Molise Trektocht

Molise ligt tussen Rome en Napels. Deze regio biedt een afwisselend landschap met schone berglucht. U zult zeker genieten van de “dolce vita” en dat betekent : lekker eten, goede wijn, prachtige natuur en geen stress!

Italië
Vanaf € 1300
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Op deze unieke Italiaanse trektocht te paard in de Italiaanse regio Molise maak je kans halfwilde paarden tegen te komen. Ze leven op een indrukwekkend, uitgestrekt bergplateau. De paarden waar wij op rijden, komen uit de regio en kennen deze goed. Ze zijn tredzeker en vriendelijk van karakter; daarop zijn ze geselecteerd. De eigenaar heeft ze zelf ingereden. Er wordt met Western-zadels gereden.

De Italiaanse regio Molise ligt in het midden van Italië. De omgeving glooit en verandert onderweg van heuvelachtig in bergachtig. Niets is mooier om hier te paard doorheen te rijden. Deze Italiaanse trektocht te paard voert over bijzondere paden naar het prachtige plateau van de Bergtop van de Beer. Halfwilde paarden en veekuddes grazen op deze unieke plek. Let onderweg behalve op het spectaculaire bergachtige landschap om je heen, ook op de schitterende flora.

Dagelijks rijd je tussen de vijf en zeven uur paard in een groep van minimaal vijf en maximaal acht ruiters. Bij uitzondering wordt er in een groep van tien ruiters gereden.

Overnachtingen
Elke avond wordt een Italiaans diner met wijn uit de streek geserveerd. Drie overnachtingen zijn op de boerderij. Eenmaal is er een overnachting in een onderkomen met het vignet ‘agritoerisme’. Twee nachten breng je door in een berghut en eenmaal overnacht je in een hotel.

De trektochten vereisen een goede conditie en beheersing van alle gangen.

De 14 paarden (stokmaat 1.50 – 1.65 m) staan in de weilanden rondom het huis. Er zijn Quarter Horses, Paints, een Appaloosa en een enkele kruising. De paarden zijn met zachte hand afgericht en goed op hun taken voorbereid.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst op de boerderij in de avond, welkomstdrankje en diner met de gastheer/gids.

Dag 2

De ochtend is vrij. Voor de lunch is er een veiligheidsinstructie. Daarna is het tijd de paarden te verzorgen en te zadelen. Een kleine demonstratie Western-rijden volgt en dan gaan we lunchen. Na afloop maken we een kennismakingsrit van ongeveer drie uurtjes. ’s Avonds bezoeken we de nieuwe manege met bistro van onze gastheer. Het ligt op steenworp afstand van waar wij logeren. We nemen er een drankje. Later wordt het versbereide eten geserveerd.

Dag 3

Rond een uur of 10 zitten we in het zadel en rijden weg van de boerderij door de heuvels, de weiden en de bossen. Op een idyllische plaats is het tijd voor de picknick. Daarna rijden we verder door het oneindige heuvellandschap. Uiteindelijk arriveren we bij onze ‘agri-toeristische’ plaats van overnachting. De eigenaren wachten al op ons voor het diner dat met streekproducten wordt bereid.

Dag 4

Over de vee-route ‘Castel di Sangro- Lucera’ van 2000 jaar oud rijden we naar Pescolanciano. In deze plaats tref je een prachtig kasteel waar wij stoppen voor de lunch. Die gebruiken wij in een klein restaurant. Daarna rijden we door naar de Heuvel van de Beer. Het pad wordt steeds steiler als we naar de top klimmen. We rijden over smalle paadjes, door berkenbos met tapijten van bladeren en tegen de avond komen we aan bij de berghut waar we eten en de nacht doorbrengen. We overnachten op een slaapzaal.

Dag 5

Deze dag genieten we uitgebreid van het landschap dat het plateau van de Colle dell’Orso, de Heuvel van de Beer. We hebben spectaculair zicht op de bergen van Abruzzi en Mates met hun hoge toppen. Indrukwekkendste landschap is wel de vlakte waar kuddes koeien en halfwilde paarden lopen. We rijden langs of verplaatsen de kuddes misschien wel. Picknick. De middagrit voert ons door het Magische Bos. Dit stuk bos is geheel omgeven door rotsen en er zijn maar twee toegangswegen, wat een bezoekje aan dit gebied behoorlijk avontuurlijk maakt. Vanuit dit Magische Bos keren wij terug naar onze berghut. ’s Avonds barbecuen we gezellig bij het kampvuur.

Dag 6

We genieten in de ochtend nog volop van de schoonheid van de Colle dell’Orso, door sommigen ook de Magische Berg genoemd. We rijden naar een kleine kerk uit 1704 waar we in de kerktuin picknicken. ’s Middags dalen we af naar de beschaafde wereld. Als we laat in de middag bij een klein rijcentrum aankomen, zadelen we de paarden af. Zij blijven op deze locatie terwijl de ruiters naar een gezellig hotel worden gebracht in Civitanova. Pizza in een nabijgelegen dorp.

Dag 7

In de morgen rijden we naar de rivier Trigno. Er ligt een dam waardoor een groot stuwmeer is ontstaan. We rijden over heuvels die aan het Collemelucio-bos grenzen. Dit is een van de bossen die Unesco beschermt. Wereldwijd beschermt Unesco 256 bossen. Vier ervan liggen in Italië, twee in de regio Molise. De laatste kilometers te paard voert ons over de heide en door dichte eikenbossen. Rond een uur of vijf arriveren we bij de boerderij, zadelen de paarden voor de laatste keer af en genieten daarna van een zalig afscheidsdiner.

Dag 8

Ontbijt en vertrek.

N.B. Afhankelijk van het weer en andere onvoorziene omstandigheden kan het programma worden aangepast. Het aantal te rijden uren en de lokaties waar wordt overnacht, blijven echter ongewijzigd.

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer mogelijk te boeken op aanvraag. De toeslag dient ter plaatse betaald te worden. € 30 p.n (2023); € 35 p.n (2024)
Gewicht

Max. 90 kg (max. BMI 29)

Leeftijd

Min. 16 jaar(vanaf 12 jaar onder begeleiding van een volwassen ruiter)

Aantal deelnemers

Min. 5 / max. 8 ruiters (bij uitzondering 10 ruiters) (3 weken voor vertrek)

Over Italië

De natuur in Italië is per gebied zeer afwisselend, overal groeien andere bloemen en planten. In het noorden vindt men grote bossen terwijl in het zuiden enkel bomen en planten groeien die tegen de hitte kunnen. Langs de kust bevinden zich veel parasoldennen, palmbomen en eucalyptussen in de beschermde gebieden.

Op het eiland Sicilië groeien bougainvillea’s met prachtige bloemen. In het voorjaar verwelkomt Sardinië je met een bloemenpracht op de uitgestrekte velden. Maar ook Oleanders, olijf-, eucalyptus- en palmbomen zijn volop aanwezig... Italië is een land van heuvels en bergen en meren. Een geweldig land dus op te paard te verkennen.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten op indeling in twee- of meerpersoonskamers in boerderij en hotel met gezamenlijk sanitair
 • Op basis van volpension van diner dag 1 t/m dag 8 ontbijt met (tafel-)wijn en bier bij de maaltijden
 • 5 ½ dag rijden (5 a 7 uur per dag)
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagagetransport met de auto
 • Slaapzak en handdoek voor het verblijf in de berghut
 • Verzameltransfer van en naar het treinstation in Isernia naar de accommodatie om 19.45 op dag van aankomst en om 09.00 op dag van vertrek

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering