Avontuurlijke trektocht naar het hart van Tien-Shan in Kirgizie

Tot op de dag van vandaag is het paard een van de belangrijkste transportmiddelen in Kirgizië. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beste manier om een glimp van Kirgizië op te vangen, vanaf de rug van een paard is!

Kirgizië
Vanaf € 2250
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Tot op de dag van vandaag is het paard een van de belangrijkste transportmiddelen in Kirgizië. Praktisch elke inwoner bezit er een. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beste manier om een glimp van Kirgizië op te vangen, vanaf de rug van een paard is! Wie dat wel eens wil meemaken, kan deelnemen aan een paardrijtrektocht die hoog de bergen in voert. Waar de tocht begint ziet u aan alle kanten de besneeuwde bergen tot boven de 5000 meter oprijzen. Alle valleien rondom worden in de zomer bewoond door de Kirgiezen die hun veestapel, die voor zeker 50% uit paarden bestaat, daar laten grazen. Die tijd wonen ze in
de traditionele yurts, ronde tenten gemaakt van een houten skelet bedekt met vilt. In Kirgizië worden niet alleen de koeien maar ook de merries gemolken. Deze melk is na enige weken in een leren zak te zijn bewaard licht alcoholisch geworden. Het is de trots van Kirgizië. Tijdens de trek zal er zeker een gelegenheid zijn waar u de ”koemish” eens kunt proeven.
We verblijven in de hoofdstad Bishkek in een pension. Tijdens de trektocht 1 nacht in een traditionele yurt, de overige nachten in eenvoudige tweepersoons trekkerstenten.
De begeleiding bestaat uit een Engelstalige begeleider, geassisteerd door een lokale gids, een kok en paardenverzorgers. De bagage gaat in de volgwagen maar enkele dagen ook op pakpaarden als de volgwagen door het zware terrein niet meer kan volgen.
De paarden in Kirgizië zijn plaatselijke rassen als Donskaya, Kyrgyz of kruisingen daarmee. Een schofthoogte van 1.40 tot 1.55m, zeer tredvast en uitstekend aangepast aan de grote hoogte. Zadels zijn eenvoudig, veelal traditionele Kirgizische of Russische zadels. De tocht is geschikt voor gevorderde beginners, er wordt meestal gestapt. U dient echter een uitstekende conditie te hebben gezien de grote hoogte waar we rijden (tussen de 2.000 en bijna 4.000 meter!). Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze plannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de tocht ook is voorbereid. Onderstaande beschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer.

Deze trektocht voert over de passen van een bergketen, onderdeel van een van de twee grootste bergketens van Centraal Azie, het Tien-Shan gebergte (de ”Hemelse Bergen”), de hoogste top van deze bergketen is 7.439 meter.
We beginnen aan de zuidzijde van het Isyk- Köl meer, een reusachtig, enigszins zilt bergmeer. Het Isyk- Köl meer ligt op een hoogte van 1.600 meter en heeft de bijnaam de ”Parel” van Kirgizië.

Rondom het meer rijzen aan alle kanten de besneeuwde bergen op tot boven de 5.000 meter.
We klimmen over twee passen tot een maximale hoogte van 3.893 meter.

Het weer: Juli en augustus is meestal warm en droog maar zorg voor een warme slaapzak en warme kleding, vooral in de bergen kan het ‘s nachts koud worden. In Bishek is het zomers warm. In de bergen is veel zon, overdag vaak meer dan 30 graden, In de nacht kan het gaan vriezen. Afhankelijk van het programma kan er in het Issyk-Kul meer gezwommen worden (watertemperatuur ongeveer 16 graden), de rivieren en meren onderweg zijn te koud. Het neerslagpatroon en de neerslaghoeveelheden binnen Kirgizië variëren flink.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst in de vroege ochtend op het vliegveld Biskek, verzameltransfer naar een hotel in Bishkek. Hier kunt u eventueel nog een beetje rusten met daarna een laat ontbijt. Daarna is er de mogelijkheid om gezamelijk de stad te gaan bekijken. Na het diner weer overnachten in het hotel.

Dag 2

Na het ontbijt transfer ( ong. 6 uur) naar Barskoon en hier na een diner overnachten.

Dag 3

’s Ochtends starten we te paard van Barskoon naar Ak-Dobo. We steken de Tarylga rivier over en rijden door dennenbossen tussen de met sneeuw bedekte bergen. We ontmoeten herders en worden uitgenodigd in hun yurt om de koemish te proeven. We rijden over de Kok Bulak zomerweiden en komen bij de Sary Bulak vallei (2.550 meter) waar we ons kamp opslaan.

Dag 4

We rijden de bergen in en genieten van de prachtige vergezichten. We rijden langs de Kichi-Jargylchak-rivier en ontmoeten weer herders met hun kuddes paarden en vee. We vervolgen onze weg door weides vol met mooie bloemen met een adembenemend uitzicht op het berglandschap en het meer Issyk-Kul. We overnachten in een tentenkamp in de Kok-Bel vallei.

Dag 5

Vanuit de Kok-Bel vallei rijden we naar de Juuku vallei waarbij we de Kashka-Suu rivier oversteken. Hier ontmoet je herder en ervaar je hun nomadische leven in de vallei.

Dag 6

We rijden verder de Jukuu vallei in en ontmoeten weer herder met hun kuddes temidden van dit prachtige alpijnse landschap. We rijden door en zien de indrukwekkende It-Tish gebergte van 4808 meter hoog en komen aan bij de Chong-vallei, hier overnachten we in tenten.

Dag 7

Vandaag passeren we de Jukuu pas op een hoogte va 3.700 meter. Onderweg komen we langs de Jashyl-Kol, twee mooie “groene”bergmeren. In het verleden was de Jukuupas een van de takken van de Zijde route via de Bedel pas naar China. Na de pas komen we aan op het Arabel plateau waar we kamperen aan de oevers van het meer.

Dag 8

Van het Arabel plateau rijden we door een wijds landschap naar de Taragai rivier waar we kamperen.

Dag 9

Vandaag rijden we langs de Taragai-rivier en steken we een grote brug over waarna we de Jaman-Echki vallei bereiken.

Dag 10

Vandaag gaat de rit over de Jaman-Echki-pas naar beneden naar de Buran-vallei. Deze vallei is een zomerweide voor veel herders met hun dieren. We kunnen stoppen bij enkele herdersyurts en "Kymyz" (melk van de merries) proeven. We rijden vervolgens verder en kamperen bij de Kok-jar rivier

Dag 11

Vandaag vervolgen we onze route langs de Burhan vallei, we rijden verder langs een rivier en nemen een stop bij de Jyluu-Suu warmwaterbron.

Dag 12

De rit van vandaag is gemakkelijk maar lang. We rijden langzaam omhoog langs de brede uch-Emchek vallei. We passeren verschillende kuddes, Yak, paarden, koeien, schapen en geiten. We kamperen naast de rivier de Kalcha.

Dag 13

Vandaag is de laatste dag van onze trektocht. Tosor Pass (3800 meter) blijft aan onze linkerzijde terwijl we naar naar het Chunkur-Kol meer rijden. Vervolgens rijden we vanaf de pas Karage- Tash (3700 meter) langs de rivier naar Sary-Moinok (3128 meter). Vanaf hier rijden we naar het dorp Barskoon en heb je vervolgens de tijd om heerlijk te genieten van een warm bad en diner in een Yurt. En overnachting in gastenverblijf.

Dag 14

Transfer per minibus terug naar Bishkek (6 uur),vrije middag en avond in Bishkek, korte overnachting in een eenvoudig hotel.

Dag 15

Vroeg in de ochtend verzameltransfer naar de luchthaven, vertrek.

(*) Alle prijzen per persoon

Kleine groep toeslag voor 2 a 3 ruiters € 163 p.p. vanaf 4 ruiters vervalt de toeslag.
Gewicht

Max. 90 kg

Leeftijd

Max. 90 kg

Aantal deelnemers

Min. 4, max. 12 ruiters (4 weken voor vertrek), vertrek vanaf 2 ruiters mogelijk tegen toeslag.

Over Kirgizië

Een trektocht in de Kirgizië is paardrijden in ongerepte natuur die nog niet is ontdekt door het massatoerisme...

Het mooiste aan deze trektochten te paard in Kirgizië is misschien wel de onnoemelijke ruimte die je hebt om met je paard doorheen te rijden: honderden kilometers zonder enige belemmering en dat in gevarieerde landschappen. Je rijd in uiteenlopende landschappen, variërend van lieflijke valleien tot hoge bergpassen.

Ervaren gidsen begeleiden je tijdens deze trektocht. Voor wie meent dat zijn Kirgizisch niet toereikend is, geen zorgen: de begeleiders spreken Engels en Frans. Zij kunnen ook voor je tolken als je ontmoetingen hebt met de bewoners van het land. Zoals alle nomaden zijn zij heel gastvrij, iets wat je de rest van je leven zal bijblijven.

Inclusief

 • 15 daags arrangement, 14 nachten
 • Waarvan 2 nachten in een eenvoudig pension of hotel, eventueel 1 nacht in een yurt, overige nachten in eenvoudige tweepersoons trekkerstenten
 • Op basis van volpension vanaf dag twee de lunch t/m 13e dag diner
 • 11 dagen paardrijden, tot 6 uur per dag, totaal ong. 240 km
 • Assistentie van Engelstalige begeleider, lokale gids, kok, paardenverzorgers
 • Bagagetransport per volgauto
 • Binnenlandse transfers van Bishkek naar het gebergte en terug

Exclusief

 • Heen- en terugreis ( vertrek uit Europa 1 dag eerder, aankomst in de vroege ochtend van dag 1, vertrek terug in de nacht van dag 14 op dag 15 of in de ochtend van dag 15)
 • Maaltijden en drankjes dag 1, ontbijt dag 2, Maaltijden dag 14 en 15
 • Warme slaapzak en slaapmatje
 • Fooien
 • Drankjes
 • Overige persoonlijke kosten
 • Reisverzekering