Ontdek verlaten Tush-dorpjes in wild Georgië te paard

Wie in is voor een echt paardrij-avontuur komt tijdens deze trektocht ‘Tush-dorpjes’ in Georgië absoluut aan zijn trekken. Te paard trek je een geïsoleerd gebied in waar geen voorzieningen zijn, maar wel volop natuur.

Georgië
Vanaf € 2098
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Wie in is voor een echt paardrij-avontuur komt tijdens deze trektocht ‘Tush-dorpjes’ in Georgië absoluut aan zijn trekken. Te paard trek je een geïsoleerd gebied in waar geen voorzieningen zijn, maar wel volop natuur. Spectaculaire bergpassen, verlaten dorpen en uitgestrekte valleien vormen de belangrijkste ingrediënten voor deze trektocht te paard. Ruiters dienen fysiek en mentaal fit te zijn.

Ontdek het culturele erfgoed van Georgië te paard en ervaar hoe een nieuwe wereld zich voor je openbaart. Deze tocht leert je de manier van leven van de Tush kennen. Je maakt kennis met oude gebruiken, overweldigende landschappen en bijzondere legendes.

Het arrangement bevat excursies buiten paardrijden om. In de eerste twee dagen maak je kennis met de cultuur in de regio Kakheti. Hier wordt nog niet paardgereden. Na de eerste kennismaking met Georgië ontmoet je de paarden en kan de paardrijtrektocht beginnen.

Zelfvoorzienend

Wanneer de regio Kakheti achter je ligt, heb je de bewoonde wereld achter je gelaten. Onderweg vind je geen winkels of andere voorzieningen. De groep is zelfvoorzienend. Tijdens de trektocht door het geïsoleerde gebied wordt dagelijks vers gekookt met seizoensproducten. Er worden Georgische schotels en Tush-specialiteiten bereid.

Het tempo van de trektocht ligt laag. Dit in verband met de hoogte en de ondergrond waarop wordt paardgereden. Tijdens de afdalingen lopen ruiters naast hun paard.

Bagage

De bagage die de ruiters meenemen, moeten te dragen zijn voor de pakpaarden. Deelnemers krijgen voorafgaand aan de trektocht twee waterproof tassen. Alle benodigdheden kunnen hierin worden gestopt. Onnodige bagage wordt achtergelaten en bij terugkomst weer meegenomen.

Accommodatie

Op deze avontuurlijke paardrijvakantie in Georgië logeer je tweemaal in een drie- of viersterrenhotel. Tijdens de trektocht overnacht je in traditionele huizen waar geen elektriciteit of stromend water aanwezig is. Het toilet bestaat uit een eenvoudig gat in de grond. Ook wordt in pensionnetjes overnacht.

De gids kan altijd bepalen de route te veranderen als de omstandigheden dat vereisen. Die beslissing is aan de gids en vormt geen punt van discussie in de groep.

Schoeisel

Voor deelnemers is het belangrijk te weten geen rijlaarzen mee te nemen, maar goede bergschoenen. De organisatie stelt uitsluitend bergschoenen te dulden. Dit heeft te maken met de stukken die onderweg in de bergen te voet worden afgelegd. De organisatie stelt dat ervaring in de bergen een vereiste is. Gewenste rij-ervaring: vanaf halfgevorderd.

Voorbeeldprogramma

Dag 1:

Aankomst in Tblisi en transfer naar het drie- of viersterrenhotel in de oude stad.

Dag 2:

Om half elf wordt de groep bij het hotel opgehaald. De autorit brengt ons naar de regio Kakheti. Op cultureel gebied ligt hier veel geschiedenis. Ook de wijncultuur van Georgië bevindt zich in deze regio en religieuze historie is eveneens te vinden in de bijzondere landschappen die deze regio herbergt. Wij brengen eerst een bezoek aan Shumta Oud-Shumta bestaat uit drie kerken uit de 6e en 7e eeuw. De nieuwe Shumta is een kerk en nonnenklooster dat in de 16e eeuw werd gebouwd. De fresco’s zijn goed bewaard gebleven. Daarna rijden we verder naar Telavi. Dit is de hoofdstad van Kakheti. We hebben een uurtje de tijd om hier rond te wandelen. De kleurrijke lokale markt, het fort van de laatste koning van Kakheti en de kleine straatjes zijn het bekijken waard. Na een korte picknick gaan we naar Tsinandali, Dit dorp staat bekend om zijn landgoed en zijn historische wijngaard die ooit toebehoorde aan de 19e- eeuwse aristocratische dichter en wijnmaker Alexander Chavchavadze. We bezoeken het mooie huis en de tuin uit 1835. We eindigen de toer met een bezoek aan de kathedraal van Alaverdi, gebouwd in de 6e eeuw boven op een paganistische plek en herbouwd in de 11e eeuw. Het was de hoogste kathedraal in de Sovjet-tijd. Na dit bezoek rijden we door naar een klein dorp aan de voet van de bergen van de Kaukasus. We overnachten bij een Tush-familie die de groep verwelkomt met een diner. Voorbereidingen voor de expeditie en overnachting in het pension met gedeelde badkamers en warme douche. Het toilet bevindt zich achter in de tuin. Het is een eenvoudig gat in de grond.

Dag 3:

Per auto gaan we naar de regio Tusheti. Het pad is na de Tweede Wereldoorlog aangelegd en in de rotsen uitgehouwen. We rijden over de Abano-pas op 2926 meter hoogte. Deze bergpas markeert de grens tussen de regio’s Tusheti en Kakheti en biedt schitterende uitzichten over de regio’s. We rijden ook door Omalo, het belangrijkste dorp van Tusheti. Dit ligt in het hart van het Nationaal Park Tusheti op 2000 meter hoogte. Van hieruit rijden we door naar onze eindbestemming. Deze is niet per auto te bereiken. In Dotchu gaan wij te paard om te paard naar de eindbestemming van deze dag te rijden. In 2 tot 3 uur komen we aan in ons dorp. De pakpaarden die de bagage vervoeren, nemen een andere, kortere route naar ons onderkomen. Ruiters wennen aan hun paarden tijdens deze eerste, gemakkelijke tocht. Het dorp waar wij overnachten ligt bovenop een kleine bergtop met spectaculaire vergezichten. We logeren in een authentiek onderkomen waar geen veranderingen in zijn aangebracht. Het betekent absoluut geen comfort, maar wel zeer oorspronkelijk. Het traditionele huis heeft geen badkamer. Er is geen elektriciteit. En er is geen stromend water. Het toilet is een eenvoudig gat, te vinden in het dorp.

Dag 4:

Het paganisme is in deze regio aanwezig gebleven tot het midden van de 20e eeuw. Vele altaren zijn in Tusheti overgebleven. Sommige goden worden nog steeds aanbeden. De dorpen van Tusheti waren bewoond tot ongeveer het midden van de 20e eeuw. Toen werd de weg aangelegd en hebben de bewoners het gebied verlaten. Afhankelijk van het weer bezoeken wij de verlaten dorpen of de bergpas en bergtoppen. Onderweg is er eenmaal een gelegenheid om in draf of galop te gaan. Overnachting in een traditioneel huis. De tocht van vandaag duurt tussen de vier en vijf uur te paard. Daarnaast wordt een half uur naast het paard gewandeld.

Dag 5:

Als het weer het toestaat, rijden we naar een overweldigende bergtop op 3200 meter. Deze dagtocht wordt gekenmerkt door schitterende panorama’s. Via dezelfde route rijden wij terug. Vandaag is onderweg geen mogelijkheid om te draven of te galopperen. Zo’n een tot anderhalf uur zullen ruiters naast hun paarden lopen. Deze dagtocht duurt ongeveer 7 uur. Er wordt een tot anderhalf uur gewandeld.

Dag 6:

We rijden naar een van de weinige dorpjes waar een kerk staat, Iliurta. We rijden de vallei van Gometsari binnen en rijden omhoog naar Koklata. Boven genieten we van het schitterende uitzicht op de vallei. We overnachten in een mooi pension in de vallei. Het onderkomen is van alle gemakken voorzien. We komen er aan na ongeveer zes uur paardrijden en een uur wandelen. Onderweg is er een mogelijkheid om te draven of te galopperen. Overnachting in een pension met tweepersoonskamers, gedeelde badkamer en warme douche.

