Te paard vanuit de Pyreneeën naar Middellandse Zee

Op deze trektocht te paard rijd je vanuit de ruige Pyreneeën naar de blauwe Middellandse zee. Je paard draagt je zes dagen door het imposante berglandschap dat ooit de thuishaven was van de Katharen langs de oude grens tussen de vroegere koninkrijken van Frankrijk en Aragon tot aan de wilde stranden. De organisator heeft een enorme kudde paarden die hun vak verstaan.

Frankrijk
Vanaf € 1745
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie
Paardrijden vanuit de bergen naar fantastische galoppeerstranden

Deze ruiterreis brengt je in een rechte lijn vanuit de hoge Pyreneeën met zijn woeste natuurschoon naar wilde stranden aan de bezongen Middellandse Zee. Je rijdt door de Pyreneeën over bergpassen, heuvels, door overweldigende bergkloven en oude, dichte bossen. Onderweg kom je langs wijngaarden, je maakt kennis met de Corbières wijn en wanneer je aan de kust arriveert, zal je merken dat de flora hier verandert. Je ziet hier onder meer het doornige, maar o zo mooie mediterrane struikgewas groeien. Aan zee word je betoverd door lagunes en de wilde stranden van La Franquie.

Tijdens deze reis van west naar oost doe je een vleugje Katharisme op, je ontdekt de monumentale burchten op imposante kalkstenen bergtoppen. Als je door dat typische landschap met mediterrane struikgewassen bent gereden, galoppeer je voluit over de stranden van het regionale natuurpark van Narbonnaise.

Tijdens deze tocht geniet je van de zuivere berglucht, je vangt een vleugje geschiedenis op en je geniet van de natuur.

Dit is een trektocht te paard die je als ware ruiter en liefhebber van ruige, dagelijks veranderende landschappen waar de historie voelbaar is, echt wilt hebben meegemaakt.

Ruiters
Ruiters moeten wel comfortabel zitten in stap, draf en galop en over een goed uithoudingsvermogen beschikken; dagelijks rijd vier tot zes uur paard.

Overnachtingen
De meeste nachten breng je door in gites langs de route, ook overnacht je wel eens in een bewaakte berghut. Neem een slaapmatje, slaapzak mee en vergeet niet je zonnebril, zonnecrème en ook arme kleding mee te nemen naar de bergen.

De traditionele avondmaaltijden worden bereid door onze gastheren, soms samen met hun reisgenoten. Je bagage wordt van plaats naar plaats voor je vervoerd met een 4x4.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Dag van aankomst in de gite bij het beginpunt van de ontdekkingstocht te paard. Dat startpunt ligt in een hooggelegen bergdorp waar de tijd geen vat op heeft gekregen.

Dag 2

Te paard voor de eerste etappe naar de gite in Belvis. Je rijdt de kloven in van La Frau en vanaf de pas van Ours kunnen we de berg La Frau bewonderen. Ook kan je de top van de geweldige Soularac zien en het indrukwekkende kasteel van Montségur. We rijden over het plateau van Languerail richting het westen. Wellicht komen we kuddes Gasconnes koeien tegen en zien we paarden uit de Pyreneeën rustig grazen. We dalen vervolgens af naar het plateau van Sault waar we ons voordeel halen uit de geweldige galoppeerpaden. Aan het einde van de middag arriveren we na 4,5 uur paardrijden bij onze gite.

Dag 3

De tocht van vandaag voert van Belvis naar de gite in Ayguebonne. Daarvoor verlaten wij het plateau van Sault om een afdaling te maken naar de kloven van Rebenty. Daarna rijden we door de hoge vallei en komen aan bij de voet van het kasteel van Puylaurens. Dit bouwwerk staat op een ritsachtige ondergrond is in de loop der eeuwen goed geconserveerd gebleven. Het kasteel wordt beschermd door de oorspronkelijke kasteelmuren, de kantelen zijn vrijwel helemaal intact. Als wij bij dit kasteel zijn, is het nog maar enkele minuten paardrijden voordat we bij de gite in Ayguebonne aankomen. (ruim 6 uur paardrijden over 35 kilometer)

Dag 4

Maak je op voor een tocht langs wijngaarden in mooie valleien, de voet van de met mystiek omgeven berg Pech du Bugarach en door een betoverend natuurreservaat. Verrassend genoeg vind je hier, middenin dit reservaat van wilde fauna je gite. Je kunt vanuit je gite damherten en herten spotten. Je hebt 5 tot 6 uur in het zadel gezeten.

Dag 5

Vanuit Le Bouchard waar je hebt overnacht rijd je vandaag naar Tuchan. Je koerst nog steeds westwaarts en doorkruist het dorp Cubières. Wat later rijd je over een deel van de route die je ongelooflijke vergezichten biedt. Zo kan je het kasteel van Peyrepertuse zien. Dit kasteel doet je duizelen. Ook heb je zicht op de dorpen Dhuillac en Cucugnan. Te voet gaan wij langs het kasteel van Quéribus, opgetrokken op de hoogte van Corbières. Na 5 tot 6 uur paardrijden komen we aan in het dorp Tuchan waar wij onze gite vinden.

Dag 6

We zijn al aan de kust en rijden door het landschap dat wordt gekenmerkt door typisch doornig, mediterraan struikgewas dat heerlijk naar de Mediterranée ruikt. We rijden naar de bergpas van Caval waar wij langs het kasteel van Aguillar rijden. Zo rijden we naar onze gite middenin dit geweldige mediterrane kustgebied. We komen er aan na een etappe van ongeveer vier uur paardrijden.

Dag 7

We laten de Val d ‘Oriel waar wij vannacht verbleven achter ons en rijden over de hellingen van Serre de la Murtra. Al snel nemen wij de meren van Leucrate, la Palme en de Middellandse Zee waar. In volle galop rijden we naar zee en galopperen verder over een van de mooiste galoppeerstranden aan de Middellandse Zeekust. Na 5 tot 6 uur paardrijden komen we aan bij onze gite in La Franqui.

Dag 8

We kijken terug op een overdonderend mooie week te paard waarin wij het landschap constant zagen veranderen. Ruiters en paarden krijgen een transfer naar het beginpunt van waaruit je de reis huiswaarts kunt aanvaarden.

(*) Alle prijzen per aantal personen

Toeslag voor speciaal dieet (vegetarisch, vegan, zonder gluten, zonder lactose): 35 euro

Als je de trektocht eerder moet afbreken dan wordt een toeslag in rekening gebracht om het paard op te halen van € 1,75 per km
Gewicht:

Max. 90 kg

Leeftijd:

Min. 18 jaar

Aantal deelnemers:

Min. 4 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Frankrijk

Frankrijk is een ideaal land voor een mooie ruitervakantie, rijk aan mooie natuur en zeker geschikt voor een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Frankrijk te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Een trektocht te paard of een standplaatsvakantie. Tochten te paard voor beginnende ruiters (kinderen) of de gevorderde ruiter. Een weekendje weg te paard of een hele week op pad op de rug van een paard? Overnachten in Luxe kastelen of hoeft het niet zo luxe en kies je liever voor basic overnachtingen? Wil je begeleiding van een Nederlandstalige gids, of wil je zelfs misschien wel zonder gids met je paard een trektocht maken? Het kan!

Misschien wil je wel met je gezin op vakantie en overnachten in een Gite. Lekker genieten van je kinderen die met de paarden kunnen knuffelen en borstelen terwijl je zelf heerlijk op een stoel zit een boekje te lezen?

Of ben je tussen de 16 en 25 jaar, en wil je zonder je ouders op vakantie? Dan bieden we een paardrijvakantie voor jongvolwassenen die bestaat uit 3 dagtochten en een tweedaagse trektocht, leuke uitstapjes en gezellige avondjes in het zuiden van Frankrijk.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten op indeling in eenvoudige accommodaties (berghutten, gîtes, tent) meestal met gezamenlijk sanitair
 • Op basis van volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt
 • 6 dagen paardrijden, 4 tot 6 uur per dag
 • Verzameltransfer van en naar het dichtstbijzijnde treinstation (inbegrepen)
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagagevervoer in een volgwagen

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van/naar de luchthaven Toulouse Blagnac (14:00 op het ontmoetingspunt) € 85 p.p. per reis
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Toeslag voor speciaal dieet (vegetarisch, vegan, zonder gluten, zonder lactose) € 35 p.p.
 • Toeslag om het paard op te halen bij een voortijdige afbreking van de trektocht € 1,75 per km