Trektocht door magisch Istrie


Het binnenland van Istrië is perfect paardrijland: ruiters en natuurliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen. De paarden zijn speciaal getraind voor dit soort werk en zijn dus betrouwbare kompanen voor hun ruiters.

vanaf € 1.200

Ontdek de betoverende natuur van Istrië in het westen van Kroatië tijdens een prachtige trektocht te paard. Op brave, maar voorwaartse paarden - van wie een aantal ook heeft geacteerd in films - leer je de geschiedenis, legendes, geweldige landschappen en de keuken van het grootste schiereiland van de Adriatische Zee kennen. De boerderij telt veertien paarden. Het gaat om Arabieren, Arabische kruisingen, Engels volbloedkruisingen, trekpaarden en lokale paarden. Er is altijd een die bij jou past. De paarden worden gezadeld met trekkingzadels, op verzoek zijn er ook Engelse zadels De trektochten worden in groepen van vier tot zes ruiters gemaakt.

Istrië ligt vlakbij de Italiaanse grens, op drie uur rijden van Venetië. De kust is bedekt met geurige naaldbossen en het gebied zelf is erg groen. Het gebied kent een grote variëteit in flora en fauna. De westkust kent rijke, rode aarde en wordt Rood Istrië genoemd. De kern van het gebied bestaat uit klei en heet daarom grijs Istrië en de oostkust staat bekend als wit Istrië. Dit gebied kent hoge kliffen en is rotsachtig. Vele beekjes en riviertjes stromen door de valleien naar zee en in het landschap liggen pittoreske dorpjes. En Istrië heeft zijn eigen wijn- en olijfgaarden waar de trektocht ook doorheen voert. 

Keuken
In de traditionele keuken worden dagelijks verse maaltijden bereid. Er wordt gekookt met eigen gekweekte groenten, verse vis en vlees. Bij de bereiding maken de koks gebruik van de lokale kruiden van het seizoen en van de lokale olijfolie. Zo wordt elke dag afgerond met heerlijk eten en een goed glas lokale wijn.

Overnachtingen
Er wordt in verschillende accommodaties overnacht, de eerste en laatste overnachtingen hebben plaats in dezelfde appartementen. Onderweg wordt er in rustieke pensions en kleine hotelletjes gelogeerd. Alle beschikken over kamers met eigen sanitair.

Van de (halfgevorderde tot gevorderde) ruiters wordt verwacht dat zij redelijk fit zijn, comfortabel zitten in alle gangen en ervaring hebben met buiten rijden.

Italianen noemen Istrië de ‘Terra Magica’. Ontdek te paard hoe de Italianen op deze typering zijn gekomen.

Voorbeeld dagprogramma:

Dag 1: 
Aankomst op het vliegveld, verzameltransfer naar de boerderij. Of wie liever zelf ene huurauto neemt: tochtje naar de boerderij op 25 kilometer van het vliegveld. Installatie in de kamer en kennismaking met de eigenaren en mede-ruiters. Het diner volgt en het schema wordt besproken. Als de tijd het toelaat, volgt een bezoekje aan de stallen en een rondleiding op de boerderij.

Dag 2: 
Na een stevig, traditioneel ontbijt is het tijd om naar de paarden te gaan. De juiste matches worden gemaakt en dan maken we een kennismakingsritje in het open landschap. In de late ochtend stijgen we af om fascinerende grotten te bezoeken. Deze werden bij toeval onder wijngaard ontdekt in de jaren ’30. Na het bezoek rijden we verder richting centraal Istrië. Onderweg genieten we van de panorama’s  en de picknick die we in de buurt van het dorpje Orihi houden. Via de slingerende plattelandweggetjes rijden we naar de paardenboerderij in het dorp Karnevali waar we onze accommodatie vinden. Diner en mogelijkheid een duik in het zwembad te nemen.

Dag 3: 
Vandaag rijden we door centraal Istrië. Het charmante platteland wordt gekenmerkt door oude muurtjes van stenen, rode aarde en bijzondere rotsformaties. Na een pauze brengen we een bezoek aan de middeleeuwse stad Dvigrad. We wandelen langs de ruïnes van deze oude plaats en genieten van de picknick. Daarna rijden we door de vallei die vroeger de bodem van de zee vormde. Eenmaal door de vallei beklimmen we de Tinjan. De rit eindigt bij de boerderij waar de paarden overnachten. Wij worden opgehaald en in 5 minuten naar een typische herberg gebracht. Hier wordt een traditionele maaltijd geserveerd met zalige truffels uit het nabijgelegen woud. Na het diner worden wij naar ons hotel gebracht, op eveneens zo’n 5 minuutjes rijden van de herberg.

Dag 4: 
na het ontbijt worden we naar de paarden gebracht, we zadelen ze op en rijden naar Motovun, een historisch monument. Het ligt op een heuvel van 277 meter hoogte en kijkt op de rivier Mirna en de omringende bossen. De rivier leidt naar het meer Butoniga waar het tijd is voor de picknick. 
Na de rust rijden we bergopwaarts. Het pad leidt ons door wijngaarden, velden en kleine dorpjes. We komen langs vele mooie uitkijkpunten. Als we eenmaal de top hebben bereikt, volgt de afdaling naar het dorp met de oude molen bij de rivier, Kotli. Van daar rijden we naar de plek waar de paarden overnachten. Na het afzadelen worden wij opgehaald en naar een lokale herberg in Kolinasi gebracht voor het diner. We overnachten in nabijgelegen appartementen.

Dag 5: 
Vandaag rijden we langs lieflijke stroompjes in ‘grijs Istrië’. Dit deel van Istrië wordt zo genoemd vanwege de klei die de ondergrond vormt. We zien de klei ook in de kleine stroompjes die door het land snellen. De omgeving kent verder duinen die het gebied een mystieke uitstraling geven. We naderen de stad Roc met zijn vijf torens op de heuvels onderaan de berg. Op een lange monumentale weg rijden we naar Hum, volgens de Kroaten de kleinste stad ter wereld en een geschiedenis die teruggaat naar de 11e eeuw. Vanaf hier rijden we richting het beginpunt van onze trektocht. Vandaag voert de route onder meer langs het Hollywood van Istrië: Draguc. Deze stad kent ook een uitzonderlijke historie die terug te zien is in de kerkjes, fresco’s, de kapel en de oude, huisjes opgetrokken uit steen. 
Na de picknick rijden we naar een wijngaard voor een proeverijtje. Vervolgens rijden we verder en arriveren we in een mooi dorpje waar we in de herberg dineren. In het midden van het dorp vinden wij onze accommodatie. 

Tip: maak een wandelingetje door dit lieflijke dorpje voor het bedtijd is.

Dag 6: 
De tocht voert vandaag naar wit Istrië en wordt eerst bepaald door magnifieke uitzichten. Daarna beginnen we aan de afdaling naar de vallei waar we de rivier volgen. Aan het begin van de afdaling stijgen we af en lopen ongeveer een kilometertje voor ons paard. Als we weer in het zadel zitten rijden we langs historische stadjes en zien de natuur veranderen naarmate we verder naar beneden rijden. Langs de oevers van de rivier is het prachtig galopperen richting zee. In dit deel van Istrië is niet alleen de natuur anders, we rijden ook in een deel waar de mijnindustrie belangrijk was en waar de jongste stad van Istrië ligt, Rasa. Deze werd gebouwd in 1937 rond een mijn. Toen die sloot, liep het dorp leeg. Vandaag stoppen we bij een paddock langs de rivier waar we de paarden afzadelen. Wij worden opgehaald en in 15 minuten naar onze accommodatie gereden.

Dag 7: 
Op onze laatste dag paardrijden genieten we van een rustige ochtendrit naar zee. Het pad brengt ons door groene velden, langs smalle kanalen vol vis, kikkers en wilde eenden naar de kust. Hier zien we hoe de rivier zich in zee stort. Wij volgen de kustlijn en rijden het bos in. We rijden over een oud veepad dat dorpelingen vroeger gebruikten om hun dieren naar een waterbron te leiden. Het zal moeilijk zijn voor te stellen dat dit dichte bos ooit een weide was waar het hooi vandaan kwam. Steil en op de paardenrug ontoegankelijk, verlaten we dit deel van de kust. We zetten koers naar een beek waar we met de paarden kunnen zwemmen (als het weer het wil). Als we weer langs zee en nog een stuk door het naaldbos hebben gereden, komen we aan in het dorp waar een gezellige barbecue wacht om deze prachtige week mee af te sluiten.

Dag 8: 
Ontbijt en tijd voor vertrek (met eventueel een verzameltransfer)

Vertrekdata Kamertype 7n *  
01/05/2022  - 08/05/2022
2 pers kamer (Twin)
1 pers kamer (Single)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Double)
€  1.200
€  1.300
€  1.200
€  1.200
05/06/2022  - 12/06/2022
1 pers kamer (Single)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Double)
2 pers kamer (Twin)
€  1.300
€  1.200
€  1.200
€  1.200

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

7n *


01/05/2022  -  08/05/2022

2 pers kamer (Twin)

1.200

1 pers kamer (Single)

1.300

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.200

2 pers kamer (Double)

1.200

05/06/2022  -  12/06/2022

1 pers kamer (Single)

1.300

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.200

2 pers kamer (Double)

1.200

2 pers kamer (Twin)

1.200


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2022

01-05 t/m 08-05 - 4 plaatsen

05-06 t/m 12-06 - 4 plaatsen

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 kg
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 2 ruiters en max. 6 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten op indeling in een tweepersoonskamer met eigen badkamer
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt, koffie, thee, water en tafelwijn bij het diner
 • 6 dagen paardrijden, ong. 4 tot 7 uur per dag (totaal ong. 160 km)
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagagetransport
 • Entree grotten, wijnproeverij
 • Verzameltransfer van en naar luchthaven Pula

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering