Vjosa-trektocht te paard in Albanië

Deze trektocht te paard naar de Albanese rivier Vjosa combineert een uitdagende paardrijervaring met allerlei ontspannende activiteiten in de natuur.

Albanië
Vanaf € 1787
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie
Volop variatie in Albanië te paard

Deze trektocht te paard in het zuiden van Albanië voert door werkelijk onaangeraakte natuur. Er is veel variatie in landschappen langs de route. Zo rijd je door bossen en bergen in het hooggelegen deel van de tocht, maar je maakt ook lange galoppades langs de rivier wanneer je op lager gelegen gebied bent aangekomen. Sommige delen die je tijdens deze tocht bezoekt liggen zo afgelegen dat de minderheid die er woont, hun eigen taal voert. Je maakt kennis met de historie en de rijke cultuur, maar ook met de gewoonten en het leven in de verschillende plattelandsgebieden.. Onderweg krijg je de kans om zeldzame culturele monumenten te bezoeken en te genieten van de lokale traditionele keuken. Het hoogtepunt van de route is de Vjosa-rivier, bekend als de laatste wilde rivier van Europa. De Vjosa, ook wel 'het bauwe hart van Europa' genoemd, beslaat ruim 270 kilometer en bevat prachtige canyons, gevlochten riviertjes, eilanden en kronkelende stukken. Het is ook een uitzonderlijk leefgebied voor vissen en trekvogels.

Ook bij de accommodaties aan variatie geen gebrek. Je logeert bij families thuis, je kampeert langs de rivier en er zijn hotelovernachtingen in het programma opgenomen. Tijdens de tocht is er een dag waarop er delen naast de paarden wordt gelopen, omdat het steile terrein dat vereist.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Verzameltransfer per minibus naar de bestemming 250 kilometer. Bezoek aan de historische stad is mogelijk en een aanrader. Diner en bespreking van de tocht met de gidsen in het hotel.

Dag 2

De tocht kan beginnen. Eerst rijden we over het platteland naar het middeleeuwse dorp Karjan. Door het heuvelachtige landschap met kleine stroompjes en kliffen, rijden we langs kleine huisjes en tuinen naar deze historische plaats. Handelkaravaans vonden hier hun rustplaats, kleine kerkjes en Romeinse bruggen zijn historische tastbaarheden. Onderweg naar Karjan zien we ook de ruïnes van het kasteel Santa Triada dat in de vroege 19e eeuw werd opgeknapt. In de communistische tijd werd dit kasteel voor militaire doeleinden gebruikt. Het ligt op een strategische plek. Na vier tot vijf uur paardrijden vinden wij in Karjan onze accommodatie bij een lokale familie waar wij een traditionele schotel krijgen geserveerd.

Dag 3

Door de Drino vallei rijden we naar het dorp Hundkuq. De rit wordt uitdagend als we een klein bos inrijden. Via het bos rijden we naar het dorp Labova met een indrukwekkende kerk en grote huizen die de oude handelaren toebehoorden. De meeste zijn nu vervallen tot ruïnes. Bij Labova is het tijd voor de picknick. Na de rust en een bezoek aan het dorp, rijden we de bergen in. Let op de zeldzame planten, bloemen zoals wilde roos en kruiden als oregano. Het bergpad leidt naar een vallei waar we op een kudde van duizend schapen zullen stuiten. Ruiters kunnen schapen melken en samen met de herders koken.

Dag 4

De tocht van vandaag volgt de middeleeuwse karavaanroute. Langs de eeuwenoude weg treffen we een prachtig natuurmonument, de Rots van Zhej en we stoppen even bij de waterbron van Lliar. Via een spannend pad dalen we af naar de overblijfselen van een middeleeuwse stenen brug die in februari 2018 uiteindelijk is ingestort. Wij stoppen hier voor de lunch en een duik in de rivier. Daarna rijden we door naar ons onderkomen in Nderan, een belangrijk dorp in de streek.

Dag 5

Onze dagtocht begint met een behoorlijke bergbeklimming naar het dorp Hoshteva. Daarna zal de rit vooral bergafwaarts gaan. Onderweg komen we langs kleine dorpjes, bezoeken we een kerkje en zien we oude kasteelruïnes liggen. Picknick onder de bomen langs de rivier. We overnachten in een dorpshuis waar we met de familie in hun tuin eten. Deze dag gaan we ongeveer 6 - 7 uur paardrijden.

Dag 6

De tocht voert verder naar beneden tot we de Vjosa hebben bereikt. Wij volgen de rivier en bewonderen het adembenemende landschap dat enorm verschilt met het gebied waar we de dagen ervoor reden. Langs de rivier zijn we in de gelegenheid lang te galopperen. Voor de lunch halen we ons eten (per auto) op uit een restaurant in Permet, dat we samen langs de rivier eten. In de middag bestaat de mogelijkheid te zwemmen en relaxen, voordat we de laatste 1,5 uur rijden naar het dorp Permet waar we diner hebben in een traditioneel restaurant en de nacht doorbrengen in een hotel vlakbij het dorpscentrum.

Dag 7

Dit is een vrije dag. Suggesties: laat je naar de thermische wateren van Benja rijden, ontdek de canyons te voet, ga zwemmen of ontdek de ‘duivengrot’ langs de rivier Langarica. De lunch is gepland in een restaurant bij de canyons. Aan het einde van de middag keren we terug naar Permet waar we in een restaurant vlakbij ons hotel dineren. Het is ook mogelijk deze dag te benutten om uit te rusten. Er wordt niet paardgereden op deze dag, maar je moet nog wel voor de paarden zorgen.

Dag 8

Dit is een van de langste en meest uitdagende dagen van de reis. Het is raadzaam lange mouwen te dragen vanwege boomtakken en bladeren. We beginnen aan een rit die grotendeels bergopwaarts gaat. Het panoramische uitzicht vanaf de top van de Dhembel-berg is de moeite waard! We nemen een picknick-lunch mee in het zadel, aangezien de auto ons pas later op de dag op de eindbestemming kan bereiken. Bij het ontmoetingspunt Hoshteva Zagoria kamperen we onder de bomen in de buurt van de kerk. Als groep maken we samen ons diner en genieten we van een onvergetelijke maaltijd onder de sterrenhemel.

Dag 9

Na een vers ontbijt in landelijke stijl rijden door een bergdal dat perfect is voor galopperen. Onderweg passeren we verschillende boerderijen, indrukwekkende kliffen en talloze historische paden. Onze route voert door de Pogoni-regio langs oude ruïnes en natuurwonderen. We genieten van een picknicklunch waarna we verder rijden om in de middag het hart van de Pogon-regio, het bergdorp Polican, te bereiken. De nacht brengen we door bij een lokale familie. Deze streek heeft zijn eigen bijzonderheden en zelfs een eigen taal. Wij hebben volop gelegenheid deze streek en zijn streekproducten, zoals een unieke honing uit de bergen van Zuid-Albanië, te leren kennen.

Dag 10

De route van deze dag kenmerkt zich door afwisselende landschappen en dito rijtempo. Uitgestrekte valleien, steile afdalingen, groene bossen en de schoonheid van de rivier Suha vormen de karakteristieken van de rit voor de lunch. Die gebruiken we bij de rivier waar we ook kunnen zwemmen. ’s Middags gaan we weer klimmen. We brengen een bezoek aan de oudste kerk van het land, de kerk van Lobavoa van het Kruis. Later in de middag rijden we naar het kleine stadje Libobova gelegen aan de voet van een berg. Hier zijn vele archeologische opgravingen gedaan die de lange geschiedenis van bewoning aantonen. Overnachting en traditioneel eten bij een familie in huis.

Dag 11

Een korte rit van zo’n 3,5 uur sluit onze trektocht af. In de ochtend genieten we van de glooiende heuvels, de Drino vallei en lieflijke waterstroompjes. Zo rijden we naar het Nationaal Park Antigonea. Daarvoor maken we een steile beklimming. Na de pauze in het Nationaal Park rijden we in een uurtje naar de stallen, waar we de paarden afzadelen en vrij laten. Onze picknicklunch volgt op een plek in het dorp, nabij de stallen. Overnachting in hetzelfde hotel als bij aankomst en ons afscheidsdiner hebben we in een gezellig restaurant bij de oude Bazaar.

Dag 12

Na het ontbijt in het hotel volgt de verzameltransfer naar het vliegveld.

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer alleen mogelijk op aanvraag voor de eerste en laatste nacht. Indien mogelijk dan is de betaling hiervan € 25 p.n. ter plaatse te betalen. Voor de andere nachten, is er alleen gedeelde accommodatie mogelijk.

Indien er minder dan 4 ruiters zijn kan de tocht doorgaan tegen een kleine groep toeslag van € 183 p.p.
Gewicht

Max. 90 kg

Leeftijd

Min. 14 jaar (en tot 18 jaar onder begeleiding van een volwassene)

Aantal deelnemers

Min. 4 en max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek) (tot 4 ruiters tegen toeslag mogelijk vertrek)

Over Albanië

Albanië is typisch een land dat erom vraagt te paard te worden ontdekt. Het is woest en met een gemiddelde hoogte van 700 meter behoort Albanië tot de hoger gelegen landen in Europa. De natuur is er ongerept. In de wouden komen onder meer wolven, wilde zwijnen en beren voor. De kust met zijn mondaine levendigheid staat in schril contrast met het binnenland. Zo heeft een paardrijvakantie in Albanië veel te bieden.

In het zuiden ligt een professioneel ruitercentrum dat trektochten te paard heeft samengesteld. Die leiden door het poëtische landschap en laten je het authentieke Albanië zien. Liefhebbers van zwerftochten in afgelegen gebieden kiezen de Zagoria trektocht. Deze route voert door het geïsoleerde berggebied.

De Koning Skerdilajad-trektocht te paard is een ‘gemengde’ tocht. Dit arrangement biedt de ontdekking van de levendige kust èn het rustieke berggebied. De geschiedenis van het land komt ook duidelijk naar voren. Dit is een avontuurlijke tocht, waarbij ruiters hun paard op delen van de route leiden.
En dan is er de spectaculaire trektocht richting de wilde rivier Vjosa, waarbij afwisselend in huizen en tenten wordt overnacht.

Zin in een winterse paardrijvakantie in Albanië? Een speciaal winterarrangement biedt de mogelijkheid drie dagen door het winterlandschap te rijden en drie dagen de Albanese cultuur te ontdekken. Je staat versteld van de archeologische terreinen en monumenten.

Tijdens de trektochten te paard wordt er bij families op het platteland overnacht. Zij ontvangen hun gasten met grote hartelijkheid en heerlijk eten.
Hoe zit het met de paarden? De kudde bestaat uit kleine bergpaarden gekruist met Arabieren. De paarden lopen in de kudde vrij rond op 34 hectare grond. Bij slecht weer kunnen ze naar stal. Opvallend is hun uithoudingsvermogen: Dat is ronduit ongelooflijk. Bijzonder is ook dat het ruitercentrum over een dierenarts beschikt en een hoefsmid in vaste dienst heeft.
De Engelssprekende gidsen weten veel over de historie en de cultuur. Zij delen dit graag met hun gasten.

Inclusief

 • 12 dagen / 11 nachten
 • Waarvan 2 overnachtingen in hotel, overige nachten in diverse accomodaties meestal met gezamenlijk sanitair
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag ontbijt, excl. dag 7
 • 9 dagen paardrijden tussen de 3 en 6,5 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagage in volgwagen

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer luchthaven Tirana (TIA) €90 p.p. retour (duur 3-4 uur). Op dag van aankomst verzameltransfer mogelijk om 12.30 uur of 14.30 uur, op dag van vertrek vlucht terug mogelijk vanaf 13.00 uur.
 • Verzameltransfer haven Saranda (vlucht op Corfu en door met de bus naar de ferry naar Saranda) €50 p.p. retour (duur 1 uur). Op aankomstdag transfer mogelijk om 10.00 uur of 15.00 uur. Vertrekdag vroege transfer terug, voor de eerste ferry.
 • Lunch eerste dag
 • Maaltijden en drankjes dag 7 (vrije dag)
 • Overige drankjes
 • Entree excursies volgens programma (kloosters, kerken)
 • Reis- / Annuleringsverzekering