Trektocht Kjölur

Ga mee terug in de tijd en ervaar IJsland zoals de IJslanders dat al doen zolang men zich kan herinneren: te paard. Op deze trektocht rijd je in het spoor van de traditionele route naar een historische locatie van de Vikings.

IJsland
Vanaf € 2981
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Deze ruitervakantie brengt je onder meer naar het pure en ruige landschap van de IJslandse hooglanden en naar het nationale park Thingvellir. Uiteraard zal ook een bezoek aan de typisch IJslandse geisers en imposante watervallen van Gulfoss op deze tour niet ontbreken.

Heb jij zin gekregen om dit Noord-Europese land te paard te ontdekken en zie je jezelf na een heerlijke rijdag al helemaal een warm natuurbad nemen in de frisse buitenlucht? Dan is deze Kjölur-tour precies wat je zoekt.

Voorbeeldprogramma Noord naar Zuid trektocht te paard in de IJslandse hooglanden

Dag 1

Zaterdag aankomst Reykjavik. Verzameltransfer met de bus vanaf het busstation in Reykjavik om 17.30 uur. Deze bus brengt je naar het gastenverblijf waar je kan kennis maken met de begeleiders en de paarden. Na een heerlijke maaltijd is er genoeg gelegenheid om met elkaar kennis te maken zodat we daarna kunnen gaan genieten van de mooie ritten.

Dag 2

De eerst dag te paard rijd je op de oevers van de rivier Vatnsdalsá. Hier liggen mooie paden die geschikt zijn voor een fijne, snelle rit waarop je kunt genieten van de tölt. Het dal van Vatnsdalur is een van de mooiste valleien van IJsland. De Vatnsdaelsaga speelt zich af in deze omgeving. Op onze tocht naar onze bestemming in Hvammur horen wij de heldhaftige verhalen uit het verleden. Over hoe bloederige conflicten werden uitgevochten, verhalen over wraak en over liefde. De paarden overnachten op de laatste boerderij langs de route in de vallei. Wij overnachten in het pension. Relax na 20 kilometer paardrijden in de hot tub bij het pension.

Dag 3

Wanneer we door de vallei trekken, verschijnt de canyon met zijn vele watervallen van de rivier Vatnsdalà aan ons gezicht. Wij beklimmen het bergplateau van Auökúluheiöi. De vruchtbare vallei met zijn boerderijen ligt achter ons als onze paarden vrij over de zachte paden van het noordelijke hoogland lopen. Het hoogland is een schitterend gebied waar je intens kunt genieten van de ons omringende bergen en gletsjers. Na 35 kilometer paardrijden komen wij aan bij onze berghut waar wij de nacht doorbrengen. Deze ligt bij het aangelegde meer Blöndulón. Naast de hit tref je een hot tub.

Dag 4

Op de tocht van vandaag rijden we langs de bergen Sandkúlufel en Sauäfel. Daarvoor volgen wij een historische route. Deze stamt uit de tijd van de eerste bewoning van IJsland. In die oude dagen reisden mensen te paard over exact dezelfde route die wij vandaag volgen. Deze leidt ons dieper zuidwaarts. We rijden langs de mooie rivier Seyösá. De paarden lopen vrolijk met ons over de zachte paden van dit vrije en mystieke hoogland van IJsland. Onze bestemming is een uniek geothermisch gebied gelegen tussen de gletsjers Hofsjökull and Langjökull. In dit stuk ruige, maar uitzonderlijk mooie natuur heeft IJslands beroemde bandiet Fjalla Eyvindur jarenlang overleefd. Een natuurlijk verwarmd meer nodigt ons uit om na een paardrijtocht van 35 kilometer een ontspannen bad te nemen.

Dag 5

De dag begint met een etappe door de vallei van de dieven, de Thjófadalir. Deze rustige vallei waar veel gras groeit is omgeven door hoge bergen. Vanaf de entree van de vallei hebben we subliem uitzicht op het vruchtbare land. Onze tocht voert langs de uitgestrekte lava-velden van Kjalhraun. Hier speelde zich het tragische verhaal af van de twee broers die hier doodvroren. Dit gebeurde in 1780 toen zij in oktober met een schaapskudde op weg waren naar Skagafjöröur. We horen het verhaal als we onderweg zijn. We volgen de ijsrivier Fülákvisl en genieten van het zicht op de machtige gletsjer Langjökull. Na 50 kilometer zit onze dagtocht naar onze berghut erop.

Dag 6

We volgen de stroom van de rivier Svartá een tijd. De stroom leidt naar de Hvitá. Deze rivier steken wij te paard over en we vervolgen onze tocht over de heuvelrug van de berg Bláfell. Het was in de afgelopen eeuwen een gevaarlijke plek om te reizen; in de hooglanden hielden veel rovers zich op. Zij overvielen ruiters. Na 35 kilometer paardrijden rusten de paarden uit bij de berghut. Wij overnachten op deze plek.

Dag 7

Alweer voor de laatste keer deze week zadelen wij de paarden op en rijden langs de canyon van de rivier Hvitá naar de zuidelijk gelegen lage landen. We ontdekken de wereldberoemde geisers en de imposante Gullfoss waterval. Na deze wereldwonderen te hebben gezien, nemen wij na deze tocht van 25 kilometer afscheid van onze paarden. Zij mogen uitrusten op de vruchtbare gronden van de boerderij. Wij krijgen een gezellig afscheidsdiner waar we zingen en verhalen vertellen.

Dag 8

Afscheid van onze gastheer en zijn crew en terugtocht naar Reykjavik. Onderweg bezoeken we IJslands eerste nationale park, het historische terrein Thingvellir. Aankomst Reykjavik rond 13.00 uur.

Voorbeeldprogramma Zuid naar Noord

Afhankelijk van waar de paarden staan, wordt deze tocht soms ook in omgekeerde volgorde, dus van zuid naar noord gereden. Kort komt het voorbeeldprogramma hierop neer:

Dag 1

Aankomst op het vliegveld en Verzameltransfer met de bus vanaf het busstation in Reykjavik om 17.30 uur. naar de boerderij in het zuiden van IJsland. Welkomstdiner, kennismaking en ontspanning ter voorbereiding op het paardrij-avontuur van de komende week.

Dag 2

De tocht begint en voert richting de imposante gletsjer van Langjökull. Onze eerste pauze houden we bij de mooie watervallen van Gullfoss en in het gebied van de warmwaterbronnen, geisers, Geysir. We rijden naar de berg Bláfell waar we de nacht doorbrengen in een berghut. (25 kilometer paardrijden).

Dag 3

Onze tocht vervolgt over de heuvels van de berg Bláfell, in vervlogen dagen het gebied van struikrovers. We steken de rivier Hvité over en genieten van het zicht op het gletsjermeer Hvitárvatn. Overnachting op de oevers van de Svartá. (35 kilometer paardrijden).

Dag 4

We rijden langs de gletsjerrivier door de hoge lavavelden van Kjalhraun waar we het tragische verhaal over de twee doodgevroren broers horen. In ons zicht hebben we de gletsjer Langjökull. Door de vallei van de dieven rijden we naar het geothermische gebied tussen de gletsjers Hofsjökull an Langjökull gelegen. Na 50 kilometer paardrijden bereiken wij de berghut bij een natuurlijk warm meer .

Dag 5

Onze tocht gaat verder noordwaarts langs de mooie rivier Seyösá. We rijden langs de bergen Sandkúlufell en Sauöfell over de historische route. Overnachting in de berghut met hot tub. (35 kilometer paardrijden).

Dag 6

Verder over de hei rijden we over de hooglanden van IJsland. De valleien met boerderijen komen dichterbij. Het is indrukwekkend te zien hoe vruchtbaar deze grond in de vallei van Vatnsdalur is. Als we afdalen in de vallei verschijnt de canyon van de rivier Vatnsdalsá met zijn vele watervallen. Onze paarden overnachten op de eerste boerderij in dit gebied. Wij krijgen een lift naar ons pension voor de komende twee nachten (35 kilometer paardrijden).

Dag 7

Op de oevers van de rivier Vatnsdalsá liggen mooie paden die geschikt zijn voor een fijne, snelle rit waarop je kunt genieten van de tölt. Het dal van Vatnsdalur is een van de mooiste valleien van IJsland. De Vatnsdaelsaga speelt zich af in deze omgeving. Op onze tocht naar onze bestemming horen wij de heldhaftige verhalen uit het verleden. Over hoe bloederige conflicten werden uitgevochten, verhalen over wraak en over liefde. De paarden overnachten op de laatste boerderij langs de route in de vallei. Wij overnachten in het pension. Relax na 20 kilometer paardrijden in de hot tub bij het pension.

Dag 8

Tijd voor het afscheid en de transfer naar de accommodatie in Reykjavik. Aankomst Reykjavik rond 14.00 uur.

(*) Alle prijzen per persoon

25% korting voor kinderen tot 12 jaar.

Familiekorting: 5% korting beschikbaar voor ouders en kinderen tussen 12 en 18 die samen reizen, 3 of meer. Niet van toepassing als de kinderkorting wordt gebruikt voor één gezinslid.

Flybus vanaf ISK 5500 retour vanaf 16 jaar. Tussen 12-15 jaar vanaf ISK 2750 retour. Kinderen t/m 11 jaar gratis.

Prijzen 2024

Hoogseizoen valt in de periode 24-06 t/m 18-08. Alle data daar buiten is het Laagseizoen

Laagseizoen: € 2.783 p.p / Hoogseizoen: € 2.981 p.p
Gewicht

Max. 110 kg

Leeftijd

Min. 8 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 2 en max. 20 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Ijsland

IJsland is typisch een land dat erom vraagt te paard te worden ontdekt. De natuur is uniek, woest en ongerept. IJsland is een geweldig land voor een avontuurlijke ruitervakantie. Of het nu een weekendje weg te paard is of een volledige week paardrijden. Een standplaatsvakantie of een trektocht te paard en of het voor de beginnende ruiter is of de vergevorderde ruiter. Het kan allemaal.

Inclusief

 • 8 dagen/7 nachten in slaapzakaccommodatie in eenvoudige meerpersoonskamers, slaapzalen, berghutten
 • Volpension: vanaf aankomstdag 1 lunch t/m vertrekdag incl. geserveerde niet-alcoholische drankjes
 • 6 dagen paardrijden
 • Verzameltransfer busstation en locatie v.v.
 • Engelstalige begeleiding

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar Reykjavik
 • Flybus van/naar busstation in Reykjavik
 • Alcoholische dranken
 • Overige drankjes buiten de maaltijden om
 • Reisverzekering
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Gelieve eigen slaapzak meenemen!
 • Toeslag glutenvrije maaltijden (op aanvraag) € 100 p.p. ter plaatse betalen