ochtend verzameltransfer naar de luchthaven, vertrek. 

Vertrekdata Kamertype 14n *  
05/07/2020  - 19/07/2020
Diverse accommodaties
€  1.806
12/07/2020  - 26/07/2020
Diverse accommodaties
€  1.806
19/07/2020  - 02/08/2020
Diverse accommodaties
€  1.806
26/07/2020  - 09/08/2020
Diverse accommodaties
€  1.806
02/08/2020  - 16/08/2020
Diverse accommodaties
€  1.806
09/08/2020  - 23/08/2020
Diverse accommodaties
€  1.806
16/08/2020  - 30/08/2020
Diverse accommodaties
€  1.806

(*) Alle prijzen per persoon

Data 2020

05-07 t/m 19-07
12-07 t/m 26-07
19-07 t/m 02-08 - 2 ruiters en 1 optie
26-07 t/m 09-08
02-08 t/m 16-08
09-08 t/m 23-08 - 2 opties
16-08 t/m 30-08 - 2 ruiters

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 kg
 • Leeftijd:
  Min. 10 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 4, max. 12 (4 weken voor vertrek), vertrek vanaf 2 ruiters mogelijk tegen toeslag.

Kleine groep toeslag voor 2 a 3 ruiters € 232 p.p. vanaf 4 ruiters vervalt de toeslag.  

Inclusief

 • 15 daags arrangement, 14 nachten
 • Waarvan 2 nachten in een eenvoudig pension of hotel, eventueel 1 nacht in een yurt, overige nachten in eenvoudige tweepersoons trekkerstenten
 • Op basis van volpension vanaf de eerste dag aankomstdag de lunch t/m 13e dag de lunch,
 • 11 dagen paardrijden, tot 6 uur per dag, totaal ong. 240 km
 • Assistentie van Engelstalige begeleider, lokale gids, kok, paardenverzorgers
 • Bagagetransport per volgauto
 • Binnenlandse transfers van Bishkek naar het gebergte en terug

Exclusief

 • Heen- en terugreis ( vertrek uit Europa 1 dag eerder, aankomst in de vroege ochtend van dag 1, vertrek terug in de nacht van dag 14 op dag 15 of in de ochtend van dag 15)
 • Diner in Bishkek dag 13
 • Warme slaapzak en slaapmatje
 • Fooien
 • Drankjes
 • Overige persoonlijke kosten
 • Reisverzekering