Horse round up Skrapatungurett

Heb jij er altijd van gedroomd een kudde paarden naar hun plaats van bestemming te drijven? Het hoge noorden kent een traditie om IJslandse paarden, die in de zomer vrij rondlopen, in september weer naar huis te brengen.

IJsland
Vanaf € 2106
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Tijdens deze bijzondere ruitervakantie, die slechts een paar weken in het jaar kan worden georganiseerd, rijd je door glooiende valleien en ruige berglandschappen terwijl je op zoek gaat naar loslopende kuddes in de IJslandse hooglanden: merries, hun veulens en jonge ruinen, die in de zomer volop van de vrijheid in de natuur hebben kunnen genieten en voor de komst van de koude winter naar lager gelegen gebieden moeten worden gedreven.

Gedurende de week werk je samen met de gids en locals om de paarden veilig naar beneden te drijven. Let op: het IJslandse herfstweer is vrij onvoorspelbaar: het ene moment rijd je nog in de zon, terwijl het een uurtje later kan stortregenen. Vergeet tijdens deze speciale ruitervakantie dus niet je te kleden voor ‘alle weertypen’, zodat je tijdens het rijden niet snel belemmerd wordt door het grillige weer.

Dag 1

U wordt tussen 07.30 uur en 08:30 uur opgehaald bij de busstop in Reykjavik, van hier is een verzameltransfer naar de locatie. Aangekleed en wel ben je er vast helemaal klaar voor om aan deze bijzondere tocht te beginnen, waar de paarden en begeleiders al op jou staan te wachten. Onderweg naar het noorden bezoek je eerst een wolfabriek- en outlet, voordat de tocht te paard verdergaat. Je rijdt via het glooiende heuvellandschap van de Vatnsdalur-vallei naar de imposante Hvammsfoss-waterval. Dit is het eindpunt van de dag voor de paarden. Jij brengt deze nacht door in de Hvammur-boerderij, waar eigenaren Sonja en Haukur voor een warm onthaal zullen zorgen. (rit van 22km)

Dag 2

Wanneer je deze ochtend opstijgt, kun je het eerste deel van deze rit genieten van een prachtig uitzicht over het beroemde meer van Húnavatn. Vervolgens rijd je in de richting van Blönduós, een dorp dat grenst aan een van de grootste gletsjerrivieren van IJsland, de Blanda. Hier breng je een bezoek aan Haukurs grootvader, die bekend staat om zijn hartelijkheid en sterke verhalen over de IJslandse geschiedenis en cultuur. Vanavond overnacht je voor de tweede keer in Hvammur. (rit van 30km)

Dag 3

Vandaag maak je kennis met lokale boeren die de voorgaande dagen al de bergen in zijn getrokken om kuddes te spotten en de loslopende IJslandse paarden al iets naar elkaar toe te drijven. Je wordt actief betrokken bij het begeleiden van de honderden IJslanders die naar een vaste verzamelplek worden gedreven. Voel je vrij om mee te doen met de boeren, die het voltooien van deze jaarlijkse taak het liefst vieren door luidkeels te zingen. Als je zin hebt in een feestje (en nog energie over hebt), kun je ’s avonds in Blönduós natuurlijk ook het traditionele Stóðréttardansleikur-feest bijwonen, waar je samen met de locals een geslaagde ‘round up’-dag viert. (rit van 45km)

Dag 4

De laatste rijdag van deze tocht door IJsland begint bij de verzamelplek, waar de paarden door de boeren in hun oorspronkelijke kuddes worden gesorteerd. Vervolgens help je mee met het naar beneden drijven van een groep paarden en breng je ‘jouw’ kudde veilig terug naar hun thuisbasis. Deze avond breng je zoals vanouds door in Hvammur, waar je jouw bijzondere ervaringen kunt delen met Sonja, Haukur en de andere reisgenoten. (rit van 25km)

Dag 5

Vandaag laat je het IJslandse hoge noorden achter je en word je teruggebracht naar Reykjavik busstop. Aankomst rond 13:00 uur.

(*) Alle prijzen per persoon

25% korting voor kinderen tot 12 jaar.

Familiekorting: 5% korting beschikbaar voor ouders en kinderen tussen 12 en 18 die samen reizen, 3 of meer. Niet van toepassing als de kinderkorting wordt gebruikt voor één gezinslid

Flybus vanaf ISK 5500 retour vanaf 16 jaar. Tussen 12-15 jaar vanaf ISK 2750 retour. Kinderen t/m 11 jaar gratis.
Gewicht

Max. 110 kg

Leeftijd

Min. 8 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 2 en max. 14 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Ijsland

IJsland is typisch een land dat erom vraagt te paard te worden ontdekt. De natuur is uniek, woest en ongerept. IJsland is een geweldig land voor een avontuurlijke ruitervakantie. Of het nu een weekendje weg te paard is of een volledige week paardrijden. Een standplaatsvakantie of een trektocht te paard en of het voor de beginnende ruiter is of de vergevorderde ruiter. Het kan allemaal.

Inclusief

 • 5 dagen / 4 nachten nachten in eenvoudige meerpersoonskamers
 • Volpension vanaf dag 1 lunch t/m dag 5 ontbijt en geserveerde niet-alcoholische drankjes
 • 4 dagen paardrijden (ong. 120 km)
 • Gebruik van regenkleding, helm, zadeltas
 • Verzameltransfer tussen de busstop en locatie in
 • Engelstalige begeleiding

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar Reykjavik
 • Flybus van/naar busstation in Reykjavik
 • Alcoholische dranken
 • Overige drankjes buiten de maaltijden om
 • Reisverzekering
 • Overige persoonlijke uitgaven