Ontdek de Pyreneeën van de Katharen te paard

Deze ontdekkingstocht te paard van een week is een magnifieke paardrijtrektocht in de Pyreneeën van de Katharen. Te paard ontdek je de oude kastelen van de Katharen, de hoogtepunten van de geschiedenis van deze groepering en je proeft de typische sfeer van deze streek met een bewogen geschiedenis. Dat alles op een veilige manier, want je rijdt op goed getrainde paarden over eenvoudige bergwegen.

Frankrijk
Vanaf € 1435
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie
Galopperen over bergplateaus en zwemmen in heldere bergmeren

Deze trektocht te paard wordt door de gids omschreven als de eenvoudigste trektocht die hij maakt, een goede kennismaking met het rijden in het hooggebergte. De tocht begint in een klein bergdorp gelegen op 1300 meter hoogte. Deze plaats bevindt zich op het plateau d ‘Aillou, een hoog plateau in de Pyreneeën. Dankzij het typische klimaat zijn de flora en de fauna compleet aangepast aan de omstandigheden in de hoge bergen.

In het eerste deel van deze reis ontdek je de uitlopers van de Pyreneeën. Je rijdt langs mooie bergmeren en langs kastelen die doen herinneren aan de tragische geschiedenis van de Katharen. Je komt ook op ontelbare uitkijkpunten die schitterend zich bieden op de keten van de Pyreneeën.

Wij rijden over open en gemakkelijke, onverharde wegen. Dit zijn omstandigheden die goed zijn voor ruiters die nog niet zo veel ervaring hebben met paardrijden in de bergen, want je begeeft je in een gedeelte van de bergen waar je geen grote, ingewikkelde rijtechnieken hoeft toe te passen.

Na de ontdekking van deze uitlopers van de Pyreneeën voert de weg verder richting de berg. Als je bent aangekomen op het plateau van Sault en inmiddels gewend bent aan je paard – en vice versa – kan je volop genieten van de enorme ruimte op het plateau en de teugels met zelfverzekerdheid laten vieren om de paarden in volle galop over het plateau te laten gaan.

Ruiters moeten wel comfortabel zitten in stap, draf en galop.

De meeste nachten breng je door in gites langs de route, in een berghut, 1 nacht in tenten. Neem een slaapmatje, slaapzak mee en vergeet niet je zonnebril, zonnecrème en ook warme kleding mee te nemen naar de bergen.

De traditionele avondmaaltijden worden bereid door onze gastheren, soms samen met hun reisgenoten. Je bagage wordt van plaats naar plaats voor je vervoerd met een 4x4.

Voorbeeld dagprogramma

Dag 1

Aankomst bij de gite vanaf 17.30 uur. Na aankomst wordt de trektocht met je besproken en je leert het materiaal waarmee je paard rijdt kennen.

Dag 2

De tocht kan beginnen! Je rijdt vanuit de plaats van aankomst naar Montségur. Eerst maak je een afdaling vanaf het plateau d ‘Aillou. Je rijdt door de Gorges de la Frau, een bergkloof met steile kliffen van maar liefst 400 meter die over ons heen hangen. Deze zijn lang geleden ontstaan door een bergstroom. Het snelle water heeft de kalkstenen rotsen in jaren tijd uitgehouwen en deze schitterende kloof gecreëerd. We lopen een stuk naast ons paard als we naar het kasteel van Montségur op 920 meter hoogte gaan. Dit imposante kasteel is de laatste schuilplaats geweest van de Katharen. Overnachting in een gite in Montségur.

Dag 3

Vandaag rijd je van Montségur naar Roquefixade. De tocht voert door een groot bos waar je veel verschillende mossoorten ontdekt. Via de bosapden kom je aan op het kasteel van Roquefixade dat op 750 meter hoogte ligt. Het kasteel lijkt ontoegankelijk, maar wij komen er te paard aan. Boven aangekomen heb je een geweldig zicht op de keten van Tabes en de vallei die boven op ons wacht. Overnachting in een herberg.

Dag 4

Vanuit Roquefixade rijd je vandaag naar de camping in Léran. Je daalt af de vallei in. Je rijdt over open en glooiende paden tot aan het meer van Montbel. Er is tijd om een verfrissende duik te nemen in het meer. Aan het einde van deze mooie dag te paard zit je bij het kampvuur en wacht je tot de sterren aan de hemel verschijnen. Overnachting in tenten op de camping. De avondmaaltijd en het ontbijt van de volgende ochtend gebruik je in het restaurant bij het meer.

Dag 5

Je verlaat Léran en rijdt door het bos naar de steeds groener kleurende vallei en de warmte van Puivert. Op het programma staat een kasteelbezoek te paard en een zwempartij voor wie daar aan toe is in het meer dat aan de voet van het kasteel ligt.

Dag 6

Vanuit het mooie Puivert trek je verder naar de plaats Belvis waar je de volgende gite vindt. Je klimt naar een hooggelegen plateau en boven aangekomen wordt het volop genieten van uitgebreide galoppades; dit uitgestrekte, weidse terrein is daar ideaal voor.

Dag 7

Als je weer in het zadel zit, laat je Belvis achter je en rijd je terug naar de gite waar je deze fascinerende ontdekkingstocht te paard was begonnen. Op deze dag verken je het plateau d ‘Aoillou.

Dag 8

Voor je het wist, was het alweer tijd om te gaan. Je hebt geweldige indrukken opgedaan in dit deel van de machtige Pyreneeën die je altijd zullen bijblijven.

(*) Alle prijzen per aantal personen

Toeslag voor speciaal dieet (vegetarisch, vegan, zonder gluten, zonder lactose): 35 euro

Als je de trektocht eerder moet afbreken dan wordt een toeslag in rekening gebracht om het paard op te halen van € 1,75 per km
Gewicht:

Max. 90 kg

Leeftijd:

Min. 18 jaar

Aantal deelnemers:

Min. 4 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Frankrijk

Frankrijk is een ideaal land voor een mooie ruitervakantie, rijk aan mooie natuur en zeker geschikt voor een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Frankrijk te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Een trektocht te paard of een standplaatsvakantie. Tochten te paard voor beginnende ruiters (kinderen) of de gevorderde ruiter. Een weekendje weg te paard of een hele week op pad op de rug van een paard? Overnachten in Luxe kastelen of hoeft het niet zo luxe en kies je liever voor basic overnachtingen? Wil je begeleiding van een Nederlandstalige gids, of wil je zelfs misschien wel zonder gids met je paard een trektocht maken? Het kan!

Misschien wil je wel met je gezin op vakantie en overnachten in een Gite. Lekker genieten van je kinderen die met de paarden kunnen knuffelen en borstelen terwijl je zelf heerlijk op een stoel zit een boekje te lezen?

Of ben je tussen de 16 en 25 jaar, en wil je zonder je ouders op vakantie? Dan bieden we een paardrijvakantie voor jongvolwassenen die bestaat uit 3 dagtochten en een tweedaagse trektocht, leuke uitstapjes en gezellige avondjes in het zuiden van Frankrijk.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten op indeling in eenvoudige accommodaties (berghutten, gîtes, tent) meestal met gezamenlijk sanitair
 • Op basis van volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt
 • 6 dagen paardrijden, 3 tot 6 uur per dag
 • Verzameltransfer van en naar het dichtstbijzijnde treinstation (inbegrepen)
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagagevervoer in een volgwagen

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van/naar de luchthaven Toulouse Blagnac (14:00 op het ontmoetingspunt; terugvlucht vanaf 15:00) € 85 p.p. per reis
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Toeslag voor speciaal dieet (vegetarisch, vegan, zonder gluten, zonder lactose) € 35 p.p.
 • Toeslag om het paard op te halen bij een voortijdige afbreking van de trektocht € 1,75 per km