Trektochten met Mongoolse nomaden

Deze paardrijtrektocht is de meest geschikte manier om kennis te maken met de Mongoolse ruiters en hun paarden. We rijden door de bergen, over de steppen, door bossen en kamperen in ruime tipi tenten langs de rivieren.

Mongolië
Vanaf € 2363
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Mongools toerisme richt zich op de natuur en de nomadische manier van leven. Het land nodigt daartoe uit met zijn uitgestrekte, ongerepte wildernissen bewoond door de laatste nomaden op aarde. De omgeving is bergachtig met dichte dennen-en larikswouden en sappige groene weiden waar yaks en paarden grazen.
We rijden hier op het plaatselijke ras: het Mongoolse paard, een gedomesticeerde neef van de takhi, het przewalskipaard. Deze kleine maar taaie paarden hebben een enorm uithoudingsvermogen, zijn tredzeker en gewend aan ruig bosgebied. De tocht is geschikt voor gevorderde ruiters, niet-ruiters kunnen vaak mee met de pakkaravaan. De zadels zijn eenvoudige traditionele Mongools/Russische zadels of leren Russische cavaleriezadels. De houten Mongoolse zadels worden door de meeste Europese rijders niet gebruikt.

De Mongoolse manier van rijden is vrij simpel en is hetzelfde als bij polo. Dit is voor dressuurrijders makkelijk en snel aan te leren. Het merendeel van de tocht wordt gestapt.
Bij elke tocht vormen zich twee groepen; een snellere groep die met een aparte gids vrij rondom en voor de karavaan uit kan rijden. En de rustigere karavaan met de bagage die vooral in stap en korte drafjes gaat.

Transport
De Mongoolse families trekken vaak van de ene naar de ander wei gebruik makend van traditionele houten karren met yaks als trekdieren. De diensten van enkele herders worden ingehuurd voor de expeditie en zij zullen ons hun dieren beschikbaar stellen.

Staf
Een lokale gids die Engels en Mongools spreekt zal de groep vergezellen, een kok met een assistent en lokale herders.

Maaltijden
Onze kok zal de maaltijden bereiden, goed aangepast aan de Mongoolse en westerse keuken. Er zijn altijd groenten aanwezig en vegetarische maaltijden bereiden op de tochten is geen probleem. Voor het ontbijt kunnen we vaak verse yoghurt en melk kopen van de herders in het gebied.

Let op: Door het gebrek aan infrastructuur in Mongolië en het primitieve karakter van de trektocht is de reis uitsluitend geschikt voor avontuurlijk ingestelde deelnemers die flexibel zijn en over een goede conditie beschikken.

Bagagevervoer op yak karren
Deze paardrijtrektocht is de meest geschikte manier om kennis te maken met de Mongoolse ruiters en hun paarden. Nomaden die tot nu toe overleefden zonder de druk van de moderne tijd en leefstijl. Er is geen ander volk op de wereld dat zo afhankelijk is van hun paarden. Het Mongoolse horsemanship is beroemd en nogal afwijkend van wat wij gewend zijn.
De herder houden hun kuddes paarden half wild, vrij grazend in merriekuddes met een hengst. In de koude winters moeten de paarden zelf zien te overleven waarbij zij hun veulens moeten beschermen tegen de wolven. Er zijn geen hekken of stallen te vinden!

Tijdens deze trektocht rijden we op de steppe, het graasland voor de Mongoolse nomaden in de zomer. Wij rijden in twee verschillende gebieden, de boomloze steppe en daarna door de “ Khan Khentii Strictly Protected Area”, een met bos en bergen taiga zone.

Het is een paardrijtrektocht als een nomadische reis, zonder volgwagen in de wilde natuur. Onze bagage wordt op yak karren geladen, een ger (Mongoolse tent) gaat mee om als mobiel restaurant te dienen. We rijden door de bergen, over de steppen, door bossen, we kamperen in ruime tipi tenten langs de rivieren.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst in Ulaanbaatar. Verzameltransfer naar het hotel. Na het diner bespreking van het programma.

Dag 2

’s ochtends een bezoek aan het Gandan klooster, mogelijk op tijd voor de gebeden. Het klooster is het centrum voor de Boeddistische heropleving in Mongolië. De Mongolen volgen de Tibetaanse versie van het Lamaisme, waarbij de Dalai Lama als de hoogste theocratische leider wordt beschouwd.Daarna vertrekken we naar de steppe. Bij aankomst hebben we een picknicklunch en slaan ons kamp op naast enkele nomaden families. Hier maken we kennis met onze paarden met een korte kennismakingsrit.

Dag 3-4

We rijden over de steppe, dwars over heuvelachtig terrein met hier en daar berkenbossen. Onderweg hebben we af en toe contact met lokale herders, vaak kennissen van onze gidsen. Al onze bagage, proviand en kampeermateriaal hebben we geladen op de yak karren en we leren hoe we de ger (Yurt) moeten opzetten. Op de laatste dag komen we bij de bossen in de Hentii Wildernis met de beschermde gebieden "Khan Khentii Strictly Protected Area" en het Gorkhi Terelj Nationaal Park. Hier rijden we in het overgangsgebied tussen steppe en woestijn.

Dag 5-6

Met de paarden rijden we door de lariks wouden de hellingen op en volgen de toppen met prachtige vergezichten terwijl de yak karavaan de brede rivier valleien volgt. We slaan het kamp op in de Sharbulag Vallei.

Dag 7

We rijden over een bergpas in het hoger gelegen deel van de Tuul vallei. Wij zijn nu bij het hoofd gedeelte van de Hentii gebergte waar we over de bergkammen rijden met prachtige vergezichten.

Dag 8-9

We rijden naar de Jalman weiden, bekend om zijn wilde bloemen en bereiken ons semi-permanente "ger"kamp, welke gelegen is naast een mooie, deels beboste wei in het hogere deel van de Tuul riviervallei. We blijven hier twee nachten om nog een prachtige dagtocht te kunnen maken in dit gebied.

Dag 10

’s Ochtends terug naar Ulaanbaatar en incheck in het hotel. Bezoek de hoofdstad op eigen gelegenheid, de afstanden zijn kort. De lokale gids kan adviseren over de belangrijkste bezienswaardigheden..

(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Amerikaanse dollar, USD 2550 p.p Eenpersoonstoeslag voor 10n. is USD 400

Bij 2 - 4 ruiters kan de tocht toch doorgaan tegen een toeslag van USD 500 p.p. op aanvraag. Vanaf 5 ruiters is er geen toeslag.

Het Naadam Festival is mogelijk te boeken op aanvraag als een verlenging na de trip van 30-06 t/m 10-07. De verlenging is dan t/m 12-07 en bedraagt USD 900 p.p.
Gewicht

Max. 85 kg en anders tot 100 kg met extra toeslag 35 USD p.n

Leeftijd

Min. 12 jaar en ervaren ruiter, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 5 / Max. 10 (4 weken voor vertrek), tot 5 ruiters met toeslag

Over Mongolië

Mongolië is een heel bijzonder land. Hier vind je een unieke combinatie van gevarieerde landschappen, ontmoetingen met nomadische families en talrijke culturele bezienswaardigheden.

Paardrijden in Centraal-Azië betekent galopperen over eindeloze hoogvlakten, onder het blauwe dak van de aarde. De landschappen zijn weids en wild. Er is een uniek contrast van steppes en woestijn. Met je paard galoppeer je over de steppe, draaf je ook door valleien en stap je door dicht beboste gebieden. In de tussentijd ontdek je het nomandenbestaan van de families die hier met hun kuddes geiten, schapen en paarden wonen. De authentieke yak, een langharig rund, zal je ook nog veelvuldig zien.

Voor zowel de gevorderde beginner als de ervaren ruiter, hebben we mogelijkheden voor een paardrijvakantie in Mongolië.

Inclusief

 • 11 dagen/10 nachten
 • Waarvan 2 overnachtingen in een 2 pers. kamer, 2 overnachtingen in een ger en 6 overnachtingen in een 2 pers. tent met veldbedden
 • Volpension gedurende de dagen buiten Ulaanbatar
 • Logies en ontbijt in Ulaanbatar
 • 1 diner met de gids in Ulaanbatar
 • 8 dagen paardrijden volgens het programma
 • Alle Lokale transfers
 • Engelstalige begeleiding

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Drankjes, lunch en diner in Ulaanbatar
 • Visum
 • Eigen slaapzak, rijhelm
 • Overige persoonlijke uitgaven