Ontdek het Wilde Land van Bulgarije te paard

Wij trekken naar centraal Bulgarije, in het hart van de Balkan. Een streek van groene heuvel- en berglandschappen, uitgestrekte velden, fruit- en zonnebloemplantages, wijngaarden, Slavische dorpen en eeuwenoude kloosters.

Bulgarije
Vanaf € 1450
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Laat je verrassen door de unieke natuur van centraal Bulgarije tijdens deze vakantie van acht dagen. Shagya, volbloed Arabieren, Arabische kruisingen en Oost-Bulgaarse paarden wachten op je om dit avontuur aan te gaan. De paarden hebben stokmaten van 150 tot 165 cm. en ze rijden met Western of trailzadels. Sommige paarden worden bitloos gereden. Ze brengen je vol enthousiasme naar het noordelijke zijde van de bergen van de Balkan.

Avontuurlijk paardrijden op de Bulgaarse Balkan
De noordzijde van de bergen van de Bulgaarse Balkan is een vrij en open land zonder hekken of andere begrenzingen. Tijdens deze paardrijvakantie ontdek je de natuurlijke, de historische en de culturele ijkpunten van dit wilde gebied. Aan de paardrij-ervaring worden fijne Bulgaarse wijnen en heerlijke traditionele schotels toegevoegd. Groenten en fruit komen van de lokale boerderijen en uit de tuin van de organisator.
Voor de trektocht begint, wordt voor iedere ruiter het perfecte paard gekozen. Alle paarden zijn overigens geselecteerd op hun betrouwbare karakter. Ze zijn goed getraind en gemakkelijk in de hand te houden. Daarbij zijn ze moedig van aard.

Terrein
Je rijdt over gevarieerd terrein dat overwegend goed begaanbaar is. Zo kan je de prachtige natuur goed in je opnemen. De tocht voert langs meren, door valleien, bossen en open velden. Er wordt in verschillende tempo’s gereden, variërend van stap op de steilere heuvels tot snelle galoppades in open gebied. Gemiddeld bestaat de trektocht uit 40 procent stappen, een derde rijd je in draf en een derde in galop. Dit hangt ook af van de rijvaardigheid van de deelnemers en van de weersomstandigheden.

Van de ruiter wordt verwacht dat hij niet meer dan 95 kilo weegt. Gemiddeld breng je vier tot vijf uur per dag door in het zadel. De tocht is volgens de organisatie geschikt voor ruiters vanaf beginnend niveau.

Je overnacht in hotels en pensions. Je zult genieten van heerlijke gerechten waarbij wijn wordt geserveerd. Er worden Bulgaarse en soms ook internationale maaltijden bereid. Tijdens de trektocht wordt tussen de middag gepicknickt met warm, huisgemaakte maaltijden, bier, koude en warme drankjes.

Voorbeeld dagprogramma:

Dag 1

Transfer van het vliegveld in Sofia naar het hotel in een noordoostelijk gelegen kleine stad. Dit is ongeveer 190 kilometer rijden. Kennismaking met de gidsen en een eerste instructie. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 2

Na het ontbijt gaan we naar de paarden toe. Na de kennismaking treffen wij onze voorbereidingen en krijgen instructies voor onderweg van de gids. Dan is het tijd om de voeten in de stijgbeugels te zetten en de paarden aan te sporen voor de eerste kennismakingsrit van 2 uur. Dit tochtje voert door de heuvels in de nabije omgeving met zijn mooie bossen en kleine beekjes. We lunchen op het paardrijcentrum. Daarna maken we een middagtocht in de omgeving van de stallen. Deze rit duurt eveneens zo’n 2 uur. Na de middagrit keren wij terug naar het hotel. Diner en overnachting. We hebben 18 kilometer paardgereden.

Dag 3

We ontbijten, pakken onze bagage en gaan naar het rijcentrum. Als wij in het zadel zitten, zetten wij koers naar het kleine en goed verborgen dorp Zhivko. De tocht voert langs de voet van de bergketen Vitata Stena die 10 kilometer lang is en meer dan 120 meter hoog. Het gebied is een natuurreservaat en wij hebben onderweg verbazingwekkend mooi uitzicht op de Balkan bergen. In het midden van dit adembenemende gebied picknicken wij. Vervolgens rijden wij door naar ons pension dat geheel in traditionele stijl verkeert. We hebben 25 kilometer paardgereden (in ongeveer 4,5 uur).

Dag 4

Excursie in de ochtend naar Etara, een etnografisch complex dat een 19e eeuws dorp met de belangrijkste vakmanschappen voorstelt. De oude machines werken op de kracht van stromend water en de aanwezige vaklieden produceren van alles: Potten, voedsel, muziekinstrumenten, gereedschappen en ook souvenirs. Bij terugkomst pakken we onze spullen in en we rijden 25 kilometer (4 uur) door woest gebied richting het dorp Gesha. Onderweg picknicken we de rivier Yantra. Overnachting in een pension met zwembad in Gesha.

Dag 5

In de morgen gaan we met de auto naar het kloostercomplex van Dryanovo en de grot die daarboven ligt, de Bacho Kiro. Het klooster overleefde de Ottomaanse militairen die het klooster in brand staken tijdens een epische slag van 1876 tussen Bulgaarse rebellen en de Turkse bezetter. De paardrijtocht van vandaag is zo’n 25 kilometer en duurt ongeveer 4 uur. De tocht gaat door de vallei van de Yantra. We rijden noordwaarts en genieten van uitgebreid galopperen in de wilde weiden. Picknick in de buurt van het dorp Vetrintsi. ’s Middags rijden we naar een rustiek hotel in plattelandsstijl opgetrokken en voorzien van een zwembad. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 6

’s Morgens maken we een wandeling naar de bergkloof van de rivier Negovanka. ’s Middags ligt een tocht van 4,5 uur en 25 kilometer in het verschiet. Het wordt volop genieten van uitgebreide galoppades in de open velden en schitterende panorama’s. We picknicken bij het meer in de buurt van het dorp Burya. Vervolgens gaan wij weer te paard en rijden naar het eersteklas jachthuis op de oevers van een meer. Wij dineren hier ook.

Dag 7

Vandaag rijden wij vanuit ons onderkomen terug naar het paardrijcentrum. We gaan 20 kilometer door het wild, door mooie bossen, langs lieflijke stroompjes en mooie velden naar het zuidwesten. Picknick in het wild en als we aankomen bij de stallen is het tijd om afscheid te nemen van je lieve paard. Afscheidsdiner en de laatste overnachting van deze schitterende paardrijvakantie in centraal Bulgarije in het hotel van onze eerste twee overnachtingen.

Dag 8

Ontbijt in het hotel. Verzameltransfer naar de luchthaven van Sofia voor de terugvlucht.

(*) Alle prijzen per persoon

Bij een aanmelding van maar 2 à 3 ruiters kan de tocht doorgaan tegen een extra betaling van € 350.
Gewicht

Max. 95 kg

Leeftijd

Min. 14 jaar, mits begeleiding volwassene

Aantal deelnemers

Min. 4 ruiters en Max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek) vanaf 2 ruiters mogelijk tegen toeslag

Over Bulgarije

Bulgarije heeft veel te bieden: van uitgestrekte valleien en bergen met adembenemende panorama’s tot eeuwenoude berkenbossen.

Bulgarije is een land met een oppervlakte 4 maal zo groot als België met slechts 8 miljoen inwoners betekent; Ruimte! Ruimte om in alle vrijheid eens echt paard te rijden.

Voor avontuurlijk aangelegde ruiters die dromen van rijden door de bergen langs eeuwenoude paden, over verlaten bergpassen, langs snelstromend water en donderende watervallen is Bulgarije een zeer geschikt land. Het gebied is zo groot dat geen rijdag hetzelfde is. Lokale Engelstalige gidsen wijzen u de weg in wat bekend staat als Bulgaars Zwitserland.

Inclusief

 • 8 dagen/7 nachten in een-/ of tweepersoonskamers met toilet en douche, in hotels en guesthouses. In sommige hotels (2) zijn een zwembad en sauna aanwezig, gebruik voor eigen rekening
 • Vol pension vanaf diner dag 1 t/m het ontbijt op de dag van vertrek incl. frisdrank bier en wijn excl. sterke dranken
 • 6 dagen paardrijden, 3 a 5 uur per dag
 • Bagagevervoer met de jeep
 • Professionele en meertalige gidsen
 • Verzameltransfer van en naar de luchthaven van Sofia (SOF) op de eerste en laatste dag ( aankomst vlucht tussen 12.00 en 16.00 uur, vertrek tussen 11.00 en 15.00 uur)

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Afwijkende prive transfer € 220, ter plaatse betalen.
 • Verzekering is verplicht
 • Sterk alcoholische dranken (brandy, jenever, cocktails…)
 • Elke avond kan je je laten masseren voor een zacht prijsje
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Huur slaapzak € 20