Paardrijtocht in Champagne

Maak een sprankelende paardrijtocht door de Franse regio Champagne en ontdek de wijngaarden waar deze gelijknamige wereldwijd geapprecieerde mousserende wijn vandaan komt.

Frankrijk
Vanaf € 2545
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Te paard door Blancs des Blancs en betoverende bossen

De trektocht te paard door Champagne voert rond de Berg van Reims, een bebost plateau waarvan de flanken het druivenkoninkrijkje van de Pinot Noir vormen. Ook leidt de route langs de vallei van de Marne waar de Pinot Noir eveneens groeit, maar in dit geval deelt de druif terrein met de Mennier. Ook ontdek je de Côte des Blancs, waar enkele van de beroemdste ‘Blancs des Blancs’-champagnes met de Chardonnay-druif worden geproduceerd.

Werelderfgoed
De regio Champagne is tot Unesco Werelderfgoed verklaard. Dat heeft zij te danken aan de aanwezigheid van de ‘Koning van de Wijnen’. Met zijn bruisende naam biedt de regio prachtige wijngaarden, heuvelflanken, prestigieuze wijnkelders en adembenemende landschappen. Beroemde landhuizen vormen het erfgoed van een unieke en feestelijke levenskunst. Champagne is ook een historische regio: de kathedraal van Reims is de stille getuige van vele kroningen van koningen.

Wie op eigen gelegenheid reist, wordt welkom geheten bij het verblijf en zijn stallen. Wie met de trein reist, wordt om half zeven ’s avonds op het station opgehaald.

De overnachtingen zijn gepland in sfeervolle gites en hotels.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst in de late namiddag met eventueel een mogelijke verzameltransfer om 18.30 uur vanaf het treinstation TGV station Champagne Ardenne om 18.30 uur

Dag 2

Op deze eerste dag rijden we alleen in de ochtend. De tocht begint om 10.00 uur met een mooi zicht op de wijngaarden. We rijden door het ‘bos van de Maagd Maria’s eik’. Het bos dankt zijn naam aan een middeleeuwse legende waarin houthakkers een Maagd Maria-figuurtje ontdekten. Pelgrims vieren dit wonder elk jaar op de derde zondag van september. Na deze miraculeuze boom te hebben gezien, rijden we terug naar ons verblijf voor de lunch. De middag is gereserveerd voor een bezoek aan de stad Reims, in Frankrijk ook bekend als ‘de Stad van de Koningen’. Op 25 december 496 werd de eerste christelijke koning van Frankrijk, Clovis, in Reims gedoopt door bisschop Saint Rémi. Dat gebeurde op de plaats waar later de Notre Dame van Reims werd gebouwd en waar alle andere Franse koningen werden gedoopt. Wat betreft de champagne: die dateert van de 17e eeuw en is nu al eeuwen een van de pijlers onder de lokale economie.

Dag 3

Ontspannen galoppades leiden ons door de bossen naar het hart van het Verzy-bos waar wij genieten van onze picknick. Dit bos herbergt het grootste aantal dwergbeekjes tussen de ongeveer duizend bomen. ’s Middags rijden we naar het zuiden en bezoeken daar het dorp Trepail. Dit is een authentiek dorp in de regio Champagne waar de Chardonnaydruif thuis is. Diner en overnachting in het dorp Bouzy.

Dag 4

Na de lunch rijden wij door de wijngaarden van het dorp Mutigny. We hebben geweldig zicht op de Marne Vallei, de Côte des Noirs. Deze naam wordt gegeven aan de wijngaarden die aan de zuidoostelijke zijde van de Berg van Reims liggen. Ook zien wij de Côte des Blancs, de wijngaarden ten zuiden van Epernay. We picknicken in Hautvillers, het dorp waar de champagne werd geboren. De monnik Dom Pérignon ontwikkelde een methode die de champagne zijn spirit geeft. Wij dalen af de wijngaarden in en steken de rivier Marne over bij het dorp Cumières waarna we worden uitgenodigd tot een fijne galop langs de rivier. Diner en overnachting in het stadje Epernay.

Dag 5

Vandaag maken wij alleen een ochtendrit te paard waarbij wij door bossen en wijngaarden komen. We genieten van zicht op Epernay. Na de picknick in het dorp Cramant waar we ook wijnproeven, rijden wij de Blancs des Blancs wijngaarden in. ’s Middags staat een bezoek aan Epernay op het programma. Dit stadje wordt omringd door wijngaarden. Dit is het hart van de economie van de Champagne. Het is ook het beginpunt van enkele prachtige, landschappelijke wegen. Epernay is ook het epicentrum van Champagne waar elke beroemd champagnemerk zijn hoofdkwartier heeft. De meeste zijn gevestigd aan de Champagne Avenue waar je 110 kilometer wijnkelders onder je voeten hebt. Bewonder de architectuur van de meeste 19e-eeuwse gebouwen en verwonder je. Diner en overnachting in Epernay.

Dag 6

We verruilen Cramant voor de Berg van Avize met zijn kalkstenen kliffen. We rijden de Darcy-vallei in waar we prachtig zicht hebben op het dorp Monthelon. We doorkruisen het bos van Epernay en rijden terug naar de Marne Vallei. Na de picknick steken we de rivier over bij het dorp Damery. De tocht voert over prachtige wijngaardflanken. Geniet ook van het fantastische zicht op de vallei. We laten de paarden overnachten in het dorp Montigny. Wij dineren en overnachten in La Neuville aux Larris waar een wijnproeverij van Champagne is.

Dag 7

Wij vervolgen onze tocht door en langs de wijngaarden. Onderweg hebben we magnifiek zicht op het dorp Chatillon sur Marne waar een gigantisch beeld van paus Urban staat, ook bekend als Odo van Chatillon. Hij houdt toezicht op de wijngaarden van Champagne. We picknicken in Pourcy bij het natuurlijke regionale Parkhuis van de Berg van Reims. Diner en overnachting in de gite.

Dag 8

Na het ontbijt is het tijd voor het vertrek. Wie per trein reist, krijgt een transfer naar het station.

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamers zeer beperkt mogelijk op aanvraag.
Ervaring

Voor zeer ervaren ruiters met voldoende recente rijervaring en goede lichamelijke conditie.

Gewicht

Max. 90 kg

Aantal deelnemers

Min. 5 ruiters en max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek)

Bagage advies

Max. per persoon een tas van max. 20kg.

Over Frankrijk

Frankrijk is een ideaal land voor een mooie ruitervakantie, rijk aan mooie natuur en zeker geschikt voor een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Frankrijk te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Een trektocht te paard of een standplaatsvakantie. Tochten te paard voor beginnende ruiters (kinderen) of de gevorderde ruiter. Een weekendje weg te paard of een hele week op pad op de rug van een paard? Overnachten in Luxe kastelen of hoeft het niet zo luxe en kies je liever voor basic overnachtingen? Wil je begeleiding van een Nederlandstalige gids, of wil je zelfs misschien wel zonder gids met je paard een trektocht maken? Het kan!

Misschien wil je wel met je gezin op vakantie en overnachten in een Gite. Lekker genieten van je kinderen die met de paarden kunnen knuffelen en borstelen terwijl je zelf heerlijk op een stoel zit een boekje te lezen?

Of ben je tussen de 16 en 25 jaar, en wil je zonder je ouders op vakantie? Dan bieden we een paardrijvakantie voor jongvolwassenen die bestaat uit 3 dagtochten en een tweedaagse trektocht, leuke uitstapjes en gezellige avondjes in het zuiden van Frankrijk.

Inclusief

  • 8 dagen, 7 nachten in hotels en sfeervolle gites op indeling
  • Volpension, met picknick onderweg vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt
  • 6 dagen paardrijden volgens omschrijving, Op dag van aankomst een testrit om de rijervaring te controleren.
  • Franstalige gids met Engelstalige assistentie.

  • Heen- en terugreis
  • Verzameltransfer van en naar TGV station Champagne Ardenne om 18.30 uur op dag van aankomst
  • Drankjes
  • Entrees en wijnproeverijen (afhankelijk van beschikbaarheid in de bepaalde week)
  • Overige persoonlijke uitgaven, supplementen buiten het menu
  • Reis-/annuleringsverzekering