Monte Capraro trektocht

Western rijden in de Molise en Abruzzen. Molise ligt tussen Rome en Napels. Deze regio biedt een afwisselend landschap met schone berglucht. De trektochten vereisen een goede conditie en beheersing van alle gangen.

Italië
Vanaf € 1400
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Paardrijden in Italië is voluit genieten van beeldschone landschappen. Deze trektocht te paard voert door beschermde bosgebieden, door uitgestrekte valleien en naar hoge bergtoppen gelegen in de natuur tussen Rome en Napels. De Monte Capraro is de berg die centraal staat in dit arrangement. De routes voeren door het gebied dat om deze berg heen ligt. Je rijdt op paarden uit de streek die speciaal zijn geselecteerd op hun vriendelijke karakters.

Adembenemende landschappen, heerlijk eten, goede accommodaties en bovenal fijne paarden om op te rijden. Deze Italiaanse trektocht leidt je naar hooggelegen bergdorpjes, behorend bij de hoogste van Italië. Je rijdt in door Unesco beschermde oerbosgebieden in Molise en Abruzzo. Deze gebieden werden altijd als een geheel beschouwd, tot in 1963 Molise een aparte regio werd. Molise glooit. Abruzzo kent hoge pieken en diepe dalen, kent kortom dramatischer contrasten. Samen bieden de streken een geweldige route die je te paard verkent.

De eigenaar heeft de paarden zelf met zachte hand ingereden. Daardoor zijn zij makkelijk te rijden. Omdat alle paarden uit de regio komen, zijn ze zelfverzekerd in het berggebied. Het jaar door leven zij met elkaar in kuddeverband. De paarden worden uitgerust met Westernzadels.

De overnachtingen hebben plaats in verschillende onderkomens, zoals een b & b, een hotel en een agritoeristisch onderkomen.

Tijdens de tochten geniet je van picknickmomenten en een keer lunch je in een restaurantje. Elke dag krijg je een heerlijk driegangen-diner geserveerd, waarbij telkens een lokale wijn wordt geschonken. Italianen weten hoe je van een vakantie een feest maakt.

De 14 paarden (stokmaat 1.50 – 1.65 m) staan in de weilanden rondom het huis. Er zijn Quarter Horses, Paints, een Appaloosa en een enkele kruising. De paarden zijn met zachte hand afgericht en goed op hun taken voorbereid.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst op de boerderij. Na een warm welkom volgt het Italiaanse diner met de gids.

Dag 2

De ochtend is vrij te besteden. Voor de lunch wordt de veiligheidsinstructie gegeven. Daarna verzorgen en zadelen we de paarden. Een korte demonstratie Western-rijden volgt waarna we aan de lunch gaan. Na het middageten maken we een testrit van zo’n drie uur. Deze tocht stelt je in de gelegenheid goed kennis te maken met het paard met wie je de komende dagen op trektocht gaat.

Dag 3

Rond een uur of 10 rijden we weg. Bestemming: Capracotta. Dit kleine dorp dat vijfhonderd zielen telt, is een van de hoogstgelegen bergdorpen van Italië, het ligt op een ruime 1400 meter. Opvallend genoeg betekent de naam letterlijk ‘gekookte geit’. Voor de lunch rijden we door de eindeloze velden. Na 2,5 uur is het tijd voor een overheerlijke picknick. Daarna gaan we lekker lang galopperen door een uitgestrekte vallei. Aan het einde van onze galoppade doemt Capracotta voor ons op. Wij hebben dan nog twee uur in het zadel te gaan om er te komen. We verblijven in een hotel en dineren in een restaurant.

Dag 4

De beklimming van de Monte Campo staat centraal op de dagtocht van vandaag. Bovenaan de top op bijna anderhalf kilometer hoogte hebben we fantastisch zicht op de Alto Molise en op Abruzzo. We volgen de smalle paden langs de heuvels van de berg en komen aan op onze picknickplaats. Na de pauze volgen we de skiheuvels die naar een bos van zilversparren voert. Even later komen we aan bij Prato Gentile, letterlijk vertaald de ‘vriendelijke weide’. ’s Middags rijden we door een landschap van open weilanden naar Capracotta. We spenderen de nacht in hetzelfde hotel, maar dineren in een ander restaurant.

Dag 5

De ochtend is er om te galopperen. Daarna volgen we een pad dat omhoog voert. Na de klim genieten we van het zicht op verschillende bergketens, waaronder de Colle dell’orso en de Matese. Ook kijken wij uit op het nationale park van Abruzzo. Na de picknick rijden we richting het dorp San Pietro Avellana. We brengen de nacht door in een b & b in het dorp. De paarden overnachten in een wei vlak buiten het dorp. Wij maken zelf een paddock met elektrisch draad.

Dag 6

Na een korte rit rijden we langs Montedimezzo dat ooit in het bezit was van de koninklijke Bourbon-familie. Het jachthuis is nu een museum. Het bos wordt beschermd door Unesco. Wij rijden door dit beschermde bos en picknicken later bij Mario, een vriend van onze gids. Na de pauze rijden we in twee uur naar Littorio bij wie we in zijn agri-toeristisch onderkomen overnachten. Littorio hield tot recent zelf paarden, zijn paddocks zijn er nog. Onze paarden kunnen daarin overnachten.

Dag 7

Na het ontbijt stijgen we op en volgen het deel van de Tratturo Castel di Sangro-Lucera. Een Tratturo is een pad van tweeduizend jaar oud dat nog steeds in gebruik is om vee op te drijven vanuit het zuiden waar gras in zomertijd schaars is. Rond de middag arriveren we in Pescolanciano waar wij afstijgen voor de lunch. Die gebruiken we in een klein restaurant. In de middag beklimmen we de heuvels die aan het bos van Collemclucio grenzen. Dit is het andere door Unesco beschermde bos. De laatste kilometers in het zadel brengt ons over open heide landschap en door dichte eikenbossen. Aan het einde van de middag, rond vijf uur, zadelen wij de paarden voor de laatste keer af en genieten van ons afscheidsdiner.

Dag 8

Na het ontbijt is het alweer tijd voor het afscheid.

N.B. Afhankelijk van het weer en andere onvoorziene omstandigheden kan het programma worden aangepast.

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer mogelijk te boeken op aanvraag. De toeslag dient ter plaatse betaald te worden. € 30 p.n (2023); € 35 p.n (2024)
Gewicht

Max. 90 kg ( max. BMI 29)

Leeftijd

Min. 16 ( vanaf 12 jaar onder begeleiding van een volwassen ruiter)

Aantal deelnemers

Min. 5 ruiters en max. 8 ruiters (bij uizondering 10 ruiters) (3 weken voor vertrek)

Over Italië

De natuur in Italië is per gebied zeer afwisselend, overal groeien andere bloemen en planten. In het noorden vindt men grote bossen terwijl in het zuiden enkel bomen en planten groeien die tegen de hitte kunnen. Langs de kust bevinden zich veel parasoldennen, palmbomen en eucalyptussen in de beschermde gebieden.

Op het eiland Sicilië groeien bougainvillea’s met prachtige bloemen. In het voorjaar verwelkomt Sardinië je met een bloemenpracht op de uitgestrekte velden. Maar ook Oleanders, olijf-, eucalyptus- en palmbomen zijn volop aanwezig... Italië is een land van heuvels en bergen en meren. Een geweldig land dus op te paard te verkennen.

Inclusief

  • 8 dagen / 7 nachten op indeling in twee- of meerpersoonskamers in boerderij en hotel met gezamenlijk sanitair
  • Op basis van volpension van diner dag 1 t/m dag 8 ontbijt met (tafel-)wijn en bier bij de maaltijden
  • 5 ½ dag rijden (5 a 6 uur per dag)
  • Engelstalige begeleiding
  • Bagagetransport met de auto
  • Verzameltransfer van en naar het treinstation in Isernia naar de accommodatie om 19.45 uur op dag van aankomst en om 08.50 op dag van vertrek

Exclusief

  • Heen- en terugreis
  • Overige drankjes
  • Overige persoonlijke uitgaven
  • Reisverzekering