Te paard in Georgië: Beleef de ‘Woestijn en Verborgen Klooster’-trektocht

Ontdek de woeste schoonheid van Georgië te paard en rijd over verborgen paden door spectaculaire landschappen naar kloosters die terug gaan in de tijd tot de 6e eeuw. Op lokale Tush- paarden beleef je een avontuurlijke en onvergetelijke trektocht van zes dagen.

Georgië
Vanaf € 2060
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Paardrijden in ongekend pure landschappen

Tijdens deze reis ontdek je behalve de ongelooflijke landschappen het Georgische culturele erfgoed.

Vanuit de hoofdstad Tbilisi waar je eerst aankomt en de eerste nacht in Georgië doorbrengt, word je naar het winterverblijf van de paarden vervoerd. Dit gebied is ideaal voor paardrijtrektochten: Zeer ruimtelijk met gevarieerde landschappen en ver weg van de bewoonde wereld.

De trektocht te paard begint op de grens van natuurreservaten en nationale parken. Onderweg ontmoet je waarschijnlijk herders met hun schaapskuddes in hun wintergebieden en ontwaar je de schimmen van monniken die in vervlogen tijden stadsgrotten bewoonden.

Woestijn en bergen

We rijden door de woestijn en door bergen. We steken bergplateaus over en ontdekken elke dag nieuwe, verrassende landschappen. We bezoeken enkele eeuwenoude grotten, zien oude Sovjet boerderijen en ontdekken vroeg-middeleeuwse kloosters.

Tijdens deze trektocht rijd je ver van de toeristische routes vandaan. Het zal aan comfort ontbreken: er is alleen drinkwater beschikbaar en water om je handen en gezicht mee te wassen. Douches zal je onderweg niet aantreffen.

De paarden waarop we rijden, zijn Tush-paarden: Paarden uit de Kaukasus, taai en onbevreesd.

Van ruiters wordt een redelijk rijniveau verwacht. Dagelijks rijd je zes tot zeven uur paard.

Accommodatie

Tijdens de trektocht kampeer je. Er gaan tweepersoonstenten mee en een grote tent. Ook overnacht je tijdens de tocht eenmaal in een zeer eenvoudig pension.

In de hoofdstad Tbilissi overnacht je de eerste en de laatste nacht in een driesterrenhotel. Het ligt middenin het zeer historische centrum. Het hotel beschikt over tweepersoonskamers.

Eten

Onderweg picknick je in de buitenlucht met sandwiches of al dan niet gekookte groenten, brood, kaas. Vis of kip zijn eveneens mogelijke lunches. Het diner bestaat elke avond een grote warme maaltijd.

Uiteraard is het ontbijt inbegrepen. Daarbij mag je rekenen op thee, koffie, kaas, brood, boter, jam, honing, eieren en fruit.

Warm aanbevolen: Kom een dag eerder aan in Tbilisi. Zo heb je de gelegenheid deze bijzondere stad te ontdekken. Er wordt een taxi geregeld als je besluit voor dag 1 uit het voorbeeldprogramma aan te komen, laat de lokale organisator weten.

Voorbeeldprogramma:

Dag 1

Aankomst in de hoofdstad Tbilisi. Vanaf het vliegveld volgt de transfer naar het hotel in het oude stadscentrum. Om 18.00 uur ontmoet de hele groep elkaar in de lobby. Introductie en uitleg van de tocht staat op het programma waarna het gezamenlijke diner volgt.

Dag 2

Om 09.00 uur vertrek je in een gezamenlijke transfer naar de paarden. Na ongeveer een uurtje kom je aan en maak je je paard klaar voor de tocht. Wanneer iedereen in het zadel zit, kan de trektocht beginnen. We rijden richting de Azerbeidjaanse grens. We ontdekken de eerste landschappen die ons naar afgelegen gebied voeren. Na enige tijd komen we aan in een geïsoleerd gebied waar het lijkt alsof je op een andere planeet bent aangekomen. We zetten het tentenkamp op bij een voormalig waterreservoir dat verrassende landschappen biedt. (6 uur paardrijden, draf en een paar galopjes)

Dag 3

We rijden vanaf het Sartichala-meer naar historische kloosters. We maken de paarden klaar als we hebben ontbeten en rijden verder door een prachtige vallei. Onderweg komen we langs enkele oude Sovjet-boerderijen, kolchozen, en rijden een bergrug op. Boven hebben we schitterend uitzicht over het gebied. Daarna dalen wij af en ontdekken mooie, rode, geërodeerde rotsen. Later op de dag komen we aan in een verlaten stad waar de grotten vroeger dienden als onderkomens. Wij bezoeken deze vroegere grotwoningen en lopen daarna (te voet) naar de bergkam. Vervolgens brengen wij een bezoek aan het mooie klooster van Natlismtsemeli en de 6e eeuwse uit de rotsen gehakte kerk. Bij deze plek zetten wij ons kamp op. (6 tot 7 uur paardrijden, enkele galopjes en een uur te voet)

Dag 4

Vanaf het klooster voert de tocht op deze dag naar het David Goreja-klooster dat in heel Georgië bekendheid geniet. Het complex bestaat sinds de 6e eeuw en werd opgericht door David Garejeli. Hij behoort tot een groep van dertien monniken uit Azië die op dezelfde tijd in Georgié arriveerden. Twee van zijn volgers hebben andere kloosters gesticht. Deze staan bekend onder de namen Dodo Rka en Natlismtsemeli.

De kloosters kennen een roerige geschiedenis met veel rijkdom en voorspoed van het Georgische koninkrijk tussen de 11e en 13e eeuw. Maar het David Gareja klooster kende ook tegenspoed toen het in 1265 onder de voet werd gelopen door het Mongoolse leger. Ook de Safadische aanval van 1615 was een ramp; de monniken werden massaal gedood. Verschillende koningen hebben nadien geprobeerd het klooster weer op te bouwen. Maar na een gewelddadige overname van Georgië door de bolsjewieken, in 1921, werd het klooster gesloten. Het is onbewoond gebleven. Wij brengen een bezoek aan deze historische plek.

Daarna gaan we weer te paard en verkennen de vallei, een labyrint van ge:rodeerde, gekleurde bergen. Oude steden liggen hier overal verscholen. Wij bezoeken er enkele van. We bereiken een bergkam die overweldigend zicht biedt en vanaf daar rijden wij door naar Udabno. Dit is een verlaten, uiterst westelijk gelegen dorp waar wij overnachten in een pension. (6 tot 7 uur paardrijden waaronder enkele galoppades en een half uur te voet)

Dag 5

Over een eindeloos uitgestrekte vlakte die je een gevoel geeft van ongekende ruimte zetten we koers naar Iori. Na een tijd over de vlakte te hebben gereden, dalen we af in geërodeerde valleien die je een minuut tevoren niet had verwacht. Als wij door de valleien hebben gereden, voert de route weer omhoog. We rijden een eind over de bergkam vanwaar we de besneeuwde toppen van de Grote Kaukasus bewonderen. Aan het einde van deze tocht komen we aan bij onze oase. Wij kamperen in het Iori ecosysteem van de rivier dat vol met bomen staat en veel vogels wonen. (7 tot 8 uur te paard met enkele galoppades, en korte stukken te voet)

Dag 6

We rijden door prachtige valleien, ontdekken eenzame Sovjet oliepompen (ja-knikkers)en genieten vooral van de woeste landschappen van de Grote Kaukasus. Bij de zoutmeren zetten wij ons kampement op. (7 tot 8 uur te paard, enkele korte stukken te voet en zoals voorgaande dagen maak je enkele galopjes)

Dag 7

Vanaf Sataple waar wij de nacht hebben doorgebracht, rijden wij op deze laatste dag van de trektocht langs de rivier Iori naar de thuishaven van de paarden. We zadelen ze af, verzorgen ze en nemen dan afscheid van hen en van dit bijzondere gebied (5 uur paardrijden, enkele galopjes en een paar stukken te voet). Transfer naar Tbilisi waar we na een uur aankomen in ons hotel en voor het laatst genieten van een gezamenlijk diner, gevolgd door de overnachting.

Dag 8

Transfer naar het vliegveld waar de reis naar huis wordt aanvaard.

Specials:
6 - 13 april 2025 Aquarel schilderen met Diane Bonnemain
27 april - 4 mei 2025 Schrijven en literatuur workshop met Clara Arnaud

Volgt binnenkort

Over Georgië

De trektochten in Georgië voeren je naar plaatsen waar je kunt genieten van de meest wonderlijke uitzichten. Ook maak je mee hoe het is om op verschillende hoogten te rijden. De bergen in deze streek zijn hoog, maar ook weids. De manier van leven was hier sterk verweven met de natuur. Tot in de vorige eeuw werd het paganisme nog volop aangehangen. Wie deelneemt aan deze trektocht zal op een bepaald moment van de tocht wel kunnen begrijpen waarom.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten
 • Waarvan 2 nachten in hotel en overige nachten in tent. Alle nachten op indeling
 • Op basis van volpension dag 2 ontbijt t/m laatste dag ontbijt
 • Koffie, thee en tafelwijn die bij de maaltijden worden geserveerd
 • 6 dagen paardrijden volgens het programma 5 tot 8 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding
 • Vervoer bagage met de pakpaarden
 • Verzameltransfers tijdens het programma

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Slaapzak
 • Alcoholische drankjes tijdens het diner in een restaurant
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/annuleringsverzekering