‘Carpe Diem’, stationaire paardrijvakantie in Italiaanse natuur

Laat je te paard betoveren door Molise, het lieflijke heuvellandschap in het noordelijke midden van Italië. Dit dunbevolkte gebied is ideaal voor een paardrijvakantie. De paarden zijn allen opgegroeid in de omgeving.

Italië
Vanaf € 870
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Laat je te paard betoveren door Molise, het lieflijke heuvellandschap in het noordelijke midden van Italië. Dit dunbevolkte gebied is ideaal voor een paardrijvakantie. De paarden voor de dagtochten zijn allen opgegroeid in de omgeving, door de eigenaar met zachte hand ingereden en zelfverzekerd in het bergachtige gebied. Ze zijn goed voorwaarts en gemakkelijk in de hand. Er wordt met Westernzadels gereden. Dagelijks maak je sterritten van drie tot zes uur paardrijden. Een fijne, ontspannen paardrijvakantie.

Molise is een gebied ten zuidoosten van Rome en ten noorden van Napels. Molise en Abruzzo werden door de eeuwen heen als een en hetzelfde gebied gezien en ook zo behandeld. In 1963 werd Molise een aparte regio. Slechts een half procent van de Italiaanse bevolking woont in dit heuvelachtige gebied.

De aangrenzende regio Abruzzo is bergachtig en wild. Er leven veertig soorten beren, everzwijnen vinden er hun thuis en de flora is eveneens bijzonder.

Het verblijf ligt in beschermd natuurgebied. De eigenaar is van huis uit kok. Lekker eten is daarmee gegarandeerd. Bij het diner wordt ook een lokaal wijntje geserveerd.

Ruiters brengen dagelijks drie tot zes uur door in het zadel. Omdat er veel wordt geklommen en afgedaald, ligt het tempo van de dagtochten over het algemeen niet erg hoog, hoewel de vlakten zeer zeker aanzetten tot galopperen. Van ruiters wordt verwacht dat zij in alle gangen comfortabel zitten.

De 14 paarden (stokmaat 1.50 – 1.65 m) staan in de weilanden rondom het huis. Er zijn Quarter Horses, Paints, een Appaloosa en een enkele kruising. De paarden zijn met zachte hand afgericht en goed op hun taken voorbereid.

Voorbeeld dagprogramma

Mogelijk te boeken vanaf 3 t/m 6 nachten. Periodes zie beschikbaarheid.

Dag 1:

Aankomst in de avond op de boerderij. Welkomstdrankje en kennismaking met de gids/ gastheer. Het diner dat daarna wordt geserveerd, wordt vergezeld met een lokale wijn.

Dag 2:

In de ochtend is er tijd om rustig te ontbijten, de eerste uren zijn vrij te besteden. Voor de lunch is er een veiligheidsinstructie. We verzorgen en zadelen de paarden waarna wij gaan lunchen. Daarna is het tijd om op te stijgen en de kennismakingsrit te maken. Paard en ruiter leren elkaar kennen. Wie in de week graag verschillende paarden rijdt, heeft deze mogelijkheid ook. ’s Avonds gaan we naar de nieuwe manege met bistro van de gastheer voor het diner. Overnachting op de boerderij.

Dag 3:

Rond 10.00 uur sporen wij de paarden aan en rijden naar het grote eikenbos. Als wij dat hebben doorkruist, opent zich een aantal velden voor ons waar wij vrij doorheen galopperen. Picknick op een idyllische plek en na de lunch genieten wij van een prachtig zicht op het dorpje Vastogirardi. Daarna zetten wij onze tocht voort door statige beukenbossen. In de Valle Fredda – de koude vallei – is het tijd voor een uitgebreide galop. Diner op de boerderij.

Dag 4:

In de ochtenduren rijden wij richting het dorp Carovilli waar wij op het dorpsplein afstijgen en de paarden even vastzetten om onder het genot van een aperitiefje het dorpsleven te ervaren. Vervolgens rijden we naar een nabijgelegen dorp, Castiglione. Op de heuveltop ligt een kerkruïne waarin een klok met klepel zit die we nog altijd kunnen luiden. Vanaf dit bijzondere punt overzien wij de vallei van Carovilli. Wij gebruiken hier de picknick om daarna terug te rijden naar de boerderij. De middaguurtjes zijn vrij te besteden. Wie wil kan lezen, of zich naar het buurdorp laten brengen waar kasteelbezoek mogelijk is en waar je kunt zwemmen.

Dag 5:

De ochtendrit leidt al snel naar een riviertje dat wij gaan oversteken. Daarna maken wij door het bos een steile klim omhoog. We rijden over smalle bergpaadjes met aan weerszijden wilde bessenstruiken. Als we uit het bos komen, is het tijd voor de lunch die wij in picknickvorm gebruiken. Daarna rijden wij verder en ontdekken bij Petrabonnante (‘Stenen zat’) een theater en twee Samnitische tempels. De Samnieten waren de oorspronkelijke bewoners van Molise die na drie eeuwen van oorlogvoeren werden overmeesterd door de Romeinen. In 79 voor Christus werd Molise ingelijfd en bij het Romeinse Rijk gevoegd..

Dag 6:

Als wij allen te paard zitten, stappen wij weg richting Pescolanciano. Onderweg passeren wij een 2000 jaar oud veepad – een Tratturo – dat nog steeds in gebruik is voor het vee uit het zuiden dat ’s zomers wordt verweid. In het zuiden groeit in het zomerseizoen geen gras. Dat is de reden waarom het vee een lange tocht aflegt om naar graasrijke gebied te gaan. Vanaf de Tratturo hebben wij vanuit het zadel schitterend zicht op het kasteel van Pescolanciano. Op de vlakte voor het dorp gaan wij uitgebreid in galop. Lunch in een dorpsrestaurant dat bekend staat om het zelfgemaakte ijs dat de eigenaresse bereidt. Naast de plek waar de paarden staan is een paar jaar geleden een zwembad aangelegd. Wie wil kan een duik nemen. Het laatste stuk van de route rijden wij door een heidelandschap afgewisseld met eikenbossen. Rond zessen arriveren wij op de boerderij waar wij de paarden voor de laatste keer afzadelen. We belonen ze en worden daarna zelf beloond met een zalig afscheidsdiner.

Dag 7:

Ontbijt en dan is het tijd voor het afscheid en het vertrek.

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer mogelijk te boeken op aanvraag. De toeslag dient ter plaatse betaald te worden. € 30 p.n. (2023); € 35 p.n. (2024)

De maand Augustus en November t/m April is op aanvraag mogelijk. In deze periodes mogelijk te boeken vanaf min. 3 nachten t/m 6 nachten. Bij een min. aantal deelnemers van 3 ruiters.
Gewicht:

Max. 90 kg ( max. BMI 29)

Leeftijd:

Min. 16 ( vanaf 12 jaar onder begeleiding van een volwassene ruiter)

Aantal deelnemers:

Min. 3 / max. 8 ruiters (in uitzonderingsgevallen 10) (3 weken voor vertrek)

Over Italië

De natuur in Italië is per gebied zeer afwisselend, overal groeien andere bloemen en planten. In het noorden vindt men grote bossen terwijl in het zuiden enkel bomen en planten groeien die tegen de hitte kunnen. Langs de kust bevinden zich veel parasoldennen, palmbomen en eucalyptussen in de beschermde gebieden.

Op het eiland Sicilië groeien bougainvillea’s met prachtige bloemen. In het voorjaar verwelkomt Sardinië je met een bloemenpracht op de uitgestrekte velden. Maar ook Oleanders, olijf-, eucalyptus- en palmbomen zijn volop aanwezig... Italië is een land van heuvels en bergen en meren. Een geweldig land dus op te paard te verkennen.

Inclusief

 • Aantal dagen en nachten op indeling in twee- of meerpersoonskamers in boerderij met gezamenlijk sanitair
 • Op basis van logies en ontbijt
 • 4 ½ dag rijden (4 - 6 uur per dag)
 • Engelstalige begeleiding
 • Verzameltransfer van en naar het treinstation in Isernia. Op de dag van aankomst om 19.45 uur en op de dag van vertrek om 09.00 uur

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Drankjes
 • Overige maaltijden
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Gebruik van het zwembad
 • Reis-/annuleringsverzekering