Lavendeltocht te paard in de Franse Provençe

Een trektocht te paard in de lavendelvelden van de Provençe is een week lang puur genieten. Vanuit het zadel beleef je de kleuren en geuren van deze schitterende streek in Zuid-Frankrijk zeer intensief.

Frankrijk
Vanaf € 1600
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Deze trektocht te paard door de prachtige paarse lavendelvelden in de Franse Provence is een heuse droomreis voor iedere ruiter die van de mooie dingen in het leven houdt. Je rijdt in de prachtige kleuren en heerlijke geuren van het Luberon natuurpark naar het Ventoux natuurpark. Vriendelijke kruisingen van Spaanse, Arabische en Franse paarden laten je de afwisselende landschappen met veel plezier zien.

Geparfumeerde en kleurrijke trektocht te paard in de Provence
Deze uitzonderlijke trektocht te paard laat je genieten van de schitterende kleuren in de zonnige Provence. Langs adembenemend mooie lavendel-, salie- en graanvelden met op de achtergrond het ritmische gezang van krekels, rijd je van Luberon naar de majestueuze Mont Ventoux. Onderweg bewonder je de natuur op de plateaus, in de valleien en proef je de sfeer van de idyllische dorpjes van de Provence.

De tocht voert vanuit het zuiden van het Luberon natuurpark naar de lavendelvelden van de Provence: Het land van Banon en de ‘lavendelhoofdstad’ Sault.

Dit is een geparfumeerde trektocht te paard waarbij je door afwisselende, kleurrijke landschappen rijdt. Zo rijd je langs de witte leistenen kliffen van Luberon, in het groen van de naald- en eikenbossen, langs het paars van de lavendel en het rood van de klaprozen.

Je rijdt door de landschappen van de Mediterrane Provence naar de hoge Provence helemaal naar de voet van de Reus van de Provence, de fameuze Mont Ventoux.

De paarden
De paarden zijn kruisingen van Spaanse, Arabische en Franse paarden. Een ruiter krijgt een paard toegewezen op basis van gewicht, lengte, rijniveau en ervaring.

Alle paarden zijn ‘professionals’. Ze leven het hele jaar samen in de kudde en het rijden van de trektochten is hun enige werk. Dankzij deze omstandigheden zijn zij goed in balans, vriendelijk en nemen zij met veel plezier deel aan de tochten.

De paarden worden gezadeld met zadels die speciaal zijn ontworpen voor trektochten; comfortabel voor paard en ruiter en uitgerust met zadeltassen. Ze zijn perfect om lange afstanden mee te rijden en blijven fijn rijden in alle gangen op de verschillende soorten terrein die je verkent.

Ruiters
Om deel te nemen aan deze trektocht te paard wordt een goed rijniveau verwacht. Je rijdt in drie gangen: stap, draf en wanneer het terrein het toelaat, galoppeer je. Ruiters moeten zich in alle drie de gangen comfortabel voelen.

Dagelijks breng je gemiddeld vijf uur in het zadel door. De tocht is verdeeld in zo’n twee tot drie uur paardrijden in de morgen en twee tot drie uur paardrijden in de middag. Tussen de middag wordt altijd een uitgebreide pauze van zo’n twee uur gehouden.

De groep bestaat uit vier tot acht ruiters en een gids. De gids is Frans- en Engelstalig. Ook reist een assistent mee die de bagage vervoert en de lunches voorbereidt.

Eten
Het ontbijt is typisch Frans: warme drank, brood, marmelade, honing, cereals en vruchtensap. Kaas en eieren ontbreken bij het ontbijt. De assistent bereidt de lunches. Diners geniet je in de onderkomens of in lokale restaurants in de Camargue. Op het menu staan lokale schotels, zeer gevarieerd en verfijnd. Bij de maaltijd wordt wijn geserveerd. Deze is inbegrepen. De maaltijd wordt aangepast voor wie een speciaal dieet heeft.

Accommodatie
Vijf overnachtingen in twee- en driepersoonskamers. Eenpersoonskamers zijn tegen een meerprijs te boeken.
Het kan ook zijn dat je drie nachten in slaapzalen overnacht en twee nachten in slaapkamers.
De meeste kamers zijn en suite, maar dit is niet voor elke nacht gegarandeerd, tenzij je er speciaal om verzoekt.

