Natural Westernrijden en Mountain Trail Cursus: Training in Toscane

Met je paard over obstakels: boomstammen, hekken openen en sluiten, een brug oversteken of door een tunnel lopen. Met de Mountain Trail Cursus train je een week in Western stijl op een ranch in het prachtige Toscane.

Italië
Vanaf € 970
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Mountain Trail Cursus: trainen met obstakels die je op bergtochten en trektochten tegenkomt

De uitdagingen die je op een bergtocht te paard kunt tegenkomen, vormen een onderdeel van een nieuwe discipline in de paardensport. Mountain Trail is een discipline overgewaaid uit Amerika waar Mark Bolender dergelijke ‘tochten met uitdagingen’ begon te organiseren. In Italië vindt zijn voorbeeld gevolg. Het is eveneens de manier waarop de organisator van de cursus in Italië zijn paarden traint. De obstakels kan je zowel op de grond als in het zadel oefenen.

Het eerste deel van deze cursus bestaat uit grondwerk. Daarmee oefen je de controle op je paard en zijn bewegingen. Ook train je het vertrouwen van het paard in zichzelf en in de ruiter. Tijdens de cursus leer je omgaan met verschillende obstakels. In het begin gaat het om eenvoudige obstakels. Zodra het paard rustig kan omgaan met deze obstakels, ga je verder met de moeilijkere.

In het tweede stadium ga je eerst in de piste rijden. De instructeur bekijkt de capaciteiten van de ruiter. Wanneer de inschatting is gemaakt, keer je terug naar het terrein waar je uiteenlopende obstakels oefent, maar deze keer in het zadel.

Nadat je de obstakels hebt geoefend op het terrein, kan je de kennis die je hebt opgedaan inzetten bij een aantal oefeningen in het bos.

Aan het einde van de cursus ontvang je een certificaat van deelname.

Filosofie

De bedoeling van de cursus is de communicatie met het paard te verdiepen en verder te ontwikkelen. Daardoor kan je een echte band van vertrouwen met het paard opbouwen. Als die er eenmaal is, kan je elke uitdaging die je onderweg tegenkomt aan.

Paarden

Op de locatie staan zeventig paarden op 100 hectare weidegrond. Ze leven in klein kuddeverband met elkaar op grote weides. Op de ranch staan 70 paarden, waarvan een deel ook paarden is op pensioen. De paardenrassen zijn Maremma’s, de Italiaanse warmbloedpaarden, Pinto’s, Appaloosa’s, betrouwbare en werklustige Haflingers, en kruisingen van verschillende rassen.

Instructeur

De instructeur traint al 34 jaar zowel ruiters als paarden. Hij gebruikt de vriendelijke ‘natural riding’- methode die hij door de jaren heen steeds verder heeft ontwikkeld. De instructeur heeft ervaring met verschillende soorten paarden en met verschillende takken van de paardensport. De vaardigheden die hij in zijn leven heeft ontwikkeld zijn altijd gericht op het welzijn van het dier. Hij bestudeert hun gedrag waardoor hij de relatie tussen mens en dier goed kan doorgronden.

Deze cursus is geschikt voor iedereen die op zijn minst een goede basis heeft en kan stappen, draven en galopperen in de piste. Niet-ruiters en beginners kunnen deelnemen aan het grondwerk.

Verblijf

Je verblijft in een authentieke Toscaanse boerderij, robuust romantisch in het schitterende heuvellandschap gelegen. Er zijn dertien kamers, drie dinerzalen, er is een koffiekamer, een bar en een algemene ruimte met open haard. Internet is aanwezig. Bij de boerderij horen zes bijgebouwen en paardenstallen. De tot de verbeelding sprekende stad Sienna is niet ver weg.

Het centrum behoort tot het Italiaanse agritoerisme. De ontvangst en de omgang met de gasten is gezellig en informeel.

Keuken

In de keuken wordt gekookt met ingrediënten die deels op het eigen terrein zijn verbouwd. Er wordt speciaal gekookt voor vegetariërs, veganisten en mensen die diëten volgen. De koks koken met de seizoenen mee.

Deze week met en tussen de paarden in het idyllische Toscane is zowel leerzaam als ontspannend. Een prachtige week waar je nog vaak aan zult terugdenken.

Het programma

8 dagen / 7 nachten en 6 dagen paardrijden van 2 uur per dag training. (incl. 1 uur theorie les)

Onderdelen van de cursus

Grondwerk, daarmee oefen je de controle op je paard en zijn bewegingen. Ook train je het vertrouwen van het paard in zichzelf en in de ruiter. Tijdens de cursus leer je omgaan met obstakels. In het begin gaat het om eenvoudige obstakels. Zodra het paard rustig kan omgaan met deze obstakels, ga je verder met de moeilijkere.

Rijden, je rijd eerst in de piste. De instructeur bekijkt de capaciteiten van de ruiter. Wanneer de inschatting is gemaakt, keer je terug naar het kamp waar je uiteenlopende obstakels oefent, dit keer vanaf de paardenrug. Je doet ook wat oefeningen in het bos, om te zien hoe bruikbaar deze discipline is bij het buiten rijden. Als je kiest voor het arrangement met 12 uur lessen en 12 uur buitenrijden, volg je in de ochtend les en ga je in de middag een buitenrit maken.

Twee arrangementen mogelijk

 • Natural Western riding en Mountain Trail met 12 uur lessen
 • Natural Western riding en Mountain Trail met 12 uur lessen en 12 uur buitenrijden

(*) Alle prijzen per persoon

Prijzen niet ruiters in 2023 / 2024

8 dagen / 7 nachten op basis van halfpension in tweepersoonskamer € 456, in meerpersoonskamer € 372

8 dagen / 7 nachten op basis van volpension in tweepersoonskamer € 576, in meerpersoonskamer € 492
Gewicht

Max. 100 kg

Leeftijd

Min. 14 jaar en onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 1 ruiter en max. 6 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Italië

De natuur in Italië is per gebied zeer afwisselend, overal groeien andere bloemen en planten. In het noorden vindt men grote bossen terwijl in het zuiden enkel bomen en planten groeien die tegen de hitte kunnen. Langs de kust bevinden zich veel parasoldennen, palmbomen en eucalyptussen in de beschermde gebieden.

Op het eiland Sicilië groeien bougainvillea’s met prachtige bloemen. In het voorjaar verwelkomt Sardinië je met een bloemenpracht op de uitgestrekte velden. Maar ook Oleanders, olijf-, eucalyptus- en palmbomen zijn volop aanwezig... Italië is een land van heuvels en bergen en meren. Een geweldig land dus op te paard te verkennen.

 • 8 dagen / 7 nachten Op indeling in een twee- of vierpersoonskamer (afhankelijk van reservering) met gemeenschappelijke badkamer
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt (ontbijt, 2 drie-gangen maaltijden) incl. water bij de maaltijden
 • Paardrijden afhankelijk van het gekozen programma
 • Engelstalige begeleiding

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer vanaf luchthaven Rome Ciampino (zaterdag 15.00 uur) of Rome Fiumicino (zaterdag 16.00 uur),terug op de luchthaven om 12.00 (Fiumicino) of 13.00 (Ciampino), € 260 per persoon retour; heen- en terugreis: of veel goedkoper: trein tot Chiusi of vliegtuig naar Rome of Florence en daarna per trein tot Chiusi (2-3 uur) (prijs ong. € 35 enkele reis)
 • Zaterdag verzameltransfer treinstation Chiusi tussen 09.00-10.00 uur en 17.30 - 18.30 uur € 40 p.p. Chiusi retour, ter plaatse te betalen
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering