Trektocht in de woestijn van Marokko

Het zuidelijke gedeelte van Marokko leent zich het beste voor het maken van tochten te paard. U maakt kennis met het dagelijks leven van de bevolking en de schoonheid van het landschap: het woestijngebied van de pre-Sahara.

Marokko
Vanaf € 970
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Marokko, in het noordwesten van Afrika, heeft een grote diversiteit aan landschappen, van hoge bergen tot lange stranden, van woestijnoases tot droge rivierbeddingen en diepe kloven. De imposante steden hebben een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden.

Het zuidelijke gedeelte van Marokko leent zich het beste voor het maken van tochten te paard.
Het is een gebied rijk aan tradities. Sinds mensenheugenis wonen hier Berbers, van oorsprong nomaden. We zullen ook rondtrekkende handelaars ontmoeten, de Réguibats. De architectuur van de dorpjes verandert met de aanwezigheid van bouwmaterialen: huizen van stenen of van klei, in de mooiste aardkleuren en schakeringen. Het leven speelt zich veelal af rond een waterplaats: een put of een riviertje.
U maakt niet alleen kennis met het dagelijks leven van de bevolking maar ook met de schoonheid van het landschap: de Atlantische kust met zijn grillige rotsen en adembenemende zandstranden, het bergmassief van de Hoge Atlas waar de hoogste toppen met eeuwige sneeuw bedekt zijn, de Anti-Atlas met zijn bizarre rotsformaties en het woestijngebied van de pre-Sahara, imposant door de uitgestrektheid en de steeds wisselende zandduinen.

De Marokkaanse eigenaren van de paarden, zijn uw gidsen. Zij kunnen bogen op een jarenlange ervaring in het organiseren van tochten te paard en kennen het gebied op hun duimpje. De meeste gidsen spreken Frans, bij elke groep is ook een Engelstalige gids aanwezig.
We overnachten in een tweepersoons tent met comfortabele matrasjes en eenvoudige tot geen sanitaire voorzieningen. Meestal staat ons kamp in de buurt van water zodat er doorgaans wel wasgelegenheid is.
We eten in een grote eettent in het kamp. De kok die met ons meereist, kookt iedere avond een traditioneel Marokkaans gerecht met inheemse kruiden. Als lunch worden er heerlijke salades opgediend.
Aan het begin en einde van de reis wordt in een pension of hotel overnacht op basis van logies en ontbijt.

De paarden zijn volbloed Arabische en Berber hengsten, sterk en betrouwbaar en speciaal voor deze tochten geselecteerd. U rijdt op een comfortabel randonnée zadel (Engelse stijl). De zadels zijn uitgerust met zadeltassen voor de spulletjes voor overdag. De overige bagage wordt apart vervoerd. Tijdens de trektochten rijden we ongeveer 5 tot 6 uur per dag. U dient een gevorderd ruiter te zijn met ruime buitenrijervaring en de drie gangen goed te beheersen.
Het klimaat in dit gebied en de verschillende routes maken paardrijden het hele seizoen mogelijk. Van mei tot en met oktober kan het in het binnenland erg heet zijn. Dan rijden we meer in de bergen en aan de kust waar vaak een verfrissende passaatwind waait.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Ontvangst aan het vliegveld van Ouarzazate en verzameltransfer naar Zagora. Overnachting in hotel.

Dag 2

We verlaten Zagora in Zuidwestelijke richting. We steken het Grand Reg van Feija over wat u al een indruk geeft van de uitgestrektheid van de woestijn. Langzaam naderen wij Djebel Bani, de laatste bergketen die ons scheidt van de Sahara. We volgen een pad met haarspeldbochten over de bergen. Vanaf de top hebben we een grandioos uitzicht op het Feija-plateau tot aan Djebel Saghro. De afdaling door een kloof brengt ons naar een kleine oase die vaak bezocht wordt door nomaden. Overnachting in de openlucht.

Dag 3

Wij hervatten onze tocht over een nieuw woestijnplateau waar alleen nog enkele parasolaccasias de droogte weerstaan en bereiken de eerste duinen die steeds groter worden naarmate wij verder Zuidwaarts trekken. Het landschap vóór ons lijkt eindeloos. We zijn nu in een natuurreservaat waar gazelles en struisvogels geherintroduceerd worden. Overnachting in de openlucht bij Oued Naam ('Naam' betekent 'struisvogel' in het Arabisch).

