Oude Karavaan route in Zagoria

Twee eeuwen geleden trokken handelskaravanen over de routes in de regio Zagoria in Albanië. Nu kun jij, als ruiter, diezelfde paden betreden. Deze paardentrektocht combineert avontuur, natuur en geschiedenis.

Albanië
Vanaf € 1224
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie
Reisbeschrijving

Twee eeuwen geleden trokken handelskaravanen met paarden over de routes in de regio Zagoria in Albanië. Nu kun jij, als ruiter, over diezelfde paden paardrijden. Deze paardrijtrektocht combineert avontuur, natuur en geschiedenis. Uitvalsbasis is Gjirokastra in het zuiden van Albanië, de stad met zo veel geschiedenis, cultuur en monumenten is UNESCO werelderfgoed.

De regio is pittoresk: wilde natuur, kleine boerderijtjes, het typisch Albanese berglandschap. Maar ook rivieren, weilanden en paden langs de kliffen maken dit een onvergetelijke bestemming voor ruiters. De trektocht te paard van 180 kilometer voert je langs de oude karavaanroutes in Zagoria, Pogon, Lunxheria en Antigonea, een land van legendes, verhalen en ballades. Ruïnes, herinneringen aan Middeleeuwse steden, afgelegen kerken en kloosters en uniek gebouwde bruggen: je zal je ogen uitkijken.

Er wordt gereden met paarden van een plaatselijk ras, kruisingen met Tarpan en Arabische paarden ( ong 1.35 - 1.50m). De dieren zijn gewend aan lange trektochten in de bergen en kennen het terrein. Elke dag help je met de paarden verzorgen, poetsen, voeren en water geven. Als ruiter kan je op je paard vertrouwen. Toch is dit enkel een tocht voor ruiters die ervaring hebben met buiten rijden. Er wordt 6 dagen gereden, ongeveer 4 tot zeven uur per dag in het zadel. De Engelse zadels zijn voorzien van kleine zadeltassen voor persoonlijke spulletjes die je overdag nodig hebt. Een volgwagen vervoert de bagage.

De eerste en laatste nacht overnachten we in een hotel, de overige nachten bij families thuis. Ontbijt en diner gebeuren op de overnachtingsplaatsen, de lunch is vaak een picknick onderweg.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst op de luchthaven in Tirana, idealiter in de voormiddag, maar zeker niet later dan 14.30. Verzameltransfer naar Gjirokastra. Deze duurt ongeveer 3-4 uur, over 250 kilometer. We checken in in een traditioneel hotel op 10 minuten wandelen van het historische centrum van Gjirokastra. Voor het avondeten kun je een stadswandeling maken. Ruiters kunnen tevens het Enver Hoxha's House, Gjirokastra Castle en Skenduli House bezoeken, welke je een glimp geven van het traditionele leven in Gijrokastra. We dineren in een traditioneel restaurant. Tijdens het eten bespreekt het team de planning en de persoonlijke wensen, verwachtingen en ervaringen van de ruiters.

Dag 2

Na het ontbijt maken we kennis met de paarden. We rijden door het platteland: kleine huizen, tuinen, traditionele boerderijen, … Onze route volgt de rivier Drino, het belangrijkste waterbekken in de regio. Onderweg zien we de ruïnes van het kasteel van Santa Triada uit de 19de eeuw. Picknicklunch bij het dorpje Erind. Na 4 à 5 uur rijden komen we aan bij het dorpje Karjan, waar we dineren en overnachten bij een familie.

Dag 3

Na het ontbijt rijden we verder in noordelijke richting, via de vallei van Cajupi: een mooi, natuurlijk landschap. Onze route leidt ons langs boerderijen, oude kerken en kleine, afgelegen dorpjes. We pauzeren in Labova, bekend voor zijn kerk. We volgen een pad in de bergen. Na 5 uur bereiken we onze lunchplek bij schaapherders waar we van een typische herderslunch genieten. We proeven van het befaamde bronwater van Brati. In deze streek kunnen we flink doorgalopperen. We volgen een Middeleeuwse karavaanroute door Zagoria. We overnachten in een huis in Nderan, midden in de Zagoria-regio bij een Vllah familie. Het diner wordt bereid met plaatselijke producten. Het dorp Nderan is een van de belangrijkste producenten van berghoning in Zuid Albanië.

Dag 4

Ons ontbijt is typisch voor deze bergachtige regio: vers gebakken brood, koekjes, boter, honing en melk, met thee en Turkse koffie. We rijden over afwisselend terrein. We volgen paden uit de 17de en 18de eeuw, die toendertijd de belangrijkste commerciële centra van Albanië met elkaar verbonden. We bezoeken de stenen brug van Ali Pasha, de Byzantijnse kerk van Lliar, het klooster van Nivan Saint Mehilli en de kerk van Hoshteva uit 999 na Christus. We overnachten opnieuw in Nderan.

Dag 5

Na het ontbijt vertrekken we voor een avontuurlijke rit door een vallei, waar we flink kunnen galopperen. We rijden tussen afgelegen boerderijen en wilde kliffen. We volgen de sporen van oude handelskaravanen. Onze route door de regio Pogoni is een reis in de tijd. We zien Byzantijnse monumenten, ruïnes, bronnen in de bergen en bossen. We picknicken bij de stenen brug van Hllomo. In de namiddag, na 5 à 6 uur in het zadel, bereiken we Polican, waar de Griekse minderheid woont. In het dorp hebben we de kans om monumenten uit de Middeleeuwen te bezoeken. ’s Avonds ontdekken we de gastronomische kant van Polican. Bij het eten proeven we lokale wijnen.

Dag 6

We verlaten de regio van de Griekse minderheid en rijden verder naar Libohova en het Suffi-klooster van Melan. Onze route door de bergen is uitdagend. Hier hebben we het gevoel even van alles weg te zijn. Picknicken doen wij nabij de kerk van het Kruis van Labova uit 554 na Christus en de oudste kerk van Albanië. In de namiddag rijden we naar Libohova, aan de voet van de berg Bureto. Hier hebben we de mogelijkheid om het graf te bezoeken van de zus van Ali Pasha. We overnachten bij een familie en proeven van heel andere, maar net zo lekkere gerechten.

Dag 7

Vandaag rijden we zo'n 3,5 uur. We rijden over heuvelachtig terrein naar het Antigonea Nationaal Park voor een bezoek. Na onze break is het nog een rit van 1 uur naar onze stal waar we de paarden vrij kunnen laten rondlopen. Picknicken doen we in een dorpje vlakbij de stal. Hier eindigt ons avontuur. Verzameltransfer naar Gjirokastra in de namiddag naar hetzelfde hotel. Het afscheidsdiner vindt plaats in een klein restaurant in de oude Bazaar. Mogelijkheid om iets te gaan drinken in een plaatselijke bar later op de avond.

Dag 8

Ontbijt en verzameltransfer naar de luchthaven van Tirana.

(*) Alle prijzen per persoon

Kleine groep toeslag: mogelijk op gegarandeerd vertrek bij 2 ruiters tegen een toeslag van € 158

Toeslag eenpersoonskamer: enkel op aanvraag, en indien mogelijk alleen eerste en laatste nacht € 25 p.n. ter plaatse te betalen.
Ervaring

Geschikt voor gevorderde ruiters met buitenrijervaring

Gewicht

Max. 90 kg

Leeftijd

Min. 14 jaar (en tot 18 jaar onder begeleiding van een volwassene)

Aantal deelnemers

min. 3 /max. 10 (3 weken voor vertrek) (minimaal 2 ruiters mogelijk met een kleine groep toeslag)

Over Albanië

Albanië is typisch een land dat erom vraagt te paard te worden ontdekt. Het is woest en met een gemiddelde hoogte van 700 meter behoort Albanië tot de hoger gelegen landen in Europa. De natuur is er ongerept. In de wouden komen onder meer wolven, wilde zwijnen en beren voor. De kust met zijn mondaine levendigheid staat in schril contrast met het binnenland. Zo heeft een paardrijvakantie in Albanië veel te bieden.

In het zuiden ligt een professioneel ruitercentrum dat trektochten te paard heeft samengesteld. Die leiden door het poëtische landschap en laten je het authentieke Albanië zien. Liefhebbers van zwerftochten in afgelegen gebieden kiezen de Zagoria trektocht. Deze route voert door het geïsoleerde berggebied.

De Koning Skerdilajad-trektocht te paard is een ‘gemengde’ tocht. Dit arrangement biedt de ontdekking van de levendige kust èn het rustieke berggebied. De geschiedenis van het land komt ook duidelijk naar voren. Dit is een avontuurlijke tocht, waarbij ruiters hun paard op delen van de route leiden.
En dan is er de spectaculaire trektocht richting de wilde rivier Vjosa, waarbij afwisselend in huizen en tenten wordt overnacht.

Zin in een winterse paardrijvakantie in Albanië? Een speciaal winterarrangement biedt de mogelijkheid drie dagen door het winterlandschap te rijden en drie dagen de Albanese cultuur te ontdekken. Je staat versteld van de archeologische terreinen en monumenten.

Tijdens de trektochten te paard wordt er bij families op het platteland overnacht. Zij ontvangen hun gasten met grote hartelijkheid en heerlijk eten.
Hoe zit het met de paarden? De kudde bestaat uit kleine bergpaarden gekruist met Arabieren. De paarden lopen in de kudde vrij rond op 34 hectare grond. Bij slecht weer kunnen ze naar stal. Opvallend is hun uithoudingsvermogen: Dat is ronduit ongelooflijk. Bijzonder is ook dat het ruitercentrum over een dierenarts beschikt en een hoefsmid in vaste dienst heeft.
De Engelssprekende gidsen weten veel over de historie en de cultuur. Zij delen dit graag met hun gasten.

Inclusief

 • 8 dagen/7 nachten
 • Waarvan 2 overnachtingen in hotel, kamer op indeling met eigen badkamer, 5 overnachtingen bij families thuis, kamer op indeling met gezamenlijk sanitair
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag ontbijt, bij de families inclusief tafeldrankjes tijdens de maaltijden,
 • 6 dagen paardrijden gemiddeld 5-6 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagage in volgwagen

Exclusief

 • Heen- en terugreis - vlucht naar Tirana (TIA) of Corfu (CFU)
 • Verzameltransfer vanaf luchthaven Tirana (TIA) € 90 p.p. retour (duur 3-4 uur). Op dag van aankomst verzameltransfer mogelijk om 12.00 uur (aankomen voor 11.30uur) of 15.00 uur (aankomen voor 14.30 uur), op dag van vertrek vlucht terug mogelijk vanaf 13.00 uur.
 • Verzameltransfer haven Saranda (vlucht op Corfu en door met de bus naar de ferry naar Saranda) € 50 p.p. (duur 1 uur). Op aankomstdag transfer mogelijk om 10.00 uur of 15.00 uur. Vertrekdag vroege transfer terug, voor de eerste ferry.
 • Lunch eerste (aankomst-) en laatste (vertrek-) dag
 • Overige drankjes
 • Entree excursies volgens programma (kloosters, kerken)
 • Reis- / Annuleringsverzekering
 • Fooien