Te paard richting de Poolcirkel op IJsland

Op een IJslands paard naar de Poolcirkel rijden is een droom die werkelijkheid kan worden. In juli en augustus worden er in het noorden van IJsland bijzondere semi-trektochten georganiseerd.

IJsland
Vanaf € 2790
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Een semi-trektocht van zes dagen paardrijden naar het uiterste noorden van IJsland, laat je de uiteenlopende facetten van het land zien. Bijzonder aan dit arrangement is dat je zover doorrijdt naar het noorden, dat je op een bepaald moment op slechts 3 kilometer van de Poolcirkel rijdt. De IJslandse paarden tölten er graag met je naar toe.

Op deze semi-trektocht te paard leer je het noordelijke deel van IJsland kennen. Dit gebied is zeer dunbevolkt. De meeste mensen wonen in kleine vissersdorpen langs de kust.

De reis te paard begint met prachtig zicht op de bergen in het land die wij vanaf het fjord kunnen zien. Het gebied dat we voor ons zien, strekt zich helemaal uit tot aan de Poolcirkel. We begeven ons in een paradijs voor vogelspotters. En mensen met interesse voor geologie komen hier ook goed aan hun trekken. We staan hier op de top van het midden-Atlantische gebergte, waar de Noord-Amerikaanse en Euraziatische platen worden gescheiden.

Van midden-juni tot midden-juli is dit gebied het ‘thuis’ van de Middernachtzon die zijn gouden licht over de fjorden van Noord-IJsland laat schijnen.

Gids Halldor is niet alleen een paardenman, hij staat op IJsland ook bekend als de ‘bergkoning’. Als de herfst intreedt, trekt hij het gebied in en roept om de schapen weer te verzamelen en terug te brengen naar lager gelegen gebied. Hij kent de hele omgeving dan ook op zijn duimpje.

De tocht is een semi-trektocht waarbij je op de boerderij verblijft en een nacht elders doorbrengt (dichtbij de Poolcirkel). Ook is er een rustdag voor de paarden opgenomen in het programma. Ruiters maken dan een leuke excursie.

Dit arrangement is geschikt voor ruiters vanaf sterk halfgevorderd niveau. De tochten te paard richting de Poolcirkel worden gemaakt in juli en augustus.

Dag 1

Aankomst op het vliegveld in de hoofdstad Reykjavik in de vroege morgen. Tussen 06.30 en 07.30 word je opgepikt bij de busstop in reykjavik voor de verzameltransfer naar het vliegveld voor binnenlandse vluchten. Vlucht naar Husavik, vandaar bustransfer naar de boerderij. Er wordt vriendelijk doch dringend verzocht al in ruiterkleding klaar te staan.

Op de boerderij ontmoeten we de gidsen en de paarden. Lunch. Na een korte introductie van de paarden is het tijd om de voeten in de stijgbeugels te zetten. We rijden naar het fjord en een op IJsland beroemd meer dat 28 jaar geleden is ontstaan. Na een aardbeving zakte het land in een nacht 4 meter naar beneden, waardoor het meer ontstond. Hierna rijden we verder en zien we onder meer de Kviar Canyon. Terug richting de meer bewoonde wereld, stoppen wij nog even bij een zwembad. Na 30 kilometer paardrijden arriveren we weer op de boerderij.

Dag 2

Noordwaarts rijden we en we genieten van de zachte bodem waarop we rijden. Dit zijn de Melrakkaslétta-vlakten. De naam Melrakki komt van een bijna vergeten IJslands woord voor vos. Dit gebied is een vogelparadijs. Het staat bekend om zijn fantastische natuur, mooie meren vol met forel en rijke vegetatie. De tocht eindigt na zo’n 25 kilometer paardrijden met een afdaling naar de Blikalónsdalur-vallei. De paarden overnachten hier. Wij krijgen een transfer naar de boerderij.

Dag 3

Vandaag maken we een mooie dagtocht richting de Poolcirkel. We rijden wel zover naar het noorden dat we ons op slechts 3 kilometer van de Poolcirkel begeven. Vanaf dit punt rijden we met onze paarden naar het gehucht Raufarhöfn. Het kent 250 inwoners die leven van de traditionele visserij. Wij maken kennis met hun manier van leven in het verre noorden van IJsland.

Dag 4

Na de kennismaking met de bijzondere bevolking van de Poolcirkel nemen ’s morgens afscheid van hen en rijden op onze IJslandse paarden naar de Flautafell-hoeve. De boerderij ontleent zijn naam aan de nabijgelegen berg. We rijden over de bergen en door de vallei waar een legendarische viking zich voor het eerst vestigde. De boerderij waar wij naar toe rijden is verlaten. Het ligt 65 meter boven zeeniveau en wordt omringd door prachtige natuur. Wij laten de paarden hier achter en krijgen een transfer naar ‘onze’ boerderij. Afgelegde afstand paardrijden: ong. 35 kilometer.

Dag 5

De paarden hebben vandaag een rustdag en wij maken een mooie sightseeing-tour. Per bus rijden we naar het schiereiland Langanes. Het schiereiland is vermaard om zijn overweldigende natuur. Spectaculaire rotsen rijzen vanuit zee omhoog. Wildleven en vogels hebben bezit genomen van dit gebied.

Dag 6

Wij gaan naar de paarden die we eergisteren bij Flautafell hebben achtergelaten. Het is tijd dat ze weer worden gezadeld. Wanneer dat is gebeurd, stijgen we weer op en rijden via de hei naar de boerderij. De hei ligt op ongeveer 500 meter boven zeeniveau en is zo’n 60 kilometer lang. Rond 1850 stonden hier veel boerderijen. Na een hevige vulkaanuitbarsting in 1875 zijn ze verlaten. De mensen keerden er nooit meer terug. Nu zie je amper mensen op de hei.

Dag 7

Op de avontuurlijke tocht die we vandaag in het verschiet hebben, rijden we langs de majestueuze Jökulsárgljúfur canyon. Het is onderdeel van het grotere nationaal park Vatnajökul. In de canyon kan je de langste gletsjerrivier Jökulsá van IJsland zien. Onderweg komen we op een plek waar je de gehele canyon kunt zien liggen. Perfect fotomoment. Na het paardrijden gaan we naar de ongelooflijke Dettifoss-waterval, de grootste en krachtigste waterval van Europa.

Dag 8

Deze laatste dag maken we in de ochtend nog een korte, maar indrukwekkende excursie naar de Asbyrgi canyon. Dit doen we niet met de paarden, maar met de bus. De Asbyrgi canyon is een van de natuurwonderen op aarde en kent de vorm van een hoefijzer. De oude IJslandse saga vertelt dat de god Odin uit de noordelijke mythologie op zijn gigantische paard Sleipnir reed. Sleipnir zette eens een stap op de aarde en liet zijn hoefafdruk achter.

Na het bezoek aan deze mythologsiche canyon is het tijd om afscheid van de lieve paarden te nemen. De binnenlandse vlucht naar Reykjavik staat gepland laat in de namiddag. Einde van het programma.

(*) Alle prijzen per persoon

25% korting voor kinderen tot 12 jaar.

Familiekorting: 5% korting beschikbaar voor ouders en kinderen tussen 12 en 18 die samen reizen, 3 of meer. Niet van toepassing als de kinderkorting wordt gebruikt voor één gezinslid.

Flybus vanaf ISK 5500 retour vanaf 16 jaar. Tussen 12-15 jaar vanaf ISK 2750 retour. Kinderen t/m 11 jaar gratis.
Gewicht

Max. 110 kg

Leeftijd

Op aanvraag, minderjarige onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 2 en max. 16 ruiters (drie weken voor vertrek)

Over Ijsland

IJsland is typisch een land dat erom vraagt te paard te worden ontdekt. De natuur is uniek, woest en ongerept. IJsland is een geweldig land voor een avontuurlijke ruitervakantie. Of het nu een weekendje weg te paard is of een volledige week paardrijden. Een standplaatsvakantie of een trektocht te paard en of het voor de beginnende ruiter is of de vergevorderde ruiter. Het kan allemaal.

Inclusief

 • 8 dagen/7 nachten in 2/3 pers kamer op boerderij/ slaapzak accomodatie
 • Volpension: vanaf aankomstdag lunch t/m dag 8 ontbijt met geserveerde niet-alcoholische drankjes
 • 7 dagen paardrijden volgens het programma
 • Verzameltransfer tussen busstation Reykjavik en locatie v.v.
 • Ervaren Engelstalige gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar Reykjavik
 • Flybus van/naar busstation in Reykjavik
 • Alcoholische dranken
 • Overige drankjes buiten de maaltijden om
 • Reisverzekering
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Toeslag glutenvrije maaltijden (op aanvraag) € 100 p.p. ter plaatse betalen