Cattle Drive in Devon

Tijdens deze drijftocht op de ruige Dartmoor-hei rijd je door een adembenemend landschap. Je rijdt door bossen en valleien, over met rotsen bezaaide gebieden en heuveltoppen vanwaar je het landschap goed kunt bekijken.

Verenigd Koninkrijk
Vanaf € 2049
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

In het ruige landschap van Dartmoor in het zuidwesten van Engeland kun je meedoen aan de enige cattle drive van Engeland. Op een Quarterhorse of een Painthorse zit je in een westernzadel en help je mee met het veedrijven.

Te paard veedrijven in adembenemend landschap
Veedrijven is een eeuwenoud fenomeen dat in Dartmoor ook nog eens over adembenemende landschappen voert. Je rijdt door bebost land, door valleien en langs rivieren terwijl je het vee van het ene naar het andere gebied verplaatst. In de tocht zitten ook steile afdalingen en stevige beklimmingen.
Het vee reageert goed op de paarden tijdens het drijven. Paarden zijn rustig, het vee is eraan gewend door hen te worden geleid en voelt zich door niet bedreigd door de paarden. De koeien hebben een natuurlijk respect voor paarden.

Het paard loopt meestal in hetzelfde tempo als het vee en anticipeert op de bewegingen van het vee. De ruiters werken in een team en flankeren de kudde met een paar ruiters op kop en een aantal achteraan. Iedere ruiter rijdt op een bepaalde positie en krijgt een taak toebedeeld. Die wordt afgestemd op de capaciteiten van de ruiter.
Er is altijd een kuddeleider, meestal een oudere koe. De kalfjes gaan in de lente met hun moeders naar buiten om hun graasgebieden te leren kennen. Ook leren ze waar het water stroomt en hoe ze naar huis terug komen. In Dartmoor zijn de graasgebieden verdeeld onder de boeren. Iedere kudde-eigenaar heeft zijn eigen lap grond, in Dartmoor wordt dat een lear genoemd. Elke kudde graast op zijn eigen lear.

Deze bijzondere paardrijvakantie loopt zes dagen, van zondag tot zaterdag. Het is ook mogelijk er een korte trip van te maken en een verblijf van drie dagen te boeken. Deze loopt van zondag tot woensdag.
In beide gevallen komen deelnemers aan op dag 1. Vanaf dag 2 ga je te paard en je rijdt tot en met de laatste dag. Wanneer je op de laatste dag om 17.00 uur bent afgestegen, volgt daarna het moment van vertrek. Het is mogelijk een extra overnachting bij te boeken.

Accommodatie
Je verblijft in een B&B waar goed eten wordt geserveerd. Alle accommodatie is op basis van halfpension. Je ontbijt in je B&B of op de boerderij. e wordt elke dag van je B&B opgehaald en naar de boerderij gebracht. Uiteraard word je aan het einde van de dag ook weer teruggebracht naar de B&B. De lunch gebruik je op de boerderij of je neemt lunch mee om in de buitenlucht op te eten. Soms lunch je ook in een pub onderweg,
Het diner is niet inbegrepen. Ruiters kunnen bij hun B&B eten of in een lokale pub.

Voor dit arrangement kunnen ruiters er ook voor kiezen op de boerderij te logeren. Op het terrein staan twee huisjes in woonwagenstijl. Beide zijn gezellig en voorzien van een houtkachel waarvoor de eigenaar hout levert. Ook is er een houtstoof en er staat een tafel met stoelen. Buiten is een vuurplaats waar je kunt koken. Een huisje heeft een tweepersoonsbed, de ander een eenpersoonsbed. Gasten die op de boerderij willen verblijven, kunnen ook gebruikmaken van het gezellige gastenverblijf met eetkamer en keuken, badkamer en woonkamer.

4 mogelijke arrangementen

 • 7 dagen / 6 nachten in hotelaccommodatie (incl. 1 nacht kamperen in tent alleen in de weken 21 - 27 mei en 28 augustus - 3 september)
 • 7 dagen / 6 nachten in schaapherdershut / glamping (indien beschikbaar)
 • 4 dagen / 3 nachten in hotelaccommodatie
 • 4 dagen / 3 nachten in schaapherdershut / glamping (indien beschikbaar)

Het werk is sterk afhankelijk van het weer. Dat kan wisselend zijn en de veedrijvers er soms van weerhouden de heide op te gaan. Gasten kunnen wanneer ze maar willen een dagje uit het zadel nemen om de omgeving te verkennen. Wandelen, fietsen en vissen kan allemaal in de buurt van de boerderij waar de gasten verblijven.

Bij het arrangement van 4 dagen / 3 nachten begint het arrangement op dag van aankomst in de avond en het arrangement loopt af op de laatste dag om 17.00 uur

Jaarprogramma:

Mei: Lente vee gaat naar buiten

De koeien en de kalfjes die in de herfst zijn geboren worden in mei verplaatst vanuit hun winterverblijf naar de hei. Daar verblijven zij gedurende de zomer. De afstand tussen het winter- en zomerverblijf is ongeveer 8 kilometer.

Juni: Stier en koe

Sommige koeien die in de lente kalfjes hebben gekregen, worden teruggebracht naar de boerderijgrond. Dichterbij huis kunnen ze de zomer met de stier in de wei wandelen.

Juli: Bijeendrijven van speenkalveren

De koeien en kalveren worden teruggebracht naar de boerderij om te spenen.

Augustus: Naar buiten in de nazomer

De koeien die in de zomer met de stier in het weiland hebben gestaan, worden weer teruggedreven naar de lear in Dartmoor.

September: Verzamelen van koeien en kalveren

De koeien die net hebben gekalfd moeten terugkomen naar betere graasgronden in de buurt van de boerderij. Met de winter in aantocht is dit noodzakelijk.

(*) Alle prijzen per persoon

Prijs 2024 in Engelse Ponden

* 7 dagen / 6 nachten (hotelovernachtingen) £ 1920 / Toeslag eenpersoonskamer £ 180

* 7 dagen / 6 nachten in schaapherdershut / glamping (kies 'Diverse accommodaties' plek is gelimiteerd dus alleen indien beschikbaar) £ 1730 p.p.

* 4 dagen / 3 nachten (hotelovernachtingen) £ 1170 / Toeslag eenpersoonskamer £ 120

* 4 dagen / 3 nachten in schaapherdershut / glamping (kies 'Diverse accommodaties' plek is gelimiteerd dus alleen indien beschikbaar) £ 1100 p.p.
Gewicht:

Max. 95 kg

Leeftijd:

Min. 14 -17 jaar met begeleiding van een volwassene. Vanaf 18 jaar zelfstandig

Aantal deelnemers:

Max. 8 ruiters

Over het Verenigd Koninkrijk

Het landschap van het Verenigd Koninkrijk is zeer gevarieerd. Van de pieken van Schotland in de schotse hooglanden tot aan de glooiende heuvels met groene velden en vruchtbare gronden in het zuiden van het land. Je bent verzekerd van een avontuurlijke paardrijvakantie als je naar het Verenigd Koninkrijk wilt.

Inclusief

 • 7 dagen / 6 nachten, 4 dagen / 3 nachten in tweepersoonskamers of glamping
 • Op basis van halfpension vanaf 2e dag ontbijt t/m lunch vertrekdag incl. thee / koffie excl. diners
 • Gekozen aantal dagen paardrijden van 4-5 uur per dag
 • Transfers van de accommodatie naar de paarden
 • Engelstalige begeleiding

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar Exeter (EXE)
 • Verzameltransfer vanaf luchthaven GBP 150 retour
 • Diners
 • Overige dranken
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/annuleringsverzekering