Hasmas tocht te paard in Roemenië

Een semi-trektocht te paard naar en door de ongerepte natuur van het Nationaal Park Hasmas in Roemenië is een absolute aanrader voor ruiters die van vrijheid houden. Een perfecte avontuurlijke ruitervakantie.

Roemenië
Vanaf € 1290
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Combi-trektocht te paard in wild Roemenië
Deze trektocht voert je door mooie valleien, langs afgelegen kaasboerderijen, bergtoppen waar je geniet van adembenemende uitzichten en sprankelende rivieren en bergbeekjes. Op sommige delen van de tocht zal je afstijgen om de paarden te ontzien. Dit gebeurt op zeer steile paden. Ben je dan aangekomen op die punten van prachtige panorama’s, dan weet je waarvoor je het hebt gedaan.

De natuur in en bij het rustige Nationaal Park Hasmas waar je naar toe rijdt, is wild en gevarieerd. Er bestaat een kans dat je boven in de bergen gemzen op de rotsen ziet. En wie weet, spot je een beer. In de bossen leven eveneens herten en als je door de velden rijdt, zal je genieten van de weelderig bloeiende bloemen.

Overnachtingen
Je overnacht op de ranch met zalige ‘hot pot’ waarin je in warm, zout water kunt ontspannen en je kampeert enkele nachten in tenten. Wellicht is er een nacht waarop je in een berghut in plaats van de in de tent slaapt, maar dat is afhankelijk van de beschikbare ruimte in de hut.

Het kamperen is afhankelijk van het weer. De organisatie kan besluiten het kamperen terug te brengen naar twee nachten. Bij slecht weer worden de nachten in de tent vervangen, er wordt dan ook een andere route gereden.
Vanaf oktober worden de nachten in de tent standaard vervangen door overnachtingen in een kleine boerderij die is omgebouwd tot een gezellig pension.

De paarden leven het gehele jaar door vrij buiten waardoor ze heel zeker en krachtig de ruiters over moeilijk bergachtig terrein kunnen rijden. De stokmaat van deze kruising paarden varieert van 135 cm tot 170cm, zodat elke ruiter een passend paard kan vinden. We gebruiken Duitse zadels die zeer geschikt zijn voor de lange afstanden. Indien je nog iets zachter wilt zitten hebben ze de mogelijkheid nog een extra lamsvel op het zadel te leggen.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Na aankomst krijg je een avontuurlijke off-road-rit in de bus die je naar de paardenranch brengt. De ranch ligt op een afgelegen plek in de oostelijke bergen van de Karpaten. Met wat geluk zie je al een hert of misschien zelfs een beer. Eenmaal aangekomen op de ranch, kan je ontspannen in het warme, zoute water van de ‘hot pot’ op het terrein. Als je kennis hebt gemaakt met de paarden en je je hebt geïnstalleerd in je kamer, zet de kok een authentiek Szekler-diner op tafel in de rustieke blokhut.

Dag 2

De eerste dag waarop je gaat paardrijden is aangebroken. Na het ontbijt halen we samen de paarden uit de wei. Daarna verzorgen en zadelen wij onze nieuwe vierbenige vrienden en na een korte instructie kan het avontuur te paard beginnen. We dalen af naar de vallei en rijden door dichte bossen. We steken een klein bergstroompje over en rijden langs bloeiende velden. Na zo’n twee uur is het tijd voor een pauze. Die houden wij op een kaasboerderij waar wij ook lunchen. De boer geeft ons een indruk van het dagelijkse leven op zijn boerderij. Daarna rijden wij terug naar de ranch waar we de paarden afzadelen en verzorgen en vervolgens zelf de tijd nemen om te ontspannen. Gezamenlijk diner in de gezellige blokhut. (Paardrijtijd: 4 uur)

Dag 3

Vandaag stijgen we op en rijden naar de ‘Kleine Sipos’. Onderweg rijden we langs idyllische boerderijen en rijden naar beneden, de vallei in. Het pad voert ons naar de rivier Olt, de tweede rivier van Roemenië. De paarden kunnen hier drinken en wij hervullen onze waterflessen. De tocht gaat daarna steil heuvelopwaarts en rijden daarbij door oerbos. Uiteindelijk bereiken wij op 1450 meter de top van de Kleine Sipos. Tijd voor een welverdiende lunch terwijl we genieten van het zicht over de vallei van Kovacs Peter. In de avond kan je bijkomen in de ‘hot pot’, het bad gevuld met warm, zout water en onder de sterrenhemel kan je bij het kampvuur samen muziek maken. (4,5 uur paardrijden)

Dag 4

Een smal pad leidt ons door een mystiek bos. We rijden de heuvel op en steken heldere bergbeekjes over tot we bij een veld aankomen dat prachtig in bloei staat. Vanaf hier hebben we schitterend zicht op de bergketens om ons heen. De open vlakten lenen zich uitstekend voor onze eerste galop. Als we aankomen op een kleine open plek in het bos, is het tijd voor een pauze en wie weet laat je je door de zonnestralen verleiden om even een dutje te doen. (4 uur paardrijden)

Dag 5

Als we onze paarden weer hebben gezadeld en eten en tenten hebben ingepakt, gaan we weer op weg naar een nieuw avontuur. Eerst rijden we naar een bergtop waar we de lunch gebruiken. De tocht vervolgt in de richting van de mooie ‘Witte Weide’ waar leistenen liggen. Dit is een deel van het Nationaal Park Hasmas. Wij zetten onze tenten vlakbij een kleine bron op. Afhankelijk van de capaciteit kan je deze nacht ook doorbrengen in de berghut. Je kunt een wandeling maken naar de nabijgelegen kaasboerderij. De jonge herder Sylvester zal het leuk vinden je uit te leggen hoe in deze regio op traditionele, Transylvaanse wijze kaas wordt gemaakt. Terug op het kampeerterrein is er tijd voor ontspanning bij het gezellige kampvuur met gitaarmuziek. (3,5 uur paardrijden)

Dag 6

Deze dag rijden we naar de top van de berg Nay Hasmas. We klimmen naar 1800 meter. Af en toe zullen wij afstijgen om de paarden te ontzien. De inspanningen worden rijkelijk beloond met een adembenemend panorama op de bergen rondom. Met een beetje geluk zien we gemzen op de rotsen onder ons. Tijdens de afdaling komen we een kudde van halfwilde Csango-paarden tegen. Terug op het kampeerterrein gaan we lekker eten en uitrusten in de tenten. (5 uur paardrijden)

Dag 7

Vandaag rijden wij terug naar de ranch. De zachte grond waarop we rijden is ideaal om op te galopperen als we door welriekende bossen rijden en van het prachtige landschap genieten. Als we terug zijn op de boerderij, wacht de heerlijke ‘hot pot’. ( 3 uur paardrijden)

Dag 8

Na een hartig ontbijt krijg je een eventuele verzameltransfer naar de dichtstbijzijnde stad van waaruit ieder zijn weg naar huis aanvaardt.

(*) Alle prijzen per persoon
Gewicht

Max. 90 kg

Aantal deelnemers

Max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Roemenië

Roemenië te paard verkennen in weggelegd voor de avontuurlijke ruiters. De meest uitgestrekte heuvelrug van de Karpaten van Transsylvanië in Roemenië laten ruiters de ongerepte en kostbare berglandschappen zien. De heuvelruggen en bergen worden bedekt door uitgestrekte, dichte naaldbossen, er stromen heldere beekjes en leistenen rotsformaties zorgen voor een dramatisch effect. De tochten te paard voeren ook door verbazingwekkend verborgen boerendorpjes, weidse velden en weelderige weiden die door de plaatselijke bevolking worden onderhouden.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten meerpersoonskamers in guesthouse
 • Op basis van volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt
 • 6 dagen paardrijden, gemiddeld ongeveer 3-6 uur per dag
 • Hongaarse gids en Duits- en Engelstalige begeleiding
 • Verzameltransfer vanaf treinstation Gheorgeni, duur transfer 15km.
 • Gebruik van de Hot tube

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer vanaf luchthaven Boekarest € 170 per auto / enkele reis met max. 4 personen. Duur transfer 5-6 uur.
 • Of verzameltransfer vanaf luchthaven Cluj Napoca € 120 per auto / enkele reis met max. 4 personen. Duur transfer 4 uur.
 • Of verzameltransfer Targu Mures € 95 per auto / enkele reis met max. 4 personen. Duur transfer 3 uur.
 • Overige (alcoholische) drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/annuleringsverzekering