Over de kamers: Tweepersoonskamers kunnen kamers zijn met tweepersoonsbedden of kamers met twee bedden. Kamers voor drie personen bieden soms niet drie eenpersoonsbedden. Dit betekent dat ruiters een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed moeten accepteren.

Over de slaapzalen: een nacht breng je door in een grote slaapzaal waar tot twintig personen kunnen overnachten. Drie nachten in zes-persoonszalen.

Voorbeeldprogramma:

De Franse trektochtorganisatie raadt aan op zondag aan te komen en een nacht te spenderen in Aix en Provence, de stad waar Cezanne zo van hield en die je dan ook kunt bezoeken. Dit is weliswaar niet bij de prijs inbegrepen, maar is slechts een praktische suggestie. Op maandag kan je een gratis transfer krijgen vanaf het treinstation in deze plaats naar het paardrijcentrum.

Dag 1

Dag van aankomst is maandag. Kennismaking om 12 uur ’s middags met de ruiters en de gidsen die de komende week ook met de groep doornemen. Dan is het tijd voor de lunch. ‘s Middags maak je kennis met je paard en kan je opstijgen. De trektocht begint. Je rijdt door de glooiende heuvels van Luberon richting het dorp Bonnieux. De huizen hier zijn opgetrokken uit door de aarde gevormde stenen in aardetinten. De huizen zijn typerend voor deze omgeving. Sommige huizen dateren uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Ze herinneren eraan dat Bonnieux een welgestelde plaats was in de regio toen die in pauselijke handen was. Verschillende bisschoppen hebben in deze omgeving gewoond. Als je door de dorpsstraten rijdt, zal je ongetwijfeld versteld staan van de architectuur en de historie. Na het bezoek aan dit dorp rijd je verder de vallei van Aiguebrun in. Je passeert hoge kliffen die geliefd zijn bij bergbeklimmers. Overnachting in een herberg langs de rivier. Afhankelijk van het seizoen word je misschien teruggebracht naar het beginpint voor de overnachting. De paarden blijven in elk geval wel in deze omgeving.

Dag 2

In de ochtend rijd je het Plateau van Claparèdes op. Je volgt de prachtige lavendelvelden, rijdt langs kenmerkende stenen muurtjes en je ziet kleine schapenkooien (‘bories’). Je rijdt door het pittoreske dorp Saignon. Hier kunnen de paarden drinken bij de dorpsfontein. Daarna rijd je naar beneden richting de vallei van Apt. Deze etappe voert over oude, geplaveide paden. Na de lunch spoor je je paard aan om naar Rustrel te gaan. In Rustrel vind je je accommodatie. Je laat je paard vrij in een wei voordat je naar je onderkomen middenin het dorp wandelt.

Dag 3

Je verlaat Rustrel en zet koers naar Revest du Bion. Onderweg naar het Albion Plateau rijd je ’s morgens eerst rustig de vallei in waar je veel in de schaduw van de eiken rijdt. Het Albion Plateau is een hooggelegen plek waar lavendel groeit en bloeit. Nabij een kapel geniet je van de picknick. Daarna rijd je het plateau op. Na de ontdekking van dit bijzondere plateau rijd je door en verlaat je het Luberon natuurpark om het Ventoux natuurpark in te rijden. Je rijdt langs de geurige lavendel- en salievelden en pauzeert bij een distilleerderij. Je gids geeft hier tekst en uitleg over de productie van de basis voor allerlei soorten parfums. Daarna trek je verder naar je onderkomen waar je kunt ontspannen en een duik kunt nemen in het zwembad. Na deze momenten breng je een bezoek aan Sault, de lavendelhoofdstad. Hier kan je winkelen en de lavendeldistilleerderij bezoeken.

Dag 4

Deze ochtend stijg je op en rijd je eerst richting Saint Trinit. De lunch wacht in een schaduwrijke plek als je bij Sault aankomt. ’s Middags voert de route richting Aurel, een uiterst charmant middeleeuws plaatsje aan de voet van de befaamde Mont Ventoux. Je rijdt langs kleurrijke lavendelvelden, prachtige graanvelden en een stuk in de schaduw van de majestueuze Mont Ventoux. Dit landschap nodigt je uit de vele schilders die hier zijn geweest te imiteren. Later in de middag kom je aan bij het dorp Montbrun les Bains, omgeven door groene heuvels en gedomineerd door een vlakte van geurige lavendel. Dit dorp is een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Dag 5

De tocht van vandaag brengt je van Montbrun les Bains naar Mevouillon. In de morgen rijd je langs de voet van de Reus van de Provence: De Mont Ventoux. Je volgt de Toulourenc, een plezierig stroompje. Ook stap je door karakteristieke dorpjes en rijd uiteindelijk de Drome Provençale in. In Mevouillon wacht de truck op de paarden en de minibus op de ruiters voor de transfer terug naar Luberon.

Dag 6

Na het ontbijt is er toch echt een einde gekomen aan deze heerlijke trip te paard in de Provence. Een gratis transfer naar het station en het vliegveld in de buurt wordt aangeboden, het vertrek is om 9.30 uur (voor of na die tijd is de aangeboden transfer niet mogelijk).

(*) Alle prijzen per persoon

Groepsboeking mogelijk vanaf min 6 ruiters tot 12 ruiters, elke datum is dan mogelijk op aanvraag het gehele jaar door.
Gewicht

Max. 100 kg

Leeftijd

Minimaal 16 jaar en buitenrijervaring

Aantal deelnemers

Min. 4 en max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Frankrijk

Frankrijk is een ideaal land voor een mooie ruitervakantie, rijk aan mooie natuur en zeker geschikt voor een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Frankrijk te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Een trektocht te paard of een standplaatsvakantie. Tochten te paard voor beginnende ruiters (kinderen) of de gevorderde ruiter. Een weekendje weg te paard of een hele week op pad op de rug van een paard? Overnachten in Luxe kastelen of hoeft het niet zo luxe en kies je liever voor basic overnachtingen? Wil je begeleiding van een Nederlandstalige gids, of wil je zelfs misschien wel zonder gids met je paard een trektocht maken? Het kan!

Misschien wil je wel met je gezin op vakantie en overnachten in een Gite. Lekker genieten van je kinderen die met de paarden kunnen knuffelen en borstelen terwijl je zelf heerlijk op een stoel zit een boekje te lezen?

Of ben je tussen de 16 en 25 jaar, en wil je zonder je ouders op vakantie? Dan bieden we een paardrijvakantie voor jongvolwassenen die bestaat uit 3 dagtochten en een tweedaagse trektocht, leuke uitstapjes en gezellige avondjes in het zuiden van Frankrijk.

Inclusief

 • 6 dagen / 5 nachten een-, twee- of driepersoonskamer of slaapzaal, meestal met eigen badkamer (afhankelijk van reservering)
 • Op basis van volpension vanaf lunch dag aankomst t/m ontbijt dag van vertrek, inclusief tafelwijn
 • 5 dagen paardrijden
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagagerestricties verzameltransfers: 1 koffer per persoon, maximum 15 kg ( maximum afmetingen 70x40x40 cm)
 • Verzameltransfer heen: op maandagochtend vanaf TGV station Aix en Provence (aankomen voor 11.00 uur) , treinstation Aix-en-Provence Centrum (aankomen voor 11.15 uur), luchthaven Marseille ( aankomen voor 10.30 uur)
 • Verzameltransfer terug: op zaterdag vanaf TGV station Aix en Provence (terug op het TGV station om 10.30 uur) , treinstation Aix-en-Provence Centrum (terug om 10.00 uur), luchthaven Marseille (terug om 11.00 uur, vertrek vlucht na 13.00 uur)
 • Gebruik van zwembad, jacuzzi en sauna

Exclusief

 • Heen- en terugreis ( vliegen op Marseille, trein naar Aix en Provence)
 • Extra drankjes
 • Fooien
 • Afwijkende transfers buiten de standaard tijden (ong. € 110 tot € 150 per taxi enkele reis)
 • Reisverzekering