Dag 4

We steken de vele duinen over, bezaaid met tamaris. We zien een nomadenkamp dat bestaat uit 'kheimas', lage tenten van kamelen- en geitenwol. We trekken verder naar het einde van Draa Vallei. Er verschijnen enkele huizen temidden van de Bounou Palmeraie. Deze Ksar (= versterkt dorp) is een van de mooiste van de vallei. Vervolgens bereiken we het dorpje Ouled Driss waar we overnachten in kheima-tenten op een kleine camping met warme douches. De Ksar en een museum zijn te bezichtigen.

Dag 5

We trekken omhoog, de Draa Vallei in: we steken eerst duinen over en vervolgens een plateau (reg). Ter hoogte van Djebel Selmane gaan we door een kloof. Daarna volgen weer zandduinen waar we pauzeren. Vervolgens bereiken we de Tagounit Palmeraie. We steken velden over met kleine dorpjes (ksours) met gedecoreerde muren. We overnachten tussen de duinen, bij de vroegere palmeraie bij het dorpje Nesrate.

Dag 6

Vandaag keren we terug naar de dorpjes in de vallei met verschillende ksours en tuinen temidden van de palmeraie, een weldadige schaduwplek. De palmeraie wordt onderbroken waar de Draa tussen Djebel Bani en Djebel Tardart doorstroomt. Pauze. Vervolgens bereiken we via een kloof weer de palmeraie. Overnachting in een oase.

Dag 7

We gaan nog steeds Noordwaarts over paadjes die tussen de ksours en de palmeraies doorslingeren. We bereiken het dorpje Tinfou waar indrukwekkende zandduinen de huizen en velden bedreigen. er zijn beschermingsmaatregelen genomen maar die hebben weinig effect. Na het laatste plateau bereiken we het eindpunt van onze trektocht, het dorp Zagora. Hier eindigt de rondrit aan het begin van vanwaaruit verzameltransfer naar Ouarzazate voor een hotelovernachting. Rekening houdend met het tijdstip van uw terugvlucht bezoekt u in Ouarzazate de Taourit Kashbah en de Ait Benhaddou Kashbahna.

Dag 8

Verzameltransfer naar het vliegveld voor uw terugvlucht. N.B. Vanwege de vluchttijden zijn wij soms genoodzaakt de eerste hotelovernachting in Ouarzazate door te brengen in plaats van in Zagora. Volgende ochtend vroeg: transfer naar Zagora.

(*) Alle prijzen per persoon
Gewicht

Max. 90 kg

Leeftijd

Min. 16 jaar (jonger alleen met begeleiding)

Aantal deelnemers

Min. 2 / Max. 8 (4 weken voor vertrek)

Vroeg boeken ivm de beschikbaarheid van de vluchten naar Ourzazata! Alternatief is met de bus vanuit Marrakech.

Over Marokko

Paardrijden in Marokko, dat betekent rijden door een grote verscheidenheid van landschappen met eindeloze palmbomen, bronnen, indrukwekkende tuinen en dorpjes met huizen van klei. Met als hoogtepunt paardrijden in de woestijn

Marokko kan worden onderverdeeld in vier typen natuurlijke landschappen: het Rifgebergte, het Atlasgebergte, het Hoogplateau van Oost-Marokko en de Noordwestelijke Atlas.

Inclusief

 • 8 dagen/7 nachten
 • Waarvan eerste en laatste nacht in hotel, overige nachten in tentenkampen
 • Volpension vanaf ontbijt dag 2 t/m lunch dag 7 (incl. 0,25 l. wijn p.p. tijdens het diner)
 • 6 dagen, min. 5 tot 6 uur paardrijden per dag (een enkele dag wat korter door een excursie)
 • Gebruik van tenten en matrasjes
 • Verzameltransfers van en naar de aangegeven luchthaven
 • Deskundige begeleiding/gids (Franstalige gidsen, Engels sprekende begeleider)
 • Bagagetransport

Exclusief

 • Heen- en terugreis (vlucht naar Ouarzazate (OZZ) of met de bus vanaf Marrakech (5 uur)
 • Overige consumpties en uitgaven
 • Fooien
 • Overige drankjes buiten de maaltijden om