Trektocht te paard door ongerept Kirgizië in 11 dagen

Paardrijden in een land van wijdse steppen, van nomadenvolkeren, van zuivere berglucht. De ongereptheid en het ontbreken van massatoerisme lokt je avontuurlijke geest naar Kirgizië voor een 11-daagse trektocht te paard.

Kirgizië
Vanaf € 1450
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Paardrijden in een land van wijdse steppen, van nomadenvolkeren, van zuivere berglucht. De ongereptheid en het ontbreken van massatoerisme lokt je avontuurlijke geest naar Kirgizië voor een 11-daagse trektocht te paard. Op moedige, Kirgizische bergpaarden trek je door de bergen, over ruime bergpassen, delen van de Zijderoute en maak je kennis met de ongekende gastvrijheid van nomadenvolkeren. De paarden zijn vertrouwd met de omgeving, sommige zijn hier ook geboren zo laat de eigenaar weten. Hij heeft 41 paarden ter beschikking staan. Elf dagen in Kirgizië, begrensd door China, Tadzjikistan, Oezbekistan en Kazachstan, is elf dagen puur natuur en een dagje cultuur. Je paard is je beste vriend en bewijst dat op deze reis eens te meer.

Het weer: Bishkek ligt op 800 meter hoogte, het klimaat is continentaal droog en zeer warm in de zomer (tussen de 30 en 40 graden) in de bergen is het veel koeler met ongeveer 20 a 25 graden overdag en in de nacht rond het vriespunt. Veel toppen liggen tussen 3500 en 7000 m en de meeste passen zijn permanent bedekt met sneeuw.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst in de vroege ochtend op de luchthaven van Bishkek, ontbijt op het basiskamp waar je met een busje naar toe wordt gebracht. Na ontbijt transfer naar Son Kul Lake, op 3016 meter hoogte. Son Kul Lake wordt wel de parel van de Kirgizische steppe (jailoo) genoemd. Het meer is wijds, helder, rustig, transparant en ligt majesteus in de heuvels. Op deze indrukwekkende plek maak je kennis met de paarden. Overnachting in de Yurta

Dag 2

Vandaag breng je dag door met nomaden. Je ervaart het alledaagse leven dat zij leiden. En dat is bijzonder druk: koeien en merries worden gemolken, er worden verschillende kuddes bijeen gedreven, maaltijden worden voorbereid. Ook kijken we naar de nationale paardenspelen: de Ulak Tartish (of Buzkashi) die ze te paard spelen met een dode geit. Overnachting in de yurta. Overnachting in de yurta.

Dag 3

Iedereen kan er tegenaan en we stijgen op voor een tocht van zo’n 25 kilometer naar het dorp Kiz-Art. We passeren wilde valleien, de rivier Djumgal en overnachten in een pension met ook een sauna in Kiz-Art.

Dag 4

Opstijgen na de lunch. Op het programma van vandaag staat heerlijk galloperen over de velden en arriveren in de vallei Koum Bel. Hier overnachten we in tenten.

Dag 5

Na een klimtocht rijden we over de Koum Bel pas. Die leidt naar de lieflijke Ceok vallei vol met yurtas en paardenkuddes. Sommige van onze paarden werden hier geboren. Ware, dappere bergpaarden. Overnachting in pension.

Dag 6

We rijden onder aan de bergketen Sandik, steken de Buchuk pas over en genieten van het prachtige panorama op de Ala Too bergketen met zijn toppen die tot wel 4500 meter reiken. Langs de rivier de Karakol wacht ons tentenkamp op ons voor de nacht.

Dag 7

We steken de rivier over en rijden naar de Ai Teke jailoo. Onderweg ontmoeten we honderden kuddes paarden, schapen en yaks. Overnachting in een Yurta / tent.

Dag 8

In de morgen rijden we door de Shamsi pas die ons terugbrengt naar de Chuy vallei. We zetten ons kamp op langs de rivier. Vandaag staat stijgen en dalen centraal: het gaat om 600 meter klimmen in twee uur en 1800 meter afdalen in 4 uur. Overnachting in tent.

Dag 9

Vandaag zitten we kort in het zadel, ’s middags zijn we terug op de familieboerderij. Na lunch volgt de transfer naar Bishek. Overnachting in pension

Dag 10

Verzameltransfer naar Bishkek en bezoek aan de hoofdstad, musea, bazaars, souvenirs en handwerk ...

Dag 11

Terugvlucht

Deze reisbeschrijving is een grove schets. Afhankelijk van het weer kan de trip wat worden aangepast, uiteraard zonder kwaliteitsverlies. Een behoorlijk aantal overnachtingen zijn gepland in yurtas en tenten, maar ook dit kan soms worden aangepast, omdat nomaden nou eenmaal een mobiel volkje vormen. Daarnaast is het mogelijk je eigen tent op te zetten als je liever niet in een yurta slaapt waar je de ruimte met anderen deelt.

(*) Alle prijzen per persoon

Geen ander kamertype mogelijk te boeken.
Gewicht

Max. 90 kg

Leeftijd

Min. 8 jaar en ervaren ruiter, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 2 ruiters en max. 10 ruiters (4 weken voor vertrek)

Er wordt voornamelijk in stap gereden door het vele stijgen en dalen. Een goede conditie is noodzakelijk door de hoogte, tussen de 1.600 en bijna 4.000 meter. Af en toe moet er op steile stukken ook gelopen worden. Er wordt verwacht dat men helpt met het zadelen van de paarden, eventueel als men dat wilt met het voeren.

Over Kirgizië

Een trektocht in de Kirgizië is paardrijden in ongerepte natuur die nog niet is ontdekt door het massatoerisme...

Het mooiste aan deze trektochten te paard in Kirgizië is misschien wel de onnoemelijke ruimte die je hebt om met je paard doorheen te rijden: honderden kilometers zonder enige belemmering en dat in gevarieerde landschappen. Je rijd in uiteenlopende landschappen, variërend van lieflijke valleien tot hoge bergpassen.

Ervaren gidsen begeleiden je tijdens deze trektocht. Voor wie meent dat zijn Kirgizisch niet toereikend is, geen zorgen: de begeleiders spreken Engels en Frans. Zij kunnen ook voor je tolken als je ontmoetingen hebt met de bewoners van het land. Zoals alle nomaden zijn zij heel gastvrij, iets wat je de rest van je leven zal bijblijven.

Inclusief

 • 11 dagen / 10 nachten in eenvoudige pensions op meerpersoonskamer met gezamenlijk sanitair, overige nachten in een yurt (iedereen in dezelfde yurt), of in tweepersoons trekkerstenten
 • Op basis van volpension vanaf de eerste dag het ontbijt t/m 10e dag het ontbijt
 • 7 dagen paardrijden, tot 6 uur per dag, dag 10 korter
 • Assistentie van Frans- en Engelstalige begeleider
 • Lokale gids, kok, paardenverzorgers
 • Bagagetransport per volgauto
 • Binnenlandse transfers van Bishkek naar het gebergte en terug.
 • Begeleid bezoek centrum Bishkek dag 10

Exclusief

 • Heen- en terugreis (vertrek uit Europa 1 dag eerder, aankomst in de vroege ochtend, vertrek terug in de nacht van dag 10 op dag 11 of ochtend van dag 11)
 • Diner in Bishkek dag 10
 • Warme slaapzak (slaapmatje wordt verzorgd)
 • Fooien
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Alcoholische drankjes
 • Reisverzekering