Avontuurlijke eco-safari te paard in Costa Rica

Een avontuurlijke trektocht te paard maak je in het tropische woud van Costa Rica. Tijdens het verblijf van negen dagen en acht nachten verken je de fascinerende tropische wildernis, het mooie strand en het authentieke leven.

Costa Rica
Vanaf € 2154
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Te paard van Costa Ricaans regenwoud naar de Grote Oceaan

Trek te paard de uitzonderlijke natuur van Costa Rica in en ontdek de enorme diversiteit aan planten en dieren in dit Midden-Amerikaanse land. Tijdens deze eco-safari draagt je paard je door de wateren en de terreinen van het Nationaal Park Carara.

Dit natuurlijke juweeltje kent een hoge variatie in biodiversiteit. De trektocht te paard is speciaal samengesteld voor ruiters en enthousiaste natuurliefhebbers die op zoek zijn naar bijzondere vogels en het tropische wildleven.

De trektocht voert over prachtig tropisch land, over een netwerk van onverharde paden in landelijk gebied dat Midden-Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse flora en fauna samenbrengt. Sommige delen spelen zich af in heuvelachtige gebieden die voor de hoge bergen liggen, andere slingeren door de laaggelegen bossen. De Costa Ricaanse trektocht eindigt aan de kust van de Grote Oceaan op het schitterende strand Playa Hermosa.

De tocht wordt in zes dagen verreden, waarbij ruiters drie tot zes uur in het zadel zitten Er wordt gereden in groepen van twee tot acht ruiters. Van deelnemers wordt verwacht dat zij niet meer dan 110 kilo wegen.

Overnachtingen

De overnachtingen hebben plaats in verschillende onderkomens: Tweemaal in een plaatselijk pension, drie nachten in een bed and breakfast in een boerderij met gedeelde badkamer, een nacht in een plaatselijke pub en twee nachten in een hotel.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst op het vliegveld Juan Santamaria (SJO) en verzameltransfer naar het hotel in de buurt van het vliegveld.

Dag 2

Transfer in de ochtend naar de eco-safari boerderij en stallen. Het complex ligt aan de rivier Trinidad. Hier begint het ruiteravontuur. Om te wennen aan je paard wordt eerst een korte rit te paard gemaakt. Ook leer je de lokale rijstijl en hulpen kennen. Na deze korte tocht worden de paarden per truck naar het beginpunt van de trektocht vervoerd. Terwijl de paarden onderweg zijn, hebben wij nog tijd de lokale markt te bezoeken en eventueel wat laatste benodigdheden te kopen voor wij de bewoonde wereld verlaten. In het lage gedeelte van de Turrubares bergen zien wij de paarden weer. Wij stijgen op en rijden naar het Nationaal Park Carara, naar Galan (12 kilometer). Overnachting in een pension.

Dag 3

Een mooie dagtocht met 4 tot 5 uur paardrijden ligt in het verschiet. Wij verkennen het regenwoud. Carara werd in 1978 opgezet als een biologisch reservaat. Vandaag de dag wordt het gezien als een biologisch eiland vanwege de agri-cultuur en vanwege de dieren die er al eeuwen leven. Het gebied vormt een unieke transitiezone tussen vochtig tropisch woud en nat tropisch woud in de lage landen bij de Grote Oceaan. De meeste vegetatie is er altijd groen, karakteristiek voor het natte tropische woud. Toch is er een aantal soorten dat zijn blad verliest tijdens het droge seizoen. Overnachting in een pension.

Dag 4

Na het ontbijt blijven wij de zuidoostelijke route volgen die ons naar het charmante dorpje Sur de Turrubares leidt. Het dorp ligt in een verborgen vallei omgeven door tropisch woud van een ongekende schoonheid en door mooie bergen. Als we er buiten de schoolvakanties om rijden, kunnen wij een school bezoeken. Scholen zijn altijd blij als gasten materiaal meenemen, zoals pennen en schriften. Na een bezoekje aan een lokaal café (indien geopend), beginnen wij aan onze tocht naar Finca Galan. Onderweg steken we rivieren over. We rijden steeds omhoog. Hoe dichter we bij de bergen van Turrubares komen, hoe verder ons zicht op de omgeving reikt en hoe koeler de lucht. Aan het einde van de dag rijden we 640 meter hoger dan in de ochtend. Bij helder weer is de kustlijn zichtbaar. Overnachting op de boerderij na een mooie dag van vier tot vijf uur paardrijden.

Dag 5

Vandaag rijden we naar de Potenciana bergen. Deze tocht wordt gekenmerkt door spectaculaire bergen en uitzichten op de Grote Oceaan. De route komt steeds hoger te liggen en bij elke bocht die we nemen presenteert een ander uitzicht zich vol trots aan ons. We rijden over agrarisch land en bergpaden. In de hoger gelegen delen rijden we door een eikenbos op de Turrurbares en Potenciana-bergen, de enige bergketen langs de Midden-Amerikaanse kust. Hoe hoger we klimmen, hoe meer veranderingen we in het landschap zien: Meer varens, mossen en bromelia’s vallen ons op. Afhankelijk van het weer maken wen een rit over het platteland en bezoeken de gemeenschap Lanas. In dit gebied is de veeteelt groot. De kleine gemeenschap bestaat uit huizen die langs een plattelandsweg staan. Overnachting op Finca Galan.

Dag 6

Rustdag voor de paarden. Wij verkennen het platteland van Costa Rica. Er is keuze tussen een begeleide tocht door het regenwoud, meehelpen met activiteiten op de boerderij of een rustdag voor jezelf.

Dag 7

Vandaag zadelen we de paarden weer en stijgen op voor een tocht van Galan naar Mata de Platano, reken op 4 tot 5 uur paardrijden. We dalen de bergen van Turrubares af en zetten koers naar het kustgebied. Daarvoor volgen wij een onverharde weg die naar de dorpen Delicias en San Gabriel voeren, plaatsen waar vee wordt gefokt. Wij rijden verder naar de rivier Turrubaritos. Deze steken wij enkele malen over en volgen zijn stroom richting de Grote Oceaan. De nacht brengen wij door in een dorpje gelegen aan de rivier (gelegenheid om te zwemmen).

Dag 8

Onze laatste dag te paard brengt ons langs de rivier naar de oceaan. We klimmen eerst een stuk de Fila Negra berg op. Boven hebben we schitterend uitzicht op de kust. Vervolgens dalen we af naar de lage landen en naar het strand. Wij sluiten onze prachtige trektocht af met een fijne strandrit. Als we na 4 tot 5 uur paardrijden afstijgen, moeten we afscheid nemen van onze paarden. In de schaduw van amandelbomen genieten wij van het strand. Hier worden wij opgehaald en naar ons hotel in de buurt van het vliegveld gebracht.

Dag 9

Ochtend in het hotel en verzameltransfer naar het vliegveld Juan Santamaria (SJO).

(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op originele amerikaanse dollar, in 2024 / 2025 USD 2325 p.p toeslag eenpersoonskamer USD 455

Bij 1 ruiter kan de tocht ook doorgaan tegen een toeslag van USD 1625
Gewicht

Max. 95 kg, (tussen 95 en 110 op aanvraag)

Leeftijd

Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 2 ruiters en max. 6 ruiters (3 weken voor vertrek) Bij 1 ruiter kan de tocht ook doorgaan tegen een toeslag van USD 1625

Over Costa Rica

Costa Rica is een midden-Amerikaans land gelegen tussen de Caribische zee en de Stille Oceaan. Het relatief kleine land is ongeveer anderhalf keer zo groot als België maar heeft 12 verschillende klimaatgordels! De reden daarvoor is de geringe afstand tussen 2 zeeën, gemiddeld zo'n 130 km van kust tot kust met daartussen een bergketen met enkele heel actieve vulkanen, vandaar de grote klimaatverschillen op een kleine oppervlakte.

Costa Rica is voor de natuurliefhebber een waar paradijs, 1/3 van zijn grondoppervlak is beschermd natuurgebied. Het land biedt je een enorme biologische rijkdom. Zeker wanneer je het kleine formaat van het land in aanmerking neemt. Costa Rica heeft regenwouden, nevelwouden, actieve vulkanen (waarvan de Arenal vulkaan de actiefste vulkaan ter wereld is), savannen, mangrovebossen, hooggebergte, palmstranden koraalriffen en meer dan 10.000 verschillende plantensoorten. Met 200 soorten zoogdieren, 350 reptielen en amfibieën, 850 vogels, en zo'n 40.000 insecten is ook het dierenleven rijk en gevarieerd te noemen. Er gaat een nieuwe wereld voor je open.

Inclusief

 • 9 dagen / 8 nachten in kamer op indeling , twee tot vierpersoonskamer in diverse accomodaties
 • Volpension: vanaf 2de dag ontbijt t/m ontbijt dag. (excl. diner dag 8)
 • 6 dagen paardrijden volgens het programma 3 a 6 uur per dag
 • Verzameltransfer vanaf San José airport naar accommodatie en v.v.
 • Begeleiding van Engelstalige gidsen
 • Bagage vervoer tijdens de tocht
 • 1 liter water per dag

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar luchthaven San José (SJO)
 • Maaltijden dag 1 diner dag 8
 • Bij vertrek airport tax USD 29 (bij verlaten Costa Rica)
 • Fooien voor gids, chauffeur, lokale gidsen
 • Extra's in hotel (alcoholische dranken, was service etc)
 • Additionele entreegelden
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekeringen: annulering en/of bijstandsverzekering