Wintervakantie te paard in Sarajevo

Hou je van paardrijden, skiën en besneeuwde landschappen? Dan is dit programma zeker iets voor jou. De besneeuwde bospaden zorgen voor een serene wintersfeer die je beleeft te paard

Bosnië en Herzegovina
Vanaf € 1299
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Deze wintervakantie van 7 dagen en 6 overnachtingen neemt je mee te paard door prachtige winterlandschappen in de Olympische bergen en omringende bossen van Sarajevo.

De paarden voor deze trektocht variëren van Bosnisch-Arabische kruisingen en Lippizaners tot Engelse Arabieren en Haflingers. De paarden zijn levendig en vriendelijk. Ze rijden wedstrijden en zijn ook lespaarden voor kinderen vanaf 8 jaar. Er wordt met Engels tuig gereden .

De stad Sarajevo, locatie van de Olympische Winterspelen in 1984, staat met haar omliggende bergen al decennialang synoniem voor ware winterpret en prachtige ervaringen. Het maakt niet uit of je veel ervaring hebt met skiën en snowboarden, of nog maar net kennismaakt met deze sporten. Na een ochtendrit te paard in de diepe sneeuw door de dichte bossen en open landschappen geniet je van een ski-ervaring op de Olympische bergen.

Om de activiteiten interessant en afwisselend te houden, stop je ook bij het charmante Baš Čaršija, het culturele en historische centrum van Sarajevo. Hier geniet je van lokale culinaire lekkernijen. Een werkelijke droomvakantie voor liefhebbers van paarden en paardrijden, van skiën en van heerlijk eten.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Verzameltransfer vanaf het vliegveld naar de accommodatie, een autorit van zo’n 30 minuten. Deze namiddag kan je je installeren in de accommodatie, alvast een wandelingetje maken in het bos, of eens kijken naar de paardrijlessen die doorgaan in onze pistes. In de avond dineren we samen met de groep en de gids. Na het diner genieten we van een wijntje aan de open haard in de woonkamer die boven de paardenstallen ligt, en leren zo elkaar kennen.

Dag 2

Na het ontbijt maak je kennis met de paarden en bespreken we de niveaus van rijvaardigheid van de groep. Iedere ruiter krijgt het juiste paard toegewezen en dan begint de introductierit van ongeveer 2 uur. Zo leer je op een rustige manier het paard kennen waarmee je hopelijk een onvergetelijke week zal beleven. Na de ochtendrit lunchen we op de manege, waarna we vertrekken naar Sarajevo voor een 2 uur durende wandeling met gids. Hier leer je alles over de geschiedenis van deze prachtige stad.

Dag 3

Na een lekker ontbijt maken we onze paarden en warme dekens klaar voor een volledige dag paardrijden door de dichte, besneeuwde bossen en open velden in de omgeving van de manege. In januari is Bosnië meestal wit en is de sneeuw in de bossen onaangeroerd en puur omdat er geen bosbouw- of landbouwactiviteiten zijn. Ook de wandelpaden worden niet gebruikt in die periode. We genieten deze dag van een lange rit en zorgen voor een bereide kampvuurpicknick in een klein houten hutje dat speciaal is gebouwd voor winterse rijervaringen. Na terugkomst op de manege lunchen we en bereiden we ons voor op het nachtskiën op de Olympische berg Jahorina. Na het skiën bieden we je nog een licht diner aan en drinken we gezellig een glaasje Glühwein aan de open haard in de warmte van de woonkamer boven de paardenstallen.

Dag 4

Vandaag staat een activiteit gepland die de meeste ruiters waarschijnlijk nog niet eerder gedaan hebben. Diep verankerd in de genen van de Bosnische paardenrassen zit bosarbeid. Dat houdt in het trekken van boomstammen en koetsen. Hierdoor dachten we dan ook dat onze paarden deze activiteiten gemakkelijk zouden aanleren omdat het in hun genen zit. En we hadden gelijk. Voor alle ruiters die skijoring eens willen proberen, organiseren we een training waarbij je leert skiën terwijl een paard je vooruit trekt in een omgeving met obstakels als voorbereiding voor een tocht door het bos. Trek je ski’s aan, betuig je paard en geniet ervan! Ruiters die geen interesse hebben in skijoring kunnen genieten van een tocht door de omliggende besneeuwde bospaden. Na de lunch op de manege vertrekken we richting de Olympische berg Jahorina om daar de rest van de namiddag te skiën. Op Jahorina is er voor elk wat wils. Er zijn een blauwe, rode en zwarte piste met alles erop en eraan, van een nieuw aangelegd beginnersgebied tot pistes die werden gebruikt tijdens de competitieve vrouwentoernooien op de Olympische winterspelen in 1984.

dag 5

Met uitgeruste paarden en ruiters zetten we ons skijoring avontuur voort en betreden we verdere paden richting de toppen van Bjelašnica. Degenen die liever paardrijden, reizen naast de groep in het zadel. Na een halve dag skijoring en paardrijden, bereiden we je voor op een namiddag skiën op een andere Olympische pracht die we in de voormiddag te paard bezochten, namelijk de Bjelašnica. Tijdens de 14de Olympische Winterspelen van Sarajevo in 1984 werden in Bjelašnica wedstrijden alpineskiën voor mannen gehouden. Er werden toen pistes voor afdaling, slalom en reuzenslalom gebouwd. De berg werd vroeger geassocieerd met strenge winters en geïsoleerde dorpen die enkel bezocht werden door de meest ervaren wandelaars, jagers en avonturiers. Moe maar voldaan na het skiën, vertrekken we terug richting de manege.

Dag 6

Na al deze dagen actief paardrijden, rijden we vandaag op het gemakje naar het kamp dat we voor onze gasten hebben voorbereid diep in het bos. Bij het kampvuur praten we over de ervaringen van afgelopen dagen en met een glas Glühwein proosten we op toekomstige avonturen. Het beste deel van deze adembenemende ruitervakantie moet nog komen: een rustgevend spabezoek in een plaatselijk 5-sterrenresort is de beste manier om vermoeide spieren te ontspannen aan het einde van deze reis.

dag 7

Na het ontbijt neem je afscheid van de paarden en vertrek je terug richting het vliegveld.

Prijzen voor 2025 onder voorbehoud van wijzigingen.
Gewicht

Max. 95 kg

Leeftijd

Min. 18 jaar

Over Bosnië en Herzegovina

Bosnië kent een prachtige natuur met vrije velden, dichte bossen en heldere bergmeren en historische plekken. Een paardrijvakantie in Bosnie en Herzegovina heeft veel te bieden.

Neem nu bijvoorbeeld een trektocht te paard via Dinarica. Dit arrangement van vijf dagen en zes overnachtingen in Bosnië brengt je door mooie dennenbossen, weidse velden, pittoreske heuvels en paden langs bergkreekjes van de Sarajevo Olympische bergen en je rijdt over Via Dinarica-paden.
Tijdens de trektocht overnacht je in verschillende, comfortabele onderkomens. Deze vind je doorgaans in het midden van een bos, in berglodges en je overnacht eenmaal in een Spa-hotel.

De paarden voor deze trektocht variëren van Bosnisch-Arabische kruisingen en Lippizaners tot Engelse Arabieren en Haflingers. Deze tocht is voor der ervaren ruiter die alle gangen goed beheerst en een goede conditie bezit.

Ook is het mogelijk om voor een standplaats vakantie te kiezen. Hierbij overnacht je elke avond in charmante houten huisjes op het land van een boerderij. Ook Niet-ruiters zijn hier zeer welkom en kunnen bijvoorbeeld de omgeving verkennen met een fiets-arrangement.

In deze stationaire week voor de ruiter kan je de natuur van dit land op de Balkan uitvoerig verkennen. Het programma wordt aangepast op de wensen van de ruiters. Daarom is er geen vastomlijnd dag-tot-dagprogramma. Dagelijks leg je zo’n 40 kilometer te paard af. Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt bij paardrijden in hoog tempo in een open landschap. Daarbij is het van belang dat je in staat bent een paard in alle gangen onder controle te houden. Er wordt veel gegaloppeerd en ook de rengalop wordt op weidse vlakten ingezet. In de dichte bossen wordt doorgaans in stap en draf gereden.

Inclusief

  • 7 dagen / 6 nachten in twee-/meerpersoonskamers met eigen sanitair of gedeelde sanitair
  • Op basis van volpension vanaf diner dag van aankomst t/m ontbijt dag van vertrek, incl. drankjes
  • 5 dagen paardrijden volgens het programma
  • Verzameltransfer van en naar de luchthaven Sarajevo
  • Begeleiding van Engels en Duitssprekende gids

Exclusief

  • Heen- en terugreis
  • Persoonlijke uitgaven
  • Skipas € 25 voor gehele dag, € 15 voor halve dag / skihuur € 15 p.p.p.d
  • Reis-/annuleringsverzekering