Bosnië: Trektocht Via Dinarica

Deze trektocht van vijf dagen te paarden in Bosnië brengt je door mooie dennenbossen, weidse velden, pittoreske heuvels en paden langs bergkreekjes van de Sarajevo Olympische bergen en je rijdt over Via Dinarica-paden

Bosnië en Herzegovina
Vanaf € 1200
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Dit arrangement van vijf dagen en zes overnachtingen in Bosnië brengt je door mooie dennenbossen, weidse velden, pittoreske heuvels en paden langs bergkreekjes van de Sarajevo Olympische bergen en je rijdt over Via Dinarica-paden.

De paarden voor deze trektocht variëren van Bosnisch-Arabische kruisingen en Lippizaners tot Engelse Arabieren en Haflingers. De paarden zijn levendig en vriendelijk. Ze rijden wedstrijden en zijn ook lespaarden voor kinderen vanaf 8 jaar. Er wordt met Engels tuig gereden

Verken de sprookjesachtige natuur van Bosnië

Deze trektocht te paard laat je de prachtige natuur van Bosnië zien. Op mooie bospaden rijd je naar vrije velden die uitnodigen tot galopperen. Je hebt zicht op eeuwig besneeuwde bergtoppen en stenen met vreemde tekens die erin zijn gehakt. Ze moeten nog worden ontcijferd. Sommige stukken in de tocht zijn uitdagend. Wellicht heb je de neiging om af te stijgen en naast ze te lopen, maar de paarden zijn in deze omgeving grootgebracht en zijn in staat het terrein te trotseren met jou op hun rug.

Bosnië kent vele culinaire invloeden die door de eeuwen de keuken hebben beïnvloed. Het hedendaagse resultaat is subliem. Voor vegetariërs zijn er smaken die hun oorsprong vinden in het Midden-Oosten, het Middellandse Zeegebied en Slavische landen. Omnivoren zullen genieten van het malse vlees en groentenstoofpotjes. Een populaire snack is een houtskool-gegrild stukje vlees dat wordt geserveerd met vers brood en gesneden ui.

Tijdens de trektocht overnacht je in verschillende, comfortabele onderkomens. Deze vind je doorgaans in het midden van een bos, in berglodges en je overnacht eenmaal in een Spa-hotel. Alle onderkomens beschikken over warm water.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Verzameltransfer van het vliegveld naar de accommodatie op zo’n 30 kilometer afstand gelegen.

Dag 2

Kennismaking met de paarden en bespreking van de niveaus van rijvaardigheid van de groep. Daarop wordt het tempo van rijden bepaald. Ook worden de details van de tocht doorgenomen. Er wordt speciale aandacht besteed aan je uitrusting, omdat die van belang is tijdens de veeleisende trektocht die voor je ligt. Iedere ruiter krijgt het juiste paard toebedeeld en dan begint de introductierit van ongeveer 2 uur. Na terugkomst staat er een heerlijke lunch te wachten en vervolgens is er in de middag een uitstapje onder begeleiding van een gids naar het centrum van Sarajevo, met een diner in een plaatselijk restaurantje.

Dag 3

Na het ontbijt stijgen we op en vertrekken richting het noordwesten. Uitgeruste paarden en een vlak terrein nodigen ons uit om lekker in draf en galop te gaan. We pauzeren in een dorp en we vinden een mysterieuze plek in een klein bos. Er staat een grote groep van eeuwenoude grafmonumenten zonder opschrift, bedekt met mos. Daarna rijden we rustig heuvelafwaarts. We waden door de rivier en bewonderen de watervallen. We komen bij een tombe die volgens archeologen de mooiste tombe van Bosnië-Herzegovina is, de Radoja Radosalic. Na de middagpauze maken we een veeleisende tocht waarop we veel zullen draven en galopperen op bospaden. We genieten van het geluid van de Zwarte Rivier. Het ruiterkamp met gegrilde forel doemt voor ons op. Vervolgens rijden we naar ons onderkomen, een mooie berglodge, waar we aan het einde van de middag aankomen.

Dag 4

We rijden verder in noordwestelijke richting. De route blijft omhoog gaan en we bevinden ons op 1744 meter boven zeeniveau als we onze eerste rustpauze houden. Onderweg zien we veel heldere waterbronnen en we rijden over bospaden en open velden. We verlaten het beboste gebied als we de bovengrens van 1600 meter voorbij zijn. Daar begint het spektakel dat Bitovnja heet. De uitgebreide bergweiden nodigen ons uit om te galopperen en in rengalop te gaan. Het is prachtig om dit in dit adembenemende landschap te doen. Daarna is het tijd voor de picknick in het landschap van schitterende Bitovnja. ‘s Middags rijden we verder in dit fabuleuze landschap. Uiteindelijk zullen we aan onze afdaling beginnen die naar onze volgende berglodge leidt. Diner en vooruitblik op de volgende dag.

Dag 5

Op onze uitgeruste paarden, beginnen we aan een uitdagende tocht van 25 kilometer. We beginnen met een klim naar de berg Zec. Na zo’n drie uur paardrijden zijn we aangekomen op bergweiden waar herders in de zomer duizenden schapen laten grazen. In de vallei zie je hun hutten, velden en ruimten voor de schapen. Overal om ons heen liggen de heuvels van Zec bezaaid met cranberries en blauwe bessen. Op heldere dagen kan je vanaf deze plaats zelfs Sarajevo zien. We zetten hier een ruiterkampje op voor onze pauze waarin we genieten van een barbecue. Goed uitgerust gaan wij weer te paard en rijden naar onze volgende bestemming, het sprookjesachtige Prokosko meer. Het wordt het bergoog of het natuurlijke juweel genoemd. Het ligt in het hart van de berg Vranica, een van de mooiste plaatsen van Bosnië en Herzegovina. Rond het meer staan herdershutten geheel opgetrokken uit hout. Een van deze hutten wordt de plek waar wij overnachten.

Dag 6

We verlaten het prachtige meer en rijden naar het dorp Tovariste waar het paardentransport wacht om de paarden naar het rijcentrum te vervoeren. Wij rijden er in drie uur heen. We komen langs het lieflijke Bosnische stadje Fojnica waar wij het Fransiscaanse klooster bezoeken. Ook gaan we naar de mooie kerk van dit stadje en het museum om iets meer te weten te komen over de Bosnische geschiedenis. Fojnica is bekend om het Spa-centrum dat wij ’s middags zullen bezoeken om er te genieten van de thermen, zwembaden en wie weet een massage.

Dag 7

Het was een heerlijke week, maar vandaag is toch echt de dag van vertrek.

Prijzen voor 2025 onder voorbehoud van wijzigingen.
Gewicht

Max. 95 kg

Leeftijd

Min. 18 jaar en ervaren

Aantal deelnemers

Min. 4 ruiters en max. 6 ruiters (3 weken voor vertrek)

Indien het min. aantal deelnemers van 4 ruiters niet geboekt is wordt het programma omgezet in een standplaatsarrangement.

Over Bosnië en Herzegovina

Bosnië kent een prachtige natuur met vrije velden, dichte bossen en heldere bergmeren en historische plekken. Een paardrijvakantie in Bosnie en Herzegovina heeft veel te bieden.

Neem nu bijvoorbeeld een trektocht te paard via Dinarica. Dit arrangement van vijf dagen en zes overnachtingen in Bosnië brengt je door mooie dennenbossen, weidse velden, pittoreske heuvels en paden langs bergkreekjes van de Sarajevo Olympische bergen en je rijdt over Via Dinarica-paden.
Tijdens de trektocht overnacht je in verschillende, comfortabele onderkomens. Deze vind je doorgaans in het midden van een bos, in berglodges en je overnacht eenmaal in een Spa-hotel.

De paarden voor deze trektocht variëren van Bosnisch-Arabische kruisingen en Lippizaners tot Engelse Arabieren en Haflingers. Deze tocht is voor der ervaren ruiter die alle gangen goed beheerst en een goede conditie bezit.

Ook is het mogelijk om voor een standplaats vakantie te kiezen. Hierbij overnacht je elke avond in charmante houten huisjes op het land van een boerderij. Ook Niet-ruiters zijn hier zeer welkom en kunnen bijvoorbeeld de omgeving verkennen met een fiets-arrangement.

In deze stationaire week voor de ruiter kan je de natuur van dit land op de Balkan uitvoerig verkennen. Het programma wordt aangepast op de wensen van de ruiters. Daarom is er geen vastomlijnd dag-tot-dagprogramma. Dagelijks leg je zo’n 40 kilometer te paard af. Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt bij paardrijden in hoog tempo in een open landschap. Daarbij is het van belang dat je in staat bent een paard in alle gangen onder controle te houden. Er wordt veel gegaloppeerd en ook de rengalop wordt op weidse vlakten ingezet. In de dichte bossen wordt doorgaans in stap en draf gereden.

Inclusief

  • 7 dagen / 6 nachten in diverse comfortabele accommodaties, twee-/meerpersoonskamers (berglodges, spa-hotel) met eigen sanitair of gedeelde sanitair
  • Op basis van volpension vanaf diner dag van aankomst t/m ontbijt dag van vertrek, incl. drankjes
  • 5 dagen paardrijden waarvan 4 hele dagen en 1 halve dag.
  • Verzameltransfer van en naar de luchthaven Sarajevo
  • Begeleiding van Engels en Duitssprekende gids
  • Gebruik van spa-faciliteiten, zwembad en 1 massage

Exclusief

  • Heen- en terugreis
  • Persoonlijke uitgaven
  • Excursies
  • Reis-/annuleringsverzekering