Dag 7:

We rijden naar de Naraicho-pas. Als we stijgen, zien wij een dorp waar alleen twee huizen nog zijn bewoond. De pas is ongeveer 3000 meter hoog. In een tot anderhalf uur dalen wij af naar de vallei. Daarvoor stijgen wij af en wandelen naast onze paarden naar beneden. Tijdens deze dagtocht wordt niet gedraafd of gegaloppeerd. Wij rijden naar Unesco Werelderfgoed: het dorp Dartlo. Overnachting in een pension waar we na zes tot acht uur rijden aankomen.

Dag 8:

We rijden naar de andere kant van de vallei en komen daarbij door verschillende dorpen. We bereiken een bergpas en ontdekken de laatste vallei van vandaag. Ook hebben we twee dorpjes ontdekt in deze verlaten omgeving. Overnachting in een pension in Shenako, een van de weinige dorpen met een kerkje. Tijdens deze dagtocht wordt niet gedraafd of gegaloppeerd. Je zit zo’n zes uur te paard en wandelt ongeveer een uur.

Dag 9:

De tocht van vandaag voert naar Omalo. We rijden naar het hooggelegen dorp en bezoeken het fort. Wij spenderen onze laatste nacht van de trektocht in een mooi pension dat in het lager gelegen deel van Omalo ligt. Onderweg kunnen we draven of galopperen. We brengen zo’n vijf uur door in het zadel en wandelen een uur. Het pension kent een gedeelde badkamer en er is een warme douche.

Dag 10:

We nemen afscheid van de prachtige omgeving van Tusheti en rijden in de auto terug naar de regio Kakheti. Aan het einde van de middag komen we aan in Laliskhuri waar we zullen genieten van een douche. We dineren met de plaatselijke bevolking. Overnachting in een pension met een gedeelde badkamer met ware douche. Het toilet ligt achter in de tuin en is een eenvoudig gat in de grond.

Dag 11:

Vandaag stappen we in de auto en rijden naar Tblisi waar we aan het begin van de middag aankomen. De middag is vrij te besteden. Daarna genieten we van het laatste gezamenlijk diner in een restaurant. Overnachting in een drie- of viersterrenhotel in het centrum van de oude stad.

Dag 12:

De dag om afscheid van elkaar te nemen is aangebroken. Transfer naar het vliegveld waar ieder zijns weegs gaat.

(*) Alle prijzen per persoon

Het is mogelijk een extra nacht te boeken vooraf aan de trektocht of erna. toeslag hiervoor is € 60 p.p.p.n. of € 80 per 2 personen p.n.
Gewicht:

Max. 90 kg

Leeftijd:

Min. 12 jaar en zeer ervaren ruiter met goede conditie, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers:

Min. 5 ruiters, max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Georgië

De trektochten in Georgië voeren je naar plaatsen waar je kunt genieten van de meest wonderlijke uitzichten. Ook maak je mee hoe het is om op verschillende hoogten te rijden. De bergen in deze streek zijn hoog, maar ook weids. De manier van leven was hier sterk verweven met de natuur. Tot in de vorige eeuw werd het paganisme nog volop aangehangen. Wie deelneemt aan deze trektocht zal op een bepaald moment van de tocht wel kunnen begrijpen waarom.

Inclusief

 • 12 dagen / 11 nachten in een hotel, guesthouse en tent (indeling op tweepersoonskamer)
 • Op basis van volpension dag 2 ontbijt t/m laatste dag ontbijt
 • Koffie, thee en tafelwijn die bij de maaltijden worden geserveerd
 • 6 dagen paardrijden volgens het programma, 6 a 7 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding
 • Vervoer bagage met de pakpaarden
 • Verzameltransfers tijdens het programma

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Slaapzak
 • Alcoholische drankjes tijdens het diner in een restaurant
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/annuleringsverzekering