Prachtige tochten te paard in ongerept zuidoostelijk Albanië

In het nationale park Germenj-Shelegur in het zuidoosten van Albanië ligt op 1000 meter hoogte een boerderij van waaruit prachtige tochten te paard worden gemaakt. Je rijdt door de ongerepte natuur waarin je geen openbare wegen tegenkomt. Voor de tochten zijn vriendelijke paarden geselecteerd waarop je een waar gevoel voor het platteland van Albanië zult ontwikkelen. Let wel: deze paardrijvakantie van een week met dagelijks ritten te paard over routes in spectaculaire landschappen, is geschikt voor ervaren ruiters.

Albanië
Vanaf € 1050
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Puur ontspannen en genieten in het nationaal park Germenj-Shelegur
Tijdens deze paardrijvakantie in Albanië zal je je helemaal vrij voelen en loskomen van de hectiek van alledag; paardrijden in deze ongerepte natuur zorgt daar gegarandeerd voor.

Je verblijft de week in een van de gezellige houten blokhutten bij de boerderij. De boerderij heeft veel grond rondom en er wordt eigen groenten en fruit biologisch geteeld. Een deel van de tochten wordt hier ook gereden. Verder rijd je in de weidse, heuvelachtige gebieden. Op sommige tochten wordt veel geklommen en afgedaald. Enkele tochten kennen steile stukken waar je afstijgt om je paard te begeleiden.

De tochten voeren je naar de Griekse grens waar je geweldig uitzicht hebt op zowel Griekenland als Albanië, je bewondert het juweel van een meer en doet verschillende bergdorpen aan. Je maakt kennis met de mensen uit dit gebied, hun manier van leven en je zult genieten van de traditionele keuken.

De paarden
Voor de trektocht staan tien paarden op je te wachten. Zij zijn allemaal getraind door Toni, de eigenaar van de boerderij. De paarden zijn geselecteerd op hun kalme aard. Overdag staan ze buiten, ’s nachts staan ze op stal.

Op de agrarische boerderij vind je behalve paarden een bonte verzameling van boerderij dieren die in harmonie met en naast elkaar leven. Er zijn meer dan honderd koeien van Albanese origine. die op de boerderij worden gefokt en per seizoen overgebracht worden naar hun winter- en zomerweiden. Bij deze verplaatsing van vee helpen de paarden bij de round up van het vee.

Meer dan driehonderd schapen worden eveneens op deze boerderij gehouden en ook die worden voor het winter- en zomerseizoen verplaatst naar geschikte gronden. Voor de verse eieren bij het ontbijt worden kippen gehouden en er zijn altijd honden aanwezig.

Verblijf
Op het terrein staan verschillende kleine, gezellige blokhutten en een grote houten bungalow. De bungalow beschikt over een groot bed en een eenpersoonsbed, een badkamer, douche en je kunt er draadloos internetten.

De houten blokhutten hebben elk twee slaapkamers. Een kamer met een groot tweepersoonsbed en een kamer met twee eenpersoonsbedden. De gedeelde badkamer heeft een douche, toilet en wastafel. Ook hier beschik je over draadloos internet. Je komt elk huisje binnen via een hal waar een houtkachel staat.

Weet dat je op locatie prima bereikbaar bent met Wifi, maar tijdens de transfer van het vliegveld naar de boerderij is dat niet het geval.

Druiven
Vanaf de boerderij heb je magnifiek uitzicht op de heuvels waar wijndruiven worden geteeld. De druiven worden niet alleen gebruikt om wijn mee te produceren, ook het traditionele drankje raki wordt van deze druiven geproduceerd. Iedereen die in september naar deze bestemming reist kan als dat willen meehelpen bij het druiven plukken.

Keuken
Tijdens je verblijf zal je genieten van de traditionele keuken waarvoor veel eigen gekweekte producten worden gebruikt. Ook het brood wordt zelf gebakken. Voor het ontbijt worden eveneens alleen lokale producten zoals zelfgemaakte jam, eigen honing en eieren van de kippen op de boerderij geserveerd.

Ruiters
Ruiters wegen niet meer dan 90 kilo. Van hen wordt verwacht dat zij van gevorderd niveau zijn. Ruiters helpen mee bij het ophalen van de paarden, de verzorging van je vierbenige reisgenoot voor de week en het voeren van de paarden. Ook kan het zijn dat ruiters meehelpen bij het bereiden van de maaltijd.

Van de gidsen mag je verwachten dat zij vriendelijk en hulpvaardig zijn en een groot hart hebben voor de paarden. Gids en eigenaar Toni deelt de paarden in op de dag van aankomst.

Het programma gaat door bij een minimale aanmelding van drie ruiters.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst op het vliegveld in Tirana en transfer naar de boerderij in zuidoost Albanië. Nb: Op het vliegveld vind je een geldautomaat waar je de lokale munt LEK kunt pinnen. Euro’s worden op locatie ook geaccepteerd, maar onderweg van het vliegveld naar je onderkomen kom je geen geldautomaat meer tegen. De boerderij ligt op 275 kilometer van het vliegveld.

Bij aankomst wacht je een warm welkom door de familie. De huisjes op het terrein worden toegewezen waarna je kunt aanschuiven bij het driegangen-diner dat dagelijks bestaat uit lokale specialiteiten.

Ook maak je vandaag kennis met de gidsen, onder wie Toni, tevens de eigenaar van de boerderij. De gidsen komen uit de directe omgeving. Met iedereen worden de rijvaardigheid, eventuele wensen voor het paardrijden en het programma van de week doorgenomen. De instructeur bepaalt wie op welk paard gaat rijden.

Als het weer het toelaat, wordt er ’s avonds een kampvuurtje op het grote veld gestookt waar je na het eten heerlijk kunt bijkomen van de reis die je erop hebt zitten.

Dag 2

Pode en de geitenboerderij: Na een heerlijke nachtrust word je ’s morgens gewekt door het geklingel van de koeienbellen. Als je uit je raam kijkt, kan je de hele kudde zien. Ook de schapen doen mee om je dag in te luiden. Na het ontbijt verzamelen we bij de stallen. Om 9 uur begint het poetsen van de paarden zodat we om 10 uur kunnen vertrekken voor de eerste dagtocht. Een van de honden die altijd mee wil op de tocht, rent met zijn baasje en de groep mee.

Via de heuvels en de uitgestrekte weidevelden rijden we naar het dorpje Pode dat elf huizen telt. Onderweg kunnen we herders met hun schaapskudde tegenkomen. We draven en galopperen, passeren een klein meer en we stijgen af in Pode voor de picknick bij de geitenboerderij. We maken ook kennis met de eigenaar van deze geitenboerderij waar we geitenkaas en een glaasje raki - geproduceerd van druiven en pruimen - mogen proeven.

Na deze gezellige lunch gaan we in een snelle rit terug naar de boerderij. Bij terugkomst verzorgen we de paarden natuurlijk. Daarna is er tijd voor een duik in het zwembad. Als het daarvoor te fris is, neem je een lekkere douche en merk je op dat het terras is geopend voor een drankje. Diner en bij een gezellig kampvuur sluit je de dag af.

Dag 3

Naar de Griekse grens: een schitterende tocht langs de grens met Griekenland staat op het programma van vandaag. We verzorgen en zadelen de paarden, de lunch gaat mee in de zadeltassen. De tocht voert langs de Bergen van Shelegure over een steil pad hoog de bergen in. We rijden door bossen en graslanden naar de top en de grens met Griekenland. Elk seizoen kent zijn eigen vruchten, planten of paddestoelen. De gids weet de weg en kent ook de soorten die onderweg worden geplukt om ’s avonds in het eten te worden verwerkt.

Aangekomen op grote hoogte op de Griekse grens, weet de gids je de verhalen uit het verleden te vertellen. Met een herder genieten we van de lunch en het overweldigende uitzicht. Bij de lunch drinken we een kopje Caj Mali; Albanese bergthee.

Bijgekomen van de klim, gaan we bergafwaarts terug naar de boerderij. Op deze etappe komen we op erg steile stukken waar ruiters moeten afstijgen om de paarden te begeleiden. Na 20 kilometer paardrijden zijn we weer terug op de boerderij waar we de paarden verzorgen en daarna ontspannen. Gezamenlijk diner en genieten van het kampvuur of open haard.

Dag 4

Vrecke en Leskovik: Het dorpje met de illustere naam Vrecke is de bestemming van vandaag. We maken een tocht van 27 kilometer in een landschap dat verandert van een gebied met loofbomen naar een gebied met mediterrane pijnbomen. Niet alleen het landschap verandert, ook de temperatuur lijkt gaandeweg anders aan te voelen. We komen aan in het dorpje waar tegenwoordig vijf families wonen. De meeste families zijn in de loop der tijd verhuisd naar Tirana of het buitenland om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Na de kennismaking met Vrecke rijden we verder naar het dorp Leskovik. Dit is het geboortedorp van Toni. We brengen een bezoek aan zijn ouderlijk huis waar we een kopje koffie drinken. Ook bezoeken we de kerk en de monumentale bron van Leskovik.

Na deze pauze stijgen we weer op, rijden langs verschillende schapenboerderijen en kunnen heerlijk galopperen. We rijden langs het grote Seleguri meer waar de paarden ’s zomers graag zwemmen. In de loop van de middag zijn we weer terug op de boerderij waar we na het verzorgen van de paarden nagenieten van deze prachtige tocht te paard. Relax bij het zwembad of op het terras.

Diner met lokale specialiteiten. Daarna gaan we met de eigenaar naar de bijenkassen waar we een bijenaroma-therapie ervaren. De zoete geur van de bijen zullen je een relaxed gevoel bezorgen. Een drankje bij het kampvuur na afloop maakt de dag compleet.

Dag 5

Germenj en Sesipela: Door de glooiende heuvels en de bossen rijden we in verschillende tempo’s waaronder een heerlijke galoppade naar het dorpje Germenj. We komen weer langs het juweel van een meer Seleguri en stoppen daar even voor een koffiepauze en een moment van puur genieten van de omgeving. Daarna vervolgen wij onze weg met een bergbeklimming richting Sesipela.

Bij vertrek hadden we onze lunch in de zadeltassen gedaan. Tijd om die te gebruiken in de buitenlucht waarna we weer terugkeren naar de boerderij. Zoals gebruikelijk verzorgen we het paard dat de tocht weer voor ons heeft volbracht, waarna wij ook tijd hebben om te ontspannen en te genieten van het diner, kampvuur en de zalige rust op de boerderij.

Dag 6

Kamenik Bergen: Dit is de laatste dag waarop we er met ‘onze’ paarden op uit trekken. We doen de spectaculaire Kamenik Bergen aan. Voor de paarden betekent dit een zware klim. Daarom lopen we ook enkele stukken naast het paard.

In de bergen bezoeken wij het pittoreske dorp Carmi. Hier toveren wij de lunch uit onze zadeltassen en pauzeren. Tijdens de rust kunnen we deze fantastische omgeving nog even goed op ons laten inwerken en genieten van de mooie vergezichten.

Als we later in de middag zijn teruggekomen op de boerderij, verzorgen we de paarden en belonen hen uitbundig voor alles wat ze deze week hebben gedaan. ’s Avonds genieten we van het laatste gezamenlijke diner. Met traditionele, lokale muziek sluiten we deze geweldige paardrij-reis op een hele gezellige manier af.

Dag 7

Afhankelijk van de vliegtijden vertrekken we vroeg in de morgen naar de luchthaven waar wij onze reis huiswaarts aanvaarden.

(*) Alle prijzen per aantal personen

Gegarandeerd vertrek mogelijk vanaf 4 ruiters

Eenpersoonskamer: beschikbaarheid op aanvraag
Gewicht

Max. 90 kg

Leeftijd

Min. 14 jaar (en tot 18 jaar onder begeleiding van een volwassene)

Aantal deelnemers

Min. 3 / Max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Albanië

Albanië is typisch een land dat erom vraagt te paard te worden ontdekt. Het is woest en met een gemiddelde hoogte van 700 meter behoort Albanië tot de hoger gelegen landen in Europa. De natuur is er ongerept. In de wouden komen onder meer wolven, wilde zwijnen en beren voor. De kust met zijn mondaine levendigheid staat in schril contrast met het binnenland. Zo heeft een paardrijvakantie in Albanië veel te bieden.

In het zuiden ligt een professioneel ruitercentrum dat trektochten te paard heeft samengesteld. Die leiden door het poëtische landschap en laten je het authentieke Albanië zien. Liefhebbers van zwerftochten in afgelegen gebieden kiezen de Zagoria trektocht. Deze route voert door het geïsoleerde berggebied.

De Koning Skerdilajad-trektocht te paard is een ‘gemengde’ tocht. Dit arrangement biedt de ontdekking van de levendige kust èn het rustieke berggebied. De geschiedenis van het land komt ook duidelijk naar voren. Dit is een avontuurlijke tocht, waarbij ruiters hun paard op delen van de route leiden.
En dan is er de spectaculaire trektocht richting de wilde rivier Vjosa, waarbij afwisselend in huizen en tenten wordt overnacht.

Zin in een winterse paardrijvakantie in Albanië? Een speciaal winterarrangement biedt de mogelijkheid drie dagen door het winterlandschap te rijden en drie dagen de Albanese cultuur te ontdekken. Je staat versteld van de archeologische terreinen en monumenten.

Tijdens de trektochten te paard wordt er bij families op het platteland overnacht. Zij ontvangen hun gasten met grote hartelijkheid en heerlijk eten.
Hoe zit het met de paarden? De kudde bestaat uit kleine bergpaarden gekruist met Arabieren. De paarden lopen in de kudde vrij rond op 34 hectare grond. Bij slecht weer kunnen ze naar stal. Opvallend is hun uithoudingsvermogen: Dat is ronduit ongelooflijk. Bijzonder is ook dat het ruitercentrum over een dierenarts beschikt en een hoefsmid in vaste dienst heeft.
De Engelssprekende gidsen weten veel over de historie en de cultuur. Zij delen dit graag met hun gasten.

Inclusief

 • 7 dagen/6 nachten in tweepersoonskamer (tweepersoons- of aparte bedden) in houten bungalows met een gedeelde badkamer (douche, toilet, wastafel)
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag ontbijt, excl. drankjes
 • 5 dagen paardrijden
 • Ervaren begeleiding

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer vanaf luchthaven Tirana (TIA) € 150 p.p. retour
 • Lunches aankomstdag en vertrekdag
 • Overige drankjes
 • Entree excursies
 • Reis- / Annuleringsverzekering
 • Fooien