Te paard door het land van de Katharen, Pyreneeën

Een halve of een hele week te paard in het land van de Katharen, tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, waar katharenkastelen als Puylaurens en Peyrepertuse zich boven alles verheffen.

Frankrijk
Vanaf € 1200
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Een halve of een hele week te paard in het land van de Katharen, tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, waar katharenkastelen als Puylaurens en Peyrepertuse zich boven alles verheffen. U rijdt hier in het lagere gedeelte van de Pyreneeën (maximaal 900 m.) en niet in het hooggebergte, waardoor de gangen voldoende afgewisseld kunnen worden. Het zachte klimaat maakt rijden hier het hele jaar mogelijk.

Afhankelijk van uw reservering overnacht u tijdens de trektocht in een meerpersoonskamer (slaapzaaltje) in gîtes of in een een- of tweepersoonskamer in chambre d’hôte, meestal met douche en toilet op de gang.
‘s Avonds geniet u van een traditionele regionale keuken met table d’hôte (forel, lam, rund) vaak geserveerd met produkten van de eigen boerderij en vergezeld van de wijnen van de Languedoc-Roussillon. De picknick (met een stuk paté of geitenkaas, groente, salades en bv. pizza) wordt ‘s ochtends gemaakt en gaat mee in de zadeltassen.


De Franse familie biedt trektochten met of zonder gids aan. Zij beschikken over 15 paarden, voornamelijk kruisingen met Arabieren en Andalusiërs (de meeste met een stokmaat van 1.50 - 1.60m.). De paarden leven het hele jaar door buiten in een kudde. Getraind voor trektochten in zwaar terrein, voldoende voorwaarts en tredzeker. De paarden worden gezadeld met comfortabele (Mc. Clellan) trektochtzadels met zadeltassen. De bagage wordt apart vervoerd in een terreinwagen.


Voor de trektochten moet u zadelvast zijn en draf en galop goed beheersen. U dient een goede conditie te hebben om de 5 tot 7 uur (25-30 km. per dag) te paard vol te kunnen houden en soms naast uw paard te lopen in bergachtig terrein.


De individuele trektocht is uitsluitend voor de ervaren trektocht ruiter die zelfstandig met behulp van stafkaarten, kompas en routebeschrijvingen (naar keuze in Engels of Frans) een route kan volgen. U dient een gedegen kennis van paardenverzorging te hebben en het paard dat u ter beschikking wordt gesteld goed te behandelen. De eerste dagtocht van de individuele week is dan ook een testdag met assistentie van een gids. De organisatie behoudt zich het recht voor om ruiters met te weinig ervaring een gids mee te geven of te verplichten dagtochten te maken vanaf de boerderij. Blijkt dat na de eerste testdag u niet zelfstandig een trektocht zonder gids kunt maken dan wordt tegen een toeslag van € 350 een privégids ingehuurd.

Voorbeeld dagprogramma begeleide trektocht

Dag 1

Aankomst in de namiddag bij de boerderij. Kennismaking met de paarden en bespreking van de route. Diner en overnachting.

Dag 2

U steekt de vallei van de Aude met zijn wijngaarden over en komt op het plateau van Puivert. Over het plateau naar het kasteel. Overnachting vlakbij het kasteel van Puivert (5 uur).

Dag 3

Puivert naar Labau, door het bos van Picaussel. U overnacht in het oude dorpje Labau, waar u kennis kunt maken met het lokale paardenras, de Mérens (5-6 uur).

Dag 4

Labau naar Ayguebonnes. We volgen de vallei van Rebenty en hebben de mogelijkheid om het kasteel van Puylaurens te bezichtigen. Overnachting in een boerderij (5 uur).

Dag 5

Ayguebonnes naar Bugamus. Na de vallei van Fenouille gevolgd te hebben rijdt u over het plateau van Malabrac aan de voet van de Bugarach (1231 m.) voordat u afdaalt via de vallei van Agly, waar de nacht wordt doorgebracht in een eenzame boerderij aan de voet van het kasteel van Peyrepertuse (6-7 uur).

Dag 6

Na het kasteel bezocht te hebben (transfer per auto) rijdt u door het reservaat Domaine de Bouchard, met herten en wilde zwijnen (3 uur).

Dag 7

We volgen de vallei van Bugarach. Na de vallei van Blanque overgestoken te hebben komt u weer aan bij de ferme equestre (5 uur).

Dag 8

Afscheid na het ontbijt.

Definitieve route is afhankelijk van bezetting in de gîtes, aangegeven rijuren zijn de uren in het zadel.

(*) Alle prijzen per persoon
Gewicht

Max. 100 kg.

Leeftijd

Min. 11 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Begeleide trektocht: minimaal 2, maximaal 8 (per gids) Individuele trektocht: minimum 2, maximum 6 (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten
 • Volpension vanaf de eerste dag het diner t/m de laatste dag het ontbijt (picknick-lunch in zadeltassen), tafelwijn bij het diner, thee/koffie bij het ontbijt
 • 6 dagen paardrijden 5 tot 7 uur per dag (bij de begeleide trektocht door kasteelbezoek op de zesde dag 3 uur)
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagagevervoer bij de individuele trektocht: 1 dag begeleid, de andere dagen onbegeleid, gebruik van routekaarten, kompas en routebeschrijvingen (naar keuze in Engels of Frans).

Exclusief

 • Heen- en terugreis, trein of vliegtuig tot Carcassonne
 • Verzameltransfer luchthaven of treinstation Carcassonne € 45 p.p. retour, ter plaatse te betalen
 • Bij de individuele trektocht (indien geen eigen verzekering een paardrijverzekering ter plaatse af te sluiten verzekering € 37)
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Entrees voor kastelen, musea, e.d.
 • Reis-/annuleringsverzekering