Te paard door Centraal Balkan Nationaal Park

Tijdens deze trektocht te paard verken je het Nationaal Park Centraal Balkan, je laat de beschaafde wereld een weekje achter om te paard dit mooie stukje van Bulgarije te verkennen. Een echte avontuurlijke ruitervakantie.

Bulgarije
Vanaf € 1490
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Laat de beschaafde wereld een weekje achter je en ga te paard door het centrale gebied van de Bulgaarse Balkan. Tijdens deze trektocht te paard verken je het Nationaal Park Centraal Balkan, een zeer uitgestrekt beschermd gebied met zeldzame flora en fauna. De paarden die voor de trektocht worden ingezet zijn Shagya, volbloed Arabieren. Arabische kruisingen en Oost-Bulgaarse paarden. Allen zijn goed getraind en gekozen op hun vriendelijke karakter. De paarden hebben schofthoogten van tussen de 150 en 165 cm. Er wordt gereden met Western en endurance zadels. Sommige paarden rijden bitloos.

Paardrijden in uniek beschermd deel van Bulgaarse Balkan
Een uitmuntend deel om te verkennen is het Nationaal Park van de centrale Balkan. Het is een van de grootste beschermde en waardevolle gebieden van Europa. Veel wilde dieren en meer dan negentienhonderd plantensoorten komen hier voor. Meer dan honderddertig planten zijn opgenomen in de wereldlijst van bedreigde soorten.

Het landschap is afwisselend rustig en gekenmerkt door weelderige weilanden en woest met hoge kliffen. De contrasten liggen vlak bij elkaar, wat voor een dramatisch effect zorgt. Dichtbegroeide bossen en kristalheldere rivieren zijn andere elementen die je in dit landschap tegenkomt.

De trektocht voert je de hoge bergen van de Balkan in. Op de eerste en de laatste dag van de trektocht rijd je aan de voet van de berg waar je in de gelegenheid bent lekker lang te galopperen. De tocht zelf brengt je diep de Balkan in. Eeuwenoude berken en weergaloze uitzichten wachten hier op jouw bezoek. De weersomstandigheden in de bergen zijn doorgaans zeer plezierig om in te rijden: stabiel en niet te warm.

Ruiters
De tocht is geschikt voor zowel beginnende ruiters - het terrein nodigt niet uit voor lange galoppades - als gevorderden. Zo kan je met familie en vrienden op paardrijvakantie.

Maximumgewicht ruiters: 95 kilo. Gemiddelde duur van de tochten: drie tot zes uur.

Overnachtingen
Tijdens de tocht overnacht je in luxueuze hotels en pensions. Twee hotels beschikken over een zwembad, sauna en bieden massages aan. Omdat je diep de wildernis in trekt, slaap je de tweede nacht in een tent. Op de vierde dag kan je kiezen om in een tent of in een berghut met gemeenschappelijke slaapkamers te overnachten. Deze kamers bieden plaats aan drie, vijf of acht personen.

Je eet typische Bulgaarse gerechten tijdens het diner en de lunch wordt in de buitenlucht gebruikt in de vorm van een picknick. Je krijgt dan een warm gerecht die uit de Bulgaarse keuken en soms ook uit de internationale keuken komt. Daarbij worden warme en koude drankjes geserveerd, ook kan je een biertje drinken bij de lunch.

Voorbeeld dagprogramma:

Dag 1

Verzameltransfer van het vliegveld naar het hotel op 190 kilometer rijden van de hoofdstad Sofia. Kennismaking met en eerste instructie van de gidsen waarna het diner volgt.

Dag 2

Vertrek naar de stallen. We leren de paarden kennen, vinden ons paard en stijgen op na instructie van de gids. Op deze eerste dag van paardrijden galopperen we in het mooie gebied aan de voet van de bergen van de Balkan. Vanaf hier kunnen wij de hele Centrale Balkan met zijn indrukwekkende bergtoppen zien. Onderweg stoppen we voor de picknick in het veld. ’s Middags rijden we verder naar het mooie dorpje Katel waar wij bij de rivier Rositsa ons kamp met kampvuur opzetten. De gidsen bereiden de maaltijd voor ons. We hebben 28 kilometer paardgereden in ongeveer vijf uur.

Dag 3

We genieten van een ontbijtje bij de tent en rijden dan verder door de ware wildernis. De tocht van in totaal 15 kilometer brengt ons naar een klein bergparadijsje. Hier kunnen we in het heldere water van de Rositsa zwemmen. Lunch bij de rivier. Later op de middag leggen we nog een korte afstand te paard af en komen aan bij ons mooie pension in het dorp Valevtsi. Deze dag hebben we 3,5 uur paardgereden. Diner in het pension waarna we naar de zomerbar kunnen gaan. Deze ligt vlakbij de rivier waar we een feestje kunnen bouwen en kunnen zwemmen.

Dag 4

We rijden in de morgen naar het hart van het Nationaal Park. De paarden laten dragen ons door het grote berkenbos dat naast de rivier ligt. Bij warm weer kunnen we in de kleine meertjes van de rivier zwemmen. Picknick in een houten schuilhut in het bos. In de middag rijden we naar de berghut die op 1520 meter hoogte ligt. Vanaf hier hebben we fantastisch uitzicht op de omgeving rondom. Hier kan je kiezen of je de nacht in de berghut wilt doorbrengen of liever in een tent. De berghut beschikt over een gemeenschappelijke douche. Diner in de hut. Afgelegde afstand: 25 kilometer (5 uur paardrijden).

Dag 5

Na het ontbijt maken wij een mooie wandeling door het natuurreservaat en over de toppen van de Balkan. Tijdens deze ongelooflijke rit kan je voluit genieten van het zicht op het land aan beide kanten van de berg. Na de lunch dalen we af door het bos en galopperen we door prachtige weiden. Aan het einde van de middag komen we aan bij een gezellig hotel in het geografische centrum van Bulgarije. Diner in het hotel. Afstand: 30 kilometer (6 uur paardrijden).

Dag 6

Vandaag maken we een tocht van ongeveer 20 kilometer. Eerst dalen we geleidelijk af door het bos. Het pad voert ons naar mooie weiden waar we heerlijk in galop gaan. Rijden naar het dorp Novakovtsi waar we zullen overnachten in het rustige pension. Na de rit is er nog de mogelijkheid om een bezoek te brengen met de auto aan het museum Etara. Na terugkomst diner in het pension.

Dag 7

In ochtend rijden we na het ontbijt in de auto naar het etnografische openluchtmuseum Etara dat een 19e eeuws dorp laat zien en de belangrijkste soorten vakmanschap uit die periode. De oude machines werken op kracht van stromend water. De vaklui van vandaag produceren van alles: potten, eten, gereedschap, muziekinstrumenten en souvenirs. Als wij weer te paard zitten, rijden wij de cirkel rond en komen na 26 kilometer weer aan bij ons startpunt. We hebben 4,5 uur paardgereden. Onderweg picknicken wij aan de voet van de bergketen Vitata Stena. Afscheidsdiner en overnachting in het hotel waar wij ook de eerste nacht verbleven.

Dag 8

Na het ontbijt is het tijd voor de verzameltransfer naar het vliegveld om de terugreis naar huis te aanvaarden.

(*) Alle prijzen per persoon

Bij een aanmelding van maar 2 à 3 ruiters kan de tocht doorgaan tegen een extra betaling van € 350.
Gewicht

Max. 95 kg

Leeftijd

Min. 12 jaar, mits begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 4 ruiters en Max. 8 ruiters(3 weken voor vertrek) vanaf 2 ruiters mogelijk tegen toeslag

Over Bulgarije

Bulgarije heeft veel te bieden: van uitgestrekte valleien en bergen met adembenemende panorama’s tot eeuwenoude berkenbossen.

Bulgarije is een land met een oppervlakte 4 maal zo groot als België met slechts 8 miljoen inwoners betekent; Ruimte! Ruimte om in alle vrijheid eens echt paard te rijden.

Voor avontuurlijk aangelegde ruiters die dromen van rijden door de bergen langs eeuwenoude paden, over verlaten bergpassen, langs snelstromend water en donderende watervallen is Bulgarije een zeer geschikt land. Het gebied is zo groot dat geen rijdag hetzelfde is. Lokale Engelstalige gidsen wijzen u de weg in wat bekend staat als Bulgaars Zwitserland.

Inclusief

 • 8 dagen/7 nachten in hotel, pensions, tent en berghut. Hotels beschikken over zwembad en sauna
 • Vol pension vanaf diner dag 1 t/m het ontbijt op de dag van vertrek incl. frisdrank bier en wijn excl. sterke dranken
 • 6 dagen paardrijden
 • Bagagevervoer met de jeep
 • Professionele en meertalige gidsen
 • Verzameltransfer van en naar de luchthaven van Sofia (SOF) op de eerste en laatste dag ( aankomst vlucht tussen 12.00 en 16.00 uur, vertrek tussen 11.00 en 15.00 uur)

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Privé transfer € 220 van Sofia (SOF) naar verblijf
 • Verzekering: (verplicht)
 • Sterk alcoholische dranken (brandy, jenever, cocktails…)
 • Persoonlijke uitgaven