Duinentocht in Marokko

Paardrijden in de woestijn van Marokko in een landschap dat oneindig lijkt en uitnodigt om te galopperen. Vlakten worden onderbroken door groepjes palmbomen, je rijdt langs zandduinen en af en toe zie je heuvels.

Marokko
Vanaf € 1062
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Paardrijden in de woestijn van Marokko, wat een wilde belevenis is dat. Dit landschap lijkt oneindig en nodigt uit om te galopperen. Vlakten worden onderbroken door palmbomen die bij elkaar staan. Af en toe zie je heuvels. En je rijdt langs zandduinen. Maar vooral die enorme vlakte zorgt voor de typische woestijnsfeer. De vlakte stelt je ook in de gelegenheid uitgebreid te galopperen.

Je rijdt op kleine, stapzekere Arabische-Berber paarden. Er rijden merries en hengsten mee uit de stal in Meknes. In de winter kunnen de temperaturen overdag variëren van 18 tot 30 graden. ’s Nachts dalen ze sterk naar 5 tot 10 graden, soms zelfs lager. Regen is zeldzaam, maar er kunnen zandstormen opsteken.

Tijdens deze avontuurlijke trektocht door de woestijn rijd je 4 tot 6 uur per dag. Je galoppeert veel in de verlichte zit om de paardenruggen te ontlasten. De tocht voert over weidse ruimten, dus er is genoeg plaats om naast elkaar te rijden. Het is wel absoluut de bedoeling dat niemand de begeleider voorbij rijdt. Wie een hengst rijdt, moet erop letten dat de verschillende hengsten niet te dicht bij elkaar komen tijdens het paardrijden.

Tijdens de trektocht wordt er in verschillende kampementen gelogeerd. Heerlijk slapen onder de sterrenhemel in de Marokkaanse woestijn. De eerste en de laatste overnachtingen zijn in een hotel. Ook is er een moment in de trektocht opgenomen waarop deelnemers kunnen kiezen tussen een overnachting in een pensionnetje of in een nomadentent. Om bij deze nomadententen te komen, maak je wel eerst een kamelenrit. Dit is op en top een avontuurlijke woestijnbeleving.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst, diner en overnachting in het hotel.

Dag 2

Autorit door de vallei van de duizend Kasbahs naar de paarden in Tinghrir. Rood-gele valleien in de woestijn en bosjes van palmbomen bij de Kasbah-kastelen geven je een eerste indruk van de woestijn. Na een korte lunch is het tijd om te gaan paardrijden. Je rijdt langs palmbomen en door mooie, kleine graanvelden richting Erfoud. Daarna rijd je door een echt woestijnlandschap: zanderige ondergrond, uitgedroogde rivierbeddingen en zicht op de eerste zandduinen. Tegen de avond bereik je een kleine heuvelrij die bedekt is door zand. Slechts enkele zwarte stenen op de heuveltoppen steken boven het zand uit. In dit bergachtige gebied zijn ook veel fossielen te vinden. Het gaat om oude koraalriffen. Vandaag de dag worden de fossielen uitgegraven en bewerkt tot tafels, borden en kommen. Overnachting in een kamp.

Dag 3

Je rijdt over de kleine heuvelrij, je galoppeert over immense vlakten, steekt droge riviervalleien over en rijdt over zandduinen die zijn overwoekerd door een soort gras. Snel bereik je de zwarte heuvels. Hoewel de ondergrond van steen is, kan je hier uitstekend galopperen. De stenen zijn prima en er tussenin ligt rood woestijnzand. In de verte zie je de roze gekleurde zandduinen van Ergchebbi al liggen. Uiteindelijk kom je hier aan. De paarden worden bij het gasthuis gestald en de ruiter kunnen kiezen tussen een nacht in dit pension of een kamelenrit in de woestijn met een overnachting in een nomadentent. Iedereen zou deze avond in elk geval moeten genieten van de zonsondergang in de duinen.

Dag 4

Na het ontbijt rijd je door een duin in de richting van Algerije. Het duin kent twee kanten: een drukke kant waar zich vele pensions bevinden en een rustige kant. Wij rijden aan de rustige, verlaten kant van het duin. Het zicht op de enorme duinen is elke keer indrukwekkend. Je steekt het duin over en komt weer op het vlakke land uit. Een paar korte galopjes leiden je naar het kamp aan het meer, dat niet altijd is gevuld met water. Alleen na regenachtige winters vult het zich met water en trekt het vele verschillende vogelsoorten aan. Soms kan je er zelfs flamingos zien.

Dag 5

In de ochtend rijd je over de zwarte, licht hobbelige vlakte. Hier kan je eindeloos galopperen en deze galoppades brengen je naar een rivierbedding. Aan de andere kant van de rivierbedding verandert de grond in een witte kleur en wordt hij zanderig. Verderop zie je de palmen van Rissani staan. Op kleine paden rijdt je door een oasis naar het hotel. De paarden verblijven bij de palmbomen van het hotel. ’s Middags is een bezoek gepland aan het mausoleum waar Moulay Ali Cherif ligt, de eerste koning van de dynastie van de alevieten. Daarna kan je de soek van Rissani bezoeken. Het turbulente leven in een woestijnstad is indrukwekkend. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 6

Vandaag rijd je door de bosjes van palmbomen en over gigantische vlaktes. Overal liggen kleine zandduinen. In galop bereik je de bergen. ’s Middags kom je aan in het gebied van ondergrondse kanalen die in de middeleeuwen zijn aangelegd. Overnachting in een kamp.

Dag 7

Je rijdt door een klein boerendorp. Sommige boeren zijn behoorlijk rijk en hebben mooie huizen gebouwd. Nadat we door het dorp hebben gereden, komen we uit in een leeg landschap waar kleine zandduinen en droge riviervalleien elkaar afwisselen. Daarna kan je hoog gras ontdekken waar konijnen voorkomen. Weldra zie je iets in de verte: het is de hemeltrap, gebouwd door een Duitse kunstenaar. Dit monument is van natuurlijk materiaal vervaardigd. Later zal je Orion stad zien en de Golden Spiral. Lange galoppades brengen je terug naar de auto’s waar wij afscheid nemen van de paarden. Na een korte lunch wordt je naar het hotel gebracht. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 8

Het is tijd om afscheid van elkaar te nemen. Iedereen keert individueel terug naar huis.

Prijzen voor 2025 onder voorbehoud van wijzigingen.

Toeslag bij een kleinere groep:
Voor 3 deelnemers in tent: € 163 p.p extra
Voor 3 deelnemers in comfort: € 187 p.p extra
Bij 2 deelnemers kan de reis niet doorgaan.
Gewicht

Max. 90 kg

Leeftijd

Min. 10 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 4 ruiters / Max. 9 ruiters (4 weken voor vertrek)

Over Marokko

Paardrijden in Marokko, dat betekent rijden door een grote verscheidenheid van landschappen met eindeloze palmbomen, bronnen, indrukwekkende tuinen en dorpjes met huizen van klei. Met als hoogtepunt paardrijden in de woestijn

Marokko kan worden onderverdeeld in vier typen natuurlijke landschappen: het Rifgebergte, het Atlasgebergte, het Hoogplateau van Oost-Marokko en de Noordwestelijke Atlas.

Inclusief

 • 8 dagen, 7 nachten in tweepersoonskamer hotel, of in tweepersoonstent in de vrije natuur
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt , uitgezonderd maaltijden tijdens vrije dagen / bezoek steden
 • 6 dagen paardrijden volgens programma
 • Gebruik van tenten en matrasjes
 • Deskundige begeleiding/gids , Engels en Duits sprekende begeleider
 • Bagagetransport
 • Transfer van de luchthaven Ouarzazate naar hotel (op de standaard aankomstdag)

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Individuele Transfer terug naar de luchthaven (€ 12 enkele reis per auto), ter plaatse te regelen
 • Overige consumpties (alle drankjes in hotels en alcoholische dranken in het kamp)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien
 • Entrees bezienswaardigheden