Paardrijden door authentiek Kirgizië

Paardrijden in ongerepte natuur met zuivere berglucht, nomaden en overnachtingen in yurtas. Op fysiek en mentaal sterke bergpaarden rijd je in uiteenlopende landschappen, variërend van lieflijke valleien tot hoge bergpassen.

Kirgizië
Vanaf € 1450
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Niet zoveel vakantiedagen, maar wel zin in avontuur? Boek dan dit paardrij-avontuur in ongerepte natuur met zuivere berglucht, nomaden en overnachtingen in yurtas. Op fysiek en mentaal sterke bergpaarden rijd je in uiteenlopende landschappen, variërend van lieflijke valleien tot hoge bergpassen. Dagelijks breng je tussen de 5 en 7 uur door in het zadel. Omdat veel van de paarden ook de telgang beheersen, zal dit minder vermoeiend zijn dan je in eerste instantie misschien zou denken. Massatoerisme is hier totaal onbekend. De bewoners leiden hun authentieke leven. Zij hebben gastvrijheid zoals alle nomadenvolken hoog in het vaandel staan en dat op zich is al een hele mooie ervaring. Maar het paardrijden in deze zuiver natuurlijke omgeving, dat is toch echt de reden om deze trip te boeken.

Het weer: Bishkek ligt op 800 meter hoogte, het klimaat is continentaal droog en zeer warm in de zomer (tussen de 30 en 40 graden) in de bergen is het veel koeler met ongeveer 20 a 25 graden overdag en in de nacht rond het vriespunt. Veel toppen liggen tussen 3500 en 7000 m en de meeste passen zijn permanent bedekt met sneeuw.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst op Bishek Airport. Per busje ga je naar het basiskamp in een dorp op een hoogte van 1100 meter. In de morgen kan je een beetje rust nemen. ‘s Middags transfer naar de vallei Toura Gaïng voor het eerste contact met de paarden. Je kunt een paard uitkiezen voor de trektocht. ‘Reserve’-paarden lopen mee, dus je kunt later wisselen, mocht je dat willen. Overnachting in tent.

Dag 2

De paarden brengen ons naar de roodgekleurde Kejar Suu canyon, vormgegeven door erosie. Zwarte ooievaars (wist je dat die bestonden?) en honderden spreeuwen hebben hier hun nesten. Vanuit de canyon rijden we naar de Keuk Bel valley over een 2500 meter lange pas. Overnachting in tent.

Dag 3

Op het zuiden van de bergkant waar we rijden hebben we zicht op het Issyk Kul meer dat op 100 kilometer afstand ligt. De Kerkebess-pas (we rijden inmiddels al op 3600 meter) is vol van lieflijke, kleine meertjes. Bergafwaarts zal de lucht warmer zijn en wij komen aan bij onze gastheer en zijn tentenkamp waar we overnachten.

Dag 4

Van de Kochkor vallei naar het dorp Agoutchouk. Je zal blij worden van de velden vol met bloemen. Die nodigen uit tot een galop. Tegen theetijd arriveren we bij onze gastheer. We overnachten in zijn pension waar een sauna is.

Dag 5

Via een semi-woestijnachtig landschap rijden we naar de zoutmijnen van Chong Touz. Na een bezoek in de diepe en verbazingwekkende mijnen rijden we naar een meertje en vestigen we ons in de buurt. Overnachting in tent.

Dag 6

We beginnen direct met de beklimming zodra we het kamp verlaten en stijgen naar een hoogte van 3800m hier hebben we een magnifiek uitzicht het uitzicht. Na een behoorlijk snelle afdaling komen we bij ons kamp in de Tchioulek-vallei.

Dag 7

Eerst in de velden en dan op de hoge steppe (in het Kirgizisch jaïloo), rijden we door de Kiz-Art pas en we zullen later zien waar ‘onze’ paarden in de winter wonen. We overnachten in een pension in de Klemche (groen zwaard) vallei. Voor de paarden waarop we rijden is dit een vertrouwde plek: zij brengen hier hun winters door.

Dag 8

We gaan door twee prachtige groene valleien met sterke stroompjes en vervolgens door de Tiuz Ashuu pas (3200 m). We volgen dan de noordkant van het meer. Na een paar galoppassen ontmoeten we de warme gastvrijheid van ons joertenkamp. Het meer Son Kul, 3016 m hoog, wordt beschouwd als de parel van Kirgizië. De brede, schitterende, staalkleurige uitgestrektheid van het meer lijkt majestueus, rustig en transparant, en ziet eruit als een enorme kom zuivere berglucht omringd door heuvels. Water en lucht lijken elkaar hier te ontmoeten. 'S Nachts stel je je voor dat je de sterren kunt aanraken. Overnachting dus in een yurt.

Dag 9

Na een korte maar mooie rit naar de yurtas van Abdel Kader kijken we naar de nationale paardenspelen: de Ulak Tartish (of Buzkashi) die ze te paard spelen met een dode geit. De rest van de dag gaat snel voorbij als we de shepards zien die de koeien en de merries melken, waarbij ze "kumiss" (gefermenteerde merriemelk) maken, paarden, schapen, geiten (soms yaks) verzamelen, traditionele gerechten bereiden, voornamelijk met vlees en melkachtig producten. Na de spelen gaat de transfer naar ons guesthouse in het dorp Rot Front.

Dag 10

Verzameltransfer naar Bishkek en bezoek aan de hoofdstad, musea, bazaars, souvenirs en handwerk ...

Dag 11

Terugvlucht

Deze reisbeschrijving is een grove schets. Afhankelijk van het weer kan de trip wat worden aangepast, uiteraard zonder kwaliteitsverlies. Een behoorlijk aantal overnachtingen zijn gepland in yurtas en tenten, maar ook dit kan soms worden aangepast, omdat nomaden nou eenmaal een mobiel volk vormen. Daarnaast is het mogelijk je eigen tent op te zetten als je liever niet in een yurta slaapt waar je de ruimte met anderen deelt.

(*) Alle prijzen per persoon

Geen ander kamertype mogelijk te boeken.
Gewicht

Max. 90 kg

Leeftijd

Min. 8 jaar en ervaren ruiter, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 2 ruiters en max. 10 ruiters (4 weken voor vertrek)

Er wordt voornamelijk in stap gereden door het vele stijgen en dalen. Een goede conditie is noodzakelijk door de hoogte, tussen de 1.600 en 4.000 meter. Af en toe moet er op steile stukken ook gelopen worden. Er wordt verwacht dat men helpt met het zadelen van de paarden, eventueel als men dat wilt met het voeren.

Over Kirgizië

Een trektocht in de Kirgizië is paardrijden in ongerepte natuur die nog niet is ontdekt door het massatoerisme...

Het mooiste aan deze trektochten te paard in Kirgizië is misschien wel de onnoemelijke ruimte die je hebt om met je paard doorheen te rijden: honderden kilometers zonder enige belemmering en dat in gevarieerde landschappen. Je rijd in uiteenlopende landschappen, variërend van lieflijke valleien tot hoge bergpassen.

Ervaren gidsen begeleiden je tijdens deze trektocht. Voor wie meent dat zijn Kirgizisch niet toereikend is, geen zorgen: de begeleiders spreken Engels en Frans. Zij kunnen ook voor je tolken als je ontmoetingen hebt met de bewoners van het land. Zoals alle nomaden zijn zij heel gastvrij, iets wat je de rest van je leven zal bijblijven.

Inclusief

 • 11 dagen / 10 nachten in eenvoudig pensions met gezamenlijk sanitair, overige nachten in een yurt (iedereen in dezelfde yurt), of in trekkerstenten
 • Op basis van volpension vanaf de eerste dag het ontbijt t/m 10e dag het ontbijt
 • 7 dagen paardrijden, tot 6 uur per dag, dag 10 korter
 • Assistentie van Frans- en Engelstalige begeleider
 • Lokale gids, kok, paardenverzorgers
 • Bagagetransport per volgauto
 • Binnenlandse transfers van Bishkek naar het gebergte en terug.
 • Begeleid bezoek centrum Bishkek dag 10

Exclusief

 • Heen- en terugreis (vertrek uit Europa 1 dag eerder)
 • Diner in Bishkek dag 10
 • Warme slaapzak (slaapmatje wordt verzorgd)
 • Fooien
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Alcoholische drankjes
 • Reisverzekering