Paardrijtrektocht van kust naar kust op Sicilië

Ontdek het eiland Sicilië te paard met deze trektocht van noord naar zuid. Je rijdt over glooiende heuvels met eindeloze velden, door oude dorpjes en langs olijf- en amandelbomen.

Italië
Vanaf € 1749
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Dag van vertrek
In de voormiddag heb je de mogelijkheid om een begeleid bezoek te brengen aan het archeologisch museum. Ofwel ga je voor een bezoekje aan het middeleeuwse hart van de stad.

Paarden
De paarden blijven tijdens de ganse trektocht bij ons. Je hoeft nooit een ander transportmiddel te gebruiken, zelfs niet voor korte afstanden. De paarden zijn kruisingen van Arabische volbloeden met plaatselijke rassen. De dieren groeiden op in de regio en zijn vertrouwd met het terrein. Er wordt gereden met Engelse of westernzadels. Alle gidsen kennen de streek zeer goed en minstens één van de gidsen spreekt Engels.

Maaltijden
Alle maaltijden, van de picknick lunch tot het avondmaal in de boerderij, worden bereid met lokale ingrediënten.

Overnachtingen
Je overnacht in degelijke accommodatie, meestal gerenoveerde boerderijen.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst op het Estate Luogo Marchese. We genieten van een typisch Siciliaans diner. Als je al in de voormiddag aankomt dan kan je deelnemen aan een optionele begeleide tour van het oude stadje Cefalu.

Dag 2

Na het ontbijt maken we kennis met de paarden en vertrekken we vanuit Luogo Marchese. We rijden door het historische stadje Castelbuono, eeuwenlang de hoofdstad van de Ventimiglia baronnen. Zij waren bij de machtigste mannen van het land, dankzij hun bezittingen: velden vol olijfgaarden en manna-essen. We volgen de rivier Pollina stroomopwaarts en bereiken de streek van Rainò. Langs struiken en kreupelhout en half verlaten velden van oude olijfbomen, rijden we door een regio waar in de jaren 800-900 vele bandieten en outlaws de dorpen teisterden. Onderweg genieten we van een heerlijke picknick met lokale producten. In de late namiddag bereiken we Casalvecchio Geraci, een gerenoveerde hoeve uit de 19de eeuw. Avondmaal met ingrediënten uit de boerderij en overnachting.

Dag 3

Rond 8 uur vertrekken we vanuit Casalvecchio. Langs een onverharde weg bereiken we Gangi, een middeleeuws dorpje dat bij de mooiste van Italië hoort. We bevinden ons op 1.000 meter hoogte en trekken verder door Petralia. We passeren verschillende dorpjes en komen aan in Blufi waar er een mysterieuze bron van minerale olie is. Daarom wordt deze plek al eeuwenlang aanbeden en zien we een heiligdom ter ere van ‘Onze-Lieve-Vrouw van de Olie’. Na de picknick rijden we verder naar Resuttano, we steken de Imera rivier over en passeren oude boerderijen. In de late namiddag komen we aan bij ‘Feudo Tudia’, een gerenoveerde hoeve. Tijdens het avondmaal genieten we van traditionele gerechten.

Dag 4

We verlaten de boerderij langs de wijngaarden en bevinden ons al snel middenin de ‘graanschuur’ zoals dit deel van Sicilië al eeuwenlang wordt genoemd. We rijden over de koninklijke ‘trazzere’, onverharde wegen die in de 18de en 19de eeuw gebruikt werden om kuddes over te vervoeren. We rijden voorbij het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Bilici, het treinstation van Marianopoli, een eucalyptusbos en komen aan in Mappa, ooit de residentie van Prins Spadafora. Avondmaal en overnachting.

Dag 5

Na het ontbijt rijden we door velden naar het charmante prehistorisch dorpje Sutera, een van de oudste bewoonde plekken ter wereld. Na een kort bezoek rijden we via het schilderachtige natuurreservaat Monte Conca verder naar de vallei van de Platani rivier. Na de picknick trekken we verder door de vallei tot aan de boerderij ‘Duca di Pietra Tagliata’. Avondmaal en overnachting.

Dag 6

Sant’Angelo Muxaro is ook een prehistorisch dorp. De legende vertelt dat dit de verblijfplaats was van Kokalos, koning van een mysterieus inheems volk dat het eiland bewoonde vóór de Grieken. We wandelen langs de prehistorische graven die uitgehouwen werden uit de rotsen. We bezoeken het gezellige dorpje en proeven van huisgemaakte ricotta, een typische kaas voor Sicilië. In een eucalyptusbos stoppen we voor de picknick. In de namiddag bezoeken we de toren van Anjou, gebouwd in de 13e eeuw. Daarna zien we een verlaten zwavelmijn alvorens we aankomen in de boerderij ‘Principe di Aragona’. Avondmaal en overnachting.

Dag 7

Na een passage door een landbouwgebied bij Aragona, komen we aan bij Macalube. Hier zien we een vreemd schouwspel: kraters vol klei en uit de aarde ontsnappend methaangas. We rijden verder richting Agrigento, ooit gesticht door de bewoners van Kreta en Rhodos. We stoppen kort in het typisch dorpje Monte Apero en picknicken in een bos niet ver van het dorp. In de namiddag rijden we naar de bekende ‘Vallei van de Tempels’. We brengen een bezoek aan de belangrijkste archeologische opgravingen van Sicilië: de prachtige tempels ter ere van Hera, Concordia, Hercules, Zeus en Castor. Daarna rijden we naar het kustplaatsje SanLeone en hebben we de zuidkust bereikt. In B&B ‘L’Approdo’ spenderen we onze laatste overnachting. Tijdens het afscheidsdiner in een visrestaurant bespreken we onze avonturen van de afgelopen dagen.

Dag 8

Na ontbijt verzameltransfer naar het vliegveld.

(*) Alle prijzen per persoon
Gewicht

Max. 100 kg

Leeftijd

Min. 18 jaar

Aantal deelnemers

Min 4 ruiters en max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Italië

De natuur in Italië is per gebied zeer afwisselend, overal groeien andere bloemen en planten. In het noorden vindt men grote bossen terwijl in het zuiden enkel bomen en planten groeien die tegen de hitte kunnen. Langs de kust bevinden zich veel parasoldennen, palmbomen en eucalyptussen in de beschermde gebieden.

Op het eiland Sicilië groeien bougainvillea’s met prachtige bloemen. In het voorjaar verwelkomt Sardinië je met een bloemenpracht op de uitgestrekte velden. Maar ook Oleanders, olijf-, eucalyptus- en palmbomen zijn volop aanwezig... Italië is een land van heuvels en bergen en meren. Een geweldig land dus op te paard te verkennen.

Inclusief

 • 8 dagen/7 nachten in tweepersoonskamers met eigen badkamer
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag ontbijt, inclusief tafelwijn en water/ frisdrank
 • 6 dagen paardrijden, 5 tot 6 uur per dag
 • Bagagetransport
 • Engelstalige begeleiding van een gids
 • Verzameltransfer van en naar treinstation Cefalù (makkelijke verbinding met bus en trein naar de luchthaven van Palermo)

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van de luchthaven Palermo € 230 per auto enkele reis, en € 180 terug naar luchthaven Palermo per auto enkele reis, ter plaatse betalen
 • Of verzameltransfer van de luchthaven Catania € 250 per auto enkele reis en € 180 terug, ter plaatse betalen